EU bi Mađarskoj mogla uskratiti milijarde sredstava – A čija su to sredstva?

Mađarska - premijer Viktor Orban
30 komentara

Evropska komisija je u nedjelju predložila zadržavanje 7,5 milijardi dolara sredstava dodijeljenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za korupciju. Suspenzija je usmjerena na zaštitu budžeta bloka, rekao je komesar za budžet Johannes Hahn.

“Današnja odluka je jasna demonstracija odlučnosti Komisije da zaštiti budžet EU i iskoristi sve alate koji su nam na raspolaganju da osiguramo ovaj važan cilj”, rekao je komesar novinarima. Novac bi dolazio iz “kohezionih fondova” dodijeljenih Mađarskoj, a koji su namijenjeni da pomognu zemljama EU da svoje ekonomije dovedu do standarda bloka.

Ako bude odobreno, smanjenje finansiranja će biti prva kaznena mjera te vrste u okviru mehanizma vladavine prava EU, koji Briselu daje pravo da izriče finansijske kazne državama članicama ako se njihova djela smatraju kršenjem vrijednosti EU. Brisel je pokrenuo postupak bez presedana protiv Mađarske u aprilu ove godine.

Prema Hahnu, Budimpešta je od tada najavila niz mjera za rješavanje problema. Na primjer, mađarska vlada je nedavno izjavila da planira do kraja septembra uspostaviti tijelo za borbu protiv korupcije koje će nadgledati trošenje fondova EU. Međutim, Hahn je rekao da je vremenski okvir za Mađarsku da “u skladu s tim ” provede potrebne mjere “veoma kratak.”

“Rizik za budžet u ovoj fazi ostaje, stoga ne možemo zaključiti da je budžet EU dovoljno zaštićen”, naveo je on.

Vijeće EU sada ima mjesec dana da odluči hoće li usvojiti prijedlog Komisije. Mađarska će tada imati mjesec dana da odgovori ili zatraži produženje, što znači da bi Komisija mogla zamrznuti sredstva najranije 19. novembra. U međuvremenu, Mađarska je rekla da će biti spremna da uvede većinu svojih “popravnih” mjera do tog roka, a očekuje se da će vlada sljedeće sedmice predložiti paket zakona protiv korupcije.

Ranije ove sedmice, na simboličnom glasanju protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana, članovi Evropskog parlamenta rekli su da se ta zemlja više ne može smatrati demokratijom, nazivajući je umjesto toga „hibridnim režimom izborne autokratije“ zbog navodnog neuspjeha u održavanju osnovna prava i vladavina prava u zemlji.

eumađarskasredstva
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Madjari su na izborima podrzali diktatora Orbana i zbog toga ce ih demokratska Evropa kaznjavati sve dok i ne istjera iz “porodice slobodnih zemalja”. Svaki narod ima pravo da bira izmedju printanih eura i dolara ili hrane i energenata (a od iduce godine i vode). Madjari su izabrali ovo drugo.

tuf
1 godina prije

“Vladavina prava EU” – pitanje – da li će se milijarde uskratiti i Španjolskoj zbog nepostojanja prava na referendum kao osnovne demokratske prakse? Još je 2016-e španjolski Ustavni sud doslovno zabranio održavanje referenduma o neovisnosti Katalonije i od tada nisu dobili niti jednu packu, niti jednu restrikciju EU. Možda zato što su Španjolci poslušne kujice koje prednjače u LGBTQI+ diktatima i pozivaju na neograničeni priljev migranata dok im je u mladoj populaciji 50% nezaposlenih? Ili zato što su bili uzorni Covid đaci, a nije im strano ni premlaćivanje i zatvaranje prosvjednika? Sada također poslušno klimaju glavom i planiraju slanje energenata u količinama koje će uzrokovati nedostatke na vlastitom tržištu. Pa ne može se kažnjavati poslušne kujice, zar ne?

LZN
1 godina prije

Demokratija ili vladavina naroda. kao pojam se javila u antičkoj grčkoj, i kao pojam ostala do danas…… Demokratija je kada dve budale preglasaju jednog pametnog. Pametniji popusta da bi budale i ludaci vladali svetom. Demokratija je kada roditelj uvaži i tvoje mišljenje i pošalje te da sam izabereš prut kojim ćeš dobiti batine. Demokrata po postulatima demokratije, radi šta hoće,a ja, da ne bih ispao antidemokrata, moram to da trpim. Demokratija je politicki sistem u kome se pametni osecaju kao budale (jer ne mogu biti izabrani na demokratskim izborima), a budale kao pametni (jer su izabrani na demokratskim izborima). Omogucava vladavinu budalama po principu vecine glasova (budala je uvek vise). Demokratija je spobjeda kvantiteta nad kvalitetom. Demokratija je imati pravo na izbor ali nemati alternativu. Demokratija je siistem stvoren da se narod pobije između sebe zarad svojih mišljenja. Demokratija je sistem u kojem 11 glupaka nadglasa 10 akademika! Nema pouzdanijeg… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Nametanje diktature suverenoj naciji.

SIRIUS
1 godina prije

Ajmo EU!!! RASPAD!! Prije nove godine i eura!!!! 🙂 Mađarska nakon ovog bude ostala u EU?? Pa stisli su im sankcije kao da su Rusi…. za pišat i plakat
Možda ova činjenica gurne Italiju i Francusku van, Bugarska je več jednom nogom vani!!
Ajmo EU!!!!! Želimo tvoju SMRT EuropskaUnijo GROZOTO JEDNA!!!

Josip
1 godina prije

Koji nas je ku..c na prijevaru uveo u tu fašistoidnu vukojebinu od EU? Vrijeme je za razlaz ako želimo sačuvati još to malo što nam je ostalo od države za koju su mladi ginuli, a HDZ i SDP bagra su izigrali i poništili sve žrtve.

Josip
1 godina prije

Vrijeme je da se skrati za glavu ova ukrajinska kurva i luda kravetina Ursula koja je doslovno uništila EU i cijeli projekt..

1 godina prije

Iz ugla EU sta drugo da uradi , ovo nije još ništa kakve represije će dozivjeti madjari…
Madjarska je pokazala da može i drugačije , samo moraš da imaš kičmu i mooda , pored državničke svjesnosti..

Sad , ovi iz EU nisu ludi da puste a da ne reaguju da se druge zemlje počnu ponašati kao madjari ..
Uglavnom kako god okreneš , šta god da uradiš neminovan je razlaz…

dona
1 godina prije

Mađari su barem izabrali svog premijera dok nama i drugim državama EU premijere i predsjednike biraju razni Schwabovi, Soroši, Gatesi

1 godina prije

E ovo boli više od svega :

India and Saudi Arabia discuss starting rupee-riyal trad

India has put in place a mechanism to settle international trade transactions in Indian rupees with the emphasis on exports‼️

Grdi
1 godina prije

Madarexit …. i zamislite pridruze se BRICS-u ….. sto bi i srbija trebala napraviti …..

Bosanac
1 godina prije

Kako je krenulo u dogledno vrijeme bi se za tu milijardu mogle dobit dvije žvake (žvakaće gume).

rade
1 godina prije

Orban je shvatio da ne mozes kuhati na vatri od stampanih dolara i eura.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

A što misli taj komesar poduzeti u vezi korumpirane Usrulje von der, oduzeti joj imovinu stečenu korupcijom ili plaće i druge prihode za sljedećih 50 godina?

Kalle balle
1 godina prije

Orbane svaka ti dala. Ostali su fukare. Madjarska je primjer za ostale.

Dante
1 godina prije

Sta su im davali?
Zaduzenja
Bumerang!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI