EU ne uspijeva deblokirati pomoć od 5 milijardi eura Ukrajini

Josep Borrell i Dmitry Kuleba
15 komentara

Unija je Kijevu obećala više novca unatoč stalnom protivljenju Budimpešte

EU će razmotriti paket vojne pomoći Ukrajini od 5 milijardi eura za 2024., rekao je u ponedjeljak u Kijevu visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku Josep Borrell. Međutim, mađarski veto na postojeći fond od 500 milijuna eura “Europska pomoć za mir” još nije povučen. “Predložio sam novu višegodišnju bilateralnu dodjelu Europskog mirovnog fonda, do pet milijardi za iduću godinu”, rekao je Borrell na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrijem Kulebom. ”Nadam se da možemo postići dogovor prije kraja godine”.

Sudbinu sadašnjih fondova EPF-a, koje Mađarska drži od svibnja, nije spomenuo. Prema EuroNewsu, Borrell nije spominjao stav Budimpešte, rekavši samo da će se EU podrška Kijevu nastaviti “u svim dimenzijama”.

Mađar Peter Szijjártó bio je upadljivo odsutan jer je 26 drugih članica bloka poslalo ministre vanjskih poslova na iznenadni sastanak u Kijevu, zamišljen kao iskazivanje potpore Ukrajini u sukobu s Rusijom. Zamjenik je predstavljao Budimpeštu, navodi EuroNews.

”EU ostaje ujedinjena u potpori Ukrajini”, ustrajao je Borrell na tiskovnoj konferenciji. ”Ostajemo ujedinjeni. Ne vidim niti jednu državu članicu koja je odustala od svoje obveze u iskazivanju podrške Ukrajini alatima koje imamo”.

Na pitanje o specifičnostima te potpore, Borrell je rekao da će EU “nastaviti činiti što je činila i dosad”. EU je Ukrajini poslala više od 25 milijardi eura (26,4 milijarde dolara) vojne pomoći od veljače 2022., dok je ukupni iznos vojne, financijske i humanitarne potpore dosegnuo 85 milijardi eura (89,8 milijardi dolara), otkrio je Borrell u nedjelju. Također je obećao da će blok nastaviti pomagati Kijevu bez obzira na to što se dogodilo u Washingtonu. Američki Kongres u subotu je donio rezoluciju kojom se izbjegava zatvaranje vlade koja ne uključuje nova sredstva za Ukrajinu.

“Ni pod kojim okolnostima ne možemo dopustiti da američka potpora Ukrajini bude prekinuta”, rekao je u nedjelju američki predsjednik Joe Biden, pozivajući i demokrate i republikance neka ”podrže ovo”.

Pentagonu je ostalo oko 1,6 milijardi dolara od 25,9 milijardi dolara koje je Kongres dodijelio pomoći Ukrajini, ali koristi taj novac za popunjavanje američkih vojnih zaliha, rekla su dva dužnosnika za Politico u ponedjeljak. Ranija “računovodstvena pogreška”, koja je bila dio Bidenovog Povlačenja sredstava, oslobodila je još 5,4 milijarde dolara vrijednog oružja i streljiva iz američkog arsenala.

eumađarskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ime
6 mjeseci prije

znači idu cijene benzina i grijanja gore. i telekoma.
jbvpm

vanja
6 mjeseci prije

Tog majmuna španskog bi trebalo išamarati da mu se zaustavi histerija.

Ukratko
6 mjeseci prije

Priĉa se da je moralni, principijelni pravedni orban spreman popustiti ako madjarskoj puste neki pinkicu

Jos jedan dokazani PatiJJota koji prodaje ideale za pare?

žile29
6 mjeseci prije

Pa šta misli ovaj majmun španjolski koji je vec sa jednom nogom u grobu da on vodi čitavu EU i da ce narod samo šutit i trpit na svoju štetu!!Pa neče više dugo a onda bude bežanija skupa sa onom kuzlom od von der lajnove

Volim rusiju
6 mjeseci prije

RUSKI sud osudio je u odsutnosti na osam i pol godina zatvora bivšu novinarku državne televizije Marinu Ovsjanikovu, koja se u emisiji vijesti pojavila s plakatom na kojem je pisalo “Zaustavite rat” i “Lažu vam”. Ovsjanikova je proglašena krivom za “širenje svjesno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama”, navodi se u priopćenju koje je sud objavio na Telegramu.

tihobl
6 mjeseci prije

Kijevu treba 4.5 milijarde mjesecno da nastavi funkcionisati. Prekid finasiranja dovece da se nacisticki rezim urusi kao kula od karata.

Bruno
6 mjeseci prije

“Ako neko hoće ići u Ukrainu da se bori, mi ga ne možemo spriječiti.” reče huškač Plenković. Međutim kada su Rusi osudili na smrt onog jadnika, onda je svinjski grobar ubirao dnevnice i išao moljakati da ga se oslobodi. Na račun hrvatskih poreskih obveznika. Ko je dedo Borell da u ime svih hrvatskih građana obećava pomoć. To nemože ni lažov Plenković jer ima potporu samo 17% birača. Ko je on da se razbacuje našim novcem.Neka se radije brine da mladi ne odlaze. Neka se brine o ilegalnoj migraciji. Neka se brine da granični prijelazi budu završeni.

Goran
6 mjeseci prije

Serem se ja na cijelu uniju,svima je potreban mir i pečeni prasići,a ne dolivanje ulja na vatru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI