Erdogan dao zeleno svjetlo kandidatu za NATO

Erdogan NATO
21 komentar

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da će parlament njegove zemlje ratificirati zahtjev Finske za pridruživanje NATO bloku. Prije nego što su Finska i Švedska mogle da se pridruže alijansi, Turska je zahtijevala da nordijske nacije obračunaju navodne kurdske teroriste.

“Odlučili smo da u našem parlamentu započnemo protokol o pristupanju Finske NATO-u”, rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u Ankari. “Kada je riječ o ispunjavanju svojih obećanja u trilateralnom memorandumu o razumijevanju, vidjeli smo da je Finska preduzela autentične i konkretne korake”, dodao je turski lider.

Finska i Švedska su se odrekle neutralnosti i podnijele zahtjev za pridruživanje bloku koji predvode SAD prošlog maja, kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Međutim, za pristupanje NATO-u potrebna je jednoglasna suglasnost svih postojećih članica, a Erdogan je zatražio da dvojica aplikanata ukinu embargo na oružje Turskoj, izruče navodne kurdske i gulenističke teroriste i istraže aktivnosti Kurdistanske radničke partije (PKK) unutar svojih granica .

Finska i Švedska su se složile sa ovim zahtjevima u trilateralnom memorandumu potpisanom prošlog juna. Međutim, Ankara je optužila Stockholm da drži obećanja. Švedske vlasti poriču optužbe, ali Erdogan ostaje neuvjeren, a odbijanje švedskih vlasti da zaustave nedavni protest paljenja Kurana dodatno je podstaklo tenzije.

Šanse Švedske da uđe u NATO, rekao je u petak, “biće direktno vezane za konkretne korake koje će Švedska preduzeti” u “borbi protiv terorizma”.

Iako su Švedska i Finska prvobitno rekle da će se pridružiti NATO- u “ruku pod ruku”, obje zemlje su od tada priznale da će se vjerovatno pridružiti odvojeno. “Nije isključeno da će Švedska i Finska ratificirati u različitim koracima”, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson novinarima ranije ove sedmice.

Govoreći nakon sastanka u petak, Niinisto je rekao da kandidatura njegove zemlje za članstvo ne bi bila “potpuna bez Švedske”, dodajući da dvije države “imaju toliko zajedničkih interesa, budući da su susjedi u području Baltičkog mora”.

Osim Turske, sve sadašnje članice NATO-a, osim Mađarske, ratificirale su zahtjeve Švedske i Finske. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je za ulazak obje države u alijansu, ali je također optužio političare u Štokholmu i Helsinkiju da “šire očigledne laži” o njegovoj konzervativnoj vladi.

FinskaNATOturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
1 godina prije

Ulaskom Finske u NATO ona krši mirovni sporazum s nasljednicom SSSR-a Rusijom iz 1948 godine po kojemu se Finska obavezala kski neće sklapati vojne saveze sa trećim zemljama, a Rusija se obavezala kako odustaje od teritorijalnih potraživanja od Finske.
Formalno izlazak iz mirovnog sporazuma znači povratak na ratno stanje.
Ništa spektakularno, ali nije dobro da se sporazumi ne poštuju, naročito mirovni jer to otvara mogućnosti za nove ratove, a otežava pregovaranje u cilju postizanja mirovnih sporazuma tekućih ratova.
Međunarodno oravo je nestalo, pa nestaju i granice na zemlji, moru i zraju i možda taj smjer i nije taki loš s obziron na način koji se međunarodno pravo koristilo do sada

tihobl
1 godina prije

Suktan je rekao da mu je zao Finske sto ce uci u NATO.

Ameri su nasli momka koji se takodje zove Redzep Tajip Erdogan i stavili ga za kandidata opozicije.

Ziv je Geza
1 godina prije

I sta ce se dogoditi nakon tog famoznog ulaska finske u nato?

Putin ce potpisati finskoj kapitulaciju i skruseno se prijaviti kod portira haskog suda i traziti razgovor sa karlom del ponte u svezi i glede datuma utamnicenja.

.

gigi pinna
1 godina prije

NATO je odavno u Finskoj i Švedskoj… Ovo je formaliziranje već gotove stvari.

alexosijek
1 godina prije

Pa dobro, hajde Finska uđe u NATO bez referenduma (ovo kažem zato što Finci prosvjeduju protiv istoga i sankcija) i ova lujkača od finske premijerke ne bude više premijerka za nešto godina – promijeni se vlada koja više neće biti u NATO-u..Što onda?? I meni stvarno nije jasno kojim realnim novcem će se NATO uopće financirati? Od zemalja članica EU? Five eyes? Hahaha…pa ti ljudi da ih kupus staviš prodavati na tržnicu bi nešto gadno zaje***li…pa nema više ako se drastično nešto ne promijeni…Rat? Samo neka oni idu u rat: Stoltenberg, Ursula, Biden, Nuland, Borell i ostala ekipa…to je samo (kako bi kolegica Jadranka rekla) paučina…kao i vijest o Putinu i Haagu – timing: čim je službeno objavljeno kada se sastaju Xi i Putin, zapadna propagandistička mašinerija u petu brzinu..opet?!…mir i dobro svima, lp

Samuraj
1 godina prije

Izgleda da je “potres” učinio svoje. E moj Erdogane. Bio si na braniku svijeta.

Max
1 godina prije

On vješto trguje.

goran
1 godina prije

e moj erdoganu,sad si trebao još više ustrajati na svom naumu da ne dopustiš ulaz,ali tvoji pravi gospodari su te tek sad postavili na mjesto na kojem zaslužulješ biti.
može te biti sram te funkcije koju obnašaš.
i ti si htio biti novi sulejman hahahahahaha
koja si ti sprdačina od čovjeka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI