CIA cilja Ruse u Turskoj

CIA
16 komentara

Centralna obavještajna agencija je “otvoreno” prijetila turskim biznismenima zbog trgovine s Rusijom, uvlačeći se u njihove poslove sa nekretninama zbog zabrinutosti oko potencijalnog zaobilaženja američkih sankcija, objavio je u petak dnevnik Yeni Safak.

List saznaje da je šef ureda CIA-e u Turskoj navodno zvao visokorangirane zaposlenike građevinskih kompanija, raspitujući se o transakcijama i drugim povjerljivim detaljima nedavnih kupovina nekretnina u koje su uključena ruska pravna lica ili fizička lica.

Prema izvještaju, službenik CIA-e je intervjuisao biznismene pod krinkom praćenja sankcija protiv Rusije koje su uvele SAD. Zanimao ga je tačan broj „kuća prodatih Rusima“, koji kanali i valuta su korišćeni za transakcije i da li su plaćanja vršena putem banke ili gotovinom u ruci.

Još jedan primjer onoga što su turski mediji opisali kao „miješanje u poslove koji su van dužnosti [vlasti SAD-a“ bilo je pismo koje je navodno poslao zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo Turskom industrijskom i poslovnom udruženju (TUSIAD) dana 22. avgusta.

Prema pisanju medija, Adeyemo je zaprijetio da će uvesti sankcije članovima TUSIAD-a koji su uključeni u poslovanje s Rusijom. Udruženje je potvrdilo pismo ne otkrivajući njegov sadržaj, ističući da ga je podijelilo s turskim ministarstvima vanjskih poslova i finansija.

To dolazi usred sve veće zabrinutosti među zapadnim državama oko proširenja trgovinske i energetske saradnje Turske s Rusijom i produbljivanja veza između dvije nacije koje bi mogle pomoći Moskvi da zaobiđe sankcije koje su uvele SAD i EU zbog sukoba u Ukrajini.

Prošle sedmice, Adeyemo je imao telefonski razgovor sa zamjenikom turskog ministra finansija Yunusom Elitasom, tokom kojeg je “izrazio zabrinutost da ruski subjekti i pojedinci pokušavaju iskoristiti Tursku da izbjegnu sankcije koje su uvele Sjedinjene Države i 30 zemalja”, rečeno je u očitovanju Ministarstva finansija.

Turska je odgovorila rekavši da neće dozvoliti “kršenje” američkih sankcija, zadržavajući pritom svoju “uravnoteženu” poziciju o ukrajinskom sukobu.

Iako je Turska osudila rusku vojnu operaciju u Ukrajini, ona je i dalje jedina članica NATO-a koja nije uvela sankcije Moskvi ili zatvorila vazdušni prostor za ruske letove.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije se pozicionirao kao posrednik između Ukrajine i Rusije. Turska je bila domaćin konačno neuspješnih mirovnih pregovora u martu, ali je kasnije pomogla u sklapanju sporazuma o obnavljanju isporuka ukrajinskog žita na svjetska tržišta preko Crnog mora.

CIArusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Ameri misle kako im je Sultan zaboravio pokušej državnog udara?

Tupko Glupko
1 godina prije

Turska – ogromno tržište od 84 milijuna stanovnika sa neprocjenjivim geostrateškim položajem.

I predsjednikom koji ne savija kičmu pred EU gospodarom preko Velike Bare.

Ne da NATO brodovima u Crno more, ne daje sankcije Rusiji, širi trgovinsku razmjenu sa Rusijom, koči ulazak Švedske i Finske u NATO.
I baš plinovod Turski tok sprječava još veću energetsku krizu u Europi.

Izuzetni na aparatima, ne mogu mu baš ništa, a EU bi mu mogla jednog dana dići spomenik u Briselu, ako se prije toga ne raspadne.

ogo
1 godina prije

Odzvonilo je US dolaru mogu samo se sjecati proslih vremena a ako budu previse insistirali
na ucijenama moze se lako desiti da i nakazna EU otkaze poslusnost.
Putn ga ne vadi dubokoj drzavi

Vojni analitičar
1 godina prije

Dakle službenik obavještajne agencije jedner države (SAD) ispituje, odnosno “intervjuira” turske biznismene o njihovim poslovima (kao da im CIA osigurava kruh i plaća račune) u drugoj, neovisnoj državi – Turskoj smještenoj preko 8.000 kilometara daleko od granica SAD. A sve pod obrazloženjem praćenja sankcija protiv Rusije koje su SAD na svoju ruku, jednostrano uvele i sad prisiljavaju sve države svijeta (koje ih žele slušati) da i one slijede tu američku jednostranu odluku pa makar i na vlastitu štetu. Jesam li ja lud, ili tu baš i nema neke logike.

.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo je vijest – Rusi počinju sljedećih tjedana sa izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj. proširuju postojeću nuklearnu elektranu Paks.

TomRy
1 godina prije

Mafijaski reket

medo
1 godina prije

Nekad su nacisti progonili javno Zhidove a danas anglosaksi Ruse a sutra ce sve nato zemlje ubijati Ruse.

eks
1 godina prije

CIA je Gestapo made in USA .

Max
1 godina prije

Cia cilja sve ali Sultan kaže ne brinite ništa.

Ahmat sila
1 godina prije

CIA upotrebljava mafijske i razbojničke metode ucjenjivanja.

Ahmat sila
1 godina prije

Rusija je najjača slavenska zemlja i kao takvu zapad želi uništiti. Posle toga mogu zapadni kreatori postojanje slavena zabraniti pa čak i izbrisati jer su ostale slavenske zemlje nejake, naivne i izuzetno servilne.

404
1 godina prije

Central Imbecile Agency

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI