fbpx

EU birokrati ruše demokraciju i jednom su nogom već u zoni sumraka

EU - Cenzura
27 komentara
4,211

Uredbu kojom se državama EU omogućuje da uklone “teroristički” sadržaj u roku od sat vremena, a koje je zeleno svjetlo dobilo od Europskog parlamenta 28. travnja, osuđuju udruge za obranu sloboda, zbog moguće cenzure.

Zakoni o mrežnom nadzoru umnožavaju se, pod maskom borbe protiv terorizma. Iako je francuska vlada 28. travnja predstavila zakon o pristupu povijesti posjeta korisnika Interneta, parlament Europske unije istog je dana dao konačno zeleno svjetlo Uredbi koja omogućava uvođenje povlačenja na platformama u roku od sat vremena od mrežnih poruka, fotografije i videozapisi s pečatom “teroristički”.

Tekst su poslanici Europskog parlamenta usvojili u drugom čitanju, bez ikakvih izmjena i dopuna, te kompromisa koje je u prosincu 2020. postiglo Vijeće Europe, koje zastupaju države članice i koje je reformu predložilo 2018.

Propisi imaju za cilj spriječiti širenje tekstova, slika, zvučnih snimaka i videozapisa koji potiču na počinjenje ili doprinos “terorističkim kaznenim djelima” ili veličanje takvih aktivnosti, “uključujući širenje materijala koji prikazuje teroristički napad”. Tada će se kod davatelja usluga povući ili blokirati pristup uvredljivom sadržaju u svim zemljama EU i to u roku od jednog sata od primitka pritužbe.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson uvjeravala je da je riječ o “zadavanju udara teroristima”: “Bez mrežnih priručnika koji objašnjavaju kako to učiniti, teže je izrađivati ​​bombe. Bez propagandnih videa teže je otrovati umove mladih. Bez širenja napada na mreži teže je nadahnuti druge”, rekla je.

“Društvene mreže imaju značajan učinak releja i jačaju pozive na nasilje i terorističku propagandu”, objasnila je sa svoje strane francuska zastupnica u Europskom parlamentu Fabienne Keller (Renew Europe, centristi i liberali), koja je na primjer uzela “napad na mladu policajku u Rambouillet i ubojstvo profesora Samuela Patyja u Conflans-Sainte-Honorine”.

Odlučujuće posljedice na naše kolektivne slobode

Ali ovo novo zakonodavstvo brine branitelje javnih sloboda. Šezdesetak organizacija, uključujući Amnesty International, Human Rights Watch, La Quadraturedu net, Liberties i Reporteri bez granica, pozvali su 25. ožujka na odbijanje ovog teksta. Kratko razdoblje za povlačenje sadržaja “snažno potiče platforme da primijene automatizirane alate za moderiranje sadržaja, poput filtara za preuzimanje”, koji ne mogu razlikovati “kontragovor ili satiru” i prijete novinarskom radu, upozorili su. Uredba ipak iz svog djelokruga isključuje “materijal koji se širi u obrazovne, novinarske, umjetničke ili istraživačke svrhe ili u svrhu podizanja svijesti o terorističkim aktivnostima”.

Nedovoljno da otkloni strah.”Ova će uredba imati presudne posljedice na naše kolektivne slobode”, zažalila je 28. travnja francuska zastupnica u Europskom parlamentu Gwendoline Delbos-Corfield (Zeleni). Za mrežnog stručnjaka Fabricea Epelboina, “potpuno smo izvan okvira onoga što bi netko mogao nazvati demokracijom”. „Kako u roku od sat vremena uložiti žalbu na sadržaj koji je nestao?“, pita profesorica sa Science Poa.

Tekst predviđa uspostavljanje “nadležnog tijela” specifičnog za svaku državu članicu, ovlaštenog za izdavanje naloga za uklanjanje sadržaja, što se također može odnositi na platformu uspostavljenu u drugoj zemlji EU-a. Te će vlasti još trebati definirati svaku državu članicu i imat će pravo nadzora kako bi se u roku od 72 sata provjerilo je li odluka o povlačenju opravdana i ne krši li temeljna prava i slobode. Tijelo stoga može zatražiti brisanje sadržaja … i prosuditi važnost brisanja.

Zastarjela uredba s obzirom na trenutnu tehnologiju

“Odsutnost bilo kakve neovisne sudske kontrole i moguće prekogranične prirode zahtjeva za povlačenje mogli bi dovesti do cenzure političkih protivnika i društvenih pokreta”, upozorilo je 11 francuskih udruga i organizacija koje brane slobodu u pismu upućenom 22. travnja francuskim zastupnicima u Europskom parlamentu. “Sutra će ministarstvo unutarnjih poslova jedne zemlje moći izbrisati sadržaj koji je proglasio terorističkim u susjednoj zemlji za jedan sat obraćajući se izravno platformi koja ga ugošćuje i bez ikakvih pravosudnih ovlasti[…] koje bi iste pogledale [unaprijed] ”.

U zajedničkom pismu od 22. travnja francuska udruženja koja su upozorila na ovaj zakonodavni projekt ukazala su na rizik “jačanja razvoja automatiziranih alata za filtriranje i time ozbiljnog narušavanja slobode izražavanja na mreži”. Perverzni efekt koji Fabrice Epelboin vidi kao “savršen primjer digitalnog situacionizma”, ovaj koncept iskovao je američki istraživač Evgeny Morozov, označavajući činjenicu korištenja tehnologije za razvijanje rješenja za probleme koji ne nastaju. “Nema sumnje da se te tehnologije koriste za indoktrinaciju, ali ovo je vjerski problem s kojim tehnologija sama po sebi ne može učiniti ništa”, rekao je Fabrice Epelboin.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
27 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kornel
Member
Kornel
1 godina prije

EU birokrati su već dugo vremena s obje noge u okultnim područjima, a europljani tek naziru nekakvu tamu tražeći dokaze u crnoj rupi svemira.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 godina prije

kvaka je da je i EU koja je donijela ovu odluku i oni koji tu odluku kofol kritiziraju: “organizacije za ljudska prava”, Hjuman Rajts Voć, Internacionalci za amnestiju.. kao i Reporteri bez granica– su stvoreni od strane kabale i njima upravlja kabala da sada ovdje ne navodim, možete se i sami uvjeriti, pa… Pročitaj više »

Slonica
Gost
Slonica
1 godina prije

Kad ste kod zone sumraka bila je jedna gdje je mlada djevojka i pas imali prometnu nesreću. Dolazi autobus ,staje na stanici putnici u njemu. Pas cvili i nekako sve nagovješcuje da su u busu umrli a koji ne uđu živi. Pas cvili, i na kraju uskoči u bus a… Pročitaj više »

urshula van ottoman
Gost
urshula van ottoman
1 godina prije

kakva eu to je družba ugljena i čelika pod američkom vlašću nastala nakon što je drug Maršal Staljin prozborio o ugljenu i čeliku prilikom kapitulacije njemačkei podjele plijena koju je šjor Josif loše odigrao trebao je uzeti svak ono što je oslobodio ovako je poklonio francuzima i britancima što nisu… Pročitaj više »

Trooba
Member
Trooba
1 godina prije

Svaka sila za vremena, pa tako niti njihova neće biti zadnja nego će Bog imati konačnu riječ o svemu. Te sotonske crkotine baš nas ne mogu tlačiti koliko hoće – a još manje dokle hoće. Sklizak je stup njhove iluzorne moći i krhke su te staklene noge pomoću kojih se… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
1 godina prije

što je terorizam? ko određuje, što je terorizam? jeli terorizma bilo i prije interneta?
ako nije onda sve pet.

eorgneirgiergaewgfra
Gost
eorgneirgiergaewgfra
1 godina prije

U zoni sumaraka smo od kad nas je zasjela sjena štovatelja i prijemnika onoga u vidu crne rupe u centru galaksije.

norbert
Gost
norbert
1 godina prije

Neka nova INKVIZICIJA, imprimatura u novoj tehnologiji kao nekada u gutembergovj eri. išta novo stari sadržaj u novom pakovanju! Za dan 1 Maj ljudima koji žive od svoga rada a ne od papirnatog novca uvjerenja i povjerenja u odštampanu vrijednost koja ne postoji ( u životnom smislu) Grupe na nedostupnom… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije

To je diktatura

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 godina prije

Ovi da ruše demokraciju, Dubravka Šujica će rušit demokraciju, ovi paraziti da idu protiv sistema koji ih hrani, protiv sistema koji je ujedinio sve “najbolje” od robovlasništva, feudalizma i kapitalizma, protiv sistema koji je najveća lukavština njihova duhovnog oca, Sotone samog i njegova, dosad, najgrandioznija pobjeda nad svijetlom na ovoj… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik