London želi biti sila kao nekad – Protiv Rusije i Kine na Pacifik šalje nosač zrakoplova

Queen Elizabeth
88 komentara

Ujedinjeno Kraljevstvo će poslati nosač zrakoplova “Queen Elizabeth” u takozvane “sporne vode” Pacifika, kako bi Kraljevska mornarica Rusiji i Kini pokazala “tešku silu”.

Kako piše The Independent, ovaj nosač zrakoplova bit će opremljen s dvije eskadrile zrakoplova F-35, a očekuje se da će ministar obrane Velike Britanije Gavin Williamson osobno objaviti slanje nosača zrakoplova “Queen Elizabeth” na Pacifik.

Britanski list dodaje da Velika Britanija pokušava zaustaviti Rusiju i Kinu, koje “krše međunarodno pravo” i “ponovno se pojavljuju” s obnovljenim oružanim snagama.

Također se ukazuje na to da Velika Britanija nakon Brexita ima svoju najveću priliku u posljednjih 50 godina da, kada napusti Europsku uniju, iznova definira svoju ulogu u svijetu, stoga London nastoji stvoriti “nove saveze” i djelovati kada je potrebno.

Osim toga, izvori bliski Williamsonu naglašavaju da ministar obrane Velike Britanije nije zagovornik uporabe alata “meke sile” (soft power). Williamson vjeruje u uporabu “tvrde sile”, kada je to potrebno, piše The Independent.

Čak je i Michael Clarke, član studijske grupe britanskog Kraljevskog instituta za usluge (RUSI), naglasio potrebu da se Ujedinjeno Kraljevstvo angažira s ostatkom svijeta i rasporedi trupe na Pacifiku.

Prošle godine je Velika Britanija po prvi put od 2013. rasporedila tri ratna broda na Pacifiku .“HMS Sutherland” proveo je vojne vježbe zajedno s australskom mornaricom u ožujku, a plovio je i kroz Južno kinesko more.

Dio Južno kineskog mora također traže Filipini, Bruneji,  Vijetnam , Malezija i Tajvan. Zapadne zemlje, posebice Sjedinjene Države, povremeno provode ratne vježbe u regiji i izazivaju Peking, koji tvrdi da ima apsolutni suverenitet nad spornim akvatorijem i nekoliko tamošnjih otoka.

The Independent

 

BrexitHMS Queen Elizabeth
Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Duki
5 godine prije

Ima li netko da podsjeti britance da je od “bokserskog ustanka prošlo 120 g.i da su tada Kinezi imali. Par džunki a danas su oni tamo krenuli sa džunkama 12000km od kuće da prave reda
SVAŠTA !??

Siniša
5 godine prije

Sve veći biser od većeg…..njih više ni Husein Bolt ne može pratiti.

čitalac
5 godine prije

Baš me zanima koliko bi bili hrabri da tamo nema Amera….

Alen
5 godine prije

Nije kina njima neprijatelj , kina njih manje vise odrzava u zivotu.. Njihova jedina i najbolnija tacka je rusija…Cemu ove igrice oko Kine..

X3M
5 godine prije

Dobro, sta je Englezima u zadnje vrijeme?

Napoleonov kompleks?
Ili im je sav onaj Albanski kokain udario u glavu pa su opet umislil da su netko i nesto?

Molim vas, mozeli mi netko objasniti zasto su se opet uz…j…..bali ?

Kile
5 godine prije

Dobro ako ništa drugo bit će dobar koraljni greben ubrzo 🙂

Spock
5 godine prije

“ovaj nosač zrakoplova bit će opremljen s dvije eskadrile zrakoplova F-35” – A zato ima dva komandna mosta 🙂

Adriana
5 godine prije

S obzirom na Brexit, i komešanje na otočju, za par mjeseci vijest bi mogla početi sa”Englesko kraljevstvo šalje ratne brodove…”

dobagan rogić
5 godine prije

U K je drek a kad ako Bog da iziđe iz EU bit će još veći, ogromni DREK!

TauCeti_Mk
5 godine prije

Autor da popravi tekst. HMS Sutherland nije nosac zrakoplova vec fregata ratni brod srednje klase.

Sir Oliver
5 godine prije

Ovo postaje humoristicki portal.Dajte molim vas neki ozbiljan tekst.Dobro uspijeli ste me nasmijat ali nemojte vise.

Alan Ford
5 godine prije

( Kako piše The Independent: Velika Britanija pokušava zaustaviti Rusiju i Kinu, koje “krše međunarodno pravo”. )
Da li netko zna koliko je puta Velika Britanija prekršila međunarodno pravo? Koliko je pritom bilo mrtvih i ranjenih i koje su bile konzekvence?

ad astra
5 godine prije

Britanija je u posljednjih desetak godina znatno modernizirala svoju ratnu mornaricu. Izgradila je 6 razarača klase Daring ili Type 45, gradi sedam podmornica klase Astute, 4 su operativne, gradi dva nosača zrakoplova klase Queen Elizabeth, jedan je operativan, planira graditi 8 fregata type 26 koje bi počele ulaziti u uporabu polovinom 2020, planira gradnju novih podmornica koje bi zamijenile klasu Vanguard. Vrlo respektabilna pomorska sila s tendencijom narastanja. Ako se uzme u obzir da su Britanci nuklearna sila, to dovoljno govori o njihovoj snazi.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

nek se paze od američkih brodova koji tumaraju okolo i sudaraju se

dinaricus vulgaris
5 godine prije

a te f35 su dobili na kredit ?

preseren3
5 godine prije

Kad se mali čova digne na prste, još uvijek je mali čova….
Nikako ne zaborave, da su nekad bili veliki…..

Ivo
5 godine prije

Zadnji put kad su britanski pirati išli pokazivati ‘tvrdu silu’ u Pacifik, ostali su bez dva najveća bojna broda, koja su im u par sati potopili japanci. I to u doba dok su još bili pomorska velesila.

Sad očito igraju na kartu da i ruse i kineze zaboli k… za njihovo turističko našetavanje i da ih valjda neće potopiti. Prethodno su nazvali i jedne i druge, izvinuli se što dolaze i zamolili za razumijevanje.

I još uza sve to, njihovi f-35 neće biti operativno sposobni prije 2020-21, dok su i Kinzhali i Dong-Fengovi operativni već sada. Sve u svemu, patetično.

eu kolonija
5 godine prije

“da je babi khjurac bila bi djed”

ludilo
5 godine prije

A hoce li im pustati more na osovinu propelera kao na vec par preskupih brodova. Koliko miljardi eura poreznih idiota na ratno smece. Zalosno. Nadam, se da ce kinezi ovo sto prije potopiti. U kinesko more mogu samo kineski brodovi. Zakon prirode i reda.

Krkan
5 godine prije

Rujo il amer…il volis il nevolis
Al “imperija”, svima idu na zivce.
Jel megan na nosacu…?

Aga
5 godine prije

Do 2030 NRC (Narodna Republika Kina) preuzima RC(Tajvan) I dodaje 600mlrd $ pod svoj BDP… asimilacija ,aneksija tako svejedno, nece biti rata, biti ce neki vid posebne pokrajine… Kineski proizvodni kapaciteti su doslovno ne ograniceni. Kao i Ruski. Dakle za istu sumu novca 1milijun $ u kini se napravi 10puta vise proizvoda nego u Europi,SADu

JumpingJackFlash
5 godine prije

Bit će sretni ako stignu do Južnokinskog mora, a ne isključe im blokade motore zbog pregrijavanja kao na onim njihovim novim fregatama… A kad tamo stignu, moguć je scenarij kao s ona dva velika ratna broda na početku drugog svjetskog rata, što su im ih japanski avioni potopili za manje od dva sata… Kineske hipersonične rakete trebaju puno manje vremena za isti učinak…

Dečko sa ulice
5 godine prije

Ovaj sigurno ima neku ozbiljnu dijagnozu, zaboravio uzet lijekove.
I ako mogu primjetiti, nema vise “idemo pokazat Sadamu ili Gadafiju, nego idemo na Rusiju i Kinu.
Sve maske su pale, ovo je izravna prijetnja Rusiji i Kini koja će sigurno imati posljedice po ovu malu i beznačajnu, ali sa druge strane zemlju koja sama sebe naziva velikom,
Velikom Britanijom.
Ko se (prvi) mača laća …

Era s onoga svijeta
5 godine prije

Ako ikog ne podnosim onda su to naduvana “britanska gospoda” i njihov najpodliji stil političkog života. Pa ipak,ako sam nešto naučio-to je da i najjači ako potcijeni najslabijeg ,skoro po pravilu dobija po njušci. Britanci mnogo ulažu u mornaricu, stara hijena opet oštri zube i čeka čopor i povoljnu situaciju da negdje krv pusti.Očito je i to da se čopori počinju grupisati, s obije strane. Jer teritorija je postala mala a predatora je mnogo.
I ništa me ne bi veselilo više nego da čujem hijene kako bolno skikću i bježe podvijenog repa.

Slavonac
5 godine prije

Kad bi nabrojali sve krune u svjetu,sto su posijali zlo dosli bi i do krune na ovim prostorima.Afriku i Aziju su pokrali i genocid napravili,danas drze nekome predavanja o demokraciji.Ima njihovi dosta i na ovim prostorima ,sto spijuniraju i rade za njihove interese.

Ivo Lola
5 godine prije

Ovo je dobro k’o onaj vic iz doba SFRJ sa Albanijom i njenim avionom. Za zaceniti se od smijeha!

Nije bitno tko
5 godine prije

Nema gorih fašista od Engleza. Istorijski dokazano.

giordano bruno
5 godine prije

Svaki vazal po jedan. To je ono ko Kučići, jesu mali, ali kada napadnu sa svih strana. Ja pocnem lajati na njih i oni se razbeze, jer sam vislji, pa im izgledam kao krupnija zver. Ima tu stvari dosta koje mi ne vidimo a one postoje, jer oni koji se bave time ne istrazuju. Kao oni matematicari koji su teoremu objavili po pseudonimom jedne skitnice ispod mosta reke Sene u Parizu.

ime amatera
5 godine prije

Drzava koja je tlacila 300 god sve na svim kontinentima. Show must go on?

samo tako
5 godine prije

“Zašto svi mrze engleze ?”
Autorska reortaža u njihovoj produkciji

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Gavin Williamson je frontman anglosaksonske elite koja se nikako ne može pomiriti sa činjenicom da je njihovo zlatno doba vladanja svijetom davno svršeno vrijeme. U svojoj željii da su superiorni, arogantno postavljaju svoju afirmaciju kao diktat drugima. Pri tome se bestidno uvlače (posebni odnosi) partneru s druge strane Atlantika, svjesni da bez njega, u skoroj budućnosti, mogu postati samo jedan otok izvan važnih svjetskih puteva. Prevedeno, slijepo crijevo. Jer se karta važnih svjetskih događanja, a time i centara moći, sve brže seli na drugu stranu svijeta. Jedan od načina da pariraju toj opasnosti da ostanu po strani, je i projekcija vojne moći u azijskom prostoru. To mogu samo ponovnom izgradnjom jake mornarice i uspostavljanjem vojnih baza u tom dijelu svijeta i na nekim od točaka važnih svjetskih prometnih i energetskih pravaca. I čuvanjem boka snagama partnera, koji će većinu svog vojnog potencijala prebaciti u taj prostor. Za to sve postići… Čitaj više »

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Svaki u stranoj zemlji nepozvan vojnik pod oruzjem izvan svoje domovine je agresor.
Granice i interesi domovine se brane iznutra a ne izvan vlastita teritorija.

Amater
5 godine prije

Nosač aviona je pojavom Kinžala i Avangarda otišao u prošlost ….

Fitcher
5 godine prije

Sva sreća pa je Kinesko more dosta toplo. Zamisli sramote za Engleze da im se njihov ponos pokvari pa da ih Rusi ili Kinezi moraju otegliti nazad do Engleske.

ivan b.
5 godine prije

liječenje koompleksa.

Mumbai news
6 mjeseci prije

This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

Tamil Nadu Sports Minister Priyank Kharge
6 mjeseci prije

very informative articles or reviews at this time.

JAXA
6 mjeseci prije

I do not even understand how I ended up here, but I assumed this publish used to be great

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI