Članstvo Ukrajine u NATO-u nije realno i zemlja bi se trebala usredotočiti na rješavanje unutarnjih problema, kaže francuski veleposlanik u Kijevu

Ukrajina-NATO
11 komentara

Kijev bi se trebao usredotočiti na svoj unutarnji proces reformi i zaboraviti na pridruživanje NATO-u, u bliskoj budućnosti, što nije “trenutno moguće”, jer među trenutnim članicama transatlantskog saveza nema konsenzusa.

To je rekao Etienne de Poncins, francuski veleposlanik u Ukrajini. De Poncins u svojoj je ulozi od 2019. Govoreći za ukrajinsku web stranicu vijesti TCN, veleposlanik je napomenuo da Kijev mora slijediti putokaz koji mu je osigurao NATO, ako želi službeno biti stavljen u Akcijski plan za članstvo (MAP).

“Mi preferiramo i inzistiramo na provedbi onoga što je odlučeno prošle godine, posebno u okviru proširenog partnerstva između NATO-a i Ukrajine”, objasnio je.

Prošle se godine Ukrajina pridružila NATO-ovom programu interoperabilnosti partnera s povećanim mogućnostima.

“Trenutno među članovima nema konsenzusa da se MAP odobri Ukrajini”, objasnio je. “To nije pitanje Francuske ili drugih zemalja. Samo je stvar konsenzusa.”

Kako stvari stoje, samo jedna država, Bosna i Hercegovina, ima status Akcijskog plana za članstvo. Ukrajina se već dugo želi pridružiti Bosancima, nakon što se prvi put prijavila 2008. godine.

Na pitanje bi li Francuska podržala dobivanje MAP-a ako Njemačka odluči podržati Kijev, veleposlanik je odbio dati izravan odgovor, rekavši da “to ne funkcionira na takav način u međunarodnom savezu ili organizaciji”.

“U ovom trenutku, kao što sam rekao, konsenzus je provesti ono što postoji”, nastavio je. “Napravimo domaću zadaću i ne otvaramo perspektivu koja još nije realna.”

Pristupanje NATO-u bio je navedeni cilj predsjednika Volodymyra Zelenskog kada je izabran za čelnika 2019. godine, a više je puta molio da mu se dozvoli članstvo. Međutim, skupina ne prihvaća države s neriješenim teritorijalnim problemima, što je ogroman kamen spoticanja za Kijev.

Ukrajinska vlada također se želi pridružiti Europskoj uniji; još jedan od ciljeva Zelenskog. 2016. godine, tadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da bi Ukrajini trebalo oko 20 ili 25 godina da se pridruži EU i NATO-u.

NATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Nema EU nema NATO nema Šengen nema Krim nema Donbas nema protoka gasa kroz Ukrajinu.
Obećanja neispunjena a šteta učinjena i sad je baš gadno nazad ne može napred neće, ostali ste ni tamo ni vamo zaglavljeni izmedju 2 tabora a niko vas neće.

2 godine prije zadnji put uredio Dragačevac
dulebg
2 godine prije

Vole oni tako da se šale: nećemo, nećemo, pa – IZNENAĐENJEEE!!!
Nije im verovati.

Max
2 godine prije

Rekli su Ukrajincima da su preveslani i da uzalud prrrovociraju susjede za tuđi račun.

Scorpiorex
2 godine prije

Prvo je treba podijelit,na dijelove,ruski,litanisko-poljski i naravno njemacki,tek onda ce postati kao BiH. Zove se strategija gulas ili usitnjavanje večeg komada govedine za lakse varenje gulasa

Ringo10a
2 godine prije

Ukrajinski blesani misle da bi im clanstvo u NATO rijesilo sve probleme.
Ja nesto gluplje od njih vidio nisam. Zasto njima treba taj sukob sa Rusijom to je van pameti

nessy
2 godine prije

Ovo je kao kad stariji brat kaze mladjem ‘daj se zaposli, prihoduj nesto, ne mozes stalno zivjeti od tudje milostinje’. Ali, elite u Ukrajini sasvim fino zive od stranih potpora tj. milostinje. To sto narod doslovno gladuje, ne dira ih bas puno. Jedini, cisti, zdravi prihod (cca 4 miljarde $, godisnje), od protoka energenata iz Rusije, su uspjeli pokvariti, stalnim kenjkanjem protiv mocnog susjeda. Sada, kada je NS2 pred startanjem, zale se medjunarodnim sudovima (i gube), da su ostali bez planiranog prihoda. Pa tko je tu lud? Desetljecima su imali energente po povlastenoj cijeni, plus naknadu za transfer. Sada toga vise nema, i pocinje plakanje? Neka vas sada subvencioniraju oni koji su vam pomogli izvesti drzavni udar. Drzava sa nepreglednim obradivim povrsinama, najbolje zemlje, uvozi krumpir? To dovoljno govori o sposobnosti njihovih vodja. Sto se tice Krima, koji je povijesno Ruski, da Rusi nisu intervenirali, sada bi imali NATO bazu… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI