EU nije uspjela dogovoriti nove antiruske sankcije

Paris EU zastave Evropska unija
16 komentara

Zemlje EU nisu uspjele postići dogovor o novom paketu antiruskih sankcija na sastanku ambasadora u srijedu, a pitanje sintetičke gume postalo je ključna tačka, piše Politico. 

Bilten izdanja od četvrtka Playbook citirao je nacrte dokumenata EU do kojih su došli novinari.

Sintetička guma je smjesa koja se koristi u proizvodima kao što su gume i glavni je uvozni proizvod za EU. Prema Politico-u, zemlje uključujući Italiju i Njemačku skeptične su u pogledu zabrane trgovine s Rusijom, dok je Poljska za.

Rusija je 2021. izvezla sintetičku gumu u vrijednosti od skoro 2 milijarde dolara, dodaje Politico, a proizvod u vrijednosti od oko 700 miliona dolara prodat je zemljama EU.

Lideri EU su priznali da je pojačavanje sankcija Rusiji postalo sve teže jer bloku ponestaje područja za ciljanje.

Pojedine države članice povukle su crvene linije na nekim stavkama, a Mađarska je izjavila da neće podržati nijedan paket uključujući ograničenja ruske nuklearne energije zbog sporazuma s Moskvom o proširenju svoje nuklearne elektrane Paks. Premijer Viktor Orban rekao je da Budimpešta “očigledno mora staviti veto” na takav prijedlog ako ga iznese EU.

Kijev lobira kod svojih zapadnih pristalica da ciljaju na rusku nuklearnu industriju.

Očekuje se da će predstojeći paket sankcija biti usvojen prije 24. februara, na godišnjicu pokretanja ruske vojne operacije protiv Ukrajine. Prema izvorima Politico, paket bi mogao uključivati ​​dodatna ograničenja protiv ruske avio industrije, banaka i flote naftnih tankera.

euNovi Paketrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Samo vi uvodite sankcije,one najvise pogadjaju vas.Sada se ne moze stati,EU tone sve dublje ali ne smiju priznati poraz radi javnog mnjenja.

Jednostavno receno
1 godina prije

Ne brinite za par dana će samo dok se konsultuju s putinom kako će perutari svoje građane.

Roky
1 godina prije

Sankcije EU uvodi samo ako njima odgovaraju naravno , sanjali ste da ce se evropa smrzavati bez ruskih derivata ali sta bi ukljuci se Kazahstan i Iran i evo svaki dan gorivo u padu .

Rudar
1 godina prije

Amerika izvrsno odrađuje zacrtano, razoružava Europu, od Rusa stvorili baba Rogu koju stalno treba sankcionirati, na štetu EU, naravno. Rusiju se ratom dodatno opterećuje, tj. lagano slabi, vojno, za sada, Europa počinje sa nesuglasicama, znači lagani razdor u Uniji, za USA win-win situacija.

DJ Krmak
1 godina prije

Sankciji ne pogađaju EU nego siromašne građane EU je političari i bogati si ionako ukradu ili podignu plaću koliko im se prohtije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI