Delirij umišljene veličine – Velika Britanija i njeni novi nosači zrakoplova

Boris Johnson
69 komentara

U Velikoj Britaniji nema teme koja se na kraju ne pretvori u skandal i sramotu. Bijesna svađa Borisa Johnsona i Sunday Timesa oko izgleda britanskih oružanih snaga se pokazala točno kao takva sramota.

Sunday Times objavio je opsežan materijal o tome “kako London namjerava nastaviti izdvajati najmanje 2% svog BDP-a za potrebe obrane, kako to zahtijeva članstvo u NATO paktu“.

„No, planira se smanjiti broj kopnenih snaga sa sadašnjih 73 tisuće na 60 do 65 tisuća. Osim toga, vlasti žele saveznicima dati u najam jedan od dva najnovija nosača zrakoplova”, piše Sunday Times .

Boris Johnson je, opovrgavajući ove “poražavajuće stavove“, žestoko izjavljivao kako se ne očekuje smanjenje vojske. Ali ni riječi nije rekao o nosačima zrakoplova.

Ali baš o njima vrijedi raspravljati, jer su  fluktuacije u broju kopnenih snaga normalna stvar u svakoj vojsci, a nosači zrakoplova su posljednjih godina postali “omiljene igračke“ cijele britanske elite, koje još uvijek muče postimperijalistički bolovi.

“Pravilo je da Velika Britanija vlada svjetskim morima”, ali to je prošlost. Sada je pravilo da britanska flota, koja je prije stotinu godina bila moćna sila, treba sustići dvije flote svojih vjerojatnih protivnika, a taj proces je prožet mješovitim osjećajima užasa i nostalgije.

Nakon Drugog svjetskog rata se bivša “Vladarica mora” topila i smanjivala, sve dok se nije smanjila na razinu da joj nedostaju veliki brodovi. Nema dovoljno čak ni raketnih krstarica, a da ne spominjemo nosače zrakoplova. Početkom XXI stoljeća su najmoćniji brodovi bili razarači, a britanska „velika fota“ ih ima „čak“ šest komada.

Naravno da ovakvo stanje stvari prilično nervira sve nostalgičare za bivšom veličinom „Britanskog carstva nad kojim sunce ne zalazi“. Stoga su odlučili sagraditi dva nosača zrakoplova, „HMS Queen Elizabeth“ i „HMS Prince of Wales„.

I napravili su ih, ali jedan čak bez katapulta, dok su oba s malim avio krilom i dva glupa „otoka“ na palubi.

No, najdosadnije se pokazalo to što su Britanci radili i gradili, ali gdje ih na kraju staviti? Koje će to funkcije obavljati dva nosača zrakoplova zemlje čija je imperijalna prošlost davno pokopana? Plašiti bande „mudžahida“ na granicama zemlje? Lutati po stranim lukama u posjetima u kojima će se “pokazivati zastave”? Objektivno, Velikoj Britaniji nosači zrakoplova nisu potrebni ili, bolje rečeno, potrebni su joj isto koliko Kanadi ili Norveškoj.

Ali, “bit će dobri”, možda “za svaki slučaj”. Nije to tako ni loše, samo ako ne uzmete u obzir troškove njihove izrade. Ovdje treba uzeti u obzir troškove izgradnje i održavanja broda i veličinu njegove posade, plus obuka za pilote, raketno gađanje, razne manevre i tako dalje. Osim toga, ove dvije grdosije nemaju ni nuklearni pogon, što je možda razumljivo za ruskog „Admirala Kuznjecova“ porinutog 1985. godine. Kad smo kod toga, nosači zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“ i „HMS Prince of Wales„ nisu nuklearni i žderu lož ulje kao da nisu pri sebi. Srećom, imaju nešto bolje dimnjake, pa „zeleni“ Velike Britanije do sada ništa nisu primijetili.

U Londonu su se prilično užasnuli kada su shvatili da su umjesto dva dragulja britanskog prestiža dobili dva utega na proračunskom vratu, i to potpuno beskorisna.

Sunday Times je doslovno napisao: „Britanski vojnici mrze nosače zrakoplova, koje smatraju beskorisnima.“

Čitava ova priča nevjerojatno je dosadna. Zamislite samo kako bi započela subota u svim svjetskim medijima da je Rusija dovršila „Krimski most“, a zatim ga počela rastavljati. To bi otprilike bilo isto kao slučaj s britanskim nosačima zrakoplova.

Izgradili su dvije beskorisne igračke ukupne vrijednosti 8 milijardi dolara i, ne znajući što s njima, odluče ih pokloniti Sjedinjenim Državama, jer su Amerikanci pametni i naći će gdje će ih upotrijebiti.

Dakle, zaključak je da ako na svijetu postoje nepotrebne i potpuno bezvrijedne stvari, onda su to novi britanski nosači zrakoplova.

Kako se ne suzdržati na zajedljive komentare pristalica kriptokolonijalne sekte u kojoj britanski mudraci s planovima za nadolazeća desetljeća vode priču u pravcu koji im  odgovara?

Očigledno su gospoda i mudri starci u Londonu, koji su odlučili izgraditi dva nosača zrakoplova, čvrsto vjerovali da će točno do trenutka kada budu dovršeni  brzo naći gdje ih aktivno koristiti. Možda to i nije problem, dovoljno je brzo organizirati i pokrenuti rat na moru, i to je sve. Ali se čini da se Britancima nešto ne ratuje. I sada imamo muk u salonima za britansku aristokraciju i njihova glupa lica koja se pitaju gdje bi ih sada poslati u plovidbu? Ali kome treba nosač zrakoplova na kojeg ni muha ne može sletjeti? Naime, čak i opis na Wikipediji navodi kako su jedan i drugi „nedovršeni“, odnosno, dovršeni su 80%.

U zaključku treba naglasiti jednu stvar, koju je detaljnije pojasnio američki stručnjak Michael Beckley za Foreign Policy.

Rusija i Kina su daleko od svjetskih lidera u razvoju najnovijeg oružja, ali ne žure s proizvodnjom na stotine najnovijih tenkova i zrakoplova. Točno, tenk “Armata” i Su-57 polako ulaze u rusku vojsku, ali bolje je vojsku naoružavati promišljeno i odgovorno, uz dodjelu proračunskih sredstava za razvoj i proizvodnju oružja budućnosti, hipersoničnih projektila i drugih sustava, nego kao Englezi, koji su pali u kolonijalnu groznicu i sada, užasnuti, plaćaju račun zbog pogrešnih odluka.

Konačno, kako tvrdi Michael Beckley za Foreign Policy, skupe i beskorisne glomazne platforme, poput nosača zrakoplova i drugih projekata, potpuno su beskorisne u hipotetskom sukobu s najvećim rivalima, Rusijom i Kinom, naravno. U tom slučaju, nosače zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“ i „HMS Prince of Wales„ u međuvremenu britansko ministarstvo obrane može rasporediti da plutaju pred migrantskim kampom „Džungla“ u francuskom Calaisu, možda svojom pojavom uplaše „mudžahide“ u ilegalnom pokušaju ulaska u Veliku Britaniju. Konačno, bolje išta nego ništa, jer 8 milijardi dolara nisu mala stvar.

The Times

HMS Prince of WalesHMS Queen Elizabeth
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nikada ...
4 godine prije

… ne vjeruj zlovaku Borisu

Mlata
4 godine prije

Imaju oni stotinu, hiljadu puta vše vojnika u kopnenim snagama….85% hohgkonžana stane pod britansku zastavu u najkraćem roku. Žitelji Tajvana, Kosova, Poljske npr i da ne nabrajam dalje…sve je to jedna velika britanska armija a onih 60, 70 hiljada koje pominjete čizme uprljati neće

Rolling Bluesman
4 godine prije

Velika Britanija je velika imperija, vlada nad svim morima oko svojeg otoka, 12 milja od obale.

Ostap Bender
4 godine prije

Velika Britanija, na žalost, još uvek je velika sila.

Ne po tome što sada ima veliki teritorij, ili brojno stanovništvo.
Ni zbog toga što ima izuzetno moćnu vojsku (mada ni u tom pogledu nije za podcenjivanje).

Velika Britanija ima ono što je oduvek imala – moćne tajne službe, sposobne da događaje kreiraju i posvađaju po želji i “dva oka u glavi”.
Francuska to više ne može i zato je ona velesila, još samo na papiru.

Zbog toga je ta izgradnja nosača aviona, zaista potpun promašaj, sa aspekta njihove vojne upotrebljivosti,
ali – u nešto je trebalo potrošiti tih 2% BDP-a i da se pri tome otvore mogućnosti da se koji promil zadrži za one kojima je to “potrebno”.

Neću da te volim
4 godine prije

Otočani su uvijek bili izuzetno napredni po pitanju taktike, logistike i organizacije svoje vojne sile, to ih je i dovelo do toga da su u jednom trenutku zavladali morima te kao posljedica ta dva faktora se počeli širiti kao metastaza organizmom.. I što se tiče nosača stvar je ista – shvatili su kako su rusi i kinezi u razvoju oružja za borbu protiv nosača aviona otišli toliko daleko da ne postoji siguran način obrane tog komada metala na otvorenom moru. Druga stvar je što ne žele reći na glas da su te kante neobranjive protiv ozbiljnog protivnika – neće to izgovoriti ali to jasno pokazuju postupcima, a zašto su ih uopće gradili – zato da na duži rok troše ogroman novac kojim raspolažu – inače bi ih napravili na atomski pogon. Ovako će ti nosači plovati oko njihovog otočića dok se možda zaista ne nađe budala koja će ih unajmiti… Čitaj više »

Kvisko
4 godine prije

U demokratskim drzavama je normalno da se vodi diskusija oko svih pitanja pa tako i vojnih,odnosno naoruzanja.Zbog toga i postoji oporba da propitkuje pa ako treba i izvrgne ruglu promasene projekte vladajucih.Nazalost truli zapad nije intelektualno i tehnoloski sposoban da osmisli i proizvede tako mocno i superiorno oruzje poput poput S400, koji je apropo i sinoc iznad Sirije srusio eskadrilu F 35 .🥳

nessy
4 godine prije

“Pravilo je da Velika Britanija vlada svjetskim morima”. Isto tako, cinjenica je da sm ja, nekada davno, bio odlican u trcanju na 100 metara. Sada, moram na pola puta stati i odmoriti 10-15 minuta. A sto se tice njihovih nosaca, najbolje da ih iznajme nekoj jakoj turistickoj agenciji (ne James Cook, ponosu Britanije, ona je propala), pa bi militaristicki raspolozeni turisti mogli dobiti odgovarajuci dojam. Ipak, u 21 stoljecu, sagraditi nosac koji nije nuklearni (to nisam znao, a ni pretpostavio, ne bih nikada), stvarno, moras biti nezajazljivi spalitelj drzavnih para.

Max
4 godine prije

ksmo će oni projicirati avoju moć na moru.

ad astra
4 godine prije

UK ima vrlo močnu vojsku s posebnim naglaskom na ratnu mornaricu. Neozbiljno je ismijavati se sa samo 6 razarača klase Daring. To su novoizgrađeni razarači s vrlo močnim naoružanjem. Nije za uspoređivati razarače izgrađene pred 30 godina s ovim tipom razarača. Uz nove razarače, britanija ima 4 nove podmornice klase Astute , a gradi se još 3. Jedan nosač zrakoplova je predan mornarici, a još jedan se gradi. Nosači su projektirani za zrakoplove s vertikalnim polijetanjem F-35B. Britanija planira gradnju i novih nuklearnih podmornica s Trident projektilima koje bi zamijenile sadašnje Vanguard class. Planira se i gradnja novih fregata koje bi zamijenile sadašnje Duke class. Britanija je do sada značajno modernizirala svoju ratnu mornaricu i dalje nastavlja s modernizacijom. Ismijavati se ulozi nosača zrakoplova je prilično neozbiljno. U konvencionalnom ratu i državama prosječne vojne moći, je prosto nemoguće uništiti nosač zrakoplova. Velikim i močnim državama, to ne pada na pamet… Čitaj više »

Willer
4 godine prije

englezi nikako da shvate da su poslije nijemaca oni i francuzi najveći gubitnici ww2 nakon kojeg su im se urušila kolonijalna carstva… najveći dobitnici su ameri jer su postali svjetska sila br 1…iza njih su rusi koji su od zaostale carske vojske ipak uspili izgradit jaku vojsku i industriju koja ju prati.

Solomon
4 godine prije

Mogu da im koriste kao i prosli put u slucaju konflikta sa Argentinom oko Foklandskih ostrva i sl…

Lucija
4 godine prije

“… nosači zrakoplova „HMS Queen Elizabeth“ i „HMS Prince of Wales„ nisu nuklearni i žderu lož ulje kao da nisu pri sebi…”
Za one koji ne znaju, pred 1. svj.rat, brodovi , uključivo ratne, su koristili ugljen. A koji se morao negdje utovarati.
Kada je otkrivena učinkovitost i prednost nafte, shvatili su Britanci da “pod muß” moraju doći do – Irana. Za početak…

Trt
4 godine prije

Prvi put čujem da se nosači aviona daju u najam.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Britanija planira oformiti dvije borbene grupe, svaku oko jednog nosača zrakoplova. U tijeku je program izgradnje podmornica klase ”Astute” (završene četiri od šest planiranih), započela je izgradnja druge fregate (od planiranih 8) klase 26, koje trebaju zamjeniti fregate klase 23. Koje se sukcesivno povlače nakon 30 godina službe. Uz razarače klase 45, (šest komada što je polovina od prethodnih razarača tipa 42 ) trebale bi činiti prateću grupu nosača. Tu je i plan početka izgradnje manjih fregata klase 31. Ona bi trebala biti vrlo važna za opstanak i daljnji razvoj britanske brodogradnje. A postoje planovi da bi sa oznakom e (export), klasa 31 mogla postići veći izvozni uspjeh. Što baš i nije lako, uz konkurenciju koja vlada na svjetskoj sceni. Uglavnom, Britanija planira imati ne manje od 19 razarača i fregata, dok ih trenutno ima 13. Kraljevska mornarica je još uvijek moderna pomorski sila, solidne veličine, dosta uravnotežene strukture i… Čitaj više »

Ivi.tz
4 godine prije

Najveće ZLO u eu je v britanija. A ovaj raščupani Lamur gore sa slike svojim likom je sve rekao o sebi.

KUga
4 godine prije

Velikom Britanijom ne vlada ni vlada, ni parlament, ni kraljica vec sive emeinecije superbogatih okupljeni oko White Hall, centar obavjestajnih sluzbi, a oni bi htijeli vladati i svijetom ali za to nemaju kolonije a niti industriju. Nejada cuveni Beitanski celik vise ne postoji, a niti cuvenena Britanska textilna industrija, a moderne zamjenske industrije ne zive u Evropi vec u Aziji. Dakle od kuda smoci novac za nosace, za avione, za cizme vojnicima. Da opet imaju vojnike na svim morima i kontinentima nemaju dovoljno novca niti robnih rezervi da hrane milijun vojnika 7 dana. Oni koji su se jedva dokopali samostalnosti od kolonijalizma ne zele opet biti kolonije.
Uostalom danas Rusija sa svoga teritorija pokriva cijeli svijet sa super brzim raketama i ne izlaze se troskovima kao USA naprimjer sa svim svojim vojnicima po svijetu. Eto neka neki iznese statistiku koliko dnevno kosta vojnik izvan granica domovine.

Alex
4 godine prije

Nisu već odavno najjači i najveći,ali su još uvijek najpomukliji.

tuf
4 godine prije

Ne treba smetnuti s uma da je Velika Britanija, kao i sve druge države, podložna golemoj korupciji na najvišim razinama. U odlukama i ‘strategijama’ ne treba obavezno tražiti logiku i interese države/naroda, nego oprezno treba kopati po motivima i privatnim interesima skupina koje danonoćno lobiraju za svoje profite te nameću svoja pravila gdje god za to uoče priliku. Pa eto ne bi Britancima bilo prvi put da se u vojnome sektoru ulaže u beznadne projekte upitne vrijednosti – sjetimo se slučaja špijunskog zrakoplova Nimrod, čija flota vrijedna 4 MILIJARDE FUNTI je poslana na rezanje u RAF Woodford (Cheshire) čak i prije nego je ušla u uporabu; ne zbog tehničkih manjkavosti zrakoplova (dapače, bili su odlični) – nego procjene troškova eksploatacije. Ali 4 milijarde funti su otišle u privatne džepove – a Britanija se za nadzor vlastitih granica morala početi oslanjati na NATO snage (samo 2016 je u tu svrhu korišteno… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

Država koja ne proizvodi avione, ali zato gradi nosače istih. Pedofili su malo puno izgubili kompas.

Kvisko
4 godine prije

Veliku Britaniju kao drzavu,narod i pripadajucu joj vojsku, nebi se smjelo omalovazavati na ovaj nacin cak niti iz perspektive velikih drzava a kamoli iz perspektive balkanskih propalih gubernija,koje sve zajedno broje stanovnika kao London.Dovoljno je pogledati na kojem su mjestu Britanski univerziteti u usporedi s balkanskim i biti ce jasnije od kud dolaze ovakovi tekstovi i komentari.

Mali Mujo
4 godine prije

Moglo bi uskoro biti VELIKA DIUREJA umisljene velicine

happy trigger
4 godine prije

jedan za škote drugi za irce

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI