Demokrate blokiraju drugi pokušaj izglasavanja podsticaja zbog koronavirusa u američkom Senatu

Capitol
21 komentar

Demokrati u Senatu po drugi put su blokirali proceduralno glasanje o prijedlogu zakona o podsticajima, koji je imao za cilj da pomogne američkim radnicima i kompanijama zatvorenim  zbog pandemije Covid-19.

Prijedlog za izglasavanje – uz ograničavajuću raspravu – nije uspio pribaviti potrebne tri petine glasova prisutnih senatora, sa 49 glasova za i 46 protiv u ponedeljak poslije podne.

Vođa senatske većine Mitch McConnell optužio  je demokrate za “apsolutno bezumnu opstrukciju”, optužujući ih da se “poigravaju sa senatskom procedurom”, dok ekonomija propada i preduzeća se zatvaraju zbog pandemije širom SAD-a.

“Američkom narodu je dosta ove gluposti”, grmio je McConnell u Senatu.

Glasanje o računu od 1,8 biliona dolara propalo je uglavnom po stranačkim linijama, a senator Doug Jones ( D-Alabama) jedini je glasao ZA na demokratskoj strani. To je bio drugi put da Senat nije izglasao paket pomoći; glasanje u nedelju slično je propalo, sa 47 glasova na obje strane.

Takozvani podsticaj faze III trebalo bi da obezbijedi gotovinsko plaćanje Amerikancima koji se bore sa iznenadnom nezaposlenošću, kao i kredite kompanijama koje se bore za plate.

Demokrati iz Senata žalili su se da paket predstavlja „gnojni fond“ za veliki biznis, optužujući republikance da koriste hitnost krize kako bi privukli svoje bogate donatore.

Republikanci, s druge strane, otpužuju manjinsku stranku zbog držanja američkog naroda kao taoca partizanske politike, jer demokrate postavljaju sve veće zahtjeve u pregovorima Senata da u prijedlog zakona uključe nepovezane prioritete politike.

Predsjednica doma Nanci Pelosi (D-California) sastavila je konkurentski prijedlog za pomoć zbog koronavirusa, koji na 1119 stranica uspijeva uvrstiti svaku stavku liste želja Demokrata, od kojih većina nema nikakve veze sa koronavirusom, ali koje bi im koristile ako bi ih prokrijumčarili u prijedlog zakona.

Dok su demokrati u Senatu u početku podržavali podsticaj, Pelosi je najavila svoj konkurentski prijedlog zakona u jedanaest sati, podstičući da se u verziju Senata stavi nekoliko odredbi koje nisu povezane sa koronavirusom. Jim Cliburn (D-Južna Karolina) većinski dom nagovijestio je takav ishod već u četvrtak, izveštavajući svoje kolege Demokrate na konferencijskom pozivu da je “ovo sjajna prilika da restruktuiramo stvari kako bi odgovarale našoj viziji. “

Prijedlog Pelosinog zakona uključuje odredbe za spasavanje američke poštanske službe – jedne od rijetkih industrija koja će opstati u karanteni izazvanoj koronavirusom – i mandat “raznolikosti” u odborima kompanija koje primaju stimulativna sredstva. Takođe uključuje zahtjeve za istovremenu registraciju glasača i prijevremenog glasanja, kao i kolektivno pregovaranje za savezne zaposlenike i zahtjeve za dodatne takse za zagađenje ugljenikom za aviokompanije koje primaju bilo kakvu pomoć.

Zakon veličine telefonskog imenika vodi dalje u područje samoparodiranja sa zahtjevom da aviokompanije putnicima pružaju informacije o emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

COVID-19DemokratiKoronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
4 godine prije

demokracija na djelu!

Kgfjč
4 godine prije

Svi političari su moralni talog ljudskog roda. Stranka, spol i religija ne prave nikakvu razliku.

tuf
4 godine prije

“Prijedlog Pelosinog zakona uključuje odredbe za spasavanje američke poštanske službe – jedne od rijetkih industrija koja će opstati u karanteni izazvanoj koronavirusom – i mandat “raznolikosti” u odborima kompanija koje primaju stimulativna sredstva.”
– hahaha, dok im brod tone oni i dalje drobe o raznolikosti, jel budu za dodjelu potpora tražili i da firme naprave unisex WC-e, a za covida testove tražili zakletvu pacijenta da redovito ide na gay pride?

Dunja
4 godine prije

Ово је последнја шанса демократама да “убију” Трампа, надам се да им неће успети….никако не би ваљало да дубоке демократе опстану у УСА после корона рата….

Doko
4 godine prije

“partizanske politike” – ??????????

citam "logicno" , logicno razmisljam
4 godine prije

U borbi za vlast spremni su ugroziti i svoje gradjane. Sta su tek spremni uraditi drugim?

Dopizdilomi
4 godine prije

Hebeš radnike. Neka pocrkaju. Doći će njihova djeca koja neće imati izbora. Živjela demokracija.

Zax
4 godine prije

Glomazni prijedlozi sa mnogo beznacajnih stavki obicno znaci da se u njemu nalazi nesto za sto predlagatelj zeli da prodje ispod radara. A mozda je ovo kao Titanic. Brod tone,orkestar svira

Tau
4 godine prije

Ako ovako nastave sami ce sebi presudit ako nisu vec, a Tramp ima drugu vojsku iza sebe , Moglo bi bit uskororo veselo

nije bitno tko
4 godine prije

Dabogda se međusobno pobili u krvavom građanskom ratu……bagra pokvarena, izopačena……

nije bitno tko
4 godine prije

Što više država če odklanjati poslovanje u dolarima, to više če Usra biti u govnima.
E onda prestaje štampanje dolara i sledi građanski rat, koji če Usru razparčati na više djelova.

eks
4 godine prije

Perjanica Deep State i idiotizma su demokrate. USA – imperija zla .

eks
4 godine prije

Interesantna je kolumna Slobodana Reljića na Faktima “…obračun kod Korona – korala…” .

Sarmat
4 godine prije

Bez zamjerke, samo dobronamejran savjet g. Z. Miliću, autoru ove kompilacije: kad prevodite usanske izraze poput “partizanska politika” molim Vas da upotrijebit naš izraz “stranačka politika”, jer “partizanska politika” znači upravo to. Kod nas riječ “partizanska” ima posve drugo značenje, svi znamo koje.

Max
4 godine prije

Politika je svugdje nula ali ovi su ispod nule.

BanOvan
4 godine prije

Spotakli se o “Milosrdnog Covid”-a

Patriot
4 godine prije

Nancy Pelosi… Pa ta je dementnija od moje babe. Uhvatili su je par puta da zablokira totalka ili priča nepovezane rečenice. Još im je ujak Biden pretendant za predsjednika. Trump je za sve njih lumen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI