Češki lider upozorava na “značajane promjene” za Kijev

Petr Pavel - Podrska EU Ukrajini
28 komentara

Sukob u Ukrajini bi sljedeće godine mogao doživjeti “značajan pomak” , a ne “u dobrom smislu riječi”, rekao je češki predsjednik Petr Pavel za novinsku službu web portala Seznam.cz u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Češki lider, koji je ranije služio kao visoki vojni zvaničnik NATO-a i nepokolebljiv je pristalica Kijeva u njegovoj borbi s Moskvom, istakao je predsjedničke izbore u SAD-u 2024. kao ključni trenutak za konfrontaciju.

Tvrdio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin računao na pobjedu Donalda Trumpa na američkim glasačkim kutijama u novembru i da će sklopiti sporazum s Rusijom o Ukrajini, koji bi ignorirao želje Kijeva i drugih evropskih zemalja.

Ishod bi, prema Pavelu, bio “neka vrsta kompromisa koji bi Rusiju teoretski vratio u status ključnog igrača, a ostali bi to morali nekako da podnesu”. On je scenario opisao kao “nepovoljan” za zemlje EU, uključujući i njegovu.

Putin je u svojim javnim izjavama ranije odbacio analizu koju je iznio Pavel. Tvrdio je da je ličnost američkog predsjednika uglavnom irelevantna za politiku zemlje u odnosu na Moskvu.

“[Tramp] je optužen da ima posebne odnose sa Rusijom, što je totalna glupost i gluposti**. Ali on je bio predsednik koji je uveo najviše sankcija Rusiji”, rekao je Putin u septembru na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Američke elite Rusiju doživljavaju kao egzistencijalnog neprijatelja, dodao je. Oni potiskuju glasove Amerikanaca, koji žele dobre odnose sa Moskvom, tvrdi ruski lider.

„Nemamo pojma ko će biti izabran, ali ko god da je, malo je verovatno da će se promeniti antiruski vektor američke politike“, zaključio je Putin.

Kijev je nedavno pretrpio niz neuspeha u pogledu obezbeđivanja pomoći Zapada sa obe strane Atlantika. U Washingtonu je sukob stranaka oko sigurnosti granica doveo do blokiranja zahtjeva Bijele kuće za preko 60 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini. Mađarska je u Briselu stavila veto na prijedlog Evropske komisije da izdvoji 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) tokom četiri godine za podršku Kijevu.

U svom intervjuu, Pavel je takođe rekao da je Putin „jasno stavio do znanja“ da su mirovni pregovori o Ukrajini mogući samo sa SAD, a ne sa Kijevom ili bilo kojom evropskom nacijom. Moskva doživljava sukob kao dio zastupničkog rata koji vodi Washington protiv Rusije i vjeruje da SAD imaju konačnu riječ o tome.

Petr PavelSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Sjecate li se samita na Malti od jesenas za pomoc Ukrajini? Poslednja vijest koju su objavili jeda je stigao Zelenski na samit i poslije toga nista vise. Nikakvih izjava, niti se Zelenski hvalio kako ce dobiti pomoc od saveznika.
A nema vise ni redovnih sastanaka u Ramstajnu na kojima su se dogovarali koliko ko salje tenkova, a koliko ko artiljerije. Skladista si ogrebana do dna, proizvodnja je nikakva jer nemaju majstora, a strucnjaci za rodnu ravnopravnost i klimatske promjene su neupotrebljivi.

Pricali su kako svaki dan dnevno gine 1000 rusa, a mjesecno 1000 tenkova, kako obaraju ruske kindzale i druge rakete sa efkasnoscu od 120% da bi sad kukali kako ruska armija raste i jaca.

tihobl
4 mjeseci prije

Кyiv Independent

„Готово је немогуће прећи реку“, каже војник о покушајима прелазка Дњепра.

Rusi su razvili jeftinu proizvodnju termovizora i sad ruski dronovi patroliraju iznad rijeke. Gadno je gledati kako gumenjaci izduvavaju i tonu u lednu vodu.

tihobl
4 mjeseci prije

Jedan primjer kako anglosaksoni programiraju umove:

У вртићу у Полтави децу уче да разликују Деда Мраза од Санта Клауса (Santa Claus).

Деда Мраз је реликт совјетске прошлости, наводно је увек тужан и живи са малолетном Снежаном.

А Санта Клаус је, по њиховом мишљењу:

– Увек весео;
– Путује на магичним санкама са ирвасима;
– Ближе је западним вредностима.

Na zalost ne znam staviti fotku plakata, ali imate prevod teksta.

tihobl
4 mjeseci prije

74 одсто Украјинаца и 65 одсто Украјинки би се одрекло држављанства како би избегли регрутацију.

tihobl
4 mjeseci prije

Кијевстар, највећи оператер мобилне телефоније ни недељу дана након хакерског напада који је паралисао њихову мрежу није успио да профункционише.

tihobl
4 mjeseci prije

Vic dana:

ЗЕЛЕНСКИ: “Русија у 2023. није постигла ниједну побједу на бојном пољу.”

tihobl
4 mjeseci prije

Бајден поздравио одлуку папе да свештеници могу да благосиљају истополне парове

tihobl
4 mjeseci prije

Врховни суд државе Колорадо забранио је Доналду Трампу учешће на предстојећим председничким изборима. Искористили су неки амандман који је усвојен одмах након америчког грађанског рата да би спречили јужњаке да учествују на изборима. Трамп је рекао да ће оспорити одлуку у Врховном суду САД. Ако Врховни суд САД не поништи ову одлуку, онда Трампу једноставно неће бити дозвољено да учествује на изборима.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

“Češki lider… istakao je predsjedničke izbore u SAD-u 2024. kao ključni trenutak za konfrontaciju.”

To je taj mentalni sklop kmeta, roba, koji će za svog Gospodara u konfrontaciju sa Rusijom, ginuti za njega, dok će Gospodar to gledati izdaleka.

tihobl
4 mjeseci prije

Председник „Транснафте“ Николај Токарјев каже да су се Чешка и Словачка обратиле Бриселу са захтевом да задрже испоруке руске нафте, јер без ње неће моћи да постоје, јер немају излаз на море и немају могућност добијања нафте из других извора.

Он је истакао да Чешка притом има могућност да добија мале количине нафте преко нафтовода из Европе.

eks
4 mjeseci prije

Pavel bi drugačije govorio kada bi se informisao od hiblera i saznao da NATO-Ukri pobedjuju .

Karma
4 mjeseci prije

Masonska kabala 666 hazarska gamad samljela masu slavena ukra i rusa. Ukri su vise popusili a i strane bitange iz natos

Max
4 mjeseci prije

Rusija će nastaviti prema svojim strateškim ciljevima.

KomisarX
4 mjeseci prije

zna on, čeka vas epska pušiona. Šta čete raditi ako Rusija zaista pobjedi?

Grdi
4 mjeseci prije

Taj ceski muppet je namjesten i postavljen od strane zapada – *briksela*, on ne sluzi ceskom narodu nego preko brisela svabima, englezerima i zabarima ….

Grdi
4 mjeseci prije

Ovaj kaplar je sramota za ceski narod …..

Zorule
4 mjeseci prije

Rat u Ukrajini je službeno završen, naime Washington Post je na svojim stranicama zatvorio kategoriju Rat u Ukrajini

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI