Erdogan: “Švedska i Finska su pansioni za teroriste”

Erdogan NATO
80 komentara

Turska se usprotivila savezničkim namjerama da skandinavske nacije uvuku u NATO, tvrdeći da su one poput “pansiona za teroriste”, tvrdi turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u petak.

Ankara se protivi mogućnosti ulaska Švedske i Finske u NATO jer smatra da dvije skandinavske nacije skrivaju ‘teroriste’. Pod ‘teroristima’ turski vođa mislio je na militante Kurdistanske radničke stranke (PKK), separatističkog pokreta koji djeluje na jugoistoku Turske, i članove Revolucionarne narodnooslobodilačke fronte (DHKP/C), zabranjene turske komunističke partije.

Izjava je uslijedila nakon što su Helsinki i Stockholm pokazali namjeru da se pridruže vojnom savezu predvođenom SAD-om.

“Trenutno pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom [ulaskom u NATO], ali nismo naklonjeni tome. U ovom trenutku nije moguće imati pozitivan pristup”, rekao je turski predsjednik novinarima. “Skandinavske zemlje su nažalost gotovo poput pansiona za terorističke organizacije. PKK i DHKP/C ugniježđeni su u Švedskoj i Nizozemskoj. Ići ću još dalje, u njihovim parlamentima”, oštro se usprotivio Erdogan.

U travnju, zabrinute zbog ruske vojne akcije u Ukrajini, Švedska i Finska počele su razmatrati napuštanje neutralnog statusa i pridruživanje NATO-u. Najviši finski dužnosnici već su podržali inicijativu. Švedska bi trebala donijeti odluku o pristupanju vojnom bloku 15. svibnja. Ranije je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio kako će organizacija predvođena SAD-om biti željna uključiti obje nacije i da će ubrzati proces pristupanja.

Moskva je više puta izjavila da širenje NATO-a smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti. Kremlj je također upozorio Švedsku i Finsku da bi ulaskom u savez ugrozili svoju sigurnost, a ne poboljšali je. Rusija je napala susjednu državu krajem veljače, nakon neuspjeha Ukrajine u provedbi uvjeta sporazuma iz Minska, koji su prvi put potpisani 2014., i konačnog priznanja Donbasa republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Protokol iz Minska uz njemačko i francusko posredovanje osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države. Kremlj je od tada zahtijevao da se Ukrajina službeno proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD-om. Kijev inzistira da je ruska ofenziva bila ničim izazvana i demantirao je tvrdnje da je planirao ponovno zauzeti dvije republike silom.

Rusija je već ukinula dotok električne energije Finskoj, a nisu isključeni ni puno radikalniji koraci.

FinskaNATOrusijaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
1 godina prije

Erdogan bi morao biti iskren i reči, da i Turska pripada u krug država sa terorističkim pansionima.

mrdo
1 godina prije

Nema ništa od ulaska Finske i Švedske u NATO zločinačku organizaciju. Turska udara veto. Ahmat sila!

1 godina prije

Hahahaha… Što može ovaj čovijek iznenaditi… Izgleda, šokiranje mu je jedini interes…
U pravu je, ali nema zemlje, koja bi podupirala terorizam više nego Turska.
Godinama pratim, šta rade Siriji.. Od krađe nafte do podupiranja islamskih terorista…

Max
1 godina prije

Puklo u NATO u.

Zoxx
1 godina prije

Milanovicev odgovor finskom premijeru je legendaran, kao, vi ste sokirani sto smo mi protiv vaseg ulaska i nato, a mi smo sokirani sto vas boli kuki za nas ahahahaha

1 godina prije

erdoganova izjava je relevantna kao da je rekao da su finska i svedska utociste za vanzemaljce.poanta je da turska igra igranku sa obadvije strane..i na tome joj,sha god netko mislio o njoj,svaka cast.biti u nato savezu,slati bayraktare ukrajinskom rezimu a istovremeno blisko suradjivati sa rusijom u plinskoj,naftnoj i nuklearnoj energiji..to je suverena zemlja.ali,ako se iskljuci geopolitika…drugi par rukavica je to sha se time pokazuje o kakvoj predstavi se radi.hvala.

Aezakmi
1 godina prije

Svatko ovo koristi ajmo reci za osobne interese (erdogan – Kurdi, milanovic – hrvati u Bih), ali i dalje cekam da se javi neki politicar (to jedino moze biti iz istocne Europe i Balkana) da kaze jeste li svjesni ovog poteza, da cemo slati vlastitu djecu u rat radi zastite tamo daleke nama Finske ili Svedske i da ovo moze biti samo dodatno stvaranje napetosti.. Jedino ako ovo Erdogan radi da dobije f35, ali s turcima nikad ne znamo, ali svakako su druga najbitnija clanica pakta i njih se ovo itekako tice, a ako Erdo okrene bilo kome leđa Turska se itekako moze podijeliti da svi budu sretni

novo
1 godina prije

Erdogan kaze da su Finska i Svedska utociste terorizma a ja njemu mogu reci da je to utkano u DNA u North Atlantic Terrorist Organization promicati terorizam i neokolonijalizam koji se najbolje viodi na Rusiji danas.

bled
1 godina prije

Za vrijeme SFRJ, Hrvatska nije smila imati svoje nacionalne interese, onda su bili jugoslavenski nacionalni interesi. Tako i danas Hrvatska nesmi imati svoje nacionalne interese nego se mora podcinjavati EU nac. interesima.
A EU nac.interesi su intersi njemacke

1 godina prije

Stvarno je neverovatan: iskoristiće svaku moguću priliku za trgovinu. Naravno da od Vašingtona neće dobiti ništa (jedino što bi od njih mogao da dobije je motka po glavi) ali će ucenom Švedske i Finske izvući neku korist.
I svima je to jasno ali… to je na Zapadu normalno. Ali u Rusiji nije, zato mi je politika Rusije “bliže srcu”.

Brr
1 godina prije

Svedska i Finska stite teroriste.
Tih terorista u Svedskoj i Finskoj je sve vise.
Svedska i Finska zele u NATO
Teroristi zele u NATO
Sto je NATO ?

tihobl
1 godina prije

Krajem maja finci treba da plate plin. Ministrica je rekla da nece platiti. Struju su vec trebali platiti i sutra slijedi iskljucenje. Finski izvoz bio je okrenut prema Rusijiu velikoj mjeri. Finci su ga obustavili i ne uspjevaju da nadju drugo trziste.
Uci u NATO, a ne traziti avans od 500 miljardi moze samo lud covjek. Finsku vode ludaci, ali i to je dozvoljeno u demokratiji.

1 godina prije

Haha , jeste vidjeli kako bivši buregdzija razvija jufku 😀😀😀…Kod njega je glavna ona stara , nema dzabe ni u stare babe…
Hoćeš finsku i švedsku u nato , ok da vidimo koliko će to da vas košta 😅…

Konstantinopol u ahiru zemanu – preporučujem za pročitati 😉..

tihobl
1 godina prije

Шеф Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине: Украјина ће се борити за Змијско острво колико год буде потребно.

Kad stigne naredba iz pentagona cijena nije bitna. Mora se opravdati smrt dva anglosaksonska pukovnika da ne ispadbe da su umrli uzalud.

tihobl
1 godina prije

Stanje u RF:

ТОП производи који су највише поскупели у априлу.
цвекла (+19,2%)
Маргарин (+12,9%).

и снижене цене…
Парадајз (-14,2%)
Банане (-10,2%).

Ostalo se kretalo ispod 10%, nesto u + nesto u -.

Čudan lik
1 godina prije

Zanimljivo…
Šveđani se plaše Ruske agresije iako su im pola države već okupirali “migranti”???
Više silovanja žena se dogodi u Švedskoj nego u Somaliji a oni se plaše da će ih Rusi silovati???
Slike koje gledamo iz Ukrajine su često kamilica naspram kaosa kojeg naprave “migranti” kada izvode rituale >kulturnog obogaćivanja Šveđana< a oni se plaše Rusa???

hiber
1 godina prije

Nitko Sultana nista i ne pita, kao i Zokija. Oni samo mogu lajati na mjesec, jer se radi o formalnosti. U stvarnosti je Britanija već sklopila ugovor o saveznistvu sa Finskom koja je tek tada izasla sa izjavom pristupa NATOu. Dakle, napad na Finsku uvukao bi i Britaniju u rat. Slican postupak je u tijeku i sa Švedskom. Ovdje je problem što se pod uticajem ruske agresije, promijenilo javno mijenje u Skandinaviji. Dakle, dok Turci laju, Britanci prolaze.

łedeno doba
1 godina prije

“Erdogan: “Švedska i Finska su pansioni za teroriste””

pa vidite kako ovaj loši kabalin glumac i (vjerovatno) kriptić… baca ovakve dimne bombice, za publiku truman šoua…

Švedska i Finska su kao pansioni za teroriste…

a Turska je godinama vojna baza NATO.-a,i sa te baze su američki i NATO avioni letjeli svoje ubojite, srmtonosne misije u države Bliskog istoka.. i tamo, ubijali muslimane, ponajviše

mrdo
1 godina prije

Korpa Finskoj i Švedskoj, a Amerikanci se spremaju da bace zločinca Zelenskog pod autobus. Odradio je zadatak, uništio bivšu Ukrajinu, i ne treba im više.

—————————————–
“Ne dajte ni centa Zelenskom”

Nakon što je američki senator Rand Pol blokirao usvajanje zakona o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, još jedan zvaničnik SAD je rekao da je protiv.

Naime, Pol Gosar, republikanski član Predstavničkog doma iz Arizone napisao je na Tviteru da je novac koji američka vlada namerava da izdvoji za podršku Ukrajini rasipanje novca poreskih obveznika, prenele su RIA Novosti.

“Prošle godine je Zelenski nekako zaradio sto miliona dolara kao državni službenik. Šta mislite, gde će zapravo otići većina od 40 milijardi dolara ponuđenih Ukrajini? Ne treba da šaljemo ni centa”, napisao je on.
—————————————–

mane
1 godina prije

turska je ozbiljna srzava.rusi preko kazaakstana i azerbedzana prodaju energente turskoj,za uzvrat dobijaju lojalnost

Otpornik
1 godina prije

NATO je invalid bez Turske zbog kontrole Bospora i Dardanela. Druga stvar je što je to muslimanska zemlja sa 85 milijuna ljudi i ima veliki utjecaj na muslimanski svijet. Turska dobro pamti to što ih Europa već desetljećima na želi u svoj krug i igra svoju dvostruku igru sa zapadom i Rusima. Uglavnom, Turska je očito suverena država koja brani SVOJE interese, jer na vlasti nemaju podguznu muhu Bruxellesa i Washingtona. Naravno, tako se mogu ponašati samo velike države. Banana države s Balkana i većina EU država mogu o tome samo sanjati.

Otpornik
1 godina prije

Čim su na vlast u Švedskoj i Finskoj došle žene, odmah trče u vojne saveze i time su se popišale na 70 godina neutralnosti svojih zemalja. Toliko o mantri da su žene na vlasti, ne bi bilo ratova. Još samo da spomenem našu (bivšu?) plavušu i slika je potpuna.

maminjo
1 godina prije

Nekako mu ne leži titula presjednika…bolje Sultan ili Cezar

Zekonja
1 godina prije

Erdo se cjenka s nečim…

radoznalo_mače
1 godina prije

Ljudi moji, bude li velikog rata, mogli bi mi vrlo lako opet postat raja. Raste utjecaj Turske na Balkanu, zadnjih 15ak godina samo turske sapunice na televizijama, najpoznatija od kojih je ‘Sulejman Veličanstveni’, gdje smo gledali mudrog i odmjerenog turskog sultana, pravog muškarčinu, oko kojeg ženetine stalno stvaraju intrige, a on se mudro i plemenito širi na Balkan, dok je naš Nikola Jurišić tu negativac. Dodamo li još i popularnost turbo folka, mi smo za implementaciju novog Otomanskog carstva de facto već spremni.

99 .
1 godina prije

Hvala ALAHU sultan posta ISKREN vidi ga oravi sultan još sabljica i kapica i u boj za koga tek ćemo da vidimo a ptanje za sultana PALESTINA 77godina ja mu kažem godine njegove prikraju đivot tako jeftin a onda kažu PRESELIO DžENAZA pa TABUT aonda polako GA spuste malo više malo manje DASKE i onda što brže ZEMLjA ovo je upućeno SULTANU eRDOGANU(malo e namjerno ) a doduše svima nama pa i samom sebi DOLE je MRAK tjelo umotani u čašaf a onda počinje ISPIT u mrklom mraku

vladimir
1 godina prije

Već je javna tajna da NATO savez više nema svoju svrhu. Amerikanci ne žele biti usmjeravani idejama Stoltenberga koji gubi radno mjesto i plaću od 60 000 Dolara

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI