Energetski projekat Rusije i Kine dostigao je prekretnicu

Rafinerija
7 komentara

Ključni građevinski projekat koji je dio naftovoda East Route koji isporučuje ruski prirodni gas u Kinu završen je tokom vikenda, objavio je list Global Times, pozivajući se na energetski gigant PipeChina.

Sada završeni tunel ispod rijeke Jangce omogućit će ruskom gasu da stigne do Šangaja. Nakon 28 mjeseci izgradnje, tunel je dugačak preko 10 km i projektovan je sa tri cjevovoda prirodnog gasa, svaki prečnika 1,4 m, navodi se u izvještaju. Očekuje se da će cjevovod prirodnog gasa East Route biti završen i pušten u rad do 2025. godine.

Završetak tunela pomjera gasovod korak bliže potpunom radu, čime se pomaže da se obezbjedi snabdijevanje Kine energijom usred rasta globalnih cijena, kaže Lin Boqiang, direktor Kineskog centra za istraživanje ekonomije energije na Univerzitetu Xiamen.

On je objasnio da „projekat nudi uspješan primjer obostrane koristi i međunarodne saradnje i kombinuje prednosti bogatih resursa Rusije sa ogromnim kineskim tržištem“.

Cjevovod prirodnog gasa East Route djelimično je pušten u rad u decembru 2019. godine, čime je postao prvi plinovod za isporuku ruskog plina u Kinu. Uključuje naftovod Snaga Sibira dug 3.000 km u Rusiji i dionicu dugu 5.111 km u Kini.

Mega plinovod će Kini obezbjeđivati ​​38 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog gasa godišnje počevši od 2024. To je dio 30-godišnjeg sporazuma vrijednog 400 milijardi dolara koji su potpisali ruski Gazprom i Kineska nacionalna naftna korporacija u maju 2014. godine.

kinaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Srećom po Kineze i Ruse, tamo nema NATO “prijatelja” da im rasture plinovod kao što rasturiše Sjeverne Tokove.

tihobl
1 godina prije

Koje su budale ovi kinezi – grade gasovode, a svi drugi ih zatvaraju. Zar oni misle da su pametniji od svaba?

Alex Keller
1 godina prije

Sumrak Europe i ponovno uzdizanje Istoka. Ako je Historia magistra vitae, očekuju nas nove invazije poput onih Huna,Mongola i Turaka,ali ovaj puta na istoj tehnološkoj razini. Nostradamus je možda bio u pravu.

eukolonija
1 godina prije

Zna li netko zašto je “sloboda” njihovih
medija sveta krava kada za njih ništa nije sveta krava pa ni osobna imovina, međunarodni ugovori itd.

Max
1 godina prije

Zbilja veliki projekt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI