EU otkriva stav o ratu između Izraela i Gaze

Unistena Gaza nakon Izraelskog napada
16 komentara

EU je osudila Hamas i naredila militantnoj grupi da oslobodi izraelske taoce bez preduvjeta, potvrđujući podršku pravu Izraela na samoodbranu unutar granica međunarodnog prava u izjavi koju je u nedjelju objavilo Evropsko vijeće.

Potvrđujući opredijeljenost EU za ” trajan i održiv mir zasnovan na rješenju dvije države kroz pojačane napore u bliskoistočnom mirovnom procesu “, u izjavi se poziva na nastavak angažmana s ” legitimnim palestinskim vlastima ” i njihovim regionalnim i međunarodnim partnerima.

Članovi Vijeća opisali su humanitarnu pomoć civilima u Gazi kao ključnu za sprječavanje dalje eskalacije neprijateljstava, ali su ponovili da “nema opravdanja za teror “. Svi civili moraju biti zaštićeni ” u svakom trenutku u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom “, navodi se u saopštenju. EU je ” spremna nastaviti pružati podršku onim civilima kojima je najpotrebnija u Gazi u koordinaciji s partnerima “, sve dok se može osigurati da takvu podršku ne ” zloupotrijebe terorističke organizacije “, navodi se.

Evropska komisija je u ponedjeljak obećala da će ” hitno pregledati ” razvojnu pomoć palestinskim teritorijama kako bi se uvjerila da nijedno od sredstava nije zloupotrijebljeno, povlačeći se izjavom koju je manje od šest sati ranije izdao povjerenik EU Oliver Varhelyi da će sva pomoć Palestini ” odmah ” biti suspendovan.

Neposredno nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael prošle subote, EU je izjavila da je 27 država članica bloka ” solidarno s Izraelom koji ima pravo da se brani u skladu s međunarodnim pravom, suočenim s takvim nasilnim i neselektivnim napadima “. Aktivnosti Hamasa bi samo ugrozile palestinske nade u mir, tvrdi se u saopštenju, posebno izostavljajući bilo kakvo spominjanje rješenja o dvije države.

Izrael je potom pokrenuo najintenzivniju kampanju bombardovanja Gaze u istoriji te teritorije, ubivši preko 2.329 Palestinaca, sravnivši s zemljom čitava naselja i raselivši skoro pola miliona ljudi od nedjelje.

Naredba za evakuaciju koju su u četvrtak izdale izraelske odbrambene snage za svih 1,1 miliona stanovnika sjeverne Gaze, eksperti UN-a za ljudska prava okarakterisali su kao teško etničko čišćenje, dok je predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas odbacio zahtjev kao jednak drugom Nakbi, pozivajući se na prisilno uklanjanje stotina hiljada Palestinaca iz njihovih domova i zemlje od strane novoosnovanog Izraela 1947. i 1948.

eugazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
6 mjeseci prije

EU je naredila Hamasu… 🤣

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Prvo Njemica Merkel pozove milijune Arapa u Njemačku, a samim time i u druge europske države prodajući priču narodu da im nedostaje radne snage. Osam godina kasnije, još ih je pola na socijali. Onda Nijemac Scholz počne izjednačavati socijalna davanja sa slabije plaćenim poslovima u Njemačkoj. Zatim zatvori nukelarke, zabrani dovod jeftinog ruskog plina i ni riječ ne zucne o uništenim Sjevernim Tokovima, dižući cijene energenata nekoliko puta uništavajući njemačko gospodarstvo, a posljedično i europsko. Potom odustane od 65-godišnje politike vojne neutralnosti Njemačke i zakrvi sa Rusima. Onda Njemica Ursula von der Leyen naruči do 4,2 milijarde Covid cjepiva na 448 milijuna stanovnika sa isporukom od kraja 2020. do kraja 2023. sa prisilama na cijepljenje eksperimentalnim genetski modificiranim cjepivima (ukupna cijena cca. 75 milijardi eura) i ograničavanjima kretanja, a sada provocira arapsku rak-ranu Palestinu sa ovakvim službenim izjavama u ime EU. A osoba iz pozadine je Nijemac Klaus Schwab. Ono… Čitaj više »

Rat i Mir
6 mjeseci prije

EU inače Američka kolonija još je jednom pokazala da vjerno služi svoje Američke gazde

eks
6 mjeseci prije

EU je poslednja rupa na svirali – američkoj .

Max
6 mjeseci prije

Beskorisni kao i obično.

prika
6 mjeseci prije

EU je bitno da su se židova rijesili na vrijeme .

Bruno
6 mjeseci prije

Kada mlohava ćuna i smežurano spolovilo naredi HAMAS-u prekid vatre sigurno će poslušati i vjeruju im. Kao što su i ukrainci vjerovali pa nisu potpisali Minske sporazume. Gdje su sada? Raseljeni ubijeni, razrušeni. To je lijepa budućnost koju nude mlohava ćuna i smežurano spolovilo.

tihobl
6 mjeseci prije

EU je totalno nebitna, a ni ameri nisu bitni.
Blinken je na BI turneji i nakon Izraela posjetio je SA. Bin Salman mu je zakazo sastanak uvece, a na njega je dosao tek ujutro kad se nsapavao. Blinken ga je cijelu noc cekao sjedeci na stolici.

Zlovenac
6 mjeseci prije

Šaljite jim Azov.

Jomla
6 mjeseci prije

Što se prenemažu, nek’ odma’ kažu da svu humanitarnu preusmjeravaju na Izrael, i nešto malo u Ukrajinu 😛 😛

Samo U Prolazu
6 mjeseci prije

Znaci samo Izrael se ima pravo braniti?! To je stav EU?

Realno
6 mjeseci prije

Cirkus za tupave mase ide dalje. Uskoro i u vašem selu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI