Drastični rezovi američke inozemne pomoći, čak i za “povlaštene” partnere

SAD - pomoć
15 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je 8. lipnja podnio zahtjev Kongresu za proračunska izdvajanja za stranu pomoć za 2018. godinu.

Američka vojna i ekonomska pomoć su jedan od alata globalnog upravljanja u svijetu, mehanizam američkog utjecaja, privlačenja i zadržavanja saveznika. Čak i male količine potpore za pojedine zemlje su simbol dobrih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i predstavljaju stvarnu polugu utjecaja Amerikanaca, a ta se pomoć u određenoj situaciji može povećati.

Predsjednik Trump je tijekom predizborne kampanje svojim simpatizerima i glasačima obećao kako će smanjiti obujam američke pomoći stranim zemljama. Obećao je i da će američki saveznici morati platiti za to savezništvo, te da će morati platiti ako žele da im Pentagon jamči sigurnost. Sada je Donald Trump ovo obećanje ispunio. Trumpova administracija je po prvi put u godišnjem proračunu revidirala inozemnu pomoć i postavila prioritete, a među njima nema zemalja kao što su Gruzija, Azerbejdžan i Armenija. Posljednja je ionako u ruskoj sferi utjecaja, Azerbejdžan ima dovoljno sredstava da ne ovisi o američkoj pomoći, ali je Gruzija neugodno iznenađena Trumpovom odlukom.

Naime, za 2018. godinu Trumpova administracija planira smanjiti vojnu pomoć za tri zemlje Južnog Kavkaza za 75%. Posebno impresivno je planirano smanjenje vojne pomoći Gruziji.

Podsjetimo da je samo 2012. Gruzija od Sjedinjenih Država dobila vojnu pomoć u iznosu od 192,48 milijuna dolara. No, 2018. će ta pomoć biti samo 6 milijuna dolara. Tumačeno iz drugog ugla, to znači da Gruzija po mišljenju Donalda Trumpa prestaje biti “vrijedan vojni partner” za Amerikance.

Ovdje su zemlje Južnog Kavkaza kojima je, među ostalima, srezana planirana vojna pomoć za 2018. u usporedbi s podacima iz prethodne godine:

  • Armenija: 4 milijuna dolara 2017. / 2,8 milijuna dolara 2018.
  • Azerbejdžan: 2 milijuna dolara 2017. / 1 milijuna dolara 2018.
  • Gruzija: 37,3 milijuna dolara 2017. / 6,1 milijuna dolara 2018.

Financiranje vojne pomoći zemljama Južnog Kavkaza će se provoditi na isti način kao u 2016. i 2017. i kroz State Department, a ne Pentagon.

Armeniji će se 2018. za financiranje vojne obuke i vježbi dodijeliti 600 000 dolara, za borbi protiv trgovine drogom i jačanje vladavine zakona 1,5 milijuna, te za borbu protiv protuterorizma i razminiranja 700 000 dolara. U odnosu na 2017. godinu, Armenija je potpuno izbačena sa spiska zemalja koje su primale pomoć za nabavku oružja i vojne opreme.

Azerbajdžanu se u 2018. jamče sredstava za vojnu obuku i vježbe, za što će dobiti 600 tisuća dolara, te za neširenje oružja, protuterorizam i razminiranje 400 tisuća dolara. U odnosu na 2017. Godinu, Azerbajdžan kao i Armenija ostaje bez potpore za nabavku oružja i vojne opreme.

Gruzija će 2018. za vojnu obuku i vježbe dobiti 2,2 milijuna dolara, za borbu protiv trgovine drogom i jačanje vladavine prava 3 milijuna, te za neproliferaciju, protuterorizam i razminiranje 900 tisuća dolara.

U odnosu na 2017. godinu, Gruzija, poput Armenije i Azerbajdžana, ostaje bez američkih sredstava iz programa za nabavku oružja i vojne opreme.

Za posljednju stavku je Gruzija 2017. od Washingtona u okviru programa od Obamine administracije dobila pomoć u iznosu od 30 milijuna dolara. Dakle, ovo oštro smanjenje potvrđuje “izopćenje” Gruzije iz američkog fonda nepovratne vojne pomoći

No, ovo je posebno važno u smislu jer su SAD ovim novcem provodile obuku vojnog osoba u zemaljama u Južnoj Kavkazu, ali su kroz ovaj program provodile nadzor nad osobljem i formiranjem vojske tih zemalja i njihovih obavještajaca.

Ako pogledamo od neovisnosti, Armenija je dobila američke vojne pomoći u iznosu od 106,7 milijuna dolara, Azerbajdžan – 83,5 milijuna, a Gruzija čak 463,6 milijuna dolara. Dakle, više od pola milijarde dolara za cijelu regiju.

Ekonomska pomoć

Sada spomenimo i ekonomsku pomoć. U odnosu na prošlu godinu Obamine administracije, Trumpova administracija u programu inozemne pomoći za 2018. godine za tri puta planira smanjiti gospodarsku pomoć zemljama Kavkaza. Potpora Armeniji je smanjen za pet puta, Gruziji dva i pol puta, Azerbejdžanu u 2018. neće dobiti ni dolara američke ekonomske pomoći, iako Baku o njoj i ne ovisi, dok je Armenija u Euroazijskoj ekonomskoj uniji.

Ovo su iznosi koje će kao ekonomsku pomoć od Washingtona dobiti tri navedene zemlje u 2018. u usporedbi s podacima iz prethodne godine:

  • Armenija: 22,4 milijuna 2017. /  4 milijuna dolara 2018.
  • Azerbejdžan: 10,9 milijuna 2017. / 0.0 milijuna 2018.
  • Gruzija: 63 milijuna 2017. / 28 milijuna 2018.

Financiranje ekonomske pomoći zemljama Kavkaza će 2018. godine, kao što je bilo i prije, ići iz proračuna State Departmenta.

U 2018. Armenija i Gruzija će dobiti ekonomsku pomoć od jednog fonda – Fonda za ekonomsku potporu i razvoj (ESDF), a sredstva koja će primiti 2018 su u odnosu na 2017. doslovno simbolična.

Podsjetimo da su od osamostaljenja ove pomoći bile znatno veće, ali je jedino Gruzija ostala u orbiti Sjedinjenih Država, koja je bila primatelj 66% ukupne američke ekonomske i vojne pomoći u regiji Južnog Kavkaza i bila je povlašteni američki “partner” u regiji.

Pri određivanju američke pomoći treba uzeti u obzir činjenicu da se u određena američka pomoć šalje ne iz proračuna, nego preko drugih kanala i kroz financiranje putem fonda Millennium Challenge Corporation (MCC), ali se on bavi humanitarnom i pomoći u hrani.

Osim što je Trump odlučio srezati ova sredstva, kao što je i najavio, ovo je snažna poruka i Tbilisiju, koji je uzalud proveo sve reforme, pokrenuo besmisleni rat u kojem je ostao bez Južne Osetije i Abhazije, a sada i bez američke vojke i ekonomske pomoći, iako ne u potpunosti, ali iznos kojeg će dobiti sigurno neće zadovoljiti ni najosnovnije potrebe gruzijske vojske i ekonomije.

novčana pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Ameri u svakoj corbi mirodjija a corba bljak.

Jirźi
6 godine prije

Sateliti ostaju bez goriva hahahaha

Janez
6 godine prije

Rez i za ISIS?

fenix
6 godine prije

Ovo je jedan od glavnih dokaza da USA imperija trune svaka imperija koja ide silaznom putanjom ima iste probleme:moralna dekadencija koja unistava mogucnost borbe za vise ciljeve odnosno pad morala,vise se nista vrijedno ne proizvodi a proizvodne mogucnosti su sve slabije prije neki dan najskuplji Americki nosac aviona vrijedan 13 miliardi dolara nije borbeno upotreban prizemljili su eskadrilu f35. Zatim velike politicke krize koje su posljedica pada morala i Rimsko Carstvo kada je padalo vise nije moglo financirati svoje vazale i lojalna plemena i izgubilo privlacnost sto je bio prvi znak pada moci.

Admin
6 godine prije

Poštovani Zorule,

Zamolili smo vas putem emaila da nam pošaljete vašu IP adresu koju koristite kada posjećujete portal Logično putem mobilnog. Niste nam odgovorili.

Što se tiče certifikata, on radi perfektno, osim što neke reklame ne koriste HTTPS protokol, pa vam browser to prijavi, što je sasvim normalo.

Admin

sformirana.
6 godine prije

Steta sto nismo danas u 2021 godini da se u clanku doda Albanija, Hrvatska.Bugarska, BiH ..
Usput da citamo od kad je zazivio put svile Grcka-Beograd,auto put prosiren, Turski tok izgradjen Turska-Grcka-Makedonija-Srbija i Americka baza na KiM rasformirana , Srbija je perduzima (nasljedjiva).
Poslje totalnog fijaska radi Nabuko koji je pokojni mtvac defitivno, Ameri nemaju geopoliticko opravdanje vise ostati na Balkanu. A jedini primarni im je bio cilj 90ix da nedozvole sitrenje juznog toka kao i Turskog toka kroz zamisljeni put svileiz vojne baze Bonstil.
Ali ok kad tad cemo to citati zivi bili pa videli, Scenerio je bio isti i sa Gruzijom da luke ne primaju ni gas ni barele nafte..Sad su upotrebljeni za jednu upotrebu kao kurton i baceni..
Ah da, kad ce ono proraditi prihvatiliste Americkog gasa Hrvatska na njenom otoku, koje bozije godine 😉

Sinisa
6 godine prije

I moj deda Sony probirljiv…na logicno.com/mobile problemi a na logicno.com odlicno radi.

Jupiter
6 godine prije

Kada se prostitutki uskrati nadoknada za usluge, ona ode kod mušterije koja da koliko ima

jale
6 godine prije

Nema više džabice za eNGeOvce. Moraće lopate u ruke i kopati kanale. Nema im druge, niti treće, niti…

Bobi
6 godine prije

Armenija… “te za borbu protiv protuterorizma i razminiranja” wtf 2 negacije, to bi znacilo za terorizam i miniranje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI