EU i G7 mogu zabraniti nastavak uvoza ruskog gasa

EU i Rusija Sankcije
42 komentara

G7 i EU mogli bi zabraniti ponovno pokretanje uvoza ruskog gasa na rutama na kojima je Moskva prekinula isporuke kao odgovor na sankcije vezane za sukob u Ukrajini, izvijestio je u nedjelju Financial Times, pozivajući se na izvore.

Trenutno se vode razgovori između zvaničnika G7 i EU, a očekuje se da će odluka biti finalizirana na samitu G7 u Hirošimi sljedeće sedmice, navodi se u izvještaju.

Prema nacrtu saopštenja koji je vidio novinska kuća, G7 i zemlje EU imaju za cilj dalje smanjiti upotrebu ruske energije, “ uključujući sprečavanje ponovnog otvaranja puteva koji su ranije bili zatvoreni ”, barem dok “ne dodje rješavanja sukoba ” u Ukrajini.

Taj potez će navodno spriječiti nastavak dotoka gasa iz ruskih plinovoda na rutama prema Poljskoj i Njemačkoj, kojima su prošle godine prekinute isporuke. Obe zemlje su dobijale ruski gas preko gasovoda Jamal-Evropa, koji ide od Sibira preko Belorusije i Poljske do Nemačke.

Prošlog ljeta, ruski energetski gigant Gazprom prekinuo je isporuke preko poljskog dijela gasovoda nakon što je Varšava uvela sankcije Gazpromu. Nemačka je takođe dobijala ruski gas preko gasovoda Severni tok 1, koji prolazi kroz Baltičko more. Snabdijevanje putem ovog cjevovoda smanjeno je zbog tehničkih problema i sankcija prošlog ljeta, a zatim je u potpunosti prekinuto kada je naftovod prestao raditi nakon serije podvodnih eksplozija u septembru 2022.

Dok je Rusija nekada pokrivala oko 40% potreba EU za gasom prije sukoba u Ukrajini, zalihe su u protekloj godini smanjene na manje od 10%, jer su zemlje EU krenule da smanje svoju ovisnost o ruskoj energiji. Međutim, sankcije su do sada poštedjele isporuke ruskog plina, a prijavljeni potez G7 i EU bio bi prvi koji bi direktno ciljao na izvoz plinovoda.

Jedan od izvora je za FT rekao da je cilj ovog poteza “ da se osigura da se partneri ne predomisle u hipotetičkoj budućnosti ” u kojoj bi Moskva mogla odlučiti da obnovi isporuke.

Ranije ove sedmice pojavili su se izvještaji da EU također planira blokirati isporuku ruske nafte Njemačkoj i Poljskoj preko naftovoda Druzhba kao dio svoje sljedeće runde sankcija. Obje zemlje su prestale da primaju naftu naftovodom, ali imaju izuzetak od embarga EU i tehnički im je dozvoljeno da nastave uvoz. Njemačka također nastavlja da uvozi kazahstansku naftu preko linije Druzhba, koja prolazi kroz Rusiju. Ta mjera bi navodno mogla biti uključena u 11. krug sankcija Brisela Moskvi.

Naftanjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 mjeseci prije

Украјинци у Хрватској лагерују велике количине жита које је пуно отровних пестицида
Главна количина овог жита се одлаже у Осијеку.

Max
11 mjeseci prije

Upropastit će vlastite narode.

Medo
11 mjeseci prije

Zamislimo. Rusi grunu par taktičkih. Zapad u šoku. Nije baš da žele nuklearni armagedon. Opale sankcije, zatvore granice i Rusi su u banani mogu samo s ostatkom svijeta da trguju. Kao i do sad. Za to vrijeme u Europi se nastavlja lgbtwoketransđenderneoliberalnozeleno ludilo. Cijene lagano luduju. A ostatak svijeta uključujući i američka govna i dalje uživaju u benzinu, dizelu i plinu i ostalim proizvodima od nafte i plina poput gnojiva koji, ni pet ni šest, dolazi od te iste Rusije. O ostalim resursima nećemo, naravno uz tvrdnju da to nije rusko. Pitam se da li bi Europljani konačno shvatili koga treba po…ti?

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Pametno 👍 ! Posve pametno 😁 ….

Nekoime
11 mjeseci prije

I razmaženo dijete, kada mu nešto nije pravo, prijeti: Nećem dihati!

Kiko
11 mjeseci prije

Rusija je osiguravala 40% plina za Evropu. To je činjenica. Evropa je prestala kupovati ruski plin. Kolika je to količina plina od ukupne ruske proizvodnje? I kamo sad Rusija s tim plinom? Još gora je priča s naftom. Rusku naftu kupuju Kina i Indija ali po kojoj cijeni. Crpljenje nafte u Sibiru je relativno skupo u usporedbi s arapskom naftom. I još uz sve to ruska nafta se prodaje po puno nižoj cijeni. Rusi su preoteli Arapima tržište i što se sad događa. Saudijska Arabija nakon dugo godina mora ići u rebalans proračuna zbog smanjenih prihoda. Posljedica ruskog trgovanja na nekadašnjem arapskom tržištu… Dalje ću drugi put.

Ico
11 mjeseci prije

G 7 i EU mogu Putinu popušiti ( uz uvjet da Putin otkupna šlic), to su realnosti, sve ostalo su zablude! Putin ima energente i mineralne sirovine, a šta ina EU?!? EU ima Ursulu von der Pfizer i čudaka Josepa Borrella, budimo realni: EU je anglosaksonska pudlica.

Ico
11 mjeseci prije

Ukrajina što je to?!? Država sigurno nije, jer država ima svoje institucije koje rade u interesu domicilnog naroda, a Ukrajinci imaju institucije koje rade protiv Ukrajinaca.

Ico
11 mjeseci prije

7 dana prije specijalne operacije Putina u Ukrajini su ukrajinski oligarsi ( pljačkaši Ukrajinaca ), njih 25, svoje familije potovarili u svoje privatne zrakoplove, te ih prebacili na sigurno u Švicarsku i Austriju ( Beč ). Kada pičvajz u Ukrajini ( ostatak od Ukrajine ) prestane, tih 25 oligarha će se vratiti u Ukrajinu i nastaviti pljačkati bogatstva Ukrajine, a vi sinovi Ukrajine prolijevanje svoju krv za Rinata Ahmetova, odnosno za “qrčevo zdravlje”.

burt
11 mjeseci prije

zapad je ekonomski dominantan a dolar je glavna svjetska valuta

11 mjeseci prije

Lol 😂

Međusobnu trgovinu, umjesto u dolarima, u nacionalnim valutama odlučile pokrenuti Južna Koreja i Indonezija ..

tihobl
11 mjeseci prije

Evo problema za G7:

 На 43,8% обрађених гласова Ердогана је подржало 52,4% грађана. За његовог главног ривала лидера опозиције Кемала Киличадароглуа гласло је 41,7%.

Izgleda da nece biti drugog kruga.

goran
11 mjeseci prije

Južnoafrikanci imaju povoljno mišljenje o Rusiji i podržavaju njezinu politiku, rekla je u subotu za RT kći bivšeg južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume. Duduzile Sambudla-Zuma je to izjavila komentirajući nedavno izvješće u kojem se tvrdi da je na Twitteru širila proruske hashtagove.

U razgovoru za RT, Sambudla-Zuma, popularna influencerica u Južnoafričkoj Republici, potvrdila je da je doista objavljivala takav sadržaj, ali je naglasila da time samo izražava svoje mišljenje kao privatna osoba.

” Stojim uz Rusiju i uz predsjednika Putina “, rekla je Sambudla-Zuma, inzistirajući na tome da je ” Moskva ne plaća ” za izražavanje takvih mišljenja. Dodala je kako vjeruje da mnogi u Južnoj Africi i šire dijele njezina stajališta..

tihobl
11 mjeseci prije

До сада је пребројано скоро 80 одсто гласова, од којих Ердоган има 50,60%, а његов ривал Киличдароглу 43,6%, Киличдароглу тврди да побеђује, присталице опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа играју и певају.

Opozicija vec slavi pobjedu, kao sto su slavile pristalice Tihanovske. Meni ovo izgleda da se zapad odlucio na bjeloruski scenario i priznavanje gubitnika za predsjednika. molio bi redakciju da se za sutra pripremi i sastavi clanak o desavanjima u Turskoj.

Wenn
11 mjeseci prije

Amerikanac Scott Ritter je bio na paradi pobjede u Moskvi, stavio je video.

Ivan
11 mjeseci prije

Majmuni glupi, prekinite di i dovod kisika za opce dobro naroda koji tas trpe. Sto prije to bolje..

goran
11 mjeseci prije

al ce ih zajebat, mislim da smo samiu sebe zajebali sa ovim sranjima sto svima ceskamo jajca

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI