Velika Britanija nakon Brexita opet želi biti svjetska sila

Queen Elizabeth
69 komentara

Nakon završetka procesa Brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo razmatra otvaranje dvije nove vojne baze u inozemstvu, najavio je u intervjuu za Sunday Telegraph britanski ministar obrane Gavin Williamson.

“Dugo vremena, doslovno desetljećima, na naše nacionalno gledište je zapravo utjecala rasprava o Europskoj uniji. Nakon Brexita dolazi naše vrijeme i da ponovno budemo pravi globalni akter”, rekao je Williamson i objasnio da će baze biti smještene na Karibima i jugoistočnoj Aziji.

Iako britanski ministar obrane nije govorio o točnim lokacijama vojnih baza koje je spomenuo, anonimni izvor blizak Williamsonu je otkrio da bi u sljedeće dvije godine baze mogle biti izgrađene na otoku Montserrat ili u Gvajani, dok će u  azijskoj regiji to biti Singapur i Bruneji.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije je, prema Williamsonu, “najvažniji trenutak od kraja Drugog svjetskog rata i ponovno je došlo vrijeme da se Velika Britanija vrati ulozi u globalnom scenariju koju svijet od nje očekuje”.

Također je istaknuo kako će Brexit doprinijeti i jačanju bilateralnih odnosa zemlje s Australijom, Kanadom, Novim Zelandom, Karibima i nekim afričkim zemljama.

Trenutno, Ujedinjeno Kraljevstvo ima 15 vojnih baza u inozemstvu, uključujući i jednu na otoku Diego Garcia, mali atol u Indijskom oceanu, te na Cipru, Falklandskim otocima i Gibraltaru.

Sunday Telegraph

 

BrexitHMS Queen Elizabeth
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perica
5 godine prije

USA je udarna pesnica britanske krune, dakle nikada nije ni prestajala biti svetska sila

Mercury
5 godine prije

Nije Brexit slučajnost…

shumadinac
5 godine prije

Pa jasno – žele da zaustave rusku vojsku u pokušaju da izvrši invaziju na njih. Prema rečima Mej prošle godine su u tome uspeli, sada će se braniti na Karibima – ako Rusi pokušaju da im priđu iza leđa. Postaviće tamo i raketnu bazu da se brane od ruskih projektila koje bi na njih mogli poslati oko Zemlje.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Zelje su jedno a stvarne mogucnosti nesto sasvim drugo ili dijametralno suprotno.

Zvrk
5 godine prije

UK je postala aorist. Nema više.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

I ja zelim biti neki faktor, ali me nitko vise ne ferma ni za suhu sljivu, zubi poispadali proteza umijesto, bez slusnog aparata ne cujem, bez naocala ne vidim, bez stapa ne hodam, u krizima me savilo, koljena skljocaju ali zelim biti neki faktor.

octopus
5 godine prije

Lijepi brod. A može li ploviti u toplim morima?

Satir und wasser
5 godine prije

Hahahahahahahaha ucite kineski budaletine

varjag
5 godine prije

Rusija i Kina naprijed!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Miki
5 godine prije

Stara Kurva na izdisaju.

Siniša
5 godine prije

Imaju li oni para za to?

Trol
5 godine prije

🙂

Laki Topalović
5 godine prije

Ne kažem da nemaju vojsku, i da su jednom davno bili pomorska sila, ali stvarno, da bi bili globalna sila moraju biti Kina ili glupi Amerikanci, koji će za dve godine imati proračun 1000 milijardi dolara za vojsku, ali će više od “pola pojest miševi” . U prethodnom članku vele da će Kina biti pomorska il globalna sila 2030. i koje? Ako ih itko ne može stići, to je trula britanska kraljevina

zwizdan007
5 godine prije

A jel imaju oni brodova koji mogu plovit u toplim krajevima?

Alen
5 godine prije

U kriketu ?

Milanče
5 godine prije

Zapamtite,Velika Britanije iz EU neizlazi,to je jedno veliko kazaliste da s eima cim britanci zabavljati.Da izađu iz EU,ekonomija Velike Britanije u krahu,nista od odlaska iz EU.

bulog
5 godine prije

Dakle sileđije i kolonizatori opet žele biti sileđije i kolonizatori

Rokokoko
5 godine prije

Vidim da UK i ja imamo slicne zelje.Oni bi da opet budu svjetska sila,a ja bih da opet imam 20 godina.Znao sam ja da ima neka veza izmedju mene i UK.

cogo
5 godine prije

pa opet imaju zelju nadvladati nekim drzavama ,,dosta je bilo 50 godina izkoristavanja celog sveta ,,ta nacija je stvarno pokvarena do kosti,

piet van Buuren
5 godine prije

Haha

piet van Buuren
5 godine prije

Haha

Rotor
5 godine prije

Nikad se ni jedno carstvo, nakon svoje propasti, nije reinkarniralo i vratilo na prijesto pa to neće biti ni britansko. Ono što će vjerovatno biti jeste zbijanje redova sa SAD, Kanadom i Australijom kako bi mogli parirati nadirućim, isto tako, partnerskim silama kao što su zemlje EU ili Rusije i Kine, a sve zato jer je propao pokušaj uspostave unipolarnog planetarnog poretka. Ovo im dođe kao rezervna varijanta.

nikud nikam
5 godine prije

Bit će globalna vojna sila isto kao što su sila u tenisu i fudbalu. Nekad bilo pa se spominjalo.

Stephen.
5 godine prije

Demokratski je imati snove, pa tako ni Britancima se nomože zamjeriti na sanjanju .

Krkan
5 godine prije

“globalni akter”…? hehehe

towarmagarski
5 godine prije

JEDNA BAZA U ŠKOTSKOJ DRUGA U WALESU

Cigo
5 godine prije

Drustvo, meni su ovi Vasi komentari ponekad zabavniji od samog clanka koji se komentira. 🙂 Milane, ja evo kazem da su Globalisti vjecni, a mi prolazni. Pa kaj ne kuzite da se ni Rimsko carstvo jos nije raspalo, samo mi to ne znamo. hahahahahaha

Ime imena
5 godine prije

Širu se oni preko dekadentne Ultre, sexanja ispod prozora nasih otoka. Riganja i urlanja noču. Ispijanju pivuše i pišanju po vratima apartmana.

spartak
5 godine prije

“….ponovno je došlo vrijeme da se Velika Britanija vrati ulozi u globalnom scenariju koju svijet od nje očekuje”, kao Williamson, mali od (britanske) kužine.
Svijet to od GB ne očekuje niti želi. Svijet očekuje i želi da se vratite iz svijeta odakle ste i došli prije cca 500 godina: na svoj otok. I da više ne zagađujete svijet svojim lažima i smiclicama

Vic
5 godine prije

A da malo podijele opijuma kao prije pa zbune domoroce?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI