Država EU želi raspuštanje Evropskog parlamenta

evropski parlament
10 komentara

Mađarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se od vlade premijera Viktora Orbana traži da slijedi “viziju” nacije za budućnost Evropske unije. Dokumentom koji je iznijelo nekoliko poslanika, uključujući Orbanovu stranku Fidesz, traži se raspuštanje Evropskog parlamenta u njegovom sadašnjem obliku, kao i pravo veta za zemlje članice na bilo koje zakonodavstvo EU.

„Evropska unija mora da se promijeni jer nije spremna da se suoči sa današnjim izazovima“, navodi se u rezoluciji objavljenoj na sajtu parlamenta. Posebno se kritiziraju “nepromišljene” sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog njene vojne akcije u Ukrajini, dodajući da su njihove ekonomske posljedice pogodile mađarske građane. Dokument je podržalo 130 poslanika, dok je 50 glasalo protiv.

Prema rezoluciji, “samo jake i sposobne države članice mogu zaštititi svoje građane”. Zadatak bloka stoga mora biti pružanje podrške svojim državama članicama “u efikasnom upravljanju krizama”, navodi se u dokumentu i dodaje da trenutni okvir sporazuma EU “nije prikladan da posluži kao osnova za saradnju u eri kriza”.

Poslanici su tada zatražili da se ugovori EU preispitaju kako bi se zakonski osigurala “politička i ideološka neutralnost” Komisije EU i reorganizirao Evropski parlament tako da njegove članove biraju zakonodavna tijela država članica, a ne putem direktnih izbora.

Nacionalni parlamenti bi također trebali imati pravo veta na “neželjeno zakonodavstvo EU” , a nacionalne vlade i zakonodavci bi trebali biti u mogućnosti da predlažu nove zakone na nivou EU, navodi se u dokumentu. Drugi prijedlozi uključuju stvaranje “zajedničke evropske vojske” kako bi se osiguralo da je kontinent u stanju da se “odbrani”, kao i zaštitu domaćih evropskih manjina i prepoznavanje evropskih kršćanskih i kulturnih korijena kao “osnove europskih integracija”. Integraciju također više ne treba doživljavati kao “cilj sam po sebi”, već služiti kao “sredstvo” za podršku “nacionalnoj slobodi” država članica

Dokument je usvojen nakon Konferencije o budućnosti Evrope. Evropska komisija je to opisala kao „seriju debata i diskusija vođenih građanima koje su trajale od aprila 2021. do maja 2022. i omogućile ljudima iz cele Evrope da podele svoje ideje i pomognu u oblikovanju naše zajedničke budućnosti“.

Konačni izvještaj koji je predstavio Brisel poziva na dublju integraciju i veću „harmonizaciju“ unutar EU i ukazuje na potrebu napuštanja principa jednoglasnosti u korist „odlučivanja kvalifikovanom većinom“ u čitavom nizu oblasti, od obrazovanja do Zajednička vanjska i sigurnosna politika (CFSP).

Mađarska je osudila izvještaj rekavši da je Konferencija postala “sluga” snaga “zainteresiranih za ukidanje suvereniteta država članica i povećanje moći birokratije EU”.

Budimpešta je nedavno bila u sukobu s Briselom oko brojnih pitanja, jer je Mađarska bila jedan od najglasnijih kritičara sankcija EU protiv Rusije. Orban ih je nedavno nazvao “pogrešnim proračunima” i upozorio da bi mogli uništiti evropsku ekonomiju umjesto da prisile Rusiju da promijeni kurs prema Ukrajini. Ovaj potez izazvao je bijes u Briselu, jer je najviši diplomata EU, Josep Borrell, uzvratio rekavši da su sankcije nešto što EU “mora da uradi i da ćemo nastaviti da radimo”.

euEU ParlamentmađarskaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
roberto
1 godina prije

To nije uopće loša ideja,samo da su još i iznjeli zahtjev,tj prijedlog,da se pohapse i zatvore svi koji su provodili te agende(zaključavanja,špricanja,ubijanja itd.).I da im se uzme imovina i imovina bližnje i daljnje obitelji.E jbnti,to bi bilo lijapo doživjet:):):):)

Sir Oliver
1 godina prije

Bravo Orbane .Samo se bojim da ćeš iznenada umrijet.Čuvaj se. Zar ništa nisi naučio od Gadafija i Sadama?

Ljudevit
1 godina prije

Po ovome madjarskom prijedlogu EU bi bila doista demokratska zajednica.
Znajuci tko vodi glavnu rijec u EU Nece od ovoga biti nista, samo ce Madjarsku jos vise izkritizirati. Pogotovo onu crtu o krscanskim temeljima, nema sanse da to Mcron i kojekakvi crveni/zeleni prihvate.

Josip
1 godina prije

Zašto Ursula i Europska komisija još nisu iza rešetaka? Oni su najveće zlo Europe a EU Parlament je bespomoćan, debatni klub kao i naš Sabor gdje vlada ide iz štete u štetu ui nitko joj ne staje na put. Jesu li građani EU ušli u EU zajednicu da ta spodoba skakuće po Ukrajini i vodi brigu o tuđim problemima na naš račun? Kao što i Plenkovićevo skakutanje i pederiranje po Ukrajini sada plaćamo sa 13 kn za litru goriva?

blooo
1 godina prije

“nacionalnoj slobodi” država članica????? ovoga ste se odrekli kad ste usli u eu. izadite pa cete biti slobodni

goran
1 godina prije

mi smo svi budale što slušamo neke idiote iz brissela

Max
1 godina prije

Bravo Madžarska.

Jomla
1 godina prije

Orban je naivac koji se našao u kolu marioneta, i pokušava nekako Mađarsku provesti između Scile i Haribde s minimumom štete. Hoću reći da sam gotovo 100% siguran da nije igrač onih… A Borell mu je fino rekao: eu MORA tako i tako, dakle eu se NIŠTA NE PITA, samo MORA. Jbg…
A oni… će otrpiti Orbana i još par likova jer im, ukupno gledajući, nisu ni bitni.

Lucija, prva
1 godina prije

“Apsolutno promašena unutrašnja politika i antiruske mere navele su Evropsku uniju da se velikim koracima kreće ka „megakrizi“, čije su posledice nepredvidive, piše nemački kolumnista Erik Bonze u članku za portal Telepolis.

Prema prognozama Evropske komisije, inflacija u evrozoni ove godine biće 7,6 odsto – rekord svih vremena, a evropska privreda će rasti za 2,6 odsto, što je mnogo niže od poslednje majske prognoze, ističe kolumnista.

Autor je naglasio da Evropska komisija izgleda „potpuno bespomoćno“ u situaciji „sa otrovnom mešavinom gasa i ekonomske krize“. Bonze smatra da je takva politika „neuspela“ i piše da „EU od jeseni otvorenih očiju ide ka megakrizi“.

Problem je, prema njegovom mišljenju, što ovo poslednje ne utiče dugo samo na energetska tržišta, već utiče i na ekonomsku politiku i monetarnu uniju – odnosno na takozvano „jezgro“ EU.

Krah se sprema – evrokriza 2.0 sa nepredviđenim posledicama“, upozorio je analitičar.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI