fbpx

Da li SAD jurišaju na kinesku industriju poluprovodnika?

SAD zabrana poluprovodnika Kini

Sjedinjene Države žele da uvedu ograničenja za SMIC, najvećeg kineskog proizvođača čipova. Američko Ministarstvo trgovine zabranilo je kompanijama da snabdijevaju SMIC komponentama i opremom bez posebne dozvole. Odjeljenje je pismo o novoj politici poslalo najvećim američkim dobavljačima. Ranije su slična ograničenja bila nametnuta i Huaweiju.

Brojni američki mediji dokopali su se pisma Ministarstva trgovine u kojem se naglašava da je kineskoj Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) dozvoljeno da proizvodi proizvode dvostruke namjene.

Još u aprilu američke vlasti su revidirale pravila o ograničenju izvoza. Ako su ranije Sjedinjene Države ograničile samo nekoliko kategorija izvoza, na primjer, motore vojnih aviona, prema novim pravilima, svi proizvodi, komponente ili softver koje bi vojno-industrijski kompleks teoretski mogao da koristi mogu biti predmet ograničenja. Washington je opravdavao ograničenja tvrdnjom da Sjedinjene Države ni na koji način ne bi smjele da doprinesu vojnom jačanju svog rivala.

SMIC poriče bilo kakvu povezanost sa kineskim vojno-industrijskim kompleksom. Kompanija je takođe primijetila da od američke strane nije dobila nijedno zvanično obavještenje u vezi sa ograničenjima snabdijevanja. Međutim, SAD su ranije koristile izgovor „nacionalna bezbjednost“ da bi nametnule ograničenja kineskim kompanijama, ne trudeći se da pruže ikakve konkretne dokaze. Nova pravila koja ograničavaju izvoz tehnologije dvostruke namjene toliko su neodređena da bi se mogla primijeniti na skoro svaki proizvod.

Kineski tehnološki gigant Huawei prva je žrtva američkih ograničenja: kompaniji je zabranjena izgradnja 5G u Sjedinjenim Državama.

Štaviše, pod uticajem Washingtona, mnogi američki saveznici slijedili su njihov primjer. Pored toga, SAD su ograničile zalihe čipova za Huawei, koje se odnose na proizvode proizvedene ne samo u Sjedinjenim Državama, jer većina proizvođača nekako koristi američke tehnologije i opremu za proizvodnju čipova.

Kao i u slučaju Huawei i desetina drugih kineskih kompanija koje su Sjedinjene Države sankcionisale, problem SMIC uopšte nije povezan sa vojno-industrijskim kompleksom ili sa prijetnjom po nacionalnu bezbjednost drugih zemalja.

Glavno pitanje je da Sjedinjene Države žele da zadrže svoj monopol na tržištu poluprovodnika, kao i na drugim tržištima visoke tehnologije. Prema riječima Wang Yiweia, direktora Instituta za međunarodne poslove Univerziteta Renmin, to Washingtonu daje moćne poluge kontrole.

“Takozvana američka bezbjednost nema nikakve veze sa nacionalnom bezbjednošću. Ovdje govorimo o sigurnosti američke pozicije kao hegemona. Ako vojni sistemi američkih saveznika koriste ključne tehnologije i komunikacionu opremu koju su obezbijedile neameričke kompanije, Sjedinjene Države će izgubiti kontrolu nad svojim saveznicima “.

“Štaviše, uspon Kine predstavlja velike izazove za Sjedinjene Države. Kina nije saveznik Zapada, ali uključila se u razvoj zajedničkih pravila u eri Industrije 4.0 i čak zauzela vodeće pozicije u nekim industrijama. Sjedinjene Države to ne mogu prihvatiti . Ovo je nezamislivo za Zapad u cjelini. Stoga su Sjedinjene Države počele dosljedno suzbijati Huawei, TikTok, a sada i SMIC. Njihov glavni cilj je očuvanje dominantnog položaja Sjedinjenih Država i Zapada u procesu industrijske revolucije, stvaranje pravila i propisa i održavanje kontrole nad tokom događaja “.

SMIC je vodeći kineski proizvođač čipova koji bi mogao da nadoknadi negativne efekte američkih sankcija protiv Huaweija. SMIC proizvodi i dalje zaostaju za najnaprednijim čipovima u pogledu provodljivosti: kompanija koristi 14-nm procesnu tehnologiju, dok vodeći proizvođači TSMC i Samsung proizvode 5-nm čipove. Što je čip tanji, to su njegove performanse i energetska efikasnost bolji.

Međutim, 14-nm čipovi su prilično konkurentni, a mnogi kineski proizvođači elektronike koriste proizvode ove kompanije. Nakon sankcija SAD, Huawei je počeo da kupuje značajan dio svojih čipova od SMIC. Prema kineskom proizvođaču čipova, Huawei čini do 20% porudžbina kompanije. Američka ograničenja na SMIC pogodit će kinesku tehnološku industriju u cjelini, jer su se kineski proizvođači elektronike uzdali u SMIC, rekao je Wang Yiwei.

“Ovo će nesumnjivo imati ozbiljan uticaj s obzirom da se globalizacija zasniva na američkom sistemu. Čak i dostignuća koja je Kina postigla od pokretanja svoje reforme i politike otvaranja mogu se opisati kao uzgoj usjeva na američkom tlu. Znamo da je u doba informatizacije, proizvodnja čipova ključna tehnologija. Huawei je neprikosnoveni lider u ključnim 5G tehnologijama. SMIC ima za cilj da pomogne Huaweiju i drugim kineskim kompanijama da prekinu zavisnost od američkih čipova. A to je upravo ono što Sjedinjene Države ne mogu da prihvate. ”

Čak i u 14-nm proizvodnom procesu, SMIC, kao i drugi proizvođači čipova širom svijeta, zavise od američke tehnologije. Problem nije u organizaciji napredne proizvodnje čipova, već u činjenici da su oprema i softver potrebni za njihovu proizvodnju uglavnom američki.

Cadence Design Sistems, Sinopsis, Ansis imaju gotovo monopol na tržištu softvera za proizvodnju čipova. Kompanije koje isporučuju potrebnu opremu su takođe američke: Applied Materials, KLA, ASML.

Stoga će ograničenja u isporuci ovih proizvoda neizbježno uticati na konkurentnost i performanse SMIC-a. Nakon što je američko Ministarstvo trgovine objavilo nova ograničenja, akcije SMIC na Šangajskoj berzi pale su za 6%, a u Hong Kongu za 5%.

Dugoročno gledano, američke prepreke tehnološkom razvoju Kine pomoći će Kini da postigne nezavisnost i izgradi sopstveni naučni i tehnološki potencijal, rekao je Wang Yiwei.

“Istorija pokazuje da uprkos svim američkim ograničenjima, Kina na kraju uspjeva u sopstvenom nezavisnom istraživanju i razvoju. Saradnja usporava kineski naučni i tehnološki napredak. Možete se sjetiti dvije bombe i satelita, ili kinesko-američke saradnje sedamdesetih godina kako bi razvila sopstveni putnički avion. Mislim da će sankcije Kinu učiniti jačom i nezavisnijom. Međutim, vrijedi napomenuti da, iako su izgledi svijetli, put se i dalje vijuga. ”

Prednost globalizacije i međunarodne podjele rada je u tome što se države mogu specijalizovati za proizvodnju onoga što najbolje rade. Ali to ne znači da tehnološki razvijena zemlja ne može stvoriti nadležnosti u nekoj oblasti. Stvar je samo u troškovima.

Kada su SAD zabranile Google-u da pruža svoje usluge za Huawei proizvode, činilo se da će se pametni telefoni kompanije pretvoriti u tikvu bez Android OS-a i Google Play-a. Međutim, za nekoliko mjeseci Huawei je uspio da predstavi sopstveni Harmony OS, kao i ekosistem Huawei Mobile Service.

Naravno, proizvodnja čipova je proces koji zahtjeva mnogo više znanja. Ali i ovdje Kina može brzo stvoriti uslove za ubrzanje zamjene uvoza. Vlasti zemlje postavile su zadatak da do 2025. godine zadovolje sopstvene potrebe za čipovima i poluprovodnicima za 70%, kao i da postignu potpunu zamjenu uvoza u ovoj oblasti do 2030. godine.

Da bi se to postiglo, 2014. godine stvoren je takozvani kineski investicioni fond za industriju integrisanih kola, koji je već prikupio više od 30 milijardi dolara; u bliskoj budućnosti može privući istu količinu novca. Fond je usmjeren na podršku razvoju vlastitih kineskih proizvođača opreme: Naura, Advanced Micro-Fabrication Equipment, Hwatsing, ACM Research, Mattson Technology i Shanghai Micro Electronics Equipment. Kineski mediji su u ljeto izvijestili da su potonji obećali da će početi da isporučuju sopstvenu opremu do 2022. godine, barem za 28-nm proizvodni proces.

4.8 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tuf
Member
tuf
1 mjesec prije

Sve je to dobro. Za svijet je dobro da postoje paralelne arhitekture i tehnologije.

bwe
Gost
bwe
1 mjesec prije

Da li SAD jurišaju na kinesku industriju poluprovodnika?
Ma na sve sto valja, Amerika ce im smazati ili unistiti.
Americi nitko nesmi konkunirati.
To je pravilo americke Deep State & Prsidente

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
29 dana prije

Mozda jurisa, a mozda ne jurisa.
Ono sto je sigurno a to je da nam se djeca GUSE pod maskama i da im se ispire mozak distancom i unistava mladost i radost!

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Jurisaju Biden i Trump jedan drugom u prvi debatni okrsaj (danas) ….. bas me zanima hoce li Biden imat nekog staratelja pored sebe u toku / tijeku debate.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Jurišaju, jašta rade….
Sad će Kinezi neko oštro upozorenje.. Tipa, to je nepravda, prava nepravda.
Lockheed Martin npr. uvozi oko 80% rijetkih metala iz Kine. A bez njih bi proizvodnja F-35, Patriota i još koječega mogla staviti ključ u bravu.
Sve je to veliki igrokaz. Dok Kina ne pokaže da misli ozbiljno. I ne uvede sankcije i zabrani USA i Lockheed Martinu uvoz tih metala. Ili dok ne uvede sankcije firmama koje dolaze iz onih američkih saveznih država čiji se kongresmeni i senatori ističu u zahtjevima za uvođenje sankcija. Jer zajebavaju Huawei. Ili zato što isporučuju oružje Tajvanu. Pa nek onda oni objašnjavaju svojim biračima zašto su ostali na cesti, bez posla…
Sve dotle, Subaru je u pravu. Sa onim svojim bebama, čildrensima i kako to već on zna….

Novak
Gost
Novak
1 mjesec prije

Kina ce uvoditi sankcije ili udariti po americkim interesima tamo gdje Kinu to najmanje pogadja.
Slicno je napravila i Rusija.
Putin je rekao mi necemo uzvracati istom mjerom na EU sankcije nego tamo gdje nas najmanje pogadja.
Danas je Rusija veliki izvoznik hrane.
I Kina ce prebroditi americke sankcije, nanit ce joj stete i bola ali Amerika je nece ubiti, poslije svega toga Kina ce biti jos jaca.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
29 dana prije

Niti će SAD propasti, niti će Rusiju i Kinu savladati.
Doći će do preraspodjele moći trojice velikih i desetak regionalnih igrača.
Europa, ovakva kakva je, na putu je da ispadne iz prve u drugu ligu.
Problem je što SAD ne pristaje biti prvi među jednakima.
Pa zubima i noktima nastoji obraniti neobranjivo….svoj položaj svjetskog hegemona.
Kako će se stvari razvijati, da li će zbog toga doći do velikog pičvajza…
Samo Subaru zna…

tihobl
Gost
tihobl
29 dana prije

Novak u pravu si.
Rusi nisu na sankcije odgovorili sa zabranom izvoza goriva za nuklearke. Cak su poceli nuditi povoljnije uslove kupovine. Rezultat – americke elektrane su ovisne o ruskom gorivu. Ako bi doslo do stvarne guzve, ameri bi ostali bez goriva za nuklearke.
A da su rusi uveli sankcije, ameri bi do sad nasli alternativne izvore i vise nebi bili ovisni.

Kinezi trebaju odgovoriti tako sto ce spustiti cijenu rijetkih metala da ameri odustanu od trazenja alternativnih izvora kao ekonomski neisplatljivih.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 mjesec prije

Godišnjica smrti admirala Vladimira Barovića. Pišen to da se ne zaboravi, da se sitimo kako sve može bit drukčije. Fala mu na junaštvu.

puki
Gost
puki
29 dana prije

he, he, he, kako se braća hazarčići međusobno pomažu

vijest sa portala Russia Today na njemačkom:

Roman Abramovič financirao je judaizaciju (požidovljavanje) istočnog Jeruzalema

Za vrijeme vladavine FED-ove cionističke marionete i alkoholičara Jeljcina 90-ih godina u Rusiji, većinu nekadašnjih sovjetskoh državnih firmi, jeftino su pokupovali naravno ruski PIN-ovi uz pomoć svoje etničke braće ciobankomafije iz FED-a i Wall Streeta. Tada 29-godišnji Abramovič kupio je većinu dionica koncerna Sibneft, koji je sa specijalniom predsjedinčkim ukazom Jeljcina, nastao od bivše sovjetske državne firme. Abramovič je za to platio samo 100 milijuna dolara. Onda je on, nakon 10 godina, prodao svoj udio dionica od 72,2 % Gazpromu za 13,1 milijardi dolara!!! To je za 130 puta viša cijena, nego koju je on platio kada je kupio Sibneft, Tako rade ciolihvarski PIN-ovi. Dakle, prvo su zguzili tek osnovanu rusku državnu firmu Sibneft, a onda su je prodali državnoj firmi Gazprom, za 130 puta višu cijenu.

Godinama se već špekulira, da je Abramovič na Britanskim djevičanskim otocima, osnovao poduzeća. Britanski djevičanski otoci u Karipskom moru, državica članica britanskog Commonwealtha, su jedna od nekoliko takvih otočnih državica u Karibima,- koje su poznate kao takozvane “poreske oaze”. Dakle, veliki zapadni koncerni i privatnici milijarderi tamo osnuju kofol poduzeća, tojest samo su prijavljeni tamo, da bi izbjegli plaćanje većeg poreza a i da bi prali novac.

U tijeku istrage državne američke institucije za kontrolu poreza i financija Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), procurili su dokumenti u javnost, koji otkrivaju identitet vlasnika najmanje 3 poduzeća, koja su osnovana na Britanskim djevičanskim otocima, istoga dana: Cantley Investments, Farleigh i Ovington Worldwide: vlasnik Abramovič. Još jedno četvrto poduzeće, Leiston Holdings, osnovano je istoga dana, ali Abramovičevo ime se tu ne pojavljuje kao “ekonomski vlasnik”. Već je kao ravnatelj oviga poduzeća registriran Pinhas Zahavi, jedan od najpoznatijih nogometnih agenata na svijetu (koji posreduje u kupovini i prodaji nogometaša). Zahavi je također PIN i pajdo Abramoviča.
Ova 4 lažna poduzeća Abramoviča i Zahavija donirali su ukupno 100 milijuna dolara židovskoj ekstremističkoj organizaciji Elad u Jeruzalemu, koja se bavi otimanjem vlasništva Palestincima i naseljavanjem židova u ta vlasništva. Posebno u istočnom Jeruzalemu, u palestinskoj četvrti Silwan, Elad sprovodi judeizaciju tog dijela grada

Sa puno love i svim lukavim ciolihvarskim trikovima, Elad podiže tužbe na sudu, da bi se dočepali kuća i imanja, koje su desetljećima u vlasništvu palestinskih obitelji. Pri tome se ovi iz Elada služe pravnim trikovima , i pozivaju se na takozvani zakon, “Absentees’ Property Law”, koje je 1950. donijela tek stvorena država Izrael. Sa ciljem da židovi “legalno” sebi prisvoje imovinu Palestinaca, koji su pobjegli, ili su protjerani, nakon nasilnog osnivanja države Izrael 1948. Taj zakon se sada primjenjuje i u zaposjednutim područjima, (kao oblast Zapadni Jordan), iako ta područja i formalno-pravno ne pripadaju Izraelu. Sve troškove tih sudskih procesa plaća Elad, koji onda, u to vlasništvo Palestinaca, naseljava židove.

Bez obilate financijske pomoći od strane Abramoviča, to ne bi bilo moguće. Čak je i BBC izvještavo o tome, da je Abramovič godine 2007., financirao 90% aktivnosti Elada. Između 2005. i 2018. polovicu od svih donacija Eladu , plaćao je Abramovič. Za to je Abramovič za nagradu 2018. dobio izralesko državljanstvo.

roki
Gost
roki
29 dana prije

Ja ovde ništa ne razumem , pa dragi Kinezi morat će te da se oslanjate na svoju pamet i tehnologiju , samo kukate , prošlo je vreme lapanja !!!

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
29 dana prije

Očekujem kulturan, demokratsko, recipročan odgovor iz totalitarne, komunističke, zaostale Kine ili kako bi se reklo istom mjerom.

Kon
Gost
Kon
29 dana prije

Da li Amerikanci jurišaju na Kineze ili zatvaraju vrata za kinesku krađu tehnologije. Pokazat će vrijeme ali mi se čini da je Korona dosta toga promijenila.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
29 dana prije

Za one koji neznaju…na USA univerzitetima,institutima i svemu sto prestavlja vrh nauke….dominiraju etnicki kinezi drzavljani Kine ili USA.
Pametnom dosta

Kon
Gost
Kon
29 dana prije

Mamajev Kurfan, temeljem čega to tvrdiš? Da li si studirao ili radio na nekom institutu? Ja imam drugačije mišljenje i to temeljeno na osobnom iskustvu.

nessy
Gost
nessy
29 dana prije

Koliko vidim, gledajuci unazad 5-10 godina, gledano na USA sankcije, najvecu stetu je imalo USA gospodarstvo (izgubili su pouzdane kupce, u vrijednosti miljardi), a najvecu korist su imale sankcionirane zemlje. USA se postavljaju kao da su one u 21. stoljecu, a svi ostali u 19. Kao, mi vam vise ne damo navedenu tehnologiju i vi cete sada propasti. Dogadja se nesto (za USA planere) nepredvidjeno; sankcionirane zemlje razviju/razvijaju tehnologiju koja im treba, mozda ce im trebati neko vrijeme, ali nakon toga USA im vise nikada nece prodati svoj ‘hi-tech’, jer ce ga imati i same. USA sankcije su vrlo kratkorocno i kratkovidno oruzje, kojim najvise stete nanose sebi. Meni je nevjerojatno da od svih tih pametnih i skolovanih ljudi, od brojnih ‘think tankova’, u USA, nitko ne uvidja tu ocitu cinjenicu.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
28 dana prije

Tocno, međutim za globalnu drzavu nema stete, a tink tankovi su financirani od kuda? I odgovor se namece sam po sebi. Vidimo da se potenciraju konfrontacije na svim poljima. I evo svakog sa svakim u sukobu. Mala iskra i apokalipsa je tu. Jedino je pitanje da li ce biti kontrolirana kao do sada?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x