fbpx

„Nepovratna“ pomoć

Porezni pritisak

Zahvaljujući vladama nekih država, gotovo svi građani će dobiti određenu sumu novaca kako bi im to pomoglo u ublažavanju financijskih problema.

Vlast to predstavlja kao svoje veliko dostignuće i veliku brigu za građane. Kao svoje veliko razumijevanje za teškoće onih o kojima se brine. Amerikanci su podijelili već milijarde dolara u tu svrhu, a vidim da se već podugo ovom temom bave i naše zemlje, posebno Srbija. Prvo se najavljuje mogućnost da svi građani dobiju nepovratno neku sumu novca, onda se nagađa koja bi to suma mogla biti i bi li se mogla dodijeliti baš svima ili samo nekim kategorijama. I tako danima, dok se na kraju ne donese odluka da se stvarno novci podijele građanstvu. Iznos je stotinu eura po osobi. Onda se o tome danima piše i analizira koliko će to biti spasonosno i koliki je napor vlast učinila da bi pomogla svojim građanima. Nakon toga slijede upute kako doći do odobrenih stotinu eura. Koje obrasce popuniti. Na koji način ih predati, kada, kome i gdje. Opisuje se kompletna procedura kako do novca doći, a paralelno se objavljuju podaci koliko je zahtjeva već pristiglo, koliko je ljudi već usrećeno primitkom na ruke novčane pomoći i tako dalje. Uglavnom, već podugo ova tema ne silazi s naslovnica i sve se čini da toliki publicitet nema svrhu samo poslati informaciju o navedenom događaju.

Naravno, nije ovako samo u Srbiji. I svuda se vlast ponaša kako da iz svoga džepa, svoje vlastito, daje građanima, samo da im pomogne. Građani su sretni jer im se čini da su nešto dobili stvarno besplatno, nepovratno, i zahvalni su onima koji su im to „dali“ da bi im na izborima rado poklonili ponovno povjerenje. Ali kada se budu svodili računi, kada se bude trebalo vratiti to „nepovratno“, slika bi mogla biti sasvim drugačija. Dug će, kao što to obično biva, biti znatno veći od sume koju su dobili građani. Prije nego što je novac došao do njih, jedan dio je otišao dobro znanim sporednim kanalima, za druge namjene, u džepove onih koji u takvim prilikama uvijek znaju iskoristiti šansu. I kad se dug bude vraćao, opet će se tim istim kanalima odliti jedan dio, tako da će se morati vratiti još više, da bi na cilj stigao sveukupno potrošeni iznos plus kamate i ostali prateći troškovi. A ko će to sve platiti? Vlast? Ma, neee! To će platiti građani, oni koji su dobili po stotinu eura, samo što će taj iznos sada biti znatno veći.

I u Nizozemskoj je vlast bila darežljiva. Ovdje izbori nisu još blizu pa oni već sada najavljuju drastično povećanje poreza kako bi se namirili svi minusi nastali zbog „velikodušne pomoći građanima“. Gdje su izbori bliži, za nadati se da će slična obavijest biti plasirana kasnije. Nema nade da će negdje biti mnogo drukčije. Pitanje je samo u kojoj zemlji će građani vratiti dug uvećan za više procenata u odnosu na sumu koju su dobili.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

To je prevara isto kao i korona, ne u smislu da građani nisu ili neće dobiti taj novac isto kao što nije pitanje da li korona kao virus postoji.
Korona pa i helicopter mpney su se pojavili, osim stjeanja još veće kontrole, i zbog spašavanja banaka koje bi bez korone bile same odgovorne za financijski kolaps, a ovako je to korona zbog koje su države proglasili “mjere” i ‘zvanredna stanja” čime su na sebe preuzele sve gubitke kao pospjedicu tih “mjera” odnosno korone. Po svemu što se da vidjeti jedino banke nemaju gubitke, samo su odgodile naplatu potraživanja, ali država i svi građani trpe gubitke.
Banke se sad pojavljiju kao spasitelji koje će “bez problema, ali ne i bez kolaterala” kreditirati već i prije iscrpljene poduzetnike i samu državu koja će dijeliti novac građanima koji će to vratiti sa kamatama u vidu lošijeg zdravstva, školstva, socojalnih programa, mirovina itd. Iz svega ovoga banke izlaze kao pobjednici, jer umjesto kolapsa zbog njihove nelikvidnosti i nesolventnosti, banke su zatrpane molbama za kredite za likvidnost tvrtki i države koja je preuzela obaveze subvencionirati sve i svašta uključujući građane i bankama posao cvijeta kao nikad do sada.
Teško je shvatiti kako je trošenje onoga čega se nema jedna od ljudskih osobina bez koje nebi bilo moguće vladati s ljudima isto kao s psima kad im se iz đepa nebi vadile magične kuglice pasje hrane.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Moreno, moraš pripazit da ti Jutarnji, Slobodna, Većernji ili Index ne ćapaju komentar i prenesu ga na naslovnice da svojim čitateljima otvore oči.
Dotični dnevnici su uvijek spremni “poginit” za istinu.

Red Dog
Gost
Red Dog
7 mjeseci prije

Mahanje sa i odugovlacenje sa tih sto Eura je postalo kontraproduktivno.
Kao dugo mahanje komadom mesa pred psom pre nego sto mu ga dajes. Ponizenje.
A sve ce pozlatiti poreski obveznici. I novac iz helikoptera se izdaje sa motivacijom da ce kad-tad poreski obveznici platiti to. Samo sto nema vise realizma u tome. Ako se ne varam, murikanci trebaju raditi 70 godina i ne koristiti zaradeni novac za nista drugo osim za placanje poreza da bi otplatili dug koji se vodi na njihovo ime.

zeus
Gost
zeus
7 mjeseci prije

Zahvaljujući vladama nekih država, gotovo svi građani će dobiti određenu sumu novaca kako bi im to pomoglo u ublažavanju financijskih problema.
——————-

neka me neko pouči ako ne rezimiram dobro ali koliko se mi čini vlast daje novce od naroda narodu za provivrednost kreditnih ,,okova ,, koji so sve viši i viši … Krasni novi svijet …

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

Najbolja pomoc za ove ovdje narode bila bi kad bi im politicari nepovratno otisli sa funkcija a vratili sve sto su pokrali

tihobl
Gost
tihobl
7 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Mala je to pomoc.
Ali da si u recenicu ubacio Visokog Prestavnika, Kvintu, medjunarodnu zajednicu, strane banke, trgovacke lance i ostale pijavice sto isisavaju pare odavde i ne dozvoljavaju nikakve promjene stanja koje samo njima odgovara (a nama savjetuju da bi najbolje bilo da se iselimo kod njih), e onda bi bilo efekta. Neka idu, ne moraju vracati oplajckano, daleko im lijepa kuca.

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Kad ugasiš wirelles na svom laptopu onda više nisi spojen na mrežu

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije

Što se uopće može dati? Kao što znamo – ono što se ima. Tako bi trebalo biti u pravilu. No, ima i mimo pravila, kad se može dati ono što se nema. Upravo na tom što se nema se i zasniva većina lopovskih mamaca.
Ne možeš ovo kupiti odmah? Nemaš novca? Nije problem, dajemo na 12-24-36 rata, možete platiti dinersom, americanom i visom do 60 rata.
Odjednom, magičnim štapićem, ono za što nemamo novca možemo kupiti. Platit ćemo budućim radom. Posudit ćemo sami od sebe, nećemo posuđivati po selu. Kako zgodno…i za pohlepne/naivne/samodopadne evo prilike za pokazivanje onim što se ima, ali se nije platilo.
Jednog dana tako došla žena kući s dvije kartice, na jednoj može minus do 12 000 kuna, na drugoj 25 000 kuna. Znaš, treba mi, kad mi plate, ja ću ti vratiti (to dok sam još bio poduzetnik) i na kraju mjeseca minus 37 000 kuna. Slijedećih 4 godine nije dospio do nule, kamo li do plusa.
Što ćeš, naši poduzetnici ne vole plaćati svoje račune, a država voli naplaćivati nenaplaćeni PDV i tako upravlja poduzetničkim sudbinama.
A ova državna pomoć….državice su samo pravna osobe koja potpisuje kredite u ime svih građana, otprilike kao staratelj za nezrelo dijete ili ono s posebnim potrebama (to smo mi), pritom nas ne pita, ne yebe 2%. To je ono otkriće kojeg su se dokopali poltiičari. Jeb eš otkriće Amerike, nije ni približno ovom Eldoradu. Balkanskom. Podjarmiš pravosuđe, izabereš koga će narod izabrati kao zastupnike, podmetneš im one koji su ti dužni, koji su ucjenjivi, glupi, pokvareni, s manom pa imaš i zakone u svojoj ruci, imaš pravo potpisa i nemaš nikakvu odgovornost.
U međuvremenu ćemo mi stajati u redu, s papirima, rodni list, vjenčani list ne stariji od šest mjeseci, dokaz o plaćenim doprinosima za zadnja tri mjeseca, prosjek ‘plaća, kreditno opterećenje, taksene marke, i ostalo. Dat će nam…I doista, neki dobiju, možda čak i većina. Ali ne vraćaju svi. Ima sistema i za to. Ono što bbi ti trebao vratiti prebaciš na drugoga, da on vrati i tvoje i svoje.
Jednom nogom u sistemu, drugom nogom izvan sistema, koristiti ga samo po svojoj potrebi – to je recept za dug i miran život. Kojeg otkriju rijetki. Na zalazu karijere ili života.

avatar
Gost
avatar
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

son- Imam i ja priču, žali mi se prijatelj da je skroz u minusu pa ga u dobroj namjeri posavjetujem da smenjuje minus makar za 100,00 kuna svaki mj. Nakonnekoliko mjeseci pohvali mi se prijatelj da je uspio, nije prošno ni mjesec dana sretnemo se a on veli da je dobio obavijest iz banke da su mu ukinuli dozvoljeni minus, Naravoučenije nećeš čuvati dozvoljeni minus za vanredne situacije ako te ne deremo kamatama svaki mjesec.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik