EU mora preispitati politiku finansiranja Ukrajine

Viktor Orban - Ukrajina
16 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da Evropska unija preispita svoju strategiju finansiranja ukrajinske bitke s Rusijom, upozoravajući da će se usprotiviti svakoj daljoj pomoći osim ako čelnici bloka ne budu sigurni da su njihovi ciljevi “realno ostvarivi” bez stalne podrške SAD .

Orban je svoju prijetnju uputio u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, rekavši da se nikakva diskusija o finansiranju Ukrajine, pristupanju Kijeva EU ili daljim sankcijama protiv Rusije ne može dogoditi dok se ne održi “strateška rasprava”, prenosi Politico u srijedu . Prema pismu, u pismu se traži da se takva revizija obavi kada se lideri EU sastanu u Briselu sljedećeg mjeseca.

“Evropsko vijeće bi trebalo da razmotri implementaciju i djelotvornost naše trenutne politike prema Ukrajini, uključujući različite programe pomoći”, napisao je Orban.

Dodao je da uz buduću pomoć glavnog dobrotvora Kijeva, SAD, ugroženih stranačkim prepirkama u Washingtonu, evropski lideri moraju ponovo procijeniti da li treba da ostanu na tom kursu.

“Evropsko vijeće mora imati iskrenu i otvorenu raspravu o izvodljivosti strateških ciljeva EU u Ukrajini”,  napisao je Orban.

Smatramo li i dalje ove ciljeve kao realno ostvarive? Je li ova strategija održiva bez snažne podrške Sjedinjenih Država? Možemo li stalnu podršku Sjedinjenih Država uzeti zdravo za gotovo? Kako zamišljamo sigurnosnu arhitekturu Evrope nakon rata?

Evropski savet nije spreman da donosi ključne odluke o politici Ukrajine – uključujući bezbednosne garancije, dalju pomoć, sankcije Rusiji i proširenje EU – sve dok zemlje članice ne postignu konsenzus o svojoj strategiji, kaže Orban.

Mađarski premijer mogao bi iskoristiti pravo veta Budimpešte kao članice EU da blokira isporuku 50 milijardi eura (54,4 milijarde dolara) ekonomske pomoći obećane da će pomoći finansiranje ukrajinske vlade usred sukoba s Rusijom, kao i 500 miliona eura vojne pomoći. Orban bi također mogao odložiti odluku o otvaranju formalnih pregovora s Kijevom za pridruživanje EU.

Orban se u više navrata sukobio s EU po pitanjima od sankcija Rusiji preko ilegalne imigracije do LGBTQ propagande. EU uskraćuje 13 milijardi eura sredstava Mađarskoj zbog navodnih kršenja standarda “vladavine zakona” u bloku .

Mađarski premijer pozvao je na pregovore o okončanju rusko-ukrajinskog sukoba, umjesto da produžava krizu i rizikuje dalju eskalaciju. Prošlog mjeseca je uporedio briselsku vladavinu taktiku sa Sovjetskim Savezom, nazivajući blok “lošom savremenom parodijom” na SSSR.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto sugerirao je u subotu da su neki evropski lideri izgubili dodir sa realnošću kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

“Neki ljudi sebe zamišljaju u Fortniteu”, rekao je, misleći na popularnu video igricu. “Oni pate od vojne psihoze i iz nekog razloga vjeruju da pošiljke oružja mogu donijeti mir.”

eumađarskaOrbanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
5 mjeseci prije

Oklada EU-a da porazi Rusiju u sukobu u Ukrajini bila je neuspješna, a sada je unija zarobljena, rekao je bivši američki obavještajac Scott Ritter u intervjuu za YouTube kanal Gegenpol.

“EU se satjerala u kut. Tijekom godina, Borrell je dao nekoliko zapaljivih izjava, predviđajući pobjedu Kijeva i hvaleći ulogu EU-a u njezinu postizanju. Sve su se pokazale neutemeljenima. Ukrajina je izgubila, a Europska unija ne može učiniti ništa da promijeni taj rezultat”, rekao je.

Prema mišljenju stručnjaka, EU uništava samu sebe nastavljajući podržavati Ukrajinu.

“Svaka načela koja su imali, bilo kakva ideja o organizaciji koja se temelji na pravilima, sve je bačeno kroz prozor. On sada nije ništa drugo nego profitabilno oruđe utjecaja za najveće članice Europske unije, što znači da to nije Europska unija, već organizacija koju kontrolira šačica država. Opasnost je da riskira da postane nebitan jer takvo ponašanje nitko neće tolerirati”, zaključio je Ritter.

Darko 7
5 mjeseci prije

Smisao financiranja Ukrajine je osiromašenje građana EU. Mađari tu pružaju neki otpor i to se mora pohvaliti, ali također i taj model preseliti i na Hrvatsku. Zašto bi mi ratovali za tuđe ciljeve? Mislim da je prosječan građanin zagađen medijsko-političkom propagandom koja teško diskreditira svakoga koji uputi konstruktivnu kritiku na ovaj inscenirani sukob u Ukrajini od strane Amerikanaca.

Max
5 mjeseci prije

Sasvim logično.

tihobl
5 mjeseci prije

Kanadjani su rekli da ce finansirati Kijev u 2024. i 2025. a poslije neka ne racunaju na njih.

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Evo kako izgleda nasilna mobilizacija mladih po ulicama u Ukrajini:

t. me/pernar/15481

tihobl
5 mjeseci prije

Pisao sam da su prebjegli ukropi sastavili bataljon i pridruzili se donbasovcima. Danas su postigli prvi uspjeh, zarobili su gruzijske placenike. Zelenski neka nastavi sa mobilizacijama, batalon prebjega ce prerasti u brigadu, pa u diviziju.

Ico
5 mjeseci prije

Orban je domoljub!
Miomir Žužul je VELEIZDAJNIK!

Ico
5 mjeseci prije

Ako Angosaksonci ne žele financiratiQrcosvirca koji imaju interes u Ukrajini, zašto bi EU financirala Qrcosvirca kada nema nikakav interes u Ukrajini, osim Ukrajinskih izbjeglica kao jeftina radna snaga ( sluge ).

tihobl
5 mjeseci prije

Украјинци су америчке касетне бомбе назвали срањем у поређењу са руским бомбама.

Pa ne moze se uporediti kasetna bomba iz VBR sa avionskom kasetnom bombom. Rusi su im mjesecima govorili da ne koriste kasetne bombe, a sad kad su rusi poceli da uzvracaju nastala je kmeka. Prije dva dana udarili su po Avdejevci i eno kmeke po internetu. Na tom sektoru NATO obilno koristi kasetnu municju mjesec dana, a rusi ne jaucu. Izazvali su ruski odgovor i ovu zimu uzivace u carima kasetne municije.

tihobl
5 mjeseci prije

Изабрани председник Аргентине Хавијер Мајли разговарао је са Зеленским и позвао га да на територији ове јужноамеричке земље одржи самит Латинска Америка-Украјина.

tihobl
5 mjeseci prije

Украјинац је лутао кроз планине више од три дана у нади да ће напустити земљу и смрзнуо се – открили су га граничари

Једва је говорио, ништа није јео. Са собом је имао пасош и румунску боравишну дозволу. Бегунцу лекари констатовали хипотермију, исцрпљеност и промрзлине екстремитета.

tihobl
5 mjeseci prije

Бандеровцима је забрањено да користе америчке тенкове Абрамс до следећег пролећа

tihobl
5 mjeseci prije

Не знам да ли Украјина може да преживи до фебруара 2024. – Сенатор Крис Марфи

Alex
5 mjeseci prije

Pomoć Ukrajini mora biti na dobrovoljnoj osnovice,kao i svaka pomoć. A ne da se uzima od gladnih i potrebitih,da bi se dalo Ukrajini oružje za rat,u koga bi kasnije mogla biti uvučena i naša djeca. Tko ima pravo tražiti da financiramo pogibiju svoje djece.
I to zbog najkorumpiranije zemlje u Europi,gdje političari zamrače dobar dio pomoći koji stigne sa Zapada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI