Daily Mail: London za presretanje Putinove flote poslao “plastični brod”

23 komentara

Ovog tjedna se otkrilo da je u kolovozu prošle godine britanska ratna mornarica bila je prisiljena koristiti brod s plastičnim trupom, koji je poslan da presretne ruske ratne brodove, izvijestio je Daily Mail. Ministarstvo obrane Velike Britanije je u početku odlučilo ne prijaviti slučaj, kako ne bi pokazalo manjak ratnih brodova Londona, ali su na kraju  podaci o incidentu ipak objavljeni.

Vodstvo britanske mornarice je bilo prisiljeno poslati “plastični” lagani protuminski brod kako bi presreo dvije ruske podmornice i jedan ruski brod podrške koji je plovio u blizini britanskih obala, piše Daily Mail. Kao što objašnjava list, britanska strana je poduzela ovaj korak zbog “preopterećenja flote”.

Ovaj je incident dogodio prošle godine, ali je držan u tajnosti zbog straha da se ne otkrije ranjivost Velike Britanije i manjak ratnih brodova. Informacije su deklasificirane tek ovaj tjedan.

“Obično se za praćenje i presretanje Putinovih ratnih brodova koristi fregata “HMS Westminster”, opremljena topom kalibra 4,5 inča, te sustavom naoružanja koje može uništavati i nadzvučne projektile”, piše list.

U rijetkim slučajevima, kada je fregata “HMS Westminster” zauzeta, koristi se jedan od dva patrolna broda, koji obično ispunjavaju zadaće zaštite britanskih ribolovnih područja.

brod britanija
FOTO  – Britanski protuminski brod “HMS Cattistock”

Međutim, u kolovozu prošle godine je za pratnju dvije ruske podmornice “Projekt 877 Paltus” i pomorskog tegljača “Projekt 712”, tijekom njihovog prolaska kroz La Manche, poslan protuminski brod “HMS Cattistock”.

Izvori u Ministarstvu obrane Velike Britanije su izjavili da se ratna mornarica zemlje prvi put morala oslanjati na ovaj lagano naoružani brod s “plastičnim trupom”, koji se obično koristi za traženje i uništavanje morskih mina.

Službeni glasnogovornik britanske mornarice je rekao: “U to je vrijeme “HMS Cattistock” bio najprikladniji brod za tu zadaću.”

Ministarstvo obrane u Velikoj Britaniji redovito objavljuje vijesti o ruskim brodovima, te pravovremenom i učinkovitom odgovoru britanskih vojnih brodova, ali je ovaj put odlučilo prešutjeti bliski susret, prije svega zbog zabrinutosti da se ne otkrije manjak brodova u britanskoj mornarici, javlja Daily Mail.

 

HMS Queen ElizabethNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

Impresivan dimnjak!

Nik
6 godine prije

Jbte kada san vidija naslov mislija da su poslali damura a oni poslali brod koji je vrhunski u pronalzenju mina..svi protiminski brodovi moraju imati plasticno korito. Bilo bi bolje da je naslov bio da su poslali neadekvatan brod a ovako mi se parilo da san otvorija 24 sata ..bez zamjerke☺

lima
6 godine prije

Nema veze, i trabant je bio plastičan, pa je mogao ići čak 100 na sat.

nikud nikam
6 godine prije

Taman su to uspjeli od Rusa sakriti. Bio im satelit zaribo. Ima već dosta vremena kako je Putin rekao: V. Britanija je samo jedan mali nevažni otok u Atlantiku.

Mrkva
6 godine prije

tko vas ne zna skupo bi vas platio

Georgij Žukov
6 godine prije

Rugali su se i ismijavali danima Kuznjecovu kada je prosao pored engleskog golog otoka , slikali , snimali i sprdali , te hrpa zeljeza , te dimi kao parobrod , te kvari se svakih 10 nautickih milja , te prate ga tri tegljaca , te ovo te ono , a onda se ispostavi da je ” mocna” engleska kraljicina mornarica poslala plasticne brodove da ga isprati u medjunarodnim vodama pored otoka , pa taj plasticnjak bi se otopio da se kojim slucajem priblizo na milju od dimnjaka kuznjecova:)

bbbb
6 godine prije

Svih šest tip45 razarača im je na remontu jer su totalno nepouzdani, pogotovo u toplijim morima.

Ivo
6 godine prije

heh, pa Logično je doslovno prenijelo naslov iz Daily Maila: Overstretched Royal Navy was forced to deploy a ‘plastic’, lightly-armed minehunter to intercept two of Putin’s Russian submarines sailing close to Britain. U čemu je problem? Ako već sami sebe sprdaju, zašto da se i mi ne priključimo? Kako se čini, Ruska flota sa svojim zadimljenim nosačem i pratnjom remorkera ne bi imala nekih većih problema obračunati sa kraljičinom flotom.

Interesantno, Rusku flotu zovu Putinova, a svoju vlastitu kraljevska, umjesto Elizabetina, što u stvarnosti i po imenu jeste.

No, u svakom slučaju ovo pokazuje silazak britanaca sa svjetske scene. Još malo i neće više moći terorizirati ni manje zemlje koje su do sad pljačkali, a Ruse mogu samo pratiti izdaleka i mahati im ručicama, nadajući se da ih ovi neće doživiti kao prijetnju i poslati na dno.

Njofra
6 godine prije

vise nema sprdajucih vijesti o prolascima ruske mornarice

Seljak
6 godine prije

Pravilan naslov bi trebalo da glasi:
Elizabetin plasticni isprdak poslat da presretne brodove ratne mornarice ruske federacije

ZЪVЪNIM[I]RЪ
6 godine prije

nekako mi žao jadnih engleza bez flote

Ivo
6 godine prije

Antun dumbe,javi nam se malo iz Londona. Kako je bilo kad ste dočekali gumenjak poslije presretanja,jel se slavilo? Znaš ono, ahahahaha pijani rusi I te šeme? Šta kažu ovi s čamca,jel im bilo frka kad su ih Rusi gledali dalekozorom I priprijetili prstom? Antune??

Papa
6 godine prije

Gumenjak ?

antun comb
6 godine prije

to bilo u daily mailu ima 5 dana,. to nije nikakav “plasticni brod” nego minolovac koji je I napravljen of “plastike” da ne privlaci magnetske mine, taj brod ima sve moguce uradjaje i senzore a drugo je sto ovi hoce veci budzet za vojsku pa nadju novinare koji ce pisat clanke u “stilu vidite da nemamo nista pa nam dajte pare, jedno 10 milijardi funti ako je moguce” a onda se rusofili odma napalili ko muhe na g….akoliko ste mizerni stavili prvu sliku HMS Belfasta, koji je brod muzej iz WWll.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI