Demokratski senator kaže da Amerikanci „možda nenamjerno promovišu rusku dezinformacijsku kampanju“

Zastave Rusija SAD
5 komentara

Ranije ovog mjeseca, direktor Nacionalne kontraobavještajne i sigurnosne službe Bill Evanina optužio je Moskvu da “koristi niz mjera” za napad na demokratskog kandidata Joe Bidena, uključujući i njegove izvještaje o navodnoj korupciji u Ukrajini nakon državnog udara 2014. godine.

Demokratski senator Mark Warner iz Vermonta tvrdio je da su neki Amerikanci možda bili zavedeni u širenje ruskih “dezinformacija” o bivšem potpredsjedniku Joe Bidenu.

„Obavještajna zajednica prije deset dana rekla je da se Rusi ponovo pokušavaju umiješati u naše izbore, da imaju dezinformacije, dezinformacijsku kampanju usmjerenu protiv potpredsjednika Bidena. Mislim da je obavještajna zajednica zadužena da iznese više činjenica o onome što znamo o toj dezinformacijskoj kampanji“, rekao je Warner.

“Moj strah je da možda postoje Amerikanci koji nehotice promovišu rusku dezinformacijsku kampanju. Mislim da ih treba upozoriti, kako oni ne bi postali – agenti na snazi u ovoj dezinformacijskoj kampanji”, dodao je.

Warner, najviši demokratski poslanik u Senatskom obavještajnom odboru, nije precizirao o kakvim „ruskim dezinformacijama“ se posebno trebaju brinuti Amerikanci.

7. avgusta, Bill Evanina, visoki američki kontraobavještajni zvaničnik, optužio je Rusiju, Kinu i Iran da se pokušavaju umiješati u predsjedničku kampanju SAD 2020., pri čemu je za strane aktere rečeno da izražavaju preferenciju u pogledu toga ko će pobijediti na izborima „kroz niz otvorenih kritika i privatne izjave”, kao i “prikrivene napore uticaja”, mada se kaže da su “rjeđi”.

Optužujući Rusiju da želi da “demantuje” Bidena, Evanina je naveo da je ukrajinski zakonodavac objavio snimke razgovora između bivšeg potpredsjednika Bidena i bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka u kome je Biden navodno vršio pritisak na ukrajinskog lidera da otpusti tužioca koji istražuje njegovu porodicu, pomoću zadržavanja Ukrajinskog sporazuma o kreditu od milijardu dolara.

Kina, u međuvremenu, nastoji da Trump izgubi, prema Evanini, i nastoji “izvršiti pritisak na političke ličnosti koje rade suprotno kineskom interesu”.

Demokratski poslanici proveli su više od tri godine optužujući Donalda Trumpa da je ruska ‘marioneta’ i tvrdili su da se njegova kampanja „urotila“ s Kremljom za osvajanje Bijele kuće 2016. Ovi navodi pretrpjeli su ozbiljan udarac početkom 2019. godine, kada je bivši direktor FBI Robert Mueller objavio svoj izvještaj o tom pitanju i nije našao nikakve dokaze o dosluhu Trumpa i Rusije.

Umjesto toga, Mueller je ukazao na navodno rusko miješanje u obliku trol kampanja na Facebooku, Twitteru i Googleu koje su imale za cilj omalovažavanje Clintona i napumpavanje Trumpa. Međutim, interne istrage ovih kompanija na društvenim medijima našle su malo dokaza koji podržavaju Muellerove navode. Facebook je, na primjer, izvijestio 2017. godine da su „entiteti povezani sa Rusijom“ potrošili ukupno oko 100.000 USD na Facebooku za političke oglase u periodu između juna 2015. i maja 2017. Krajem 2018. godine, Google je Kongresu otkrio da su ruski povezani računi tokom ciklusa 2016. potrošili samo 4.700 dolara na političke oglase.

Uprkos nedostatku dokaza, SAD su iscrpile zalihe ruskih entiteta gdje bi sankcionisale navodno uplitanje 2016. godine, a Chad Wolf, vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost, rekao je da je u njegovom odjeljenju „ponestalo pojedinaca“ na koje može postavljati ograničenja.

Mark Warnerrusijaruske dezinformacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
3 godine prije

Interesantno. Korupcija više se ne zove – lobiranje. Sad ima drugi naziv – dezinformacijska kampanja.
Oni građani koji malo čitaju izvan MSM, oni su nehotice promoviraju dezinformacije i treba ih proglasiti petom kolonom.
Tako nekako direktor kontra obavještajne službe gleda na istinu.

Umpah Pah
3 godine prije

Bill Evanina tri puta veći od standardnih Billa Evana ?

ze.b
3 godine prije

Stvarno mi nije nije jasno kome je još potrebno (rusi, kinezi iranci…?) gurat dublje utopljenika koji je već na dnu. Sami pali, sami se ubili. Država koja od se početka temelji na kriminalu (svake vrste), lažima, prevarama, zločinima itd. Čudo da je i ovoliko trajala. Zamislite svjetsku silu koja je spala na najobičnije piratstvo-kadu tankere po moru-Somalija. Ovi potonji bar imaju valljano opravdanje za to-gladni su.

Max
3 godine prije

Američki mediji trebaju širiti samo Američku propagandu (kao i dosad i problem riješen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI