fbpx

Da li je moguća potpuna disocijacija Kine od SAD?

SAD i Kina

Prekid odnosa između Kine i Sjedinjenih Država biti će prilično skup za obje strane; takođe je vjerovatno da će Kina razviti sopstvene sisteme plaćanja, dužničke i druge sisteme, koji bi bili nespojivi sa postojećim. Ovo je rekao Robert Daly iz Wilson Centra Instituta Kissinger.

Prema Dalyju, u najekstremnijem scenariju, Kina i SAD će slijediti svoje tehnološke standarde, što znači da će inkluzivni globalni finansijski i tehnološki sistem prestati da postoji.

U drugoj polovini 20. vijeka Sjedinjene Države su ojačale svoj status globalne ekonomske i tehnološke sile. Pojavio se globalni finansijski sistem zasnovan na hegemoniji dolara kao glavne valute poravnanja između država. Sjedište vodećih razvojnih institucija, Svjetske banke i MMF, nalazi se u Washingtonu.

Već dugi niz godina Sjedinjene Države su pokretač globalnog tehnološkog napretka: od Interneta, zasnovanog na američkoj tehnologiji, do mikroelektronike.

Od sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je stupio na snagu Ugovor o saradnji sa patentima, pružajući jedinstveni postupak za patentne prijave radi zaštite pronalaska u svakoj od država ugovornica, Sjedinjene Države su ostale vodeće u broju patenata do 2019. godine.

Raspadom Sovjetskog Saveza, SAD nisu imale premca ni na globalnoj političkoj sceni. Tako je uspostavljen politički, ekonomski i tehnološki svjetski poredak usmjeren na SAD.

Ali onda je Kina, koja je dugo slijedila zapovijest Deng Xiaopinga da „ostane u pozadini“, počela da pokazuje sve više ambicija na međunarodnoj sceni. Zemlja je postala druga najveća ekonomija na svijetu i, prema analitičarima, s obzirom na trenutnu pozitivnu dinamiku kineske ekonomije i negativnu dinamiku američke, Kina bi mogla preteći Sjedinjene Države i postati najveća svjetska ekonomija do 2028. godine.

Kina je već prestigla Sjedinjene Države u mnogim tehnološkim oblastima: 2019. godine zauzela je prvo mjesto po broju prijava patenata.

Kina je vodeća u 5G, računarskom vidu, mašinskom učenju i pametnim gradovima. Specijalizovanim agencijama UN, kao što su FAO, ICAO, ITU i Odjeljenje za ekonomska i socijalna pitanja UN, predsjedavaju predstavnici Kine. Zastupljenost Pekinga u međunarodnim organizacijama za standardizaciju neprestano raste. Konačno, kineske kompanije počele su osvajati svjetska tržišta u oblastima u kojima su američke kompanije tradicionalno dominirale.

Početkom 2020. godine nije Facebook, već TikTok, postao najpreuzimanija aplikacija u SAD. Više od 50 američkih telekom operatora nema pojma kako raditi bez opreme Huawei. U prvoj polovini 2020. godine, kineske kompanije su prikupile skoro polovinu ukupnog globalnog kapitala.

Ako se analizira priroda američkih sankcija protiv Kine, postat će jasno da ciljaju upravo ona područja na kojima je Kina dobila značajnu težinu u svijetu. Kina je najveći svjetski izvoznik, a Sjedinjene Države nameću carine na kineske proizvode.

Kineske tehnološke kompanije preuzimaju globalna tržišta; SAD uvode sankcije protiv njih. Kineske kompanije održavaju rekordne IPO na američkim berzama; Sjedinjene Države razvijaju nova pravila izvještavanja kako bi ograničile spisak kineskih kompanija. Naravno, zvanične motivacije za sankcije se razlikuju, ali ispostavlja se da Washington cilja na područja u kojima Kina počinje da se takmiči sa Sjedinjenim Državama.

Prema Robertu Dalyju, Kina ne želi konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama i potpuno razdvajanje od vrhunske svjetske ekonomije.

Međutim, ako situacija eskalira, Peking će morati da se bori. Kina će stvoriti sopstvene alternative međunarodnim finansijskim institucijama i platnim sistemima, kao i sopstvene tehnološke ekosisteme i standarde. To će dovesti do polarizacije, a druge zemlje će se naći pred izborom koji će od dva modela socijalno-ekonomskog i tehnološkog razvoja usvojiti.

Paradoks je u tome što Kina nije težila uspostavljanju novog svjetskog poretka, niti se pokušala izolovati od ostatka svijeta. Međutim, američke akcije primoravaju Kinu da se odbrani i uzvrati, rekao je Chen Fengying iz Škole svjetske ekonomije pri kineskim Institutima za savremene međunarodne odnose.

“Mislim da su ovo prije defanzivni motivi nego izolacionistički (koji pretpostavljaju dva sistema). Najava kompanije Huawei o stvaranju sopstvenog ekosistema Kungpeng takođe je bila odbrambena akcija, nije bilo želje za razdvajanjem. Mislim da čak i ako nastanu dva svjetska sistema, to će biti rezultat zaštite, a ne disocijacije. Uostalom, niko ne zna kakav će biti rezultat predstojećih novembarskih izbora, moramo sačekati i vidjeti“.

“Trenutni fenomen je da mnoge zemlje djeluju sa pozicije odbrane. Kina nije tražila disocijaciju. To čak nije ni moguće jer postoji jedan svijet. Ja lično vjerujem da se sada odvija redizajn, restrukturisanje svjetskog poretka. Sve zemlje bi se trebale prepoznati. Svejedno, međunarodna situacija se ozbiljno promijenila. Kina i dalje traži međunarodnu saradnju u susret globalizaciji. Ali i igranje određene igre je takođe normalno”.

Koliko god zvučalo cinično, ako SAD slijede kurs za obuzdavanje Kine, prekasno je. Naravno, kratkoročno, američke sankcije će donekle usporiti razvoj pojedinih kineskih kompanija.

Biti će teško za Huawei; Byte Dance može pretrpjeti ozbiljne gubitke. Ali generalno, Kina je već nakupila dovoljno kompetencija za stvaranje alternativnih sistema. Huawei je razvio sopstveni operativni sistem i prodavnicu aplikacija kao odgovor na zabranu upotrebe Google proizvoda u SAD.

Kina je spremna da svijetu ponudi sopstvene tehnološke standarde, poput novog IP protokola. Konačno, Kina je spremna da aktivno učestvuje u oblikovanju globalnih pravila za etičku upotrebu vještačke inteligencije, zaštitu ličnih podataka i upravljanje sajber prostorom.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Yi nedavno je predstavio kinesku inicijativu u osam tačaka u vezi sa obezbjeđivanjem globalne digitalne bezbjednosti i bezbjednosti podataka. Dakle, sasvim je moguće da Amerikanci vrlo brzo neće morati da razmišljaju o tome kako da obuzdaju Kinu, već kako da je prate.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
32 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
9 mjeseci prije

Ono sto se malo zna je da kinesko umutarnje tržište postaje skuplje od američkog. Ameri su pojeli govno šta nisu ušli u becarinsku uniju sa EU,jer su svi njihovi proizvodi jeftiniji od europskih…za istu kvalitetu. Neki tehnički i od kineskih. Umjesto toga, išli su uvodit carine. To će ih skupo… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije

E moji kauboji, utekao je konj iz stale. Sad trcite na stanicu dok nije pros’o voz.

roki
Gost
roki
9 mjeseci prije

Kineska roba i tehnologija je lošeg kvaliteta i nikad neće dostići zapad , kupovali su firme širom sveta da bi ukrali tehnologiju ali ne možete u jednoumlju očekivati da čovek bude kreativan , ja lično bih voleo da se distancioniramo od kineza prvo ne bi imali više nijednu pandemiju koja… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
9 mjeseci prije
Reply to  roki

Ovo je staromodno razmišljanje zaostalo u 20-om stoljeću, bez uvida u stanje azijskog giganta danas.

kinez
Gost
kinez
9 mjeseci prije
Reply to  tuf

a gdje ti živiš? Čiji kruh jedeš? Kineski? Misliš da kinezi velicaju eu? Ili bilo koga osim samo sebe?!

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  roki

roki Kad sam počeo čitati tvoj komentar, pomislio sam da mi je neki “bug” napao komp. Ili da se “Jutarnji” ili “faktograf” ubacio na Logično. Daj se barem malo informiraj što je sve u stanju danas proizvesti Kina odnosno što nije. Kinezi su jako kreativni, radišni i poslušni. I što… Pročitaj više »

Mota
Gost
Mota
9 mjeseci prije
Reply to  roki

Decko, bez uvrede, ali ti pojma nemas. Da sam toliko neiformiran kao ti ja se ne bih usudio komentirati javno ovakve tekstove.

jbg
Gost
jbg
9 mjeseci prije
Reply to  roki

Kineska roba je toliko dobra, koliko si je spreman platiti. Ako si spreman platiti 5 kvalitativnih pregleda onda dobivaš najbolju robu. obzirom, da naša područja nemaju platežnu moč, onda trgovci naručuju robu sa 2, možda 3 kvalitativna pregleda. A što se tiče pandemija. Za tvoju informaciju: svinjska gripa pojavila se… Pročitaj više »

roki
Gost
roki
9 mjeseci prije
Reply to  jbg

Pitanje šta bi pre kupio Harley ili kako se zvaše ono Kinesko g…no Mustang ili Kinesko g…..no kako se zvaše , Kinezi putuju boingom i erbasom a ti se vozaš kineskim letećim automobilima , koristiš američki internet preko američkih servera kao i kinezi , hmmmmm ja bih ipak razmislio !!!

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  roki

“amerokenjski internet” ide preko servera proizvedenih u Kini.

Toliko o tvojim argumentima.

P***!

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
9 mjeseci prije
Reply to  roki

Opet nisi uradio domaci , “Harley – Davidson “jeste pojam masina , masivan , sjajan , bucan , dusu dalo za pokazivanje i dokazivanje , ali je nepouzdan , kvari se cesto . A vreme kad su Kinezi pravili klipove skutera od recikliranih limenki je davno proslo . Karbonske tockove… Pročitaj više »

roki
Gost
roki
9 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Ili Kineski falsifikat brendiranih firmi , širom evrope spaljuju kineske falsifikate !

mislim
Gost
mislim
9 mjeseci prije
Reply to  roki

Pitanje šta bi pre kupio Harley ili suzuki,
ipak kavasaki.

Dragan
Gost
Dragan
9 mjeseci prije
Reply to  mislim

Samo je Honda fabrika, ostalo su radionice! 😉

roki
Gost
roki
9 mjeseci prije
Reply to  mislim

A to znaš da si naveo Japanske modele inače smrtnog neprijatelja Kine !

Kon
Gost
Kon
9 mjeseci prije
Reply to  jbg

roki, što se tiče kvalitete robe tu si u pravu. Plati i dobit ćeš kvalitetu iz Kine. Samo onda je ta roba približne cijene kao roba sa zapada. Kina temelji ekonomiju na jeftinoj i nekvalitetnoj robi. To je činjenica koju i oni govore. A što se tiče Korone, tu nije… Pročitaj više »

JTM
Gost
JTM
9 mjeseci prije
Reply to  roki

Pogrešo konstatirano. U Kini je politički sistem jednopartijski ali je ekonomija privatna i državna. Ako se pitaš koliko je Kineza milijardera, nađi na internetu, a u pravom komunističkom modelu svi su jednaki.I onako uz put, tražio sam video zid od oko 10m2 i našao na više mjesta u svijetu, ali… Pročitaj više »

roki
Gost
roki
9 mjeseci prije
Reply to  JTM

A sportsko oružje koje koristiš je Kinesko ???

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije
Reply to  roki

Aj ne kenjaj svoju sinofobiju bez ikakvih dokaza/činjenica.

P***!

Max
Member
Famed Member
Max
9 mjeseci prije

Rat bi bio još skuuplji.

dfverufzeuzrbfusdcfh
Gost
dfverufzeuzrbfusdcfh
9 mjeseci prije
Reply to  Max

Al i profit onoga koji bi ga započeo a započinje ga uvijek onaj koji zna da će pobijediti jer iza njega stoji ekipa koja vlada planetom. Profit bi bio nemjerljiv.

Willer
Gost
Willer
9 mjeseci prije

Odnosi između kine i sad a se zaostravaju jer vise nisu potrebni jedno drugome…tj u buducnosti nece bit…svit se deglobalizira zato sta sadasnji stupanj razvoja tehnologije omogućava svima jeftinu proizvodnju, kina nije potrebna. Stavise, dosta ljudi ce bit besposleno u buducnosti upravo zbog toga. 3D printeri stancaju za iste pare… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
9 mjeseci prije
Reply to  Willer

Hm. … “Citroen 2CV” je testiran milion kilometara kroz sve moguce vremenske uslove i puteve , tim inzinjera je sve to pratio , popravljao i unapredjivao dizajn svakog sklopa kroz citav taj test i tek onda su poceli serijsku proizvodnju . Danas se auti dizajniraju u “Catia VR6 Machinist” ,… Pročitaj više »

Willer
Gost
Willer
9 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Pa povukli su toyota vw na desetke milijuna auta, to nece zaustavit ovu tehnologiju. Buducnost je takva, 5G, roboti, masovna produkcija na licu mista. Oces pistolj, isprintas, oces motiku isprintas, oces dio za auto, isprintas. Ne moras cekat da ti nesto dopluta iz kine. Vjerojatno ce postojat neki lokalni licencirani… Pročitaj više »

Ua političari
Gost
Ua političari
9 mjeseci prije

Okeanija, Istazija i Evroazija. I ničija zemlja. Ovako je Orvel u 1984 podelio svet. Meni je zanimljivo to da je Orvel, GB smestio u Okeaniju. Nazvao ju je Pista 1. Kolko se meni čini, ovako će se na kraju i podeliti svet. Kina ima više mogućnosti ali ni jedna nije… Pročitaj više »

roki
Gost
roki
9 mjeseci prije
Reply to  Ua političari

Manje više u pravu si , zapad “dislocira” fabrike a kineza milijardu ipo sa hiper produkcijom ! Ako kinezi nemaju kome prodati svoj proizvod ima da se pobiju međusobno !Ovde niko ne spominje da jedna Indija kao veliko tržište prekida svaki vid saradnje sa Kinom a kako stvari stoje možda… Pročitaj više »

roki
Gost
roki
9 mjeseci prije
Reply to  Ua političari

Ajmo ovako Američka ekonomija pukne za sobom povlače pola zemaljske kugle globalne ekonomije , trgovina propada , više nema ko da apsorbira Kinesku robu , šta dalje ???

hh5677ghjktzu234
Gost
hh5677ghjktzu234
9 mjeseci prije

bit će velikog rata rusije i kine protiv amerike….u EU rat počinje oko Grčke…istražujte…BVB

Kile
Gost
Kile
9 mjeseci prije

hahahah milanče jesi li to ti??

kinez
Gost
kinez
9 mjeseci prije

Čitajući malo komentare pitam se..zašto mrzite ameriku a uvelicavate kinu?! Zar vam nije jasno da oboje ima mana i vrlina?! Zar zaista mislite da je kina bolja za zivot od zapadne civilizacije?! Prije tvrdnje treba otići u kinu zivjeti neko vrijeme bar 1g ili dvije pa onda nesto tvrditi …sve… Pročitaj više »

istina boli
Gost
istina boli
9 mjeseci prije
Reply to  kinez

gdje si bio i koliko dugo u kini? sta valja sta ne valja?

Istražuj
Gost
Istražuj
9 mjeseci prije

Meni licno, ova analiza izgleda poprilicno – naivna. To je ono sto svako vidi na prvi pogled. Obicno to sto svako vidi na prvi pogled – nije tacno ili je cak i obmanjujuce. Dakle, licno mislim, da svako ko analizira neku geopoliticku situaciju – a ne uzme u obzir politicko… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik