fbpx

Da li je moguća potpuna disocijacija Kine od SAD?

SAD i Kina

Prekid odnosa između Kine i Sjedinjenih Država biti će prilično skup za obje strane; takođe je vjerovatno da će Kina razviti sopstvene sisteme plaćanja, dužničke i druge sisteme, koji bi bili nespojivi sa postojećim. Ovo je rekao Robert Daly iz Wilson Centra Instituta Kissinger.

Prema Dalyju, u najekstremnijem scenariju, Kina i SAD će slijediti svoje tehnološke standarde, što znači da će inkluzivni globalni finansijski i tehnološki sistem prestati da postoji.

U drugoj polovini 20. vijeka Sjedinjene Države su ojačale svoj status globalne ekonomske i tehnološke sile. Pojavio se globalni finansijski sistem zasnovan na hegemoniji dolara kao glavne valute poravnanja između država. Sjedište vodećih razvojnih institucija, Svjetske banke i MMF, nalazi se u Washingtonu.

Već dugi niz godina Sjedinjene Države su pokretač globalnog tehnološkog napretka: od Interneta, zasnovanog na američkoj tehnologiji, do mikroelektronike.

Od sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je stupio na snagu Ugovor o saradnji sa patentima, pružajući jedinstveni postupak za patentne prijave radi zaštite pronalaska u svakoj od država ugovornica, Sjedinjene Države su ostale vodeće u broju patenata do 2019. godine.

Raspadom Sovjetskog Saveza, SAD nisu imale premca ni na globalnoj političkoj sceni. Tako je uspostavljen politički, ekonomski i tehnološki svjetski poredak usmjeren na SAD.

Ali onda je Kina, koja je dugo slijedila zapovijest Deng Xiaopinga da „ostane u pozadini“, počela da pokazuje sve više ambicija na međunarodnoj sceni. Zemlja je postala druga najveća ekonomija na svijetu i, prema analitičarima, s obzirom na trenutnu pozitivnu dinamiku kineske ekonomije i negativnu dinamiku američke, Kina bi mogla preteći Sjedinjene Države i postati najveća svjetska ekonomija do 2028. godine.

Kina je već prestigla Sjedinjene Države u mnogim tehnološkim oblastima: 2019. godine zauzela je prvo mjesto po broju prijava patenata.

Kina je vodeća u 5G, računarskom vidu, mašinskom učenju i pametnim gradovima. Specijalizovanim agencijama UN, kao što su FAO, ICAO, ITU i Odjeljenje za ekonomska i socijalna pitanja UN, predsjedavaju predstavnici Kine. Zastupljenost Pekinga u međunarodnim organizacijama za standardizaciju neprestano raste. Konačno, kineske kompanije počele su osvajati svjetska tržišta u oblastima u kojima su američke kompanije tradicionalno dominirale.

Početkom 2020. godine nije Facebook, već TikTok, postao najpreuzimanija aplikacija u SAD. Više od 50 američkih telekom operatora nema pojma kako raditi bez opreme Huawei. U prvoj polovini 2020. godine, kineske kompanije su prikupile skoro polovinu ukupnog globalnog kapitala.

Ako se analizira priroda američkih sankcija protiv Kine, postat će jasno da ciljaju upravo ona područja na kojima je Kina dobila značajnu težinu u svijetu. Kina je najveći svjetski izvoznik, a Sjedinjene Države nameću carine na kineske proizvode.

Kineske tehnološke kompanije preuzimaju globalna tržišta; SAD uvode sankcije protiv njih. Kineske kompanije održavaju rekordne IPO na američkim berzama; Sjedinjene Države razvijaju nova pravila izvještavanja kako bi ograničile spisak kineskih kompanija. Naravno, zvanične motivacije za sankcije se razlikuju, ali ispostavlja se da Washington cilja na područja u kojima Kina počinje da se takmiči sa Sjedinjenim Državama.

Prema Robertu Dalyju, Kina ne želi konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama i potpuno razdvajanje od vrhunske svjetske ekonomije.

Međutim, ako situacija eskalira, Peking će morati da se bori. Kina će stvoriti sopstvene alternative međunarodnim finansijskim institucijama i platnim sistemima, kao i sopstvene tehnološke ekosisteme i standarde. To će dovesti do polarizacije, a druge zemlje će se naći pred izborom koji će od dva modela socijalno-ekonomskog i tehnološkog razvoja usvojiti.

Paradoks je u tome što Kina nije težila uspostavljanju novog svjetskog poretka, niti se pokušala izolovati od ostatka svijeta. Međutim, američke akcije primoravaju Kinu da se odbrani i uzvrati, rekao je Chen Fengying iz Škole svjetske ekonomije pri kineskim Institutima za savremene međunarodne odnose.

“Mislim da su ovo prije defanzivni motivi nego izolacionistički (koji pretpostavljaju dva sistema). Najava kompanije Huawei o stvaranju sopstvenog ekosistema Kungpeng takođe je bila odbrambena akcija, nije bilo želje za razdvajanjem. Mislim da čak i ako nastanu dva svjetska sistema, to će biti rezultat zaštite, a ne disocijacije. Uostalom, niko ne zna kakav će biti rezultat predstojećih novembarskih izbora, moramo sačekati i vidjeti“.

“Trenutni fenomen je da mnoge zemlje djeluju sa pozicije odbrane. Kina nije tražila disocijaciju. To čak nije ni moguće jer postoji jedan svijet. Ja lično vjerujem da se sada odvija redizajn, restrukturisanje svjetskog poretka. Sve zemlje bi se trebale prepoznati. Svejedno, međunarodna situacija se ozbiljno promijenila. Kina i dalje traži međunarodnu saradnju u susret globalizaciji. Ali i igranje određene igre je takođe normalno”.

Koliko god zvučalo cinično, ako SAD slijede kurs za obuzdavanje Kine, prekasno je. Naravno, kratkoročno, američke sankcije će donekle usporiti razvoj pojedinih kineskih kompanija.

Biti će teško za Huawei; Byte Dance može pretrpjeti ozbiljne gubitke. Ali generalno, Kina je već nakupila dovoljno kompetencija za stvaranje alternativnih sistema. Huawei je razvio sopstveni operativni sistem i prodavnicu aplikacija kao odgovor na zabranu upotrebe Google proizvoda u SAD.

Kina je spremna da svijetu ponudi sopstvene tehnološke standarde, poput novog IP protokola. Konačno, Kina je spremna da aktivno učestvuje u oblikovanju globalnih pravila za etičku upotrebu vještačke inteligencije, zaštitu ličnih podataka i upravljanje sajber prostorom.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Yi nedavno je predstavio kinesku inicijativu u osam tačaka u vezi sa obezbjeđivanjem globalne digitalne bezbjednosti i bezbjednosti podataka. Dakle, sasvim je moguće da Amerikanci vrlo brzo neće morati da razmišljaju o tome kako da obuzdaju Kinu, već kako da je prate.

4.4 26
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alex
Gost
Alex
1 mjesec prije

Ono sto se malo zna je da kinesko umutarnje tržište postaje skuplje od američkog. Ameri su pojeli govno šta nisu ušli u becarinsku uniju sa EU,jer su svi njihovi proizvodi jeftiniji od europskih…za istu kvalitetu. Neki tehnički i od kineskih. Umjesto toga, išli su uvodit carine. To će ih skupo koštati. Politika prisile okreće narod protiv vlasti.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

E moji kauboji, utekao je konj iz stale. Sad trcite na stanicu dok nije pros’o voz.

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

Kineska roba i tehnologija je lošeg kvaliteta i nikad neće dostići zapad , kupovali su firme širom sveta da bi ukrali tehnologiju ali ne možete u jednoumlju očekivati da čovek bude kreativan , ja lično bih voleo da se distancioniramo od kineza prvo ne bi imali više nijednu pandemiju koja redovno dolazi iz kine , bili bi okrenuti sopstvenom tržištu a to bi značilo kvalitetnu robu i usluge !

tuf
Gost
tuf
1 mjesec prije

Ovo je staromodno razmišljanje zaostalo u 20-om stoljeću, bez uvida u stanje azijskog giganta danas.

kinez
Gost
kinez
1 mjesec prije

a gdje ti živiš? Čiji kruh jedeš? Kineski? Misliš da kinezi velicaju eu? Ili bilo koga osim samo sebe?!

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

roki
Kad sam počeo čitati tvoj komentar, pomislio sam da mi je neki “bug” napao komp. Ili da se “Jutarnji” ili “faktograf” ubacio na Logično. Daj se barem malo informiraj što je sve u stanju danas proizvesti Kina odnosno što nije. Kinezi su jako kreativni, radišni i poslušni. I što je najvažnije vjeruju svome vodstvu. To jednoumlje lako možeš isto tako prepisati zapadnoj demonkraciji. Bireaj, biraj, ali sistem vladanja bankstera se ne mijenja. Samo imena partija i pojedinaca su različita. Ali ti to još nisi dokučio.

Mota
Gost
Mota
1 mjesec prije

Decko, bez uvrede, ali ti pojma nemas. Da sam toliko neiformiran kao ti ja se ne bih usudio komentirati javno ovakve tekstove.

jbg
Gost
jbg
1 mjesec prije

Kineska roba je toliko dobra, koliko si je spreman platiti. Ako si spreman platiti 5 kvalitativnih pregleda onda dobivaš najbolju robu. obzirom, da naša područja nemaju platežnu moč, onda trgovci naručuju robu sa 2, možda 3 kvalitativna pregleda.

A što se tiče pandemija. Za tvoju informaciju: svinjska gripa pojavila se 2009 u Mehiki i SAD i od tamo se proširila po cijelome svijetu.
A ko danas može 100% potvrditi, da Covid-19 potiče iz Kine? Isto kao za Novalnjeg, da je otrovan novičokom?

Razmisli prije što pišeš

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

Pitanje šta bi pre kupio Harley ili kako se zvaše ono Kinesko g…no Mustang ili Kinesko g…..no kako se zvaše , Kinezi putuju boingom i erbasom a ti se vozaš kineskim letećim automobilima , koristiš američki internet preko američkih servera kao i kinezi , hmmmmm ja bih ipak razmislio !!!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

“amerokenjski internet” ide preko servera proizvedenih u Kini.

Toliko o tvojim argumentima.

P***!

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Opet nisi uradio domaci , “Harley – Davidson “jeste pojam masina , masivan , sjajan , bucan , dusu dalo za pokazivanje i dokazivanje , ali je nepouzdan , kvari se cesto . A vreme kad su Kinezi pravili klipove skutera od recikliranih limenki je davno proslo . Karbonske tockove i cele bicikle za najpoznatije svetske marke proizvode upravo Kinezi , Amerikanci i svi ostali samo lepe svoje nalepnice , nista vise . Kineski “Canondale” ( bez nalepnica ) kosta £700 a ako ga kupis od “Cannondale” onda je £5.400 . Isti bicikl !?

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

Ili Kineski falsifikat brendiranih firmi , širom evrope spaljuju kineske falsifikate !

stop_cenzura
Gost
stop_cenzura
1 mjesec prije

Roki
Preko USA servera koji su napravljeni u Kini

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije

Pitanje šta bi pre kupio Harley ili suzuki,
ipak kavasaki.

Dragan
Gost
Dragan
1 mjesec prije

Samo je Honda fabrika, ostalo su radionice! 😉

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

A to znaš da si naveo Japanske modele inače smrtnog neprijatelja Kine !

Kon
Gost
Kon
1 mjesec prije

roki, što se tiče kvalitete robe tu si u pravu. Plati i dobit ćeš kvalitetu iz Kine. Samo onda je ta roba približne cijene kao roba sa zapada. Kina temelji ekonomiju na jeftinoj i nekvalitetnoj robi. To je činjenica koju i oni govore. A što se tiče Korone, tu nije problem gdje je nastala već reakcija Komunističke partije Kine koja je to htijela sakriti. Lagali su i posljedice vidimo. Nisam siguran u miroljubivost Kine ako jednog dana toliko ojača da neće imati nikoga tko je može obuzdati. Kina s ovim političkim uređenjem je totalitaristička država koja vrlo lako može postati uzrok mnogih problema u svijetu.
A što se tiće novičoka. Ma gdje bi Rusi otrovali svog oprbenog političara. Tradicionalno zrela demokracija koja ima vrlo uspješnu ekonomiju s vrlo visokim standardom građana. Netko je komentirao ruski GDP.

JTM
Gost
JTM
1 mjesec prije

Pogrešo konstatirano. U Kini je politički sistem jednopartijski ali je ekonomija privatna i državna. Ako se pitaš koliko je Kineza milijardera, nađi na internetu, a u pravom komunističkom modelu svi su jednaki.I onako uz put, tražio sam video zid od oko 10m2 i našao na više mjesta u svijetu, ali ne lezi vraže – uglavnom svi su bili kineski! A pogledaj LED reklame u Hrvatskoj, nema niti jedne a da nije kupljena (proizvedena) u Kini. I još jedno moje iskustvo iz streljačkog sporta. Bio sam na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2010. godine u sportskom streljaštvu i tamo je bio jedan kineski proizvođač dijabola 4,5mm koji je svim sportašima dijelio po 400 dijabola. Dijabole sam uzeo i pošto najvrhunskije proizvode Nijemci, ove sam spremio i zaboravio na njih dok me prijatelj nije podsjetio na njih uz opasku sa su izvrsne. Pošto imam tehnologiju za ispitivanje istih, testirao sam ih na točnost kalibra, težine, brzine i preciznosti sa tkz. boka: bile su to najbolje dijabole po karakteristikama koje sam imao na testu do tada te sam ih putem dilera za Europu kupio više tisuća komada. I kao što mene gazi brzina mijenjanja tehnologije, tebe gaze informacije o ekonomskoj proizvodnji i kvaliteti jer danas je svijet digitaliziran i sve informacije se mogu dobiti na stiku (ili ukrasti), a do dobrog proizvoda tada je višestruko kraći put nego prije, recimo samo 20 godina. Zato ne precjenjuj svoje poznavanje svjetske ili Kineske ekonomije niti podcjenjuj tuđe uspjehe i brzinu rasta, kako kvantitativnog, tako i kvalitativnog.

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

A sportsko oružje koje koristiš je Kinesko ???

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Aj ne kenjaj svoju sinofobiju bez ikakvih dokaza/činjenica.

P***!

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Rat bi bio još skuuplji.

dfverufzeuzrbfusdcfh
Gost
dfverufzeuzrbfusdcfh
1 mjesec prije

Al i profit onoga koji bi ga započeo a započinje ga uvijek onaj koji zna da će pobijediti jer iza njega stoji ekipa koja vlada planetom. Profit bi bio nemjerljiv.

Willer
Gost
Willer
1 mjesec prije

Odnosi između kine i sad a se zaostravaju jer vise nisu potrebni jedno drugome…tj u buducnosti nece bit…svit se deglobalizira zato sta sadasnji stupanj razvoja tehnologije omogućava svima jeftinu proizvodnju, kina nije potrebna. Stavise, dosta ljudi ce bit besposleno u buducnosti upravo zbog toga. 3D printeri stancaju za iste pare i u americi i u kini. Jer da nije tako nebi ameri nikada dirnuli u kineze. Ove carine samo ubrzavaju postupak i zato su tu.
Jednostavno, upotrebom racunala skratia se put od ideje preko dizajna, proizvodnje do finalnog proizvoda. Sad se sve to odradi u jednom softveru di doslovno jedan covik ili tim inzinjera moze razvit proizvod i pustit ga u proizvodnju, mogu nastancat sami milijune komada necega…prije ti je za to tribala cila tvornica od par 1000 ljudi.Tradicionalni radnici na traci ce dobiti otkaz.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Hm. … “Citroen 2CV” je testiran milion kilometara kroz sve moguce vremenske uslove i puteve , tim inzinjera je sve to pratio , popravljao i unapredjivao dizajn svakog sklopa kroz citav taj test i tek onda su poceli serijsku proizvodnju . Danas se auti dizajniraju u “Catia VR6 Machinist” , bez realnih testova i onda citamo u novinama da je citava serija nekih auta povucena iz prodaje zbog manjkavosti dizajna .

Willer
Gost
Willer
1 mjesec prije

Pa povukli su toyota vw na desetke milijuna auta, to nece zaustavit ovu tehnologiju. Buducnost je takva, 5G, roboti, masovna produkcija na licu mista. Oces pistolj, isprintas, oces motiku isprintas, oces dio za auto, isprintas. Ne moras cekat da ti nesto dopluta iz kine. Vjerojatno ce postojat neki lokalni licencirani printeri za auto industriju npr. Odes kod njega, on ucita file iz vw a i tvoj pasat vozi ponovo.

Ua političari
Gost
Ua političari
1 mjesec prije

Okeanija, Istazija i Evroazija. I ničija zemlja. Ovako je Orvel u 1984 podelio svet. Meni je zanimljivo to da je Orvel, GB smestio u Okeaniju. Nazvao ju je Pista 1. Kolko se meni čini, ovako će se na kraju i podeliti svet. Kina ima više mogućnosti ali ni jedna nije dobra za nju. Sem gornje podele. Ako nastave sukob sa SAD biće uništena. Koliko god bio protiv SAD i toga šta i kako rade, moram biti realan. SAD su sila. Znate li kada će se prosečan “zapadnjak” odreći android sistema i plej prodavnice u korist sistema harmoni i njihove prodavnice? Nikad. Platiće i 10 puta više. Isto vam je to kao i sa vindovsom i linuksom. Linuks je besplatan i radi bolje nego vindovs ali … Sve je na vindovsu i na to su ljudi navikli. Ako se sukobe vojno biće uništeni. Ako “saviju glavu” biće uništeni. Moja procena je da Kina u sadašnjem obliku neće trajati još dugo. Koliko god nama izlgedala monolitno i čvrsto, mnogo je veliki novac tamo ušao. Pre nekoliko godina ozvaničili su i granice između autonomnih regija. SAD su im pokazale u Hong Kongu kako će biti ako ne budu slušali. Krenuće im pobune na sve strane. Kina mora da se potpuno odvoji od SAD i porekta u kome su oni “gazde”. Sve ostale varijante idu na štetu Kine i vode je direktno u propast. Velika je “povika” na sve kompanije koje posluju sa “zapadom” da povuku proizvodnju iz Kine. Neki sele u Vijetnam, neki u Indiju neki u Indoneziju a neki i u SAD. Fabrike u Kini nisu tipa naših kompanija. Mnogo njih su pravi gradovi. Kompleksi ograđeni ogradom u kojem ima prodavnica, obdaništa, bioskopa. Svega. I sad to propadne. Ne ostaje bez posla 100 – nak ljudi već desetine hiljada. Koliko god Kina bila jaka neće izdržati. Ako pobedi (a pobediće) gospodin Tramp, crno im se piše. On gleda samo “valutu”. Nema ništa između.

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

Manje više u pravu si , zapad “dislocira” fabrike a kineza milijardu ipo sa hiper produkcijom ! Ako kinezi nemaju kome prodati svoj proizvod ima da se pobiju međusobno !Ovde niko ne spominje da jedna Indija kao veliko tržište prekida svaki vid saradnje sa Kinom a kako stvari stoje možda se dovate cepati ! A ni Rusi im nešto ne veruju pa ih drže na distanci a vi sami zaključite !!!!

stop_cenzura
Gost
stop_cenzura
1 mjesec prije

Koliko vidim ni USA ne ide baš najbolje sa protestima,zamisli da se neke sile uključe aktivnije u proteste u USA???
Pogledaš broj stanovnika i pboljelih od Covida19,Kina već normalno funkcioniše a Amerikanci su u slobodnom padu! Berze su samo baloni koji samo što ne eksplodiraju.

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

Ajmo ovako Američka ekonomija pukne za sobom povlače pola zemaljske kugle globalne ekonomije , trgovina propada , više nema ko da apsorbira Kinesku robu , šta dalje ???

hh5677ghjktzu234
Gost
hh5677ghjktzu234
1 mjesec prije

bit će velikog rata rusije i kine protiv amerike….u EU rat počinje oko Grčke…istražujte…BVB

Kile
Gost
Kile
1 mjesec prije

hahahah milanče jesi li to ti??

kinez
Gost
kinez
1 mjesec prije

Čitajući malo komentare pitam se..zašto mrzite ameriku a uvelicavate kinu?! Zar vam nije jasno da oboje ima mana i vrlina?! Zar zaista mislite da je kina bolja za zivot od zapadne civilizacije?! Prije tvrdnje treba otići u kinu zivjeti neko vrijeme bar 1g ili dvije pa onda nesto tvrditi …sve drugo je jaako glupo. Tvrditi nesto sto si negdje procitao ili vidio na slici a ne doživio u stvarnosti je laž! To tvrdim iz osobnog iskustva.

istina boli
Gost
istina boli
1 mjesec prije

gdje si bio i koliko dugo u kini? sta valja sta ne valja?

Istražuj
Gost
Istražuj
1 mjesec prije

Meni licno, ova analiza izgleda poprilicno – naivna.
To je ono sto svako vidi na prvi pogled.
Obicno to sto svako vidi na prvi pogled – nije tacno ili je cak i obmanjujuce.

Dakle, licno mislim, da svako ko analizira neku geopoliticku situaciju – a ne uzme u obzir politicko zidovstvo (cionizam) – pravi ogromnu gresku!

Prije svega, Kineski tzv “komunisticki” sistem je Orvelijansko drustvo kojim su Cionisti – odusevljeni!
Upravo takva piramida moci je ona kojoj teze u njihovim “Protokolima cionskih mudraca”! Kina je dakle UZOR kojem cionisti teze i namjeravaju isti uspostaviti za cijeli Svijet!

Uz to ne treba zaboraviti da je vec decenijama Rockfellerov portcko i ratni zlocinac Henry Kissinger – neizostavni suvenir politicke Kine, nakon “otvaranja”! Dakle, cionisti su odavno u totalnoj saradnji sa Kinom!
Kina je Cionisticka “vizija buducnosti”!

Sta vise, ne treba niti na trenutak zaboraviti da je Kineski dr Fauci/Kohn/Alemka – zvan dr Gao Fu – takodjer ucestvovao na onoj pripremnoj “vjezbi” za pLandemiju tzv “korone” u Bill Gatesovom – institutu Hopkins!
Pola godine PRIJE “izbijanja” pLandemije!
Takodjer je ovaj kineski zlocinac Gao Fu – prvi Kinez koji je “sam sebi” dao vakcinu protiv “smrtonosne korone” cak i mjesec dana prije Putkove “vakcine”!

Dakle zlocinacki Rockfellerov UN/WHO – jeste prakticno u potpunoj suglasnosti sa svakom akcijom u Kini, a vjerujem da se to cak planira iz jednog te istog cionistickog/satanistickog Centra!

Ovo sto Trump radi trenutno, nije u skladu sa “procesima i pravilima” koje su upravo oni isti Cionisti (satanisti tj “bankari=dvorski zidovi=kamatari”) i formirali pocetkom proslog stoljeca, kada su preuzeli – stampanje para u SAD preko centralne banke FED!
Nije u skladu – jer (na prvi pogled) onemogucava uspostavu “globalne vladavine”!
Prakticno plasi idiotizirane “americkom dominacijom” – a u stvari upravo te idiotizirane – GURA u ralje Cionisticke (satanisticke) globalne bande, koje je Kina SASTAVNI dio!
Ako je Trump “suverenist” – onda globalna vlast ISTE bande nije moguca!
(Putko definitivno nije “suverenist” jer se desetljecima zalaze za Rockfellerov UN!)

Medjutim sta je alternativa – tzv suverenizmu?
Pogledajmo…
Cionisticka distopija, po uzoru na Kineski EKSTREMNI piramidalni sistem moci – gdje vrh piramide (bukvalno) kontrolise – svaku sekundu zivota svojih podanika??!
Upravo tako su Kinezi nauceni i prisiljeni zivjeti – od rodjenja pa do groba!
SVAKU SEKUNDU ZIVOTA!
Cak i dok spavaju ili su u WCu – kamera ih snima!

Jasno je odmah zasto cionisticka / satanisticka banda sa odusevljenjem navija za takav sistem na cijelom Svijetu i na svim stanovnicima Svijeta!
Naprosto – ako recimo Bill Gates (ili Greta Tunberg) ili neko od ovih standardnih eugenicara – cak i pomisli da je “previse ljudi na Svijetu” – vrlo je jednostavno ISKLJUCITI odgovarajuci broj “kompjutera” (LJUDI!) – na vec cvrsto umrezenoj piramidi!
Recimo da “renimirani znanstvenik” (zlocinac) dr Gao Fu (Gatesov jaran) – odluci da je ona vakcina protiv nepostojece pLandemije “sigurna”…!!!
… Sta mislite – KOLIKO ce vremena proci – dok “narodna” Komunisticka partija Kine – odredi i cipuje MILIONE KIneza na to smece?
Koliko ce onda biti potrebno vremena – da se piramida (po potrebi) – SMANJI za odgovarajuci broj “kompjutera” (LJUDI!)????
I sada – ZAMISLIMO – (samo zamislimo) kako ce se sve to odigravati kada se KINESKI sistem (uz svesrdnu podrsku i saradnju sa Cionistima/satanistima) – primjeni na – cjelokupnu populaciju Svijeta!

Oni (Cionisti i eugenicari) su na samo milimetar do ostvarenja svog cilja – a on je uvijek isti:
Masovni (organizirani) GENOCID nad milijardama ljudi Svijeta – u cilju ostvarivanja “odrzivog eko-sistema” na Zemlji!
Jedini cilj – sve ove prevare sa pLandemijom, ali i cjelokupne prevare bazirane na laznoj “nauci”, “demokratiji”, “novinarstvu”, “zabavi”, “laznim parama” – jeste DEPOPULACIJA SVIJETA!

Iz ovkve zlocinacke piramide tzv Kine – NISTA dobro ne dolazi!
Upravo ovakva Kina ima i te kako iskustva sa DEPOPULACIJOM, a jos su to iskustvo obogatili u “digitalnom dobu”!
Pogotovo sto je vise nego ocito da su se Cionisti (eugenicari) i Kineska (eugenicarska) banda na vlasti – u potpunosti uskladili i rade na STVARNOM “Novim svjetskom poretku”!
Ovaj sadasnji u kojem zivimo, a baziran na Americkoj dominaciji i kojim nas plase vec desetljecima – jeste isti onaj metod kada krmad plase sa jedne strane, da bi krenula u drugom smjeru …u kanale – prema klanici!

Ne uzimanje u analizu Politickog zidovstva (cionista i satanista iz kojekakvih “kraljevskih loza” i “vjerskih autoriteta”) – jeste IZUZETNO naivno (cak izuzetno glupavo) promatranje stvari oko nas!
Ovakva KINA u totalnoj saradnji sa Cionistima / satanistima – jeste ZLO – i predstavlja STVARNI tzv “NWO” – koji se sprema ljudima Svijeta!
Distopija i genocid – nevidjenih razmjera!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
34
0
()
x