Britanskoj vojsci ponestaje novca i municije

Britanska vojska
69 komentara

Velika Britanija nema dovoljno novca da ispuni svoje vojne obaveze nakon što je duboko kopala u svoje zalihe kako bi finansirala i opremila ukrajinske ratne napore, rekli su za Sky News u ponedjeljak neimenovani izvori odbrane.  

Britanska samoodbrana je u opasnosti jer vlada poklanja kritičnu vojnu imovinu Kijevu, uključujući tenkove i artiljeriju, upozorili su izvori, objašnjavajući da „nije dobro imati mali broj vrhunskih, izvrsnih platformi kada nemate kapacitet oko njega.”

Premijer Rishi Sunak je nedavno obećao Ukrajini 14 glavnih borbenih tenkova Challenger 2 i 30 artiljerijskih topova AS90 – ostatak artiljerijskih zaliha britanske vojske – ostavljajući domaći front ranjivim, prema izvorima.

Dok je Sunak naslijedio “osvježenje” odbrambene politike formulirane 2021., dajući prioritet ulaganjima u visokotehnološke podmornice i razvoj novog borbenog aviona, izvori koji su razgovarali za Sky tvrde da ovaj plan ignoriše neposredne potrebe vojske – nedostatak municije, artiljerije i raketnih odbrambenih sistema.

Izvori su rekli da su već pozvali Ministarstvo finansija da doda 3 milijarde funti godišnje u budžet za odbranu i ublaži ograničenja za nabavku oružja, ali je kancelar Jeremy Hunt igrao “tvrdu loptu”.

“Trezor prepoznaje prijetnje. Oni prepoznaju pritisak na odbranu od inflacije, nuklearnog odvraćanja, zaliha i Ukrajine. Ali uprkos tome što su prepoznali prijetnje i pritisak, kažu da više nema novca”, rekao je jedan izvor za Sky.

Da stvar bude još gora, vlada zapravo smanjuje broj vojske sa 82.000 na 73.000 vojnika. London će stoga samo ” vjerodostojno ” moći snabdjeti brigadu, koja broji između 5.000 i 10.000 vojnika plus prateću opremu, novim snagama NATO-a koje bi normalno očekivale tri do šest puta veći broj od velike blok sile kao što je Velika Britanija.

Penzionisani general Richard Barrons upozorio je ranije ovog mjeseca u tekstu da je vojska zemlje bila toliko ” izdubljena smanjenjem potrošnje ” da bi mogla ostati bez municije ” u užurbanom poslijepodnevu ” i nikako nije spremna da izdrži ” iznenadni napad .”

Skajovi insajderi u Ministarstvu odbrane potvrdili su da će vojska “već ostati bez municije u roku od nekoliko dana ako bude pozvana u borbu” i upozorili su da bi za sastavljanje “moderne borbene divizije od nekih 25.000 do 30.000 vojnika” bilo potrebno “do deset godina.”

ManjakOružjeUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
1 godina prije

….PA NEKA IM UKRAJINA POZAMI…..

Max
1 godina prije

Cilj nije bio razoružati Ukrajnu nego razoružati sve druge.

burt
1 godina prije

to je bila priča prije dva mjeseca da su NATO skladišta prazna i da nemaju municiju za artiljeriju 155mm a upravo sada NATO države pripremaju dostavu za Ukrajinu veliki broj samohotki koje koriste kalibar 155mm, M109, AS-90, PzH 2000,CAESAR Archer FH77, znači da je ruska propaganda na tankim nogama

Šele
1 godina prije

Meni je dovoljno ono Englezi, ko im još vjeruje,sve što dođe od Engleza ja obrnem za 180 stepeni,i vjerujte uglavnom sam u pravu

alexosijek
1 godina prije

Hahahaha!!…a Scott Ritter kaže kako sva britanska vojna sila ne bi mogla napuniti nogometni stadion Chelsea(?)….A joj, a priča o onoj nuklearnoj podmornici i ljepilu…pa tri premijera u dva mjeseca…pa milijuni na ulicama jer im je dosta svega….lp

LZN
1 godina prije

Ukropi imaju svačega u ponudi…….za male novce….samo pošaljite onoga Borisa što se petardom češlja, u Kijev.

C.F.
1 godina prije

Kako drzava koja nije u ratu moze ostati bez municije ?

1 godina prije

Naravno da im treba verovati! I Nemcima!
Ne znam samo što Rusi odmah ne krenu i osvoje to drugog dana… kad ostanu bez municije?

I da vidimo da li će Sky News da proglase za stranog špijuna i državnog neprijatelja pošto “najvišu vojnu tajnu” daju na tanjiru neprijatelju :))))))))))))

Zmaj
1 godina prije

Posljedice sadašnjih sukoba će se širiti kako sve više zemalja priključuje sukobu, a svađa će doći do točke u kojoj će ljudska rasa donijeti kobnu odluku da koristi nuklearnu energiju, oružje pakla.

Falls
1 godina prije

Perfidni Albion nece nikad ostati bez novca za osvajanje, kolonijalizam i ratove, to je njihov DNA. Oni su zajedno s Amerikom kreatori kaosa u Europi, na Bliskom Istoku, Hong Kongu i sutra u Kini. Slusajte sto kaze americki profesor John Mearsheimer | THE US CREATES CONFLICT FOR THE WORLD Vise ima casti i istine u ovom Amerikancu nego u 50% Slavena u Europi. John Joseph Mearsheimer je američki politolog i stručnjak za međunarodne odnose, koji pripada realističkoj školi mišljenja. On je istaknuti profesor R. Wendell Harrison na Sveučilištu u Chicagu. Opisivan je kao najutjecajniji realist svoje generacije. Njegovi članci objavljeni su u akademskim časopisima poput International Security i popularnim časopisima poput London Review of Books. Napisao je komentare za The New York Times, Los Angeles Times, i Chicago Tribune. Mearsheimer je osvojio nekoliko nagrada za podučavanje. Dobio je Clarkovu nagradu za istaknuto poučavanje dok je bio diplomski student na Cornellu… Čitaj više »

ergoM
1 godina prije

Bez brige…Britanci mogu koristiti luk i strijele..puno jeftinije i ekološki prihvatljivije. Više mira na Zemlji.

Tre=glav
1 godina prije

Nek kupe oruzje za pokradeno libijsko, venezuelsko, rusko itd… zlato.

Perun
1 godina prije

U cara Trajana kozije uši….gdje su uši tu su i papci….P.S…Zasto bih ja nazivao mala Britanska i Skotska ostrvca velikom britanijom i njihove kolonije komonweltom….tu je raspad sistema na pomolu ,da stvar bude još gora,ne živi se od ,,stare slave”… mogu krepati svi do posljednjeg ako mene pitate…..SFSN

Gjuro1977
1 godina prije

Iz Engleske kreće reset

Marko
1 godina prije

Njemacka je odobrila 178 tenkova Leopard za Zelenskog citaj Bandera 2. Historija se ponavlja. Njemacka salje tenkove na rusku granicu a ne obrnuto.

Pravednik
1 godina prije

Britanskoj vojsci ponestaje muda i ništa drugo.

burt
1 godina prije

svaka budala zna da za napadna djelovanja Leopard, Abrams, Challenger, Leclerc trebaju imati podršku avijacije, avioni sigurno dolaze u Urajinu jer sve dosad što su NATO stratezi tražilii da im je potrebno u Ukrajini to je i dostavljeno, ukrajinski dužnosnici traže i podvodne dronove jer nije cilj samo doći do Krima nego imaju i viši cilj, napad na brodove i izbacivanje ruske mornarice iz Crnog mora

NOVI STARI
1 godina prije

nak snagu pojačaju novičokom …inače te supstance ima sam u GB..drugdje se nitko tim ne truje

NOVI STARI
1 godina prije

imaju mač u kamenu…samo ga treba nači?

goran
1 godina prije

samo vi praznite vaša skladišta oružlja kad bude došla svj.vlada sa svojom vojskom pod okriljem ujedinjenih naroda,oni če imati sve,a svi ostali više ništa i tek onda ste gotovi

gargamel
1 godina prije

Ja u te priče ne verujem. Priprema se tolike godine, sad kao nema maltene ničega. Verujem da tu foru neće Rusi popušiti, jer je javna tajna, da se sve što je trebalo za napad na Rusiju, dopremilo za vreme 2 godine lockdowna. Čak su i azilante posebnim letovima prebacivali, pa imamo paradox, nemožeš se kretati, a svaki mesec 5 hiljada novih zahteva za azil u DE. Teško je biti prorok, ja mislim da ih Rusi ustvari provociraju da idu iz greške u grešku. Na kraju će imati dobar razlog, da lansiraju neku vaspitnu i konačno urade ono što nisu mogli 1945, da sve što je ikakve veze imalo sa nacistima unište. Nekim hibridnim državicama ne bih bio u koži.

tihobl
1 godina prije

Украјинске трупе у Угледару стрељале су групу пољских плаћеника.

Ово је за ТАСС саопштио саветник вршиоца дужности шефа ДНР Јан Гагин.

Према његовим речима, на то указују обавештајни подаци (укључујући и радио пресретање), као и сведочења ратних заробљеника.

1 godina prije

Pa da , nema ..I sad se naravno treba proizvesti..A i ekonomija je u hurcu pa što da ne pokrenuti je proizvodnjom oruzja..

tihobl
1 godina prije

Саопштено је да је снажна експлозија одјекнула у области Часовог Јара. Звук се јасно чуо у Краматорску, а у Дружковки су се прозори тресли од ударног таласа.

tihobl
1 godina prije

Игор Клименко постао је нови начелник Министарства унутрашњих послова Украјине након погибије Дениса Монастирског услед пада хеликоптера у Броварима.
Такође се бавио глумом.

tihobl
1 godina prije

U Moskvi nisu zadovoljni vagnerovcima. Kazu da su prebrzo zauzeli Soledar i da su ga trebalo ostaviti jos 3-4 mjeseca kako bi unistili jos 5-6.000 ukronacista. Kazu da i u Bahmutu prebrzo napreduju.

Izgleda da nisu shvatili Krcka Osracica i da ce proci kao ceceni kad su ljetos usli u Seversk bez naredbe pa posladni da dijele udzbenike po skolama mjesec dana. Poslje toga prebaceni su na jug da cekaju pokusaje britanskih desanata i da partoliraju po mirnom dijelu teritorije. Nema vise nekontrolisanog napredovanja jer je Dnjepar sirok, a ne daju im camce. Izgleda da se i vagnerovcima sprema ista prica kao i cecenima – drzanje druge linije.

tihobl
1 godina prije

Политико. Русија припрема велику офанзиву на Украјину у наредних неколико недеља, али дипломате ЕУ страхују да би инцидент са балоном могао да одвуче пажњу тиму председника Џоа Бајдена управо у тренутку када ће америчка подршка Кијеву бити најпотребнија. Totalno nerazumjevanje situacije. Ne vide sta rusi rade – krenu prema Zaporozju, pomaknu liniju za 2-5 km kako bi privukli rezerve na taj dio fronta, a odmah zatim krenu na Ugljedar i naprave problem Ramstajnu koji je poceo prebacivati rezerve sa sjevernog fronta. Nisu ni stigli do juga, a rusi su pokrenuli ofanzivu na sjevernom frontu od Kupjanska do Severska cijelom sirinom i uzeli neka sela i neke uzvisine na kojima su ukropi bili ukopani. Sad treba odnekud prebaciti rezerve na sjeverni front, a gdje god da otanje ljudstvo rusi ce krenuti naprijed. Vozace ih sa kraja na kraj fronta malim ofanzivama uz napredovanje puzevim korakom. Ovo kinezi zovu taktika 1000 rezova.… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

У Летонији гори америчка војна фабрика која је испоручивала беспилотне летелице Украјини

Надлежни моле становништво да не прилазе, остану код куће и затваре прозоре како се не би отровали штетним материјама.
Ватрогасци се боре са пожаром који се брзо шири.
Едге Аутономи је један од водећих произвођача беспилотних летелица, са седиштем у Калифорнији и повезан са Министарством одбране САД и бројним америчким агенцијама.

tihobl
1 godina prije

По званичним информацијама Виктор Орбан је очистио генералштаб Мађарске од про-НАТО оријентисаних генерала.

tihobl
1 godina prije

Немачка влада одобрила је испоруку 178 главних борбених тенкова Леопард 1 Украјини. Ово је у уторак објавио Дер Шпигл, позивајући се на сопствене изворе.

Како преноси Шпигл почетком ове недеље, Савезни савет безбедности, у чијем саставу су немачка канцеларка, министри спољних послова, унутрашњих послова, одбране, финансија, економских послова, економске сарадње и правде, одобрио је испоруку укупно 178 Леопарда. 1 цистерна за Кијев. Војна опрема, како наводи Шпигл, биће пребачена са индустријских залиха. У идеалном случају, први борбени тенкови Леопард 1 би требало да буду испоручени Украјини овог лета, али већина њих вероватно неће бити испоручена до 2024. године, резимира публикација.

tihobl
1 godina prije

Ракетни напад на Харков.

Напад је на упоришта Оружаних снага Украјине, радарске станице и складишта муниције. Најмање 7 удара у Харкову

tihobl
1 godina prije

Врховна рада Украјине подржала је продужење ванредног стања и мобилизације за још 90 дана

Mel Gipson
1 godina prije

Ne vjerujem u te bajke, imaju oni i previše oružja.

CroExit
1 godina prije

Ovo ni djeca ne bi povjerovala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI