Članica NATO-a dovodi u pitanje Ukrajinski napad unutar Rusije

24 komentara

Brisel je zabrinut zbog medijskih izvještaja u kojima se tvrdi da su oružje koje je poslao Kijevu upotrijebili militanti za upad u Rusiju, izvijestilo je u nedjelju nekoliko belgijskih medija, dodajući da će vlada tražiti službeno objašnjenje od Ukrajine po tom pitanju.

Belgijski ministar odbrane Ludivine Dedonder i ministar vanjskih poslova Hadja Lahbib će “kontaktirati ukrajinske vlasti i zatražiti pojašnjenja”, potvrdio je ured ministra odbrane za belgijski RTBF.

U dokumentima koji prate svaku isporuku oružja iz Belgije “eksplicitno” stoji da se vojna oprema može distribuirati samo redovnim oružanim snagama i koristiti samo za “obranu” ukrajinske teritorije, dodaju mediji.

“Ovo oružje stoga nije odobreno za izolovane grupe koje imaju interni ruski program”, rekao je belgijski zvaničnik drugom lokalnom medijskom izdanju Le Soir. Belgijski mediji su također opisali ‘Legiju slobode Rusije’ i ‘Ruski dobrovoljački korpus (RDK)’ – dvije militantne grupe koje podržava Kijev i za koje se kaže da posjeduju zapadno oružje – kao grupe koje imaju članove “neonacista ” . u svojim redovima.

RDK i ‘Legija slobode Rusije’ bili su odgovorni za nekoliko upada na rusku teritoriju u martu i maju 2023. Fotografije i video zapise koje su militanti objavili iz njihovog napada prošlog mjeseca, kao i slike koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane nakon sukoba sa militantima, sugeriše da su njihove diverzantske grupe koristile američka i poljska oklopna vozila, kao i belgijske i češke jurišne puške.

Pentagon i američki State Department izrazili su sumnju u autentičnost slika. Washington Post je u subotu izvijestio, pozivajući se na izvore povezane s američkim obavještajnim službama, da su militanti koristili oružje i tešku opremu koju su Kijevu isporučili njihovi zapadni podržavaoci.

Majski napad se završio tako što su ruske snage ubile “preko 70 ukrajinskih terorista” i uništile “četiri borbena oklopna vozila i pet kamioneta”, saopštilo je tada rusko Ministarstvo odbrane. Prema ruskim vlastima, upad je rezultirao smrću jednog civila i 12 ranjenih.

U nedjelju su dvije militantne grupe pokušale pokrenuti još jedan prekogranični napad na rusku oblast Belgorod, rekao je njen guverner. Militanti su “rastjerani” i vraćeni na ukrajinsku teritoriju, saopštilo je ministarstvo odbrane kasnije istog dana.

BelgijaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sabahudin
3 mjeseci prije

Brisel im daje oruzje da idu lagano naprijed i evo vec se uslo sa ratom u Rusiju , zamislite da se to desavalo prije 12 mjeseci a vidite sada je to normalno da evo stizu i f 16 avioni. NATO ispizuje malo po malo i trazi gdje je Rusija suplja da tako to ide mic po mic.

M.r H.F
3 mjeseci prije

Kad shvatite što radite biti će kasno , ali dobro !! Uvjereni ste da činite pravednost ali ….. Put u pakao je popločen dobrim namjerama !! Zapamtite si moje riječi!!

Mladen S
3 mjeseci prije

Počela denacifikacija Rusije .

kiza
3 mjeseci prije

Zanimljivo u ruskim paravojnim formacijama se nalaze neonacisti, a u Ukrajini gdje djeca uzvikuju parole Hitleru, nacizma nema.Jedva čekam pucanje onog “čira” zvanog demokratski vrli svjet, pa da nas jednom puste na miru, da živim kako ja hoću i smatram da je najbolje zamene.

nekoime
3 mjeseci prije

Vjerojatnije su njihovi posmrtni ostaci bačeni natrag u Ukrajinu.

Max
3 mjeseci prije

Došlo im u glavu.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

A Brisel kao nije znao da će se to desiti.

Zato sada Francuzi šalju dalekometne projektile dometa 550 km (Scalp-EG), kao što su Briti već poslali iste samo drugog naziva (Storm Shadow). Priča se da će i Nijemci poslati slične.
A od ukrajinskog Sumija do Moskve upravo navedenih 550 km.
Zato će Brisel poslati i vojne avione F16 Ukrima ‘nadajući’ se da ovi neće njima napadati Rusiju.

Ova EU bagra nas ciljano, svjesno i namjerno gura u rat sa Rusijom.

Ivan
3 mjeseci prije

Kad ce Rusija konacno oderati Brisel i zatuci Ursuline majmune. Ja da sam na mjestu Putina Brisel vise ne bi postojao sto bi bio spas za cijelu EU..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI