CIA je navodno umiješana u umanjivanje skandala s laptopom Huntera Bidena

Hunter i Joe Biden
4 komentara

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) možda je bila ključna u umanjivanju skandala s laptopom Hantera Bidena uoči izbora njegovog oca za predsjednika 2020. godine, sugerira novi privremeni izvještaj Pravosudnog odbora Predstavničkog doma.

U njemu se navodi da je agencija možda posebno pomogla u prikupljanju podrške za otvoreno pismo čiji je autor mnoštvo bivših obavještajnih službenika, u kojima se lažno tvrdi da je cijela afera ruska operacija dezinformacija.

U izvještaju, koji je objavljen u srijedu, citira se jedan od potpisnika pisma, bivši analitičar CIA-e David Cariens, koji je rekao da mu je prišao zaposlenik obavještajne agencije i “pitao” da li će potpisati dokument .

Cariens je u oktobru 2020. bio u kontaktu s CIA-inim Odborom za prepublikcijsku klasifikaciju (PCRB) u vezi s vlastitim memoarima, kada je saznao za pismo, koje je u to vrijeme također pregledao PCRB.

“Rečeno mi je za nacrt pisma. Osoba me je pitala da li bih bio voljan da potpišem”, rekao je bivši obavještajni analitičar Komitetu u pisanoj izjavi, dodajući da je pristao na ovaj zahtjev nakon što je čuo sadržaj pisma.

“CIA – ili barem jedan zaposlenik CIA-e – možda je pomogla u nastojanju da se traže potpisi za izjavu”, navodi se u saopštenju komiteta uz privremeni izvještaj.

U pismu, koje je podržalo pet bivših direktora CIA-e i niz drugih bivših visokih zvaničnika, tvrdi se da priča o laptopu Hunter Biden ima “sve klasične karakteristike ruske informativne operacije”. Iako je priznao da nema dokaza o umiješanosti Rusije, republikanci su tada tvrdili da je to pomoglo da se diskredituje priča o laptopu neposredno prije predsjedničkih izbora koji su završili pobjedom Joea Bidena.

Naknadna istraga je otkrila da su izvještaji zasnovani na originalnim dokumentima dobijenim sa laptopa mlađeg Bidena, koji je on navodno napustio u radionici za popravku laptopa u Delawareu.

Prvi put objavljen u New York Postu, serija procurelih mejlova sa laptopa sugerisala je da je Biden Jr. možda upleo svog oca, koji je tada bio potpredsednik, u lične poslove u inostranstvu. Više članova i saradnika Bidenove porodice je pod istragom Nadzornog odbora Predstavničkog doma zbog primanja plaćanja od kineskih kompanija u zamenu za nedefinisane usluge.

Izvještaj odbora Predstavničkog doma također je opširno citirao bivšeg vršioca dužnosti direktora CIA-e Michaela Morella, koji je u aprilu svjedočio da je Bidenova predsjednička kampanja igrala ulogu u kreiranju pisma. U izvještaju se navodi da je Morrell priznao da je jedna od svrha pisma bila da “pomogne potpredsjedniku Bidenu” da pobijedi na izborima. Također se navodi da je bivši direktor CIA-e želio dati Bidenu “tačku za razgovor da se suprotstavi” tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu tokom debata.

Morrell je također osigurao brzo odobrenje pisma CIA-e nazivajući ga “žurnim poslom” koji je trebao “izići što je prije moguće”, navodi se u dokumentu odbora.

Komitet je sada zatražio od CIA-e da otkrije dodatne informacije o svojoj interakciji sa potpisnicima izjave, ali obavještajna agencija ” do sada nije ispunila ovaj zahtjev za nadzor”, navodi se u izvještaju.

CIAHunter Bidenjoe bidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
11 mjeseci prije

Ništa čudno. U mnoge prljavštine , podlosti, ubistva, šverc droge, obojene revolucije,…po celom svetu CIA je do guše umešana, a najčešće je glavni organizator svih takvih dogadjanja.

Ban
11 mjeseci prije

Navodno LOL kad anglosaks medija nekog optuzu bez dokaza onda nema navodno

Max
11 mjeseci prije

Pitam se u koje zlo nije umiješana.

DEDA
11 mjeseci prije

MA NEBI NIKAD REKAO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI