EU odredila datum za odluku o kandidaturi Ukrajine

Kandidatura Ukrajina za EU
21 komentar

Budućnost Evrope je i Ukrajine, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak Evropskom parlamentu u Strazburu, dodajući da će „sljedeću stranicu“ u istoriji bloka pisati Ukrajinci.

Šef komisije EU rekao je da se Brisel raduje što će dobiti odgovore Ukrajine na upitnik za članstvo. Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je Kijev predao EU dokument od 5.000 stranica.

Komisija ima za cilj da iznese svoje mišljenje o tom pitanju u junu, napisala je von der Leyen na Tviteru.

Međutim, francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je također bio prisutan na sjednici Evropskog parlamenta, upozorio je da Kijev ne treba očekivati ​​brzo pristupanje bloku. „Čak i da sutra damo Ukrajini status kandidata… svi savršeno dobro znamo da bi proces dopuštanja da se pridruže trajao nekoliko godina… nekoliko decenija“ , rekao je on.

Ranije u maju, sličnu ideju iznijela je austrijska ministrica EU poslova Karoline Edtstadler, koja je rekla da je malo vjerovatno da će se pridruživanje Ukrajine EU dogoditi u sljedećih pet do deset godina“.

Francuski lider je rekao da se protivi ideji da blok snizi svoje “strože” standarde samo da bi se nekim nacijama omogućilo da se prije pridruže. Umjesto toga, predložio je uspostavljanje drugog formata koji bi uključivao one koji teže da se pridruže EU i, očigledno upućujući na UK, one nacije koje su je već napustile.

“Naša je istorijska obaveza… da stvorimo ono što bih danas pred vama opisao kao evropsku političku zajednicu”, rekao je Makron, dodajući da će ova nova “organizacija” omogućiti “demokratskim evropskim nacijama” da sarađuju na poljima politike, sigurnosti, energije, transporta, investicija i infrastruktura. Francuski predsjednik je ustvrdio da EU ne može ostati jedino organizaciono tijelo Evrope, “s obzirom na njen nivo integracije i ambicije”. On, međutim, nije precizirao kakav će format imati ova nova organizacija.

I Macron i von der Leyen također su se zalagali za promjenu sporazuma EU. “Moramo reformisati naše tekstove – to je očigledno”, rekao je francuski predsjednik. Von der Leyen je tvrdila da bi “glasanje jednoglasno” trebalo da postane stvar prošlosti “ako želimo da idemo brže”, jer “više nema smisla” u određenim oblastima.

Ideja je, međutim, naišla na kritike članica EU koje su rekle da sada nije vrijeme za “institucionalne rasprave” i nazvale sve potencijalne izmjene ugovora “nerazmotrenim i preuranjenim”. Među onima koji su se protivili inicijativi su Danska, Švedska, Poljska, Češka i baltičke države.

Ukrajina je dostavila prvi dio upitnika sredinom aprila. U ocjeni ponuda za članstvo, Evropska komisija ocjenjuje sve, od ekonomskog učinka zemlje do pravnog sistema, zajedno sa propisima o zaštiti okoliša i poljoprivrednim praksama. Ovaj proces može trajati decenijama – Turska je, na primjer, kandidat od 1999. godine.

Punopravno članstvo također ovisi o jednoglasnoj saglasnosti država članica EU.

eukandidaturaukrajinaUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Hahahaha…. KO ČE KANDIDIRATI?
Pa Ukrajina uopšte još nezna u kojim če okvirima opstati?
Pa ovo postaje iz dana u dan veča farsa!
Mediji se doslovno prave gloopi razmatrajuči ko če biti vlasnik Mjesca!!!!

BTK
1 godina prije

Jel to ona Ukrajina gdje pale žive ljude pred kamerama bez sudskog epiloga i gdje već 8 godina pronalaze dekapitirane civile, gdje državna vojska granatira civile 8 godina, itd itd.
Može onda i Turska danas odmah, a zašto ne i Izrael sutra, a ISIL prekosutra.

Ja to onako
1 godina prije

Moze ali samo pola Ukrajine posto druga polovina ne pripada nacistima.

iiiistina
1 godina prije

eto se nižu postovi – komentari u more logicno.com….a kupanje u moooruuu se voli ka’ i čitanje logičara gladnih info-imputa di večina misli kako daje pametan prilog….pa nekako se mora proći daaaan jer ni motika te ne trpi stalno ka’ ni tipkovnica…….i šta sad priložiti il’ ne….a pošto nama još ne gruva ispod nogu evo djelić pametovanja za info more: Dakle, mućnimo malo svojom glavom i pogledajmo što se sve oko nas događa. Mnogi uopće ne uočavaju neke promjene, a niti se njima ne prilagođavaju. Da bi mogli objasniti neke pojave, potrebno nam je određeno znanje. Sa porastom količine znanja, raste nam svijest, a što smo svjesniji, to nam je lakše prebroditi sve probleme koji nas usput zateknu u životu. ———- Ovo bi moglo biti jako bitno za shvatiti: Pitanje: Da li postoje kakva tehnološka sredstva koja bi nas zaštitila? Odgovor: Jedina obrana koju trebate je ZNANJE. Ono vas štiti… Čitaj više »

ZZ Top
1 godina prije

Znaci Rusi ce nicim izazvani postati clanica EU😂

mislim
1 godina prije

ursula ,kojim demokrataskim procesima je ona dobila pravo da se nju sluša.?

tihobl
1 godina prije

Ko nju sta pita?
Nije bitno sta je rekla ona, vec sta je rekao americki ambasador.

Americki ambasador je rekao Vucicu: ako ne uvedes sankcije Rusiji primicemo te u EU, pa ce sankcije automatski biti uvedene, bes pitanja Srbije. Americki ambasador kad naredi da se Ukrajina primi u EU bice primljena u roku odmah. Kraj price.

mrdo
1 godina prije

Od bivše tamnice naroda Ukrajine ostati će Galicija i Volinjska oblast – možda.

Max
1 godina prije

To nije po propisu.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Ja najbolje znam kuda ide Europska unija. Ja sam ginekolog.”
Ursula von der Leyen

P.S.
”Daj Bože da te tvoja djeca i unuci zovu onoliko često koliko Macron zove Putina.”
Baba

gargamel
1 godina prije

Turska je kandidat već nekih 30 godina…

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Nacistička Kurvetina von der Lažljivica protežira i potpomaže nacističke režime. Potrebno je: locirati je, uhapsiti je i u kazamat predati je.

indy
1 godina prije

Hočeš reči Boku Kotorsku.Te po tome ključu primiti cjelu BiH,te i Srbiju,jer neki sadašnji djelovi Srbije su nekada bili djelovi AU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI