Britanska vojska ‘rastegnuta’ u naporima da naoruža Ukrajinu

Britanski vojnici
24 komentara

Oružane snage Velike Britanije imaju “ozbiljne probleme” sa ljudstvom, municijom i opremom, objavio je Daily Mail u nedjelju. Pošto su zalihe iscrpljene i poslate u Ukrajinu, brojni nedavni izvještaji sugeriraju da će britanskoj vojsci ostati bez municije u roku od nekoliko dana ili sati od početka borbe.

“Postoje ozbiljni problemi sa nestašicom municije i drugog pribora, što je dijelom zbog nedovoljne potrošnje, ali i zbog količine municije i drugih ubojnih sredstava koje isporučujemo Ukrajini”, rekao je za novine neimenovani izvor u Ministarstvu odbrane . “Naše snage su takođe rastegnute zbog obima u kojima obučavaju ukrajinske snage.”

Velika Britanija je najveći snabdjevač vojne pomoći Ukrajini nakon Sjedinjenih Država, a London je prošle godine dao 2,3 milijarde funti (2,77 milijardi dolara) kijevskim snagama. Britanija je obučila oko 10.000 ukrajinskih vojnika, a planira obučiti još 20.000 – plus pilota – ove godine, prema vladinim podacima. U međuvremenu, premijer Rishi Sunak je nedavno najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati 14 glavnih borbenih tenkova Challenger 2 u Ukrajinu, zajedno sa cjelokupnim zalihama artiljerijskih topova AS90 u zemlji.

Sve se to dešava u vrijeme kada vojska raspolaže manje od upola manje vojnika (73.000) nego ranih 1980-ih (163.200), a petinu više glavnih borbenih tenkova (227 do 1.200).

Britanija bi 2024. od Njemačke trebala preuzeti rotirajuće vodstvo NATO-ove Zajedničke radne snage vrlo visoke spremnosti (VJTF). Međutim, prema njemačkom izvještaju koji citira Daily Mail, šefovi NATO-a zatražili su od Berlina da ostane na čelu, jer UK navodno ne može poštedjeti 5.000 vojnika potrebnih za tu ulogu.

Članak Mail-a posljednji je u dugom nizu sličnih izvještaja u kojima se kritizira nedostatak vojne spremnosti Britanije. Bivši komandant upozorio je ranije ovog mjeseca da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo iscrpiti svoje zalihe municije u jednom poslijepodnevu velikih borbi, dok su izvori iz odbrane rekli za Sky News prošle sedmice da će zalihe trajati “nekoliko dana” i da će to ministarstvo trebati odbrane deceniju da sastavi “modernu borbenu diviziju”.

UKukrajinaVelika BritanijaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xam
1 godina prije

Vrijeme je za novog Oliver Cromwella.

Amar
1 godina prije

Odavno se govori da je Nato zmaj od papira,ubuduce ce biti zmaj od toalet papira.

Sparkling
1 godina prije

Kako kažu – lako je biti general poslije bitke.
No da su zapadne službe krivo procijenile nastavak Ruske operacije to je sada stvarna činjenica.
Neki vojni analitičari kažu da je trebalo Ruse pustit unutra i vodit gerilski rat. To bi bila nočna mora za Ruse jer nijedna gerila nikada nije izgubila. S tim da bi gerilsko pješadijsko oružje stizalo u neograničenim količinama. Ukri bi imali manje gubitke a Rusi se ne bi bili sigurni gdje god bi se zatekli. Afganistan vam je čisti primjer.
Lp

burt
1 godina prije

Ukrajina ostaje bez municije, države NATO-a ostaju bezu municije, na ukrajinskoj strani se nitko ne želi boriti pa su u vojsci ostali stari ljudi, žene, djeca, Ukrajina će prestati postojati, uskoro Rusi ulaze u Odessu, koji bi to normalan čovjek povjerovao u takve budalaštine, nije NATO uložio toliko vojnih i financijskih sredstava u Ukrajinu da bi izgubili nego da bi pobijedili, nemaju ruski generali znanja i intelektualne kapacitete te da bi u vojnoj taktici nadmudrili zapadne stratege

CWRK
1 godina prije

Oružane snage GB imaju ozbiljnih problema! A ne tako davno, tj. 19. lip 2022. g., General Sir Patrick Sanders, koji je preuzeo čelnu funkciju u Glavnom stožeru britanske vojske, upozorio je vojnike “da su generacija koja mora pripremiti vojsku za još jedan rat u Europi” zbog ruske invazije na Ukrajinu koja urušava globalnu stabilnost, prenosi britanski Daily Mail.

Max
1 godina prije

Nemaju ni za sebe.

Mrdo
1 godina prije

Mike Adams (Natural News) napisao, neko od vebtribjun ekipe preveo. Interesantno razmišljanje i zapažanje. Preporučujem svima da pročitaju Prvi dio: ——————— Treći svetski rat je već počeo, ali istina se skriva od javnosti do poslednjeg trenutka Treći svetski rat je već počeo. To vam jednostavno nije rečeno, jer su vaša vlada i nepošteni mediji posvećeni tome, da vas drže u mraku. Na kraju krajeva, oni žele da iskoriste preostalo vreme za zalihe hrane, municije, sanitetskog materijala i plemenitih metala za sebe, a to se može postići samo ako se istina o situaciji skriva što je duže moguće. NATO je već u ratu sa Rusijom, a Putin se sprema za kontinentalnu bitku Ono što se dešava, je da su zapadne nacije — pravi agresori u ovom ratu — pokrenuli ne samo „samoubilačke sankcije“ protiv Rusije, već takođe vode ukrajinske vojne operacije protiv Rusije. To znači da je NATO već u ratu,… Čitaj više »

hiber
1 godina prije

Britanija je zadužena za obuku i maltretiranje Njemačke, ne za opskrbu municijom. Trenutno je proizvodnja u USA dosla do 60.000 granata 155 mjesečno. Slijedeća zemlja su koprodukcija Češka, Poljska i Ukraina sa mjesečnih 45.000 granata, pretežno 152 mm. Treća zemlja je Njemačka koja bez problema može proizvesti godišnjih 200.000 topovskih granata 120 i 500.000 granata 155. Zatim idu Koreja i Izrael. Japan je zadužen za proizvodnju hipersoničnih raketa dometa 3.000 km koje stanca u velikom broju.

Janko
1 godina prije

Za slijedeću planiranu žrtvu Srbiju,držali su da imaju dovoljno,ali se u međuvremenu pojavila Ukrajina za koju treba veći zalogaj,a mnogo toga ostalo u Afganistanu.

Ico
1 godina prije

Putin treba London sravniti sa zemljom!

Krle
1 godina prije

Ma UK samo gura hajvane preda se. Kao evo mi ne možemo, pa vi povucite. Ljige su to svjetske.

eks
1 godina prije

Slava stotinama ruskih poginulih vojnika u Vuhledaru i masu izgubljenih tenkova i transportera i tehnike. Možda su ih ukrajinci urnisali ali dali su život da denacifikuju ukre.

Ivan
1 godina prije

Konacno da netko staje na put anglosaksonskoj bagri..

Janko
1 godina prije

Garancija svjetskom miru i saradnji među zrmljama svijeta biti će ako se atomska bomba spusti na engkeski parlament i vladu i na Pentagon i Bijelu kuću.Inaće sa političatrima ovih dviju zemalja nikad mira u svijtu.

Velimir
1 godina prije

Britanci su isto teska smecad koja se ulizuje amerima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI