Danska provjerava Googleove Knjige kako bi se pobrinula za to da američke ”tech” firme podmiruju potrebne poreze

Google
3 komentara

S obzirom na to da je širi EU digitalni porez zapeo u limbu, Danska je pokrenula vlastiti pregled Googleovih računa u toj zemlji. U izvješću stoji da se div iz Silicijske doline pridržavao svih danskih poreznih pravila.

U financijskom izvješću za 2019. objavljenom u ponedjeljak, Google Denmark Aps izvijestio je da su danske porezne vlasti “započele pregled otvorenih poreznih godina u vezi s poreznim položajem tvrtke”. Napominjući da je jedinica još uvijek u pregovorima o tom pitanju, voditeljica javne politike za Google u Danskoj, Christine Sorensen, rekla je da tvrtka plaća Danskoj “porez koji oni od nas traže”.

“Nije tajna da kao međunarodna tvrtka većinu poreza, više od 80 %, plaćamo u Sjedinjenim Državama, kamo i pripadamo. Baš kao što međunarodne danske tvrtke plaćaju veći dio poreza u Danskoj”, rekla je u izjavi koju je citirao Reuters.

Danska je nekada bila jedna od rijetkih država EU koja se protivila digitalnom porezu, usmjerenom prema velikim američkim tehnološkim tvrtkama. Zemlja je promijenila svoj stav početkom godine, a danski premijer izrazio je potporu cijeloj EU o porezu koji bi mogao utjecati na američke tvrtke poput Googlea, Amazona i Applea.

Iako neke europske države inzistiraju na tome da američke tehnološke kompanije moraju plaćati više stope poreza od prihoda kojeg generiraju u tom dijelu svijeta, SAD su predloženi plan nazvale diskriminirajućim za svoje poslovanje i zaprijetile odmazdom. Posljednja runda pregovora između dužnosnika EU-a i SAD-a u lipnju rezultirala je neuspjehom, a američka je strana navodno odbila nastaviti pregovore zbog nedostatka napretka.

Budući da Irska, koja je domaćin brojnim velikim tehnološkim tvrtkama, ostaje jedan od glavnih kamena spoticanja za širi digitalni porez EU, neke su zemlje već same primijenile tu mjeru. Francuska je postala prva velika europska ekonomija koja je to učinila, a ministar financija Bruno Le Maire rekao je da će se mjera primijeniti ove godine, bez obzira na napredak koji bude postignut u međunarodnom sporazumu.

evazija porezaGoogle
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trava
3 godine prije

Ma kakvi Danci, to da oslobode Google svake odgovornosti tj. Amerikance. Ako je neko savrseni beskicmenjak onda su to oni. Sutra bi ako zatreba bili isto tako veliki Rusi. Svaka im cast.

Alex
3 godine prije

Tako funkcioniraju uređene zemje,ponosnih stanovnika.Nema lizanja stražnice nikome,unatoč populaciji od tek nešto preko 5 milijuna.

Max
3 godine prije

Pa i treba tako.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI