Britanski ministar odbrane: “Neće biti rata između Rusije i NATO-a 2017.”

0
0

Špekulacije o tome da bi NATO mogao zaratiti s Rusijom tokom sljedeće godine su “previše ekstremne”, sudeći prema izjavi britanskog ministra odbrane. On je kazao da tako apokaliptičan scenario “nije vjerovatan”, uprkos onome što on naziva “mnogo jačom ruskom agresivnošću ove godine”.

Govoreći pred Odbrambenim vijećem britanskog parlamenta, sir Michael Fallon, ministar odbrane, kazao je da NATO i Rusija nisu na putu sukoba tokom naredne godine.

Upitan da li mu zaplet romana “Rat s Rusijom 2017” izgleda realistično, Fallon je kazao da su ti događaji previše ekstremni i plod mašte autora knjige, generala Richarda Shirreffa, bivšeg zamjenika komandanta NATO-ovih združenih snaga u Evropi.

Richard Shirreff
Richard Shirreff

“Znate, ima mnogo ljudi koji pišu knjige i pokušavaju da ih prodaju, a njegova je jako dobra. Ipak, nisam saglasan s time da će doći do rata s Rusijom sljedeće godine. Mislim da je to previše ekstremno predviđanje”, kazao je Fallon.

Knjiga generala Shirreffa, koju je Financial Times u maju okarakterisao kao “tehnološki triler i upozorenje Zapadu“, opisuje Evropu uoči nadolazeće “ruske invazije” i moskovskog iskorištavanja “žudnih branilaca” iz Berlina i “polupacifističkih” političara iz Londona.

Iako je napomenuo da su Velika Britanija i njeni saveznici vidjeli “mnogo jaču rusku agresivnost ove i prošle godine”, navodeći operacije ruske vojske u Siriji i incidente koje je izazvala plovidba ruskog nosača aviona “Admirala Kuznjecova“, Fallon je rekao da ne vjeruje da to sluti na otvoren konflikt sljedeće godine.

michael fallonNATOrat s rusijom 2017richard shirreff
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI