Erdoganova diplomatija s Rusijom alarmira Zapad

Putin i Erdogan
50 komentara

Zapadni zvaničnici su “sve više uznemireni” da Turska, saveznik u NATO-u i potencijalna članica EU, produbljuje svoju saradnju sa Rusijom, piše Financial Times. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno se vratio iz Sočija obećavajući da će pojačati trgovinu nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Šest neimenovanih zapadnih zvaničnika izjavilo je listu da su “zabrinuti” planovima Rusije i Turske da sarađuju u trgovini i energetici. Jedan zvaničnik EU rekao je da Brisel “sve pažljivije” prati odnose između Ankare i Moskve, s obzirom na to da Turska  “sve više” postaje platforma za trgovinu sa Rusijom.

Nakon četverosatnog sastanka s Putinom u petak, Erdogan je pozdravio ulogu Rusije u izgradnji nuklearne elektrane u Turskoj. Dvije zemlje imaju za cilj bilateralni trgovinski promet od 100 milijardi dolara, te sarađuju protiv terorizma i za mir u Libiji i Siriji.

Putin je obećao da će Rusija snabdijevati Tursku naftom, gasom i ugljem “bez ikakvih prekida”, nakon što su se dvojica lidera dogovorila da će Ankara dio tog gasa platiti u rubljama.

Drugi zvaničnik je za novine rekao da je Erdoganovo ponašanje “veoma oportunističko”, dodajući da “pokušavamo natjerati Turke da obrate pažnju na našu zabrinutost”.

Iako je članica NATO-a od 1952. i kandidat za članstvo u EU od 1987. godine, Turska je raskinula s oba bloka u nekoliko navrata, posljednji put zbog sukoba u Ukrajini.

Erdogan je opisao svoju diplomatiju sa Kijevom i Moskvom kao “uravnoteženu” i odbio je sankcionisati Rusiju zbog njene vojne operacije. Turska je jedina zemlja NATO koja nije uvela takve kazne.

Erdogan je također iskoristio priliku da u martu bude domaćin mirovnih pregovora između zemalja, koji na kraju nisu urodili plodom. Od tada je, međutim, dobio priznanje za nadgledanje pregovora koji su doveli do nastavka isporuke žitarica preko Crnog mora iz ukrajinskih luka. Kako je u subotu objavljen članak Financial Timesa, prvi brod koji je prevozio ukrajinski kukuruz stigao je u Istanbul na inspekciju turskih, ukrajinskih, ruskih i zvaničnika UN-a.

Zvaničnici koji su razgovarali za Financial Times rekli su da u Briselu nije bilo razgovora o mogućim sankcijama Turskoj, ali da bi pojedine članice mogle smanjiti svoju finansijsku ili trgovinsku saradnju sa tom zemljom. Iako je Washington upozorio da će kazniti zemlje koje zaobilaze svoje sankcije Rusiji “sekundarnim sankcijama”, nema naznaka da će SAD ili EU poduzeti ovaj korak protiv Turske.

Konačno, Turska ima dovoljno uticaja da povremeno raskine sa svojim zapadnim saveznicima. Njena uloga u ugošćavanju oko 3,7 miliona migranata od 2015. godine koji bi inače otputovali u Evropu omogućila joj je da izvuče ustupke od EU, dok je njena strateški vitalna lokacija – zračna baza Incirlik u Adani na udarnoj udaljenosti od svih američkih nedavnih poprišta rata na Bliskom istoku – daje joj uticaj na saveznike u NATO-u.

Uprkos intenzivnom pritisku od strane SAD-a, Turska je integrisala ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400 u svoju vojsku i ometala pristupanje Finske i Švedske NATO-u u pokušaju da se obje zemlje uključe u njegov obračun sa kurdskim grupama koje Ankara smatra teroristima.

U ovom trenutku, jedine konkretne posljedice koje su predložili zapadni zvaničnici uključivale bi pojedinačne zemlje koje pozivaju svoje banke i korporacije da se povuku iz Turske, ali to se vjerovatno neće dogoditi, navodi FT.

„Postoje veoma značajni ekonomski interesi koji bi se vjerovatno žestoko borili protiv takvih negativnih akcija“, rekao je jedan evropski zvaničnik, koji je ipak dodao da „neće isključiti bilo kakve negativne akcije [ako se] Turska previše približi Rusiji“.

erdoganNATOPutinrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 godina prije

Da,da … NATO i EU veliki saveznici Erdogana. Da mu Rusi nisu javili da mu ti isti saveznici spremaju noz u leda u obliku drzavnog udara nebi danas bi jos na vlasti ….
Na koncu, kome nisu ti saveznici zabili noz u leda jednom kad su ih iskoristili …….. halo ukrajina javi se!! …..

Max
1 godina prije

sultan koristi gužvu.

tihobl
1 godina prije

“Na sastanku u Sočiju s gospodinom Putinom dogovorili smo korištenja rublja kao monetarne jedinice u trgovini. Budući da ćemo trgovati u rubljima, to će definitivno biti značajan izvor prihoda i za Tursku i za Rusiju. A tu je i kartica Mir. Trenutačno je koristi pet naših banaka. Po tom pitanju ima značajnih pomaka koji će u konačnici poboljšati uvjete za boravak ruskih turista. Moći će kupovati turističke usluge i plaćati hotele u svojoj valuti. Tijekom posjeta, zasebno su pregovarali guverneri središnjih banaka naših zemalja”, rekao je Erdogan.

Turci su zbog inflacije bjezali iz lire u dolar i evro. Sad kad su i oni poceli propadati tempom lire uhvatili su se za glavu. Rublja im je dosla kao spas u poslednji cas – sad ce mali covjek moci svoju ustedjevinu od nekoliko hiljada prebaciti u rublju i zastititi od obezvredjivanja. Erdogan je ovim potezom sebi osigurao jos jedan mandat.

Tupko Glupko
1 godina prije

Erdogan zna da u EU nikada neće, a zna ni da ga izuzetni neće izbaciti iz NATO-a zbog izuzetno bitne geostrateške pozicije koju Turska ima.

Nemaju mrkve da ga privuku ičime, samo mu davaju batine – neuspio pokušaj vojnog puča 2016. godine izvršen od turskog imama i biznismena, nekadašnjeg Erdoganovog saveznika koji se preko 20 godina skriva u državi izuzetnih u Pensilvaniji, a ovdje imamo nedavni i sadašnji napad na tursku liru.

Tako da bi Turska mogla sama dići sidro i otploviti iz NATO-a, s Rusijom održava jako dobre gospodarske i političke veze.
Odlaskom Turske iz NATO-a, izuzetni bi de facto izgubili vojne baze za svoje učestale okupacije bliskostočnih država.

pes 300
1 godina prije

Ovo je geopolitika sto radu Putin i Erdogan. Obo dvoje promicu svoje nacionalne interese ali na takav nacin da uzimlju I interese jedan drugog. Ovo je anathema anglosaksonskom shvacanju svijeta.

Viktor
1 godina prije

Ukrajinska offensive…MOSKVA, 7. kolovoza – RIA Novosti. Ruske su trupe u regiji Mikolajev uništile arsenal s 45.000 tona streljiva koje su ukrajinskoj vojsci isporučile zemlje NATO-a, priopćilo je rusko ministarstvo obrane .
“Uništen je arsenal u blizini Voznesenska, gdje je bilo pohranjeno 45.000 tona streljiva koje su oružanim snagama Ukrajine nedavno isporučile zemlje NATO- a “, navodi se u priopćenju.

Ico
1 godina prije

Erdogan je državnik koji radi za dobrobit svog naroda! A što je Usrulja?!? Za čiju dobrobit radi Usrulja?!? Za dobrobit Evropljana je očevidno da ne radi!

gargamel.
1 godina prije

“U Kini su prozvali ime političara koji bi trebao ne samo zamijeniti sadašnjeg ruskog lidera, već i postati noćna mora za Sjedinjene Države. Analitičari kineskog izdanja Sohu objavili su zanimljiv članak u kojem su spekulisali na temu ko će zamijeniti Vladimira Putina na čelu države. Jasno je da amandmani na Ustav Ruske Federacije daju pravo aktuelnom predsjedniku da učestvuje na izborima 2024. godine. Osim toga, Državna duma je dobila prijedlog zakona prema kojem bi se ruskom lideru mogla dati mogućnost da vodi zemlju dva puta zaredom. Ali Kinezi su Putinu ponudili zamenu, da tako kažem, na dugi rok. Novinari ne samo da su naveli konkretno ime nasljednika, već su i sugerirali da će njegova politika prema Sjedinjenim Državama biti mnogo stroža nego što je sada. Toliko teško da će Amerika pasti na koljena. Zanimljivo je ko bi mogao da zameni Putina? Kinezi su gotovo sigurni da će to biti aktuelni šef Čečenije Ramzan… Čitaj više »

Zbljuvvv
1 godina prije

Eu kupuje ruski plin preko Turske. Moroni su nas prodali za judine skude.

tadija
1 godina prije

Znate sumnjiv mi je ovaj vaš Mišo(“erudit”)

Alex
1 godina prije

Tu je i Mađarska,kao i Bugarska i Grčka,koje su uveli sankcije Rusiji proforma,a i ostali trguju naveliko ispod stola. Oni koji se nisu urazumili,platit će skupo svoje eskapade ekonomskim slomom.

Day to
1 godina prije

Kad su Amerikanci prekidali neke komunikacije s Rusijom, onda su Rusi skoro plakali. Sad kad Kinezi prekidaju neke komunikacije s Americkom, Amerikanci skoro placu.

Brko
1 godina prije

Pametan je brko, zna kako se vodi politika. A ne kao onaj kloc Scholz, prvo sankcije Rusima pa sada kukaju kako ce zimu izdrzati. Tako im i treba. Stara izreka kaze da ne mozes lose misliti a dobrome se nadati.

Antisionista
1 godina prije

Današnji Grci su ukrali identitet starih Grka.

Antisionista
1 godina prije

Ukrajinski vojnici prodaju kalašnjikov za 300 eur, a sve što je gusjenicama za 10.000 eur.
Praktički cveta crni trg. Rusi jim plate oružje, a oni ga ostavljaju pod izgovorom, da ga nisu mogli pravovremeno maknuti zbog nedostatka goriva, prevoznih sredstava i kvarova.
Ukrajinski vojnici tako bar nešto zasluže i sačuvaju živu glavu, dok jim vlast ne daje ništa osim smrti. Čak njihove familije ne dobivaju nikakve odštete, jer ukrjainska vlast ne prima mrtve, niti jih iskuplja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI