Bijela kuća predlaže smanjenje financijske potpore Ukrajini

Bidenova novcana pomoc Ukrajini
18 komentara

Kijev bi dobio 275 milijuna dolara mjesečno manje prema zahtjevu američkog predsjednika Kongresu

Zahtjev za financiranje od 105 milijardi dolara koji je američki predsjednik Joe Biden poslao Kongresu smanjio bi mjesečnu subvenciju ukrajinskoj vladi na 825 milijuna dolara, prema dokumentima objavljenim u petak.

Kao što je Biden istaknuo u svom govoru u četvrtak navečer, pomoć Ukrajini dolazi u paketu s financiranjem za Izrael, Tajvan i granicu s SAD-om. Udruživanjem se želi osigurati dvostranačka potpora u Kongresu, navode američki mediji.

Pomoć Ukrajini iznosila bi 61,4 milijarde dolara, a Izrael bi dobio 10,6 milijardi dolara, navodi se u prijedlogu na 69 stranica koji je Ured za upravljanje i proračun (OMB) Bijele kuće poslao vršitelju dužnosti predsjednika Zastupničkog doma, Patricku McHenryju.

Jedno od otkrića u dokumentu je da je SAD slao 1,1 milijardu dolara mjesečno Ukrajini kao dio programa Fonda za ekonomsku potporu, omogućujući Kijevu da zakrpi rupe u svom proračunu i plati vladine zaposlenike.

“Ovaj zahtjev omogućuje kretanje od 1,1 milijarde dolara mjesečno u izravnoj proračunskoj potpori do 825 milijuna dolara mjesečno,” za ukupno 11,775 milijardi dolara, navodi se u zahtjevu OMB-a. Ovi se brojevi temelje na najnovijim procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ukrajinskom proračunu za 2024. i američkim “pretpostavkama snažne podjele tereta od strane EU-a, Japana i drugih donatora”.

Potpora Kijevu je neophodna jer Rusija “izričito nastoji osigurati kolaps ukrajinske ekonomije kako bi osigurala predaju Ukrajine”, navodi se u pismu OBM-a. Dodaje se da će novac biti osiguran “kroz Svjetsku banku kao naknada za odobrene i verificirane troškove Vladi Ukrajine u skladu s trenutnim okvirom uvjeta” koji su razvile SAD.

Među ostalim značajnim zahtjevima u prijedlogu OMB-a bila je promjena granice povlačenja za vojnu pomoć sa 100 milijuna dolara na 7 milijardi dolara i udvostručenje kreditnih jamstava za Ukrajinu sa 4 milijarde dolara na 8 milijardi dolara.

Potrebno je djelovanje Kongresa “kako bismo osigurali da možemo nastaviti ispunjavati potrebe Ukrajine na bojnom polju i zaštititi njezin narod”, jer su sredstva koja je prethodno odobrio Kongres “skoro nestala”, rekao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u konferenciji u petak.

Zastupnički dom je bez govornika od 3. listopada, kada je Kevin McCarthy smijenjen u pobuni nekoliko republikanaca, navodno zbog postizanja tajnog dogovora o financiranju Ukrajine s Bijelom kućom. Njegova zamjena tek treba biti izabrana.

novčana pomoćSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pinjur
6 mjeseci prije

Ukro-ekipa će morati da pojača izvoz organa, druge nema.

Max
6 mjeseci prije

Sve će dati izraelu.

tihobl
6 mjeseci prije

Kijevu treba 4.5 milijardi mjesecno da se odrzi.
Sasvim je u redu da ameri prestanu finansirati Kijev i da trosak prebace na EU.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Ukrajina bi trebala dobiti najviše.

nastran
6 mjeseci prije

dajte, dajte..nek ginu!

Buničar
6 mjeseci prije

Izgleda da Zeleni sa prsuta prelazi na tirolsku a i parizer nije daleko 😮

Buničar
6 mjeseci prije

O tome kako se “stiti narod” (u drugim zemljama) najvise mogu reci vijetnamci, afganistanci, iracani, libijci itd. Mislim da ti narodi i danas zaplacu kada se sjete americke “zastite”

onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

Nakon što su SAD poslale Izraelu “nekoliko desetaka tisuća” topničkih granata namijenjenih Ukrajini, u ukrajinskom parlamentu misle da je vrijeme da se Kijev preimenuje u Tel Aviv.

P.S.
Netanjahu mi je maznuo lovu…
Zelenski rida neutješno

Noname
6 mjeseci prije

Pokazalo se da su američke rakete ATACMS neučinkovite protiv ruske vojske i beskorisne za Kijev na poljima Sjevernog vojnog okruga. O tome piše Spectator.

Autori publikacije napominju da su se Kijevljev san – američke rakete ATACMS pokazale potpuno neučinkovitima, jer su “presretnute, prevarene ili na drugi način promašile cilj”.

U članku se također napominje da je Rusija u praksi pokazala sposobnost prilagodbe svakom oružju koje Zapad isporučuje Kijevu – od raketa dugog dometa do dronova.

Prema autorima, ni daljnje isporuke stranog oružja neće pomoći Ukrajini – protuofenziva je propala, a Kijev je dobio ozbiljan udarac.

“Ukrajinska vojska nije uspjela izvršiti svoju misiju, ali Rusi su izgradili zastrašujuću obrambenu crtu i pokazali se odlučnijima i prilagodljivijima nego što se očekivalo”, stoji u članku.

Darko
6 mjeseci prije

Bijel kuća će imati najveće koristi kada netko kroz snajper pogleda Bidena i riješi ga kako su se na žalost riješili Kenedyja. Ono što je dobro ubijaju a loše grabe s obje ruke, fuj zgadili su mi se do kraja života..

hiberu i Dušane
6 mjeseci prije

recite Bajdenu da tako niste srali po portalima i da ste ispali jadne male sendcičarske pizdice.
Neka odma da pare i Wuderwaffen!!

Lucija, prva
6 mjeseci prije

A misli li netko na američki narod?

Treba li tu, ono, kakva pomoć?

Od beskućnika do zdravstva?

Tko vlada tom zemljom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI