EU je pronašla svog arhineprijatelja: To je Viktor Orban

Viktor Orban
137 komentara

Europa je napokon našla zajedničkog neprijatelja protiv kojeg se boriti. Ne, to nije koronavirus, jer Europska unija nije sposobna pronaći zajedničke odgovore na razne krize. Taj je neprijatelj Viktor Orban, mađarski premijer i čelnik Fidesza, koji je ovog tjedna preuzeo svu vlast u zemlji i sprema se voditi Budimpeštu u izazovu o Covidom-19.

Ova odluka je Budimpešte je izazvala žestoku kritiku europskog „progresivnog“ svijeta, koji je napao mađarsku vladu, negirajući proceduru kojom je mađarski premijer centralizirao vlast. Europski liberali kažu kako je to „diktatura prerušena u demokraciju“.

Jasno je da novi mađarski zakon nije sinonim za liberalizam, što je nepotrebno obrazlagati. Orbanov izbor je očito dio složenog političkog i ideološkog mehanizma o kojem je mađarski premijer uvijek jasno govorio kada je iskazivao želju da se kao karizmatični vođa etablira u zemlji.

Međutim, vrijedi primijetiti kako je ono Europa odmah ogorčeno reagirala prema mađarskoj vladi, koja je Mađarima, nakon gubitka vremena, svađa, optužbi i sramotnog nepoštivanja drame koju su iskusile tisuće obitelji u Italiji i na ostatku kontinenta, napokon odlučila presjeći čvor i uzeti stvari u svoje ruke. Orban vjeruje da je ovo trenutak u kojem nema mjesta beskrajnim raspravama i da je uzimanje gotovo svih ovlasti najbolje što može ponuditi.

EU je našla svog neprijatelja

Budući da to nije mogla učiniti u raspravi kako reagirati na Covid-19, Europska unije je neprijatelja identificirala u premijeru koji, što je paradoks, točno slijedio upravo njene zakone.

Reći će se da je Orban sebi uzeo diktatorske ovlasti i da su odluke koje donosi čisti odraz demokratskog deficita, može biti i istina, ali je teško u ovom trenutku mađarskog premijera optužiti za „totalitarizam“.

Prije svega zato što je zakon o dodjeli “punih ovlasti” prošao parlamentarni nadzor, raspravu u Nacionalnoj skupštini i dobio je potpis predsjednika republike. I opet, kako ga optužiti za „diktatorski sustav“, ako je izabran u parlamentu, pod zakonskom obvezom da će poštivati sve mađarske zakone, a simbol sudske protuteže u političkim manevrima bilo kojeg lidera, Ustavni sud, nastavit će s radom, bez uplitanja i u punom sastavu.

S obzirom na ove proceduralne pretpostavke, jasno je da nas ova vrsta zakona, kojim parlament vođi dodjeljuje iznimno opsežne ovlasti u hitnim situacijama poput koronavirusa, ostavlja zbunjenima.

U tom smislu se optužbe mogu staviti u tipični liberalni ustavni kontekst. Osim toga, one dolaze iz političkog bloka u kojem nema lidera koji nije odabrao put opće karantene, oduzimanja ustavom zajamčenih sloboda i to s metodama koje bi se u bilo kojem drugom društvenom kontekstu sigurno definirale kao autoritarne ili čak totalitarne.

U svim su zemljama čelnici preuzeli pune ovlasti, vladaju hitnim dekretima, bez da prolaze ikakve parlamentarne procedure.

Često se izbjegava informirati nacionalne parlamente kada se šalju oružane snage na ulice i oštro skreće s pravnog sustava, proglašavajući obično ponašanje za „zločinačko“, što za bilo koju zapadnu i liberalnu državu do prije nekoliko tjedana činilo nezamislivim.

Ovdje, sa scenama koje svakodnevno viđamo, imamo ljude koji pozivaju na  „istočnjačke“ modele, a drugi traže da oružane snage nametnu policijski sat, dok vlade najavljuju dekrete i ekonomske mjere bez ikakvog konsenzusa s opozicijom ili pristanka zakonodavnih grana vlasti, da bi na kraju Orban bio optužen da je „autoritarni vođa“.

Prilično neshvatljivo, pogotovo zato što su liberalni model u ovom trenutku svi odbacili. Osim toga, ako u obzir uzmemo činjenicu da je opozicija trenutne mađarske vlade velikim dijelom sastavljena od stranke Jobbik, Orbana se može optužiti za sve, ali za odstupanje od pravne države i klasičnog liberalizma, to sigurno ne.

europaKoronavirusOvlastiustavviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
137 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar
4 godine prije

Kad krmaniš brodom u oluji, ne treba ti komitet od 50 članova koji ti viri preko ramena i višesatnom raspravom i glasanjem odlučuje koliko stepeni treba da skreneš levo ili desno da bi izbegao hridi.
Stari Rimljani (koji su, je li, osnova Zapadne civilizacije) su imali sličnu instituciju, diktatora.
Što se vremenskog ograničenja vanrednih ovlašćenja tiče, bilo bi dobro da su ih postavili ali to je više kozmetička stvar.
Ne zna se koliko će epidemija da traje, a sigurno nijedna zemlja EU neće sputati premijera/kancelara/predsednika na pola puta, već će mu automatski produžiti ovlašćenja – što mu izađe na isto.
Na kraju, Orban se javno obavezao da Parlament, ako ne bude zadovoljan njegovim radom, uvek može da mu ta ovlašćenja oduzme.
Čitava histerija ima izvor u Sorošu i njegovim plaćenim huškačima. Uveren sam da će Mađari tim lešinarima jasno dati do znanja gde mogu da zavuku svoje proteste.

Red Dog
4 godine prije

Meni je taj Orban toliko gadan, smatram da radi Evropi sta je Seselj radio srbima, da bih podrzao i Crnog Vraga protiv njega.
Sta znaju stovatelji o stvarnom Orbanu? Zasto napustaju madari koji mogu tu divotu? Jer i Madarska gubi stanovnistvo.
Orban je Milo Djukanovic Madarske.
Ksenofobican je kao i oni, to je njima dovoljno. A taj isti Orban bi im rado maznuo i Vojvodinu i Slavoniju.
On je zapoceo raspad EU 2015, pa je prirodna reakcija tela da napada parazita.
Ako i prezivi si EU ne moze dopustiti da joj parazit ostane u krvotoku :/

Max
4 godine prije

oni stalno traže neorijatelje a prve na udaru su suverene države.

Mishko
4 godine prije

Kakav clanak,razocaravajuce….Osoba u cijem uredu ili njegovog jednog od najvisih duznosnika stoji karta velike madjarske….Sa djelovima slovenije,hrvatske i srbije….Jos jedan mali hitler iz naseg sokaka….Ajmo sljedeci…..

crna guja
4 godine prije

bravo logicno doslo je drakulino doba samo sta ovi ne nabijaju na kolac

Zvrk
4 godine prije

Još jedno otkrivanje tople vode.
Da ste ovo napisali 2015., onda bi imalo smisla.
Oduvijek im je na piku, ali od te godine je definitivno postao arhineprijatelj.

Alex
4 godine prije

Mogu mu napuhat yaya kroz k…c!

Moreno
4 godine prije

Orbana su bar Mađari izabrali, a ko je izabra famozni ”stožer” u Hrvatskoj koji je uveja diktaturu i bez proglašavanja izvanrednoga stanja . . . EU birokrate je uvatla nelagoda jer nemogu upravljat sa Orbanom ka šta priko raznih paralelnih linija upravljaju sa ”stožerom” u Hrvatskoj koji sluša između ostalih javnosti i nepoznatih sluša i World Health Organization odnosno pulene Billa Gatesa i provode već poznatu agendu dil koje smo vidili iz snimaka meetinga Gatesovih operativaca Event 201.

Blu trabant
4 godine prije

Kako mogu biti neprijatelji kad imaju iste gazde? Malo glume za stoku sitnog zuba. Brzo ali kasno cemo doci do cjelokupne spoznaje .

Boris
4 godine prije

Ljudi otvorite oči. Orban je sorošev učenik, isti mu je platio školovanje i doveo ga na vlast. Ova igra koju igra orban kao da je protiv globalist je prašina u oči. On vjerno služi svom gazdi sorošu. Mađarska je jedina zamlje u europi gdje se bilježi priliv židova u svim drugim zamljema je odliv istih. Je li vam to malo čudno?
Orban je podvala.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Prije je policija trčala za onima što idu u banku sa maskom.
Sad policija trči za onima što idu u banku bez maske.
P.S.
Kad je u Europi korona karneval…. padaju sve maske?!

Ana
4 godine prije

Kakva je razlika u onom sto radi Macron, od onog stor adi Orban?
U imenu.
Kakva je razlika u onom sto radi Orban i u Spanjolskoj gdje je vojska na ulicama i brani narodu izlazak?
Vjerojatno opet u imenu…
Pokazi mi neprijatelja pa cu ti reci tko si…

Abe 04
4 godine prije

Problem je što Orban ovako odbija slijediti procedure. U Hrvatskoj s tim nemamo problem, zinulo se odmah. Mišljenja sam, a i jasno je otprije, da ne vodimo svoju politiku, mi slušamo proceduru i radimo sve korake, a i oni koji to vode kod nas ne znaju slijedeći korak. Zato i imaju muke da tumače razloge mjera i zato su kontradiktorni. Tumačenje mjera je i namjerno zbunjujuće.

varjag
4 godine prije

Orbanu svaka čast, oni koji ga ne razumiju i ne trebaju. Sada nije vrijeme za beskorisne rasprave (sjetimo se dr.Gajski), nego za akciju i disciplinu i postupanje u skladu sa zahtjevima medicinske struke, kako radi “famozni stožer” i njima pohvale, bar od mene. Dva ste mi komentara skinuli i ovo je zadnji od mene.

tuf
4 godine prije

Ostade im plakanje po medijima i službena priopćenja. Javnost svih zapadnih država u kojima pratim medije više ne doživljava ove podmetačine protiv Orbana kao nešto ozbiljno, nego dapače svi su uvidjeli da je ovaj cijelo vrijeme imao pravo i svi redom hvale njegove postupke.
Osim toga – ove izmjene su u mađarskom parlamentu prošle s većinom. Možemo li staviti ruku u vatru da je RH pokrila sve baze kroz parlament? Po mišljenju ustavnog suca baš i ne, čak dapače. Ovlasti su prešle na “stožere” u maniri državnog udara.
Ali neće se valjda EU obazirati na takve slučajeve, ako je spremna dokinuti demokraciju u Španjolskoj (Katalonija), sponzorirati teroriste (Sirija, Libija) i poništavati nadležnost nacionalnih sudova država članica.

Bosanac
4 godine prije

Fotke su mi jace od tekstova zadnjih dana

Ive
4 godine prije

Nazalost svijetom u vecini slucajeva vladaju ekstremno bogatima podobni a ne naciji i drzavi sposbni i potrebni. Pogledajmo samo Hrvatsku za razliku od Madjarske.

Trt
4 godine prije

Madžarski stožer za zabrane na aparatima.

jetflash
4 godine prije

Orbqan je san mokrih snova desničara. on je pravi desničar hvali se svojim uvlači cijeli narod da bude kao on a ustvari OVISI o novcima iz evropske unije to on zna i zato je jedini slao otvoreno, dugometražno, patetično pismo davivu cameronu da britanija ne izađe… njemu trebaju novci jačih zemalja evropske unije da bi mogao glumatati velikog liderra!!! zašto sada ne makne žicu prema nama u hrvatskoj migranata nema 6 godina? ? ? briga njega za biološku štetu nad životinjama on je pokazao svoju “snagu”. redikul…

Jole Prvi
4 godine prije

Orban je prije sveg suverenist,za razliku od gomile pedoliberala na čelnim pozicijama EU i nacionalnih država,koji su dušu prodali vragu ( Sorošu) i njegovoj kasti.Orban je bio odličan student i Sorošev stipendist.Vjerovatno je Orban mislio da je Soroš uistinu filantrop.No kako se bližio kraj njegovog školovanja i usavršavanja,Orban je doznao da ga Soroš ne stipendira da bude na korist svojoj državi,nego njemu i njegovoj lihvarskoj kabali.Tu je negdje Orban prebio račune sa Sorošem i unatoč svim privilegijama koje nudi Soroš svojim podanicima koje je instalirao na čelne pozicije u politici,Orban je to sve odbio i od svega izabrao radije miran san.Zato cijenim Orbana,za razliku od gomile ljigavih petokolonaša za koje se toplo nadam da će ih jednom stići kazna za veleizdaju matičnih naroda .Ja bih rado gledao nekakav Nurnberg II i suđenje Soroševoj kamarili gdje bi mnogi završili obješeni na banderama jer drugo ta gamad niti ne zaslužuje.A to što… Čitaj više »

FATIH
4 godine prije

IZDRZI VIKTORE!!!
UCINI SVOJU ZEMLJU SLOBODNOM.
PRIKLJUCI SE SLOBODNOM SVIJETU.
BJEZI IZ AMERICKE KOLONIJE!!!!!💚💛💚💜💛💚💜💛💚💛💚

nenormalno lud i zbunjen
4 godine prije

E moj logično…. Puna su vas usta slobode i neovisnih medija. Čitam ovdje da ste neovisni da se borite za neovisnost i slobodu medija a u istom momentu objavite ovo. Nigdje ni jednom riječju ne piše šta je uistinu uradija Orban. Cititam: “Orbana se može optužiti za sve, ali za odstupanje od pravne države i klasičnog liberalizma, to sigurno ne.” ma dajte molim vas……..napišite istinu: Orban je uveo vanredno stanje na NEOGRANIČENO vrijeme. Sječate li se onog: Proglašavam druga Tita za prijesednika brez oganičenja mandata! I danas oni isti koji kažu da je drug Tito bija diktator slave orbana, Može li na Logičnom jedan objektivan članak ko je Orban, kako je doša na vlast i šta radi? problem je mađarski jezik koji nije srpski pa da ga čitav svet razume, pa tako večina ne može znat šta Orban radi i ko je uistinu Orban. Drag mi je Logično ali sa… Čitaj više »

American_dream
4 godine prije

Brüssel je zbog corona krize vec pripremio paket financijske pomoci za clanice EU u iznosu od 200. milijardi eura,zivo me zanima hoce li Orban odbiti financijsku pomoc ili ce kao i uvijek do sada traziti jos vise,jer se od madjarske paprike i pro ruskog populizma definitivno ne zivi. Europski parlament konacno i definitivno mora lupiti sakom o stol i populisticke klaune poput salvinia ili orbana poslati u moskvu po pomoc,neka im super bogata rusija pomaze.

hiber
4 godine prije

Protiv virusa se mogu boriti samo antitijela koja stvara ljudski organizam. Ovaj krkan trenutno sve radi da preuzme Mol, a virus mu je odavno pokazao srednji prst.

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
4 godine prije

Trtaju da ovlasti ne ostanu vječno jer onda neće moći svoje ovlasti implementirati komisija i ostala žgadija.

nenormalno lud i zbunjen
4 godine prije

Molim Logično da objavi tekst o Orbanu……………od početka do kraja, pošteno.Dokažite da ste nezavisni novinari.
Saša F. ti nisi nikav novinar………….glumiš gljivu i širiš poluistine! Orbanov sendvičar! Dabogda ti orbanov sendvič zaglavio …….prodana dušo!
Napiši pošteno ili ne piši…………..sram te bilo!!!!

lud nenormalno i zbunjen
4 godine prije

Iden sad spat pošto moran ujutru rano razvozit narod na posa jer je javni prevoz obustavljen. Vozin jih besplatno sa svojim 23 godine starim kombijem za koji Greta kaže da je kriv za globalno sagrevanje i koji je trenutno neregistrovan i nema osiguranja jer mi je moja vlada onemogučila da napravim tehnički i produžim osiguranje, dok u šoping mogu brez problema. Vozim pun kombi dva puta gori doli i niko nema maske. Imam ja jednu ali tu tribam za u šoping. Istu nosim več 10 dana. Dobra je još do 1 maja. Za sad smo svi fala Bogu zdravi.
O tome niko ne piše…………trenutno je važniji orban.
Virujte mi na reč…………nije sve suho zlato kaj političari kažu i mediji pišu.
Na muci se poznaju junaci. Perite ruke, glavu če vam oprat političari i mediji.
Bok….

Bosanac
4 godine prije

Kaze Ursula (ona iz EU) u kontekstu pomoci ostalim clanicama: The EU Commission would take loans at the international financial markets and then lend funds to the bloc’s members, particularly to those with already damaged economies

Kukulele
4 godine prije

Imamo i mi takvog..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI