Britanski vojni proračun doživjet će veliko povećavanje zbog novonastale globalne krize još od vremena Hladnog rata

Vojni proračun
12 komentara

Britanija je već na prvom mjestu među ukupnim izdacima za obranu zemalja NATO-a, jer za obranu izdvaja između 2,1 i 2,85 posto nacionalnog Bruto domaćeg proizvoda, što je u skladu sa zahtjevom američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome da sve članice saveza posvete najmanje 2 posto svog BDP-a na troškove obrane.

Velika Britanija povećat će obrambenu potrošnju za gotovo 10 posto tijekom sljedeće četiri godine, a uložit će se više od 16,5 milijardi funti (21,9 milijardi USD). Ulaganja će biti usmjerena na nadogradnju ”zastarjele” opreme zemlje i na podizanje vojnih mogućnosti Britanije na novi naraštaj, izjavio je ministar obrane Ben Wallace.

„Kada promotrim naše oružane snage, vidim da imaju zastarjelu opremu, vidio sam kako naši protivnici širom svijeta imaju bolju opremu, bolju napadačku sposobnost kao i bolje mogućnosti širenja u odnosu na nas“, rekao je Wallace obraćajući se BBC-u, u četvrtak.

“Moramo krenuti u akciju. Ako naučimo iz ove krize, počet ćemo voditi jučerašnje bitke”, dodao je ministar obrane, koji je nastojao povećati vojnu potrošnju od stupanja na dužnost, od sredine 2019. godine.

Wallace je također naglasio da će za potrebu “rješavanja neke starije opreme” biti potreban novac, kao i prostor za ulaganje u novu opremu. Precizirao je da programi koji će dobiti više novca uključuju “elektronički rat, signalno-obavještajni rat” kao i ”oružja velikog dometa”, odnosno rakete.

Kobna situacija

Wallaceovi komentari uslijedili su nakon najave premijera Borisa Johnsona, od srijede, da će London uložiti najmanje dodatne 4 milijarde funti u obranu, od 2020. do 2024. godine, kako bi zemlja imala sve vojne mogućnosti sljedećeg naraštaja. Dodatna potrošnja označit će dodatnih 10 posto na trenutni obrambeni proračun koji iznosi oko 40 milijardi funti (52,9 milijardi dolara), a predviđa se da će to biti najveći rast potrošnje još od Hladnog rata.

Johnson je opravdao potrošnju navodeći predanost svoje vlade “obrani Kraljevstva”, za koje je rekao da “nam mora biti na prvom mjestu”. Također je ukazao na, kako je rekao, sve opasniji i konkurentniji svijet.

„Međunarodna je situacija opasnija i konkurentnija nego što je bila još od Hladnog rata i Britanija mora biti vjerna našoj povijesti i stajati na strani naših saveznika. Kako bismo to mogli postići, morat ćemo nadograditi naše vojne mogućnosti“, rekao je Johnson.

Službeni je London izjavio da će investicija uključivati ulaganje u ”svemirsko ratovanje”, ambiciozni projekt ”cyber” obrane nazvan ”National Cyber Force,”kao i na novu agenciju posvećenu razvoju novih oblika umjetne inteligencije. Vlada se obvezala stvoriti do 40.000 novih radnih mjesta putem dodatnih ulaganja.

Američki vršitelj dužnosti ministra obrane Christopher Miller pozdravio je planove Velike Britanije za povećanje potrošnje, rekavši da bi britanska “posvećenost povećanju izdvajanja za obranu trebala biti poruka svim slobodnim državama da najsposobniji među nama mogu i moraju učiniti više na suzbijanju novih prijetnji, koje su usmjerene prema našim demokratskim slobodama i sigurnosti.”

Nazvavši Britaniju “najodrživijim i najsposobnijim saveznikom SAD-a”, Miller je rekao da će povećanje potrošnje osigurati to da britanska vojska ostane “jedna od najsofisticiranijih i najmodernijih borbenih snaga na svijetu.”

Očekuje se da će Johnson planove potrošnje službeno objaviti u Donjem domu kasnije u četvrtak.

Rastuća vojna potrošnja nametnut će milijarde funti dodatnog javnog duga Ujedinjenog Kraljevstva, koji je u lipnju premašio 100 posto BDP-a, dosegnuvši 2 bilijuna funti, a očekuje se njegov daljnji rast, do kojeg će doći zbog vladinih mjera protiv koronavirusa, koje uključuju rigoroznije mjere zatvaranja, povećavanje izdvajanja na medicinsku opremute financijsku pomoć pogođenim tvrtkama.

NATO-ova vojna potrošnja 15 je puta veća od izdvajanja Rusije, Federacije koju NATO smatra svojim primarnim, potencijalnim protivnikom. Savez je 2019. godine na obranu potrošio 1,035 bilijuna dolara, a Rusija je u istom razdoblju potrošila 65,1 milijarde dolara (oko 6 posto od toga), prema podacima Međunarodnog mirovnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu.

NATOVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor3
3 godine prije

MOSKVA, 19. studenog

 Izjava koju je njemački veleposlanik u Litvi dao o ciljevima Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu bila je cinična provokacija, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na brifingu u četvrtak.

Zakharova je također rekla da se u Njemačkoj promovira pseudo-povijesni narativ koji “izjednačava Sovjetski Savez s Trećim rajhom u kontekstu uzroka Drugog svjetskog rata, identificirajući komunistički i nacionalsocijalistički režim”.

 “To se čini s jasnim ciljem da se prebaci odgovornost Njemačke za neljudske zločine nacizma. Mi snažno odbacujemo ovaj pristup jer dovodi u pitanje neviđeni proces poslijeratnog pomirenja ruskog i njemačkog naroda”, Zakharova je istakla, dodajući da je za narod Sovjetskog Saveza rat protiv nacističke Njemačke bio borba za slobodu i neovisnost suočena s prijetnjom da će nacisti robovati i istrijeebiti druge narode.

3 godine prije zadnji put uredio davor3
AJeTo
3 godine prije

Brexit je zatvorio neke ekonomske kanale, bdp se održava ulaganjem u vlastitu vojnu industriju. S obzirom na očekivani globalni reset višak naoružanja je dodatni plus za hegemone.

U prolazu
3 godine prije

Što će sa starom željezarijom? Hoće li pretopiti topove ili ih uvaliti nekim banana-državicama ?

tuf
3 godine prije

Žele svojim pulenima u vojnoj industriji progurati proračunska sredstva sad još dok ide.
Jer financijske posljedice Brexita i korona kampanje sigurno budu dovele do socijalnog nezadovoljstva pa se neko vrijeme neće moći šakom i kapom bacati u rupe bez dna.

Max
3 godine prije

Velika Britanija Nije napadnuta pa to nisu sredstva za obranu nego za vojno nametanje političke volje i obnovu kolonojalnih ambicija ocvalog carstva. Ukratko oni bi bolja sredstva za ometanje. Bolju špijunsku opremu i novije i bolje rakete. Ne znam samo hoće li vojsku koristiti protiv vlastitih naroda.

Sebo
3 godine prije

Pa zna se kakav je plan, vojska će biti zadužena za vakciniranja i upotrebljena protiv vlastitog naroda. Naravno da su generali to iskoristili i zatražili pare…..I nema veze što se ekonomija urušava to je uostalom i cilj zar ne

3 godine prije zadnji put uredio Sebo
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI