Država NATO-a postavlja 10.000 vojnika na granicu Bjelorusije

Poljska vojska
21 komentar

Poljska će rasporediti hiljade dodatnih vojnika na svoju granicu s Bjelorusijom zbog pojačanih tenzija u regionu, izjavio je u četvrtak ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

Blaszczak je u razgovoru za Polskie radio izjavio da “pomičemo vojsku bliže granici sa Bjelorusijom” kako bismo “uplašili agresora kako se ne bi usudio da nas napadne”. Ministar je dodao da će sigurnost u regionu podržavati 10.000 vojnika, od kojih će 4.000 biti direktno zaduženo za graničnu stražu, a još 6.000 u rezervi.

Primjedbe zvaničnika uslijedile su ubrzo nakon što je poljsko ministarstvo odbrane odobrilo zahtjev graničnih zvaničnika da se u to područje pošalje dodatnih 1.000 vojnika. Kasnije su se poljske vlasti predomislile, odlučivši da povećaju broj na 2.000.

Blaszczak se također obrušio na Minsk, ponavljajući optužbe da su dva bjeloruska helikoptera prošle sedmice narušila poljski vazdušni prostor, nazivajući navodni incident “još jednom provokacijom”. Minsk je negirao optužbe, rekavši da je Varšavi dostavio “detaljne podatke” o tom pitanju. “Sve što se dešava u Bjelorusiji koordinira se sa akcijama Rusije”, rekao je Blaszczak, ne dajući nikakve dokaze.

Posljednjih sedmica, poljski zvaničnici su također alarmirali navodne pokušaje migranata da ilegalno pređu bjelorusku granicu, kao i navodne napore operativaca koji rade za rusku odbrambenu firmu Wagner Group da se infiltriraju u zemlju.

Brojni Wagnerovi borci preselili su se u Bjelorusiju nakon kratkotrajnog pokušaja pobune u Rusiji, a neki od njih su sada uključeni u obuku trupa Minska.

Blaszczakovi komentari dolaze i nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u srijedu najavio da će Moskva pojačati svoje trupe na svojim zapadnim granicama usred zastoja oko ukrajinskog sukoba. On je u svom govoru opisao Poljsku kao “ključni instrument antiruske politike SAD-a”. On je takođe tvrdio da Varšava aktivno pokušava da izgradi “najmoćniju vojsku” u Evropi, koja, prema poljskim zvaničnicima, sada broji oko 170.000 pripadnika.

BjelorusijaNATOPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toso
8 mjeseci prije

P….n dim, brojka…
Toliki broj tudjih izvezbanih vojnika je u Ukrajini…

Mrdomir
8 mjeseci prije

Sve dok drug Lukašenko služi narodu, nema brige.

Drug Lukašenko je odbranio svoj narod i od kovid histerije. Zapadni kapitalisti/imerijalisti mogu samo da laju na Bjelorusiju, i da malo zveckaju oružjem, i to je sve.

Jomla
8 mjeseci prije

Ovaj Blablanešto beznačajan je, ali ono što lupeta govori o smjeru djelovanja vlasnika Poljske.

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Vidi ga što je skockan za anglo-cionističke interese protiv susjeda i bratskih naroda Rusa i Bjelorusa.

Max
8 mjeseci prije

Rat je sve bliže.

tihobl
8 mjeseci prije

Duplo vise poljaka su vagnerovci eliminisali u Bahmutu. Ogromno groblje je Poljska napravila za dosadasnje interventbe brigade. Za diranje Bjelorusije trebace im ogromba groblja.

Magefun
8 mjeseci prije

Bilo bi vam pametno da se ne miješate…inače ćete opet imati punu državu Rusa!

Drago
8 mjeseci prije

Glupi Poljaci misle da ce ih nato zastitit,mozda ali prackama

Koja
8 mjeseci prije

Otvara se nova klanica Evropljana! Zadnji put je takvo gomilanje vojske bilo na Mažino liniji! Dva klinca s masnom kosom, dioptrija pride, smeštena stotinu km odatle sa džojstikom u ruci pobiju polovinu prvog dana

RoPe
8 mjeseci prije

Naslov je click bait. “Drzava NaTOa”.
Već sam upozoravao na to.

Zoro
8 mjeseci prije

Drugovi Poljaci saberite se, koji vam je ku…c, manje ratnih igara, neće vas niko napast Rusi su van stvorili ovu Poljsku nacrtali joj granice, devedesetih dali punu slobodu da vas više ne moraju pomagat, pamet u glavu samo sebi možete naškodit i to jako ne samo ekonomski, više se bavite drugaricama Poljakinjama, lipe žene ali nemaju dovoljno pažnje jer se Drugovi bave bezvezarijama

Mrdomir
8 mjeseci prije

Sve dok drug Lukašenko služi narodu, nema brige.

Drug Lukašenko je odbranio svoj narod i od kovid histerije. Zapadni kapitalisti/imerijalisti mogu samo da laju na Bjelorusiju, i da malo zveckaju oružjem, i to je sve.

😎$$$$
8 mjeseci prije

Bi oni.
Ali mogu popuniti samo 28% sastava vojske.
Kako dođe poziv, Poljaci u Njemačku.

Ivan
8 mjeseci prije

Poljska je bas trazila i trazi da dobije po tintari. Sto su oni mislili, da ce lifratii oruzje Ukrajncima bez odgovornosti i da im to Rusi nece zamjeriti?

Nena
8 mjeseci prije

Traže oni da dobiju po njušci ooodavno..

Gjuro1977
8 mjeseci prije

Zbog blokade Kalinjingrada

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI