Diplomati u Berlinu priznali da je Saska ”tranzitna zemlja” američke vojske

Abrams tenk
65 komentara

Predstavnici američke vojske, Njemačke željeznice i Bundeswehr smatraju da nije potrebno davati nikakve informacije o tome koliko se vlakova s američki tenkovima kreće po Njemačkoj, piše Freie Presse. Njemački list upozorava da se savezna država Saska pretvorila u neku vrstu “tranzitne zemlje” za prebacivanje američke vojne opreme u Poljsku, kako bi se zastrašila Rusija.

Vojna oprema na željezničkim prugama, stanicama i autocestama u saveznoj državi Saskoj svakako je zabrinjavajuća, piše Freie Presse. Nedavno su čitatelji njemačkog lista po tko zna koji put vidjeli i fotografirali teretne vlakove s tenkovima blizu mjesta Reichenbach im Vogtland, zatim u Mittweideu.  Na željezničkoj postaji u Mittweideu je  takav vlak stajao nekoliko dana.

“Pitanje je što se ovdje zapravo događa?”, piše Freie Presse.

Prema jednom od predstavnika američkih oružanih snaga u Njemačkoj, kompozicija s tenkovima se zadržala u Mittweideu zbog činjenice da je na sjeveru zemlje promet na nekoliko dijelova željeznice bio blokiran.

Njemačke željeznice su odbile komentirati situaciju, navodno zbog zaštite podataka, a federalno Ministarstvo obrane šuti, priopćavaju novine.

Američko veleposlanstvo u Berlinu je otvoreno priznalo da je Saska u određenom smislu tranzitna zemlja za transport američke vojne opreme u Poljsku.

”Trenutno se provode različite operacije, od kojih sve s ciljem vojnog suzdržavanja Rusije. Tenkovi, koji se trenutno prevoze vlakom, dolaze iz američke vojne baze u Elblagu, istočno od poljskog grada Gdanjska. Odatle se, preko Saske, željeznicom prebacuju u bazu “Rose Barracks” u sjevernoj Bavarskoj u Grafenwöhr, a kasnije u smjeru Bremerhavena za povratak u SAD.

Prema američkom veleposlanstvu, to su tenkovi pješačke divizije koja je bila stacionirana tamo od početka godine u kontekstu bilateralnih sporazuma o američkoj operaciji “Atlantic Resolve”.

Operaciju je pokrenuo bivši američki predsjednik Barack Obama kao odgovor na ”okupaciju” ruskog poluotoka Krima. Brigada se razmjenjuje svakih devet mjeseci, a početkom godine je prebačena u Poljsku, a dijelom i dalje u istočnoeuropske NATO države s oko 4 000 vojnika i 87 tenkova.

Iz sigurnosnih razloga, predstavnici američke vojske ne žele dati informacije o tome koliko točno vlakova s američkom vojnom opremom putuje preko Saske.

“Na primjer, prema svjedocima, drugi vlak s tenkovima je na putu je iz bavarskog grada Hof u smjeru Saske”, naglašava njemački list.

Osim toga, ovih dana će u drugoj operaciji oko 800 američkih vojnika bit će prebačeno u Poljsku preko Frankenberga, a prate ih konvoji s američkim pješačkim borbenim vozilima tipa Stryker, piše Freie Presse.

Oni su dio misije “Enhanced Forward Presence” i prema američkim vlastima se prevoze cestom od Grafenwöhra, kroz Sasku do Brandenburga i njemačko-poljskog graničnog prijelaza Forst. Odatle nastavljaju putovanje prema Orzyszu i također su dio raspoređivanja snaga NATO pakta s ciljem vojnog odvraćanja Rusije.

Privremeno raspoređivanje vojnika NATO-a u Poljskoj i baltičkim državama trebalo bi zadovoljiti potrebe zaštite istočnih partnera u savezu. Budući da povelja NATO-a brani dugoročnu prisutnost zapadnih vojnika na istočnoj granici saveza, jedinice se mijenjaju prema načelu rotacije. Ali su snage NATO-a zapravo stalno na granici s Rusijom, što dovodi do kritika iz Moskve”, zaključuje njemački list.

Atlantic Resolvebaltičke zemljeBaltikEnhanced Forward PresenceNATOSaska
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kašljanikof
6 godine prije

Ja ne kužim kako oni zamišljaju da će uplašit ruse nekim tenkovima.
To je sve sića i nije vrijedno spomena.
Neka ih je i iljadu, deset iljada tenkova i miljun vojnika.
Di će oni?
Nisam general ali sam siguran da ih je toliko opet ne bi mogli ni prdnut put rusije.
Čekaju ruski napad?
Načekat će se.

kladionicar
6 godine prije

Hahahaha, “privremeno rasporedjivanje vojnika NATO-a u Poljsjoj i baltickim drzavama….”. Neka mi neko kaze i za jednu zemju gdje su Amerikanci uvalili svoje trupe pa se onda sami povukli a da nisu bili istjerani. Jedino ako oni “privremenim “ne smatraju period od jedno 100-200 godina.

Sinisa
6 godine prije

“Kud si poso krmeljuvi Tošo! ”
Ovi nemogu uplašiti ni krezube Srbe a kamo li do zuba naoružane Ruse….ovo se zove šikuvija na kvadrat od kvadrata.

Andrej
6 godine prije

“Ako u prvom poglavlju napišeš da puška visi na zidu ona mora opaliti u drugom ili trećem činu. Ako neće opaliti, ne treba ni visiti na zidu.” (Čehov)

bbbb
6 godine prije

Okupirani jewropljani i švabe nakon teutonaca i ostale žgadije opet ne ruse, ostat će pepeo od švabenlenda………

Alerik
6 godine prije

Nije samo Saska tranzitna zemlja za američku vojsku, već je to cijela Njemačka. Kao i sve članice NATO pakta. Američka vojska u Njemačkoj jest doma jer u Njemačkoj imaju preko 80 svojih baza. Pritom su svi pripadnici američke vojske izuzeti od njemačkog zakona i u slučaju bilo kakvog incidenta, nadležna je američka vojska, a ne njemačke civilne vlasti. Svi kamioni u Njemačkoj, domaći i strani plaćaju cestarinu, ali ne i kamioni američke vojske koji njima prometuju u logističkoj komunikaciji između baza. Dok svi europski kamioni moraju imati motore euro norme 5 na dalje, američki kamioni su norme euro 0, tj nemaju nikakve norme, a motori koji se nalaze u američkim kamionima koriste kao gorivo disel, benzin, kerozin (motori imaju garanciju na 500 000 km, idu na sva goriva i nakon te kilometraže se recikliraju).
Ne znam otkud čuđenje nad tim što američka vojska konzumira svoja prava iz potpisanih ugovora.

Konj
6 godine prije

Predstava za budale..kao ove nase rukovodioce anemicnog i plavusu

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Čuj ti ono “povelja im brani”!? Ma koju to povelju cionisti i natovci nisu do sada pogazili da bi im baš ta bila sveta?

Vlastimir
6 godine prije

Nemci izgleda i treći put hoće da budu uništeni.Ali ne verujem da će se onda ponovo oporaviti.

Tabasco
6 godine prije

Ma to se ameri zajebavaju i navazaju gore, dolje, lijevo i desno po Svabiji. Tako se cini da ih ima vise, ionako nemaju pametnijeg posla…

stipa
6 godine prije

Uludo troše novac poreznih obveznika EU-a i USrA

stipa
6 godine prije

Btw… Zašto nitko ne postavi tezu da je to možda zastrašivanje građana (manje) a više političara EU koji se misle izvući iz USrA kanđi i stvoriti “samostalnu i neovisnu” EU

Caman
6 godine prije

Nikada u povijesti nitko nije skupio ogromnu vojsku a da je nije i upotrjebio. Omjer 150000000 Rusa prema milijardu evropljana i amerikanaca. Vjerojatno je Putin imbecil pa će da ih napadne.

dobagan rogić
6 godine prije

USA je odvratni drek.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI