EU traži način da riješi tenzije između ključnih članica

EU imigraciona politika
17 komentara

EU hitno pokušava pronaći način da razriješi eskalirajuću svađu oko tražilaca azila spašenih na moru koji je suprotstavio Francusku protiv Italije, otkrio je visoki zvaničnik u Briselu. Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas rekao je medijima da Brisel želi sazvati vanredni ministarski sastanak u nadi da će dvije zemlje članice popraviti stvari.

U intervjuu za Politico objavljenom u petak, Schinas je rekao da EU “ne može dozvoliti da se dvije države članice međusobno bore javno i stvaraju još jednu političku krizu oko migracija.”

Kako bi ublažila situaciju, Evropska komisija “preuzima inicijativu” i poziva na sastanak ministara unutrašnjih poslova u narednim sedmicama, dodao je zvaničnik.

Prema Schinasu, bolje bi bilo sveobuhvatno rješenje koje se bavi cjelokupnom centralnom mediteranskom rutom migranata. To bi trebalo da uključuje “razvojnu pomoć i pomoć susjedima zemljama porijekla i tranzita”, oblast u kojoj još ima prostora za napredak, istakao je potpredsjednik Evropske komisije.

Tenzije između Pariza i Rima su se rasplamsale nakon što je nedavno položila zakletvu italijanska vlada odbila da pusti brod Ocean Viking, kojim upravlja francuska nevladina organizacija, da pristane u svojim lukama. Plovilo je prevozilo oko 230 migranata koji su spašeni na moru.

Francuska vlada je brzo prozvala „neprihvatljivo ponašanje“ Italije i nepoštovanje svojih evropskih obaveza.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u četvrtak da će francuske vlasti dozvoliti Ocean Vikingu da se usidri u Toulonu.

Međutim, Pariz je također najavio da će zamrznuti svoj prethodni plan da primi 3.500 tražilaca azila koji se trenutno nalaze u Italiji, i pozvao druge zemlje članice EU da učine isto.

Italijanski premijer Giorgia Meloni je u međuvremenu osudio Francusku zbog izdaje „evropske dinamike… solidarnosti i dijeljenja”, i opisao stav Pariza kao „agresivan”.

Uzastopne italijanske vlade insistirale su da je zemlja morala da primi nesrazmjerno veliki broj pridošlica i pozvale druge zemlje članice EU da podijele teret.

Novoizabrani kabinet obećao je da će suzbiti ilegalnu imigraciju.

eufrancuskaItalijatenzije
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
damjan
1 godina prije

tu stoku treba pobacit nazad u more i nek plivaju kuči a ne po evropi silovat žene…stoka muslimanska…

Anto
1 godina prije

EU ce se raspasti, izisla je Britanija a i Mađarska ce uskoro jer EU nema demokracije zapravo to je ropstvo za male narode.Sto prije shvate to bolje.

Max
1 godina prije

Bezvezna posla.

tata mata
1 godina prije

sve ih uvaliti u kucu usrulji ,pogotovo onu bradatu djecu od 10-15god

tihobl
1 godina prije

Nije to jedina migrantska tenzija u EU:

„Конфедерација пољске круне“, пољска националистичка партија, предлаже да се од украјинских грађана који живе у Пољској ,захтева да потпишу изјаву о лојалности пољском народу и признању злочина присталица Бандере.
 „Обавезујем се да након мог повратка у Украјину ширим информације о злочинима присталица Бандере међу цивилима у циљу јачања пољско-украјинских односа“, наводи се у тексту декларације.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Znači Francuzi prosvjeduju zbog toga što se francuski brod ne može riješiti nepoželjnih u Italiji!? Ima li koji talijanski NGO koji ima brod da malo Francuzima iskrca imigrante u njihove luke pa da se oni malo počnu buniti i zabranjivati pristanke talijanskih brodova!?

CroExit
1 godina prije

Kad se braća žabari pokefaju međusobno. Uf 😂

Gnostik
1 godina prije

Uzrok- posljedica.Mosad,migranti.

Lucija, prva
1 godina prije

Ali, dva broda koja su stigla u Italiju imaju vlasnike u dvije Ngo organizacije iz Njemačke.

Rješenje je jednostavno: zaplijena brodova i ukidanje tih NGO.

Nakon što vrate neke nove brodove i ponove postupak, bit će svima jasno.

Mi krivo govorimo o državama : Francuska, Njemačka.
Tko je taj u tim državama koji štiti te NGO?

Zašto narod to ne počisti?
Ti koji rade za njih su vrlo jednostavno – izdajnici svog naroda.
Iz kojih sredstava bi netko te migrante trebao hraniti? I zašto?

Gnostik
1 godina prije

Truli brod tone a pacovi biježe.Logično?Za pacove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI