fbpx

Čini se da su vježbe „Defender Europe 20 ipak dokaz da je NATO u strateškoj defanzivi

CH-53 helikopter

Ovog je tjedna CounterPunch izvijestio kako NATO vježbe „Defender Europe 20“ po svemu podsjećaju na „Operaciju Barbarossa“ nacističke Njemačke protiv Sovjetskog Saveza i da je dovoljan mali incident tijekom vježbi na samim ruskim granicama da dođe do katastrofe. Poljski mediji su izvijestili da je ruska strana pozvana da prati dio vježbi koji će se odvijati na poljskom teritoriju, ali su pozivnice dobili svi koji sudjeluju u radu organizacije OESS i Rusija nema privilegirani status.

Vježbe će se održati na teritoriju Njemačke i Istočne Europe, a u njima će sudjelovati 37 000 vojnika, tako da bi bilo kakva pogreška zaista mogla biti kobna, jer, kao što je rekao Vladimir Putin,  NATO se toliko opasno približio ruskim granicama da u slučaju incidenta ruska strana nema vremena „crvenom linijom kontaktirati Pentagon i mora odmah odgovoriti, a tada neće biti pobjednika. Mala je utjeha da američki stratezi nisu uspjeli zauzeti cijelu Ukrajinu i zbog samoproglašenih republika u Donjecku i Lugansku Pentagon ne može rasporediti raketne snage u području Harkova, iako ga pod kontrolom drži ukrajinske vojska. Naime, da nije tako, iz Harkova se krstarećim projektilima iz vertikalnih „obrambenih“ lansera Mk-41 mogu gađati i položaji ruskih strateških obrambenih snaga iza Urala, dok je područja zapadne Ukrajine to nemoguće. Ipak, uvijek postoji mogućnost loše procjene ili jednostavno ljudske pogreške, a što bi to značilo za Europu, bolje je ne pomišljati.

I umjesto da ublaži retoriku i smanji razinu napetosti, unatoč kapricioznom raspoloženju i izjavama američke vojske i političara, NATO uvježbava „stratešku obrambenu operaciju u navodnom sukobu s Rusijom“.

U europskom području operacija NATO nema drugih vjerojatnih protivnika osim Rusije, što ukazuje na očiti antiruski karakter nadolazećih manevara.

Aktivni dio vježbi održat će se od 27. travnja do 22. svibnja. Simbolično je da će Rusija baš na vrhuncu vojnih manevara proslavljati 75. obljetnicu pobjede u Velikom Domovinskom ratu i bit će domaćin vojne parade na Crvenom trgu. U isto vrijeme će potomci poraženih vojski i pobjedničkih, ali takoreći odmah od 1945. neprijatelja Sovjetskog Saveza, vježbati na europskim vojnim poligonima.

Vjerojatno je teško povijesno iskustvo utjecalo na svijest europskih naroda, jer Rusija nema namjeru nikoga napadati, niti planira izvršiti invaziju na zemlje s kojima ima traumatično iskustvo suživota u „obrnutom carstvu“, gdje je centar izdržavao periferiju, ali NATO svejedno razrađuje „stratešku obrambenu operaciju“.

Manevarski planovi

Geografski će vježbe obuhvatiti područje Sjedinjenih Država, Atlantskog oceana i sedam europskih zemalja, a većina planiranih događanja odvijat će se u Njemačkoj i istočnoj Europi.

Za sudjelovanje u predstojećim manevrima iz Sjedinjenih Država planirano je raspoređivanje 20 000 vojnika. Još 9000 vojnika bit će postrojbe američkih oružanih snaga koje se kontinuirano nalaze u Europi. Preostalih 16 zemalja, saveznika i država povezanih s NATO paktom, kao, na primjer, Gruzija, dat će oko 8000 vojnika. Ukupna NATO skupina tijekom manevara će brojati 37 000 ljudi.

Ipak, budimo iskreni, unatoč opsegu vježbi, ovaj je događaj znatno inferiorniji u odnosu na slične događaje koje godišnje održavaju armije Ruske Federacije.

Tako je u prošlim vježbama „Centar-2019“ sudjelovalo 128 000 ruskih vojnika. Iznenadne provjere borbene spremnosti koje se svake godine odvijaju u ruskim oružanim snagama također su razlog većeg broja vojnika od manevara „Defender Europe 20“.

S operativnog gledišta, glavni sadržaj vježbi bit će provjera mogućnosti premještanja trupa iz Sjedinjenih Država u europsko kazalište operacija, ekvivalenta teške divizije američke vojske, koja se mora premjestiti u kombiniranom načinu tijekom 30 dana. Osoblje u Europu stiže zrakom, dok se teška oprema prevozi morem, pod pratnjom brodova američke mornarice.

U Europu se prebacuju sljedeće borbene skupine američke vojske:

  • Borbena skupina 2. oklopne brigade 1. oklopne divizije;
  • Borbena grupa 2. oklopne brigade 3. pješačke divizije;
  • Borbena zrakoplovna brigada 3. pješačke divizije;
  • Borbena grupa 1. brigade 82. zrakoplovne divizije.

Osim ovih grupa, osoblje 116. borbene skupine „konjičke“, de facto oklopne brigade kopnenih snaga Nacionalne garde Idaha bit će prebačeno zrakom, a oprema ove brigade neće se razmještati morskim putem. Zadaća logistike će biti razrada prijema mašinerije i opreme u roku od 96 sati, nakon preuzimanja iz zaliha streljiva koje su se prethodno nalazile u Europi.

Nakon istovara opreme u lukama Belgije i Nizozemske, američka grupa bit će prebačena u Njemačku, koja će postati logistički centar za vježbe. Kopnenim dijelom vježbi upravljat će sjedište dva  vojna korpusa NATO pakta za brzo raspoređivanje, britanski korpus “brze reakcije” i njemačko-dansko-poljski korpus “sjeveroistok”. Pored toga, u Europi je planirano raspoređivanje sjedišta dviju američkih divizija, 1. konjičke i 82. zrakoplovne.

Kopneni dio manevara sastojat će se od zasebnih manjih vježbi koje su, prema planu, povezane s manevrima „Defender Europe 20“.

Glavni dio kopnene faze vježbi održat će se na sjeverozapadu Poljske. Ovdje će se održavati manevri „Allied Spirit XI“ pod vodstvom sjedišta 1. konjičke divizije američke vojske. U manevrima će sudjelovati 2. borbena skupina 2. oklopne brigade 1. konjičke divizije američke vojske i 12. mehanizirana brigada 12. mehanizirane divizije poljske vojske.

Kao dio manevara planira se prevladavanje vodene barijere s naknadnom ofenzivom. 9. oklopna konjička brigada 16. pomorske mehanizirane divizije poljske vojske, naoružana moderniziranom sovjetskom opremom, branit će se i igrati ulogu „vjerojatnog neprijatelja“, odnosno Rusa.

Pod vodstvom štaba 82. zrakoplovnih snaga održat će se vježbe „Swift Response 20“, tijekom kojih će se razraditi prilično sumnjiv događaj s vojnog stajališta, odnosno desant zrakoplovnih jurišnih snaga na Baltiku. Prva borbena skupina 82. brigade zrakoplovnih snaga američke vojske zajedno s poljskom 6. zrakoplovnom brigadom sletjet će u Litvu, dok će američka 173. zrakoplovna brigada izvršiti slijetanje u Latviju.

Paralelno s gore navedenim događajima, 11. i 26. svibnja održat će se poljska vježba „Anakonda“ u kojoj će sudjelovati do 10 000 vojnika NATO pakta. Male vježbe, koje vjerojatno nisu vojne, nego političke, održat će se u Gruziji.

Operativno okruženje u Istočnoj Europi i strateško oblikovanje vježbi

Kako bi otkrio stratešku namjeru trenutnih događaja, NATO mora uzeti u obzir trenutnu operativnu situaciju u Istočnoj Europi, posebno u baltičkim državama i Poljskoj.

Treba istaknuti da će u  slučaju sukoba velikih razmjera u Istočnoj Europi u kojeg bi bile uključene Oružane snage Ruske Federacije i odluke država članica NATO pakta prema članku 5. Povelje Sjevernoatlantskog saveza, NATO trebati najmanje 30 dana za raspoređivanje svog multinacionalnog vojnog korpusa. Prije raspoređivanja gore navedenih grupa, NATO će svojim saveznicima moći pružiti samo ograničenu vojnu potporu, koja ne bi mogla radikalno utjecati na tijek neprijateljstava.

Sjedinjenim Državama će također trebati najmanje 30 dana da rasporede tešku diviziju američkih zrakoplovnih snaga u Europu. Lagane se jedinice mogu rasporediti brže i u Europi mogu biti u roku od tjedan dana, ali zbog nedostatka teške artiljerije i oklopnih vozila ne mogu igrati veliku ulogu u sukobu s Ruskom Federacijom.

Tijekom tog sukoba, Ruska Federacija bila bi prisiljena provesti ofenzivnu operaciju na sjeveroistoku Poljske i teritoriju baltičkih država kako bi osigurala komunikaciju sa svojom eksklavom, Kalinjingradskom regijom. To će automatski dovesti do presijecanja koridora Suwalki, koji povezuje Poljsku s baltičkim državama. Dakle, NATO grupe u baltičkim državama bile bi opkoljene. Rusija ima dovoljno snaga, do 34 borbene taktičke skupine, za provođenje spomenute operacije i može ih upotrijebiti odmah nakon što političko vodstvo zemlje donese odluku.

Prema zapadnim stručnjacima, Švedskom institutu za totalnu obranu i američkoj korporaciji RAND, za operaciju zauzimanja baltičkih država bi ruskim snagama trebalo od nekoliko dana do jednog tjedna. Možda će biti potrebno još nekoliko tjedana za zauzimanje istočne i središnje Poljske, zbog čega postaje jasnije zašto se glavni manevri provode upravo u zapadnoj Poljskoj.

Može se pretpostaviti da opći strateški plan vježbi NATO pakta predviđa jačanje grupe saveza u baltičkim državama i istočnoj Poljskoj tijekom ugroženog razdoblja, nakon čega slijedi obrambena operacija s ciljem smanjenja razmjera ofenzive ruskih oružanih snaga. Ove bi operacije trebale dati potrebno vrijeme za razmještanje savezničkih NATO snaga, nakon čega bi u području zapadne Poljske protunapad trebale izvesti snage dviju armija NATO snaga za brzo raspoređivanje, pojačane američkim snagama.

Dakle, vježbe “Defender Europe 20“ ne predstavljaju prijetnju Ruskoj Federaciji. Naprotiv, NATO se, adekvatno procjenjujući vojni potencijal Rusije, priprema za obranu i u slučaju rata započinje odlučujuću bitku u zapadnoj Poljskoj, žrtvujući pritom teritorij baltičkih satelita Sjevernoatlantskog saveza.

To je slučaj ako sve bude teklo prema planu i ne bude nikakvih incidenata, a iskreno se nadamo da će sve proći u najboljem redu. Važno je da tijekom ovih manevara s 18 nacija i 18 različitih jezika, ali prije svega oružja, jer su mnoge zemlje još uvijek s većinskim arsenalom preostalim iz sovjetskih vremena, ne bude situacija s „gluhim telefonima“, a ako ih i bude da se to dogodi što dalje od ruskih granica. U tom slučaju će sve proteći u najboljem redu i do sljedećih manevara možemo biti opušteni i misliti na koronavirus i slične nedaće.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
37 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Samo da se naziv u toku vježbe ne promijeni u “Bježte noge, posra vas guzica”.

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  nekoime

Bitno je da sva vozila zadovoljavaju Euro VI normu za ispušne plinove zbog “CO2”, treba paziti na globalno zagrijavanje, a i Gretica će održati uvodnu riječ.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  nekoime

Ma ako frkne kakva iskrica,tako će brzo zbrisat da se neće stić ni us*at.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Kinezi bi vojnu paradu održali na granicama prema NATO vojnoj vježbi….sa nuklearnim oružjem,pa EU nikada više ne bi palo na pamet zveckanja oružjem…ali to su Kinezi…Rusi? Ostaje da se vidi,ali bi moglo biti da se i Putin odluči za agresivniji pristup…Pa kad se baš hoćete igrat rata… Da, recimo,stavi svoje nuklearne snage u stanje pripravnosti…

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Alex

Mislim da je negdje 70% nuklearnih snaga 24 casa dnevno u pripravnosti vec 70 godina. Nije to Hollywood, rusija je maksimalno ozbiljna sto se tice moguceg sukoba. Mnogo manje od 70% im je potrebno za stratesku pobjedu

Žilevski
Gost
Žilevski
1 godina prije
Reply to  Zsphere

U tom ratu nema pobjednika.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Žilevski

Ima pobjednika itekako samo sto ce imati ogromne gubitke. Poenta je sto ce taj pobjednik poslije zajasiti cijeli svijet narednih sto godina da lizu mu rane svi ce raditi u korist pobjednika. To sto je sovjetski savez jasio istocnu evropu i istocnu njemacku bi bila djecija igra u odnosu na. Bolje da se ovdje zaustavim

cro crv
Gost
cro crv
10 mjeseci prije
Reply to  Zsphere

EJ DRUSkane stani malo na loptu ko je tu koga jasio a ko prasio ostavit cemo povjesnicarima na usud.JER SOVJETSKA DRZAVA KAO SSSR JE BILA VISENAcionalna drzava znaci ne moze se reci da je bila samo Rusija.NARAVNO ISTO KAO VARSAVSKI PAKT. I ONDA O CEMU MI PRICAMO O ZAJAHIVANJU NEKOGA .TO SU PROSLA VREMENA KAD SE TO MOGLO DANAS VISE NE MOZE .RECIMO DA NIJE U BALTICKIM DRZAVAMA TADA NIJE POSTOJALA JAKA KOMUNISTICKA CELIJA /TO SE CESTO ZABORAVLJA ISTRAZIVATI NA ZALOST /NE BI SE DOGODILO NPR DA ONI BALTICKI NARODI PRIHVATE SOVJETSKI REZIM ZIVOTA NE BI TAJ KOMUNIZAM ZIVIO NI CASA U BALTICKIM DRZAVAMA, DIGAO BI SE NAROD NA ORUZJE.BILO JE KAKO JE BILO.ZAR GORBACOV NIJE MOGAO KO I DRUGI RECI NJET NA OTCEPLJIVANJE CAK I VARSAVSKOG PAKTA DA NISU ZAKLJUCILI SVI DOSTA JE BILO SRANJA.ZAR DOSTA NE GOVORI CINJENICA DA NIJE POTRAJALA DUGO TA NJIHOVA SAMOSTALNOST I NJIHOVA SAMOSVOJNOST EJ NI DVADESETAK GODINICA NISU PROSLI A VEC SU DOBILI I NOVOG INSTRUKTORA/ vasingtonskog vampirA/ KOJI IM ETO GOVORI KAKO DA ZIVE STA DA RADE /dobili su malo vise slobode /.No nisu dobili ja BI rekao mogucnost IZBORA RAZLICITIH PRAVACA,ZA STA SU SE EJ TI TAKOZVANI DISIDENTI BORILI, VEC VIDI… Pročitaj više »

joža
Gost
joža
1 godina prije
Reply to  Žilevski

Kako ne počiste korona virus….

perun2
Gost
perun2
1 godina prije

Stoga nis,ode eu u karantenu,Austrija,Kurtz prica o mogucem policijskom satu.kakve vjezbe ,nema od toga nista,mogu se kladiti ko oce?

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Mogu si oni sada to priuštiti,
kad je pala cijena nafte…

Kgfjč
Gost
Kgfjč
1 godina prije

Eu ne prijeti oružana invazija u klasičnom smislu. Izazivaju ruse bez veze. Bilo bi im bolje da se obračunaju sa stranim elementom na soc pomoći koji ih nagriza iznutra.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Odmah, nakon vježbi NATO-pakta, kad vrate sve tenkove i ostalo oružje nazad u hangare i magazine, treba izvesti veelike vojne manevre upravo tamo na granici Poljske i Litve, i to sa duplim snagama pa nek se misle.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  U prolazu

Biče i toga. Samo strpljivo…..

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

BIT CE.USKORO. MOZDA JUNI MJESEC.
SOJGU I GERASIMOV SA TIMOVIMA PRIPREMAJU PLAN NA ODOBRENJE KOD VLADIMIRA.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Neki generali NATO-a (naravno, umirovljeni), uporno ponavljaju da treba smanjiti intenzitet vježbi na ruskim granicama, jer se može doči do točke u kojoj Rusija ima pravo na “preventivni napad”.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije
Reply to  Mate

To nalaže svaka pamet i zdrav razum. Ali, ali, kako bi ta ogromna hobotnica, zvana vojno-industrijski kompleks, još povezana u kolu sa bankama, kako bi oni prodavali oružje, a da ne proizvode krize i ratove. Doslovno, manjim vazalnim državama i korumpiranoj politici na silu uvaljuju i prodaju precijenjeno oružje. Nema novaca !? Nema problema, evo kredit, zadužite se.

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije
Reply to  Mate

Pa to i žele, po onoj :”Sve je počelo kad mi je vratio”

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

EU bi jednostavno trebala otkazati ovu NATO vojnu vježbu.
Ali ona uporno izbjegava gospodarsku konfrontaciju sa izuzetnima (koja bi došla kao posljedica vojne neposlušnosti NATO-u) – kao što vidimo i po cijenu izazivanja nuklearnog rata sa Rusijom.
A ta konfrontacija je neminovna.
EU birokrati u Briselu i izabrani predstavnici naroda u EU parlamentu su uvlakači sa kojima izuzetni brišu guzicu svaki dan – bitno da su dobro plaćeni, boli njih ona stvar za europsko stanovništvo.
Ma bitno da su ovce u europskom parlamentu u svojim torovima, tj. političkim grupama (EPP, S&D, Renew, Greens, ID, ECR itd.) i glasaju kako im narede. Nikako ne skrenuti sa puta Velikog Vođe (njihovog pastira) i glasati po savjesti u interesu naroda – to je pogubno, treba sačuvati tekovine europske revolucije i teritorijalni integritet, vojne ugroze nam prijete sa svih strana!
Svaka sličnost sa CK SK SSSR je slučajna.

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Kada pogledam brojeve ovo mi se čini više kao američka vježba invazije na Europu.. Onih 8000 vojnika iz 17 zemalja a USA daje 28000. Samo da ne bude na kraju vježbe zbog Corona virusa vojnici i njihova oprema do daljnjeg ostaju u Europi.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  Snicla

Eto dobrog diplomatskog odgovora EU prema izuzetnima zašto se ova vojna vježba odgađa do daljnjega.

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije
Reply to  Snicla

Nije važno zbog čega, da li korona virusa ili lanjskog snijega, sigurno ne prebacuju silnu opremu za nekoliko tjedana vježbe nego zato da tu i ostane.

Damir
Gost
Damir
1 godina prije

Ništa od vježbi, virus se pobrinuo za to. Norvežani su otkazali dio na svom teritoriju, europske države zatvaraju granice i zabranjuju javna okupljanja, SAD su ukinuli letove prema većini država EU-a, i zabranili svojim vojnicima i njihovim obiteljima odlazak na područja zahvaćena epidemijom. A to je tek početak. Situacija u Europi će se dramatično pogoršati za nekoliko dana/tjedana. Druge zemlje EU-a slijede talijanski scenarij, broj zaraženih eksponencijalno raste.
Ali bez obzira na to, i da su održane kako je planirano, to nije neka prijetnja Rusiji. 37.000 vojnika je smijurija za RF. Naravno, ruski (vojni) dužnosnici ne mogu tako komotno gledati na to jer imaju dužnost ništa ne prepustiti slučaju i moraju pretpostaviti odvijanje najgoreg scenarija. Tako funkcioniraju vojske svih ozbiljnih država.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

Svatko tko misli da će u slučaju incidenta ili “incidenta” u pribaltiku, Poljskoj, Rumunjskoj ili Bugarskoj biti primjenjen članak 5. Povelje NATO-a je kreten.

wsefvnswfvwejfvew
Gost
wsefvnswfvwejfvew
1 godina prije

Što radi Nosferatu, čeka da ovi dođu u Moskvu, koji je to glumac.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Ova hrpa NATO šakala radi sve, da Rusiji ukrade Kaliningrad, kojeg teritorija je vrlo strateški značajna.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

USA radi sve, da stvori rat između istočnog djela EU i Rusije. Na taj način če zapad pokušati spašavati svoje gospodarske i geostrateške pozicije, koje su trenutno na vrlo klimavim nogicama.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

USA i zapadni dio EU b voljele u rat gurnuti istočne evropske zemlje, da se izcrpljuju u korist zapadnog imperializma. Taj recept je več oproban u Aziji, Africi, Bliskom Istoku, Jugoslaviji, itd.

Stoja
Gost
Stoja
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

pa oni to dobrovoljno rade zar to istorija nije potvrdila sve velike ratove su započeli i svaki je bio krvaviji od prethodnog ne smijem ni zamisliti kakav će ovaj biti i opet neće ostvariti cilj ne zato što je Rusija jača već zato što napadaju i hoće biti gospodari svijeta a to ne može zna se odakle sunce izlazi i gdje zalazi to je jednostavno tako tako će i ostati ko preživi svatiće da drugačije ne može

Max
Member
Max
1 godina prije

projekitlima iz enklave kalinjingrarda treba dvije i po minute možda i manje do poljske prijestolnice i to je to.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Max

Amerikanci če rado žrtvovati Poljake, Ukrajince i baltike…….Njima je interes cjelu istočnu i jugoistočnu Evropu ugurati u dugotrajne ratove.

Korona fake news?
Gost
Korona fake news?
1 godina prije

Ako mi neko odgovori na jedno pitanje, vjerovati ću da nato ne planira napad na Rusiju. Ako je corona virus, najgora epidemija u Italiji, zašto se onda tisuće američkih vojnika i nekoliko stotna tenkova, helikoptera svake noći iskrcava u Trstu i kreće prema Rusiji? Jesu li ti vojnici supermeni pa ih corona virus ne dotiče? Zašto ne otkažu vježbu? Zato, jer virus pandemija ne postoji! U isto vrijeme Kinezi (tek sad) službeno optužuju US da je virus podmetnut od vojnih igara u Kini u decembru. Us šuti, burze padaju. Sve mi govori da je tako. Isto mislim da je Kina uveličala broj mrtvih od corona virusa. Višestruko. Objave “mrtvih” su bile fingirane, vježba civilne zaštite za pravi biološki napad. U gradu od 11 milona ljudi danas imamo 3 nova zaražena, nemoguće. Igra se velika igra. Rusi su dogovoreno bili zatvorili granice prema Kini, sve su znali. Isto mislim da je “pandemija” i broj mrtvih u Italiji daleko preuveličan, sve da bi se cijela EU stavila pod karantenu, dok traje rat da je sve blokirano. niko neće moći mrdnuti, svi koji su protiv bit će stavljeni u karantenu. S>ad se stavljaju. U Hrvatskoj ima 20 zaraženih, vladajući svjesno uništavaju ekonomiju, turizam,… Pročitaj više »

Korona fake news?
Gost
Korona fake news?
1 godina prije

Trumo je upravo sad objavio da 1700 inžinjera je gotovo sa novim google softwear u koji će svaki amer morat ulogat web site, koji će te vodit kako da se testiraš i zove se CORONA TESTING. Ja mislim da će biti povezan sa CHIPOM, i to vodi totalnoj kontroli.

Buh
Gost
Buh
1 godina prije

Sta ne bi trebalo zabraniti vjezbe zbog korona virusa kao i sva ostala masovna okupljanja?

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…nato planeri se uzdaju u onu—treca sreca….

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

NATO=HAZARSKA VOJSKA.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Ne znam upravo su Prva konjanicka divizija i 82 Zracno desanta prve dosle u Kuvajt uoci napada na Irak kao i na Afganistan.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik