EU podijeljena oko podrške Ukrajini

Rusija i Evropa
26 komentara

Članice EU se sukobljavaju oko toga kako bi trebale podržati Ukrajinu, s tim da neke zemlje nisu spremne da Kijevu pruže paket pomoći od 9 milijardi eura (9,1 milijardu dolara), rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko u intervjuu za italijanski dnevnik Corriere della Sera u ponedjeljak.

Tvrdio je da se svijet umorio i od sukoba Ukrajine sa Moskvom.

“Naravno da dobijamo oružje i vojnu pomoć, ali to nije dovoljno… To je jasan znak da su se Evropska unija i ostatak svijeta oko Ukrajine pomalo umorili od ovog rata. To je razumljivo; pate od cijena nafte i gasa”, rekao je ministar.

Corriere della Sera je u nedjelju izvijestio da je Njemačka blokirala paket od 9 milijardi eura za Ukrajinu. Berlin se također navodno protivio prijedlozima za financiranje Ukrajine korištenjem zajedničkog evropskog duga, što je potez koji je jako uznemirio Kijev. List također spekuliše da je to pravi razlog zašto je Ukrajina naglo smijenila svog ambasadora u Njemačkoj Andreja Melnika.

Komentarišući kašnjenje paketa pomoći EU, Marčenko je rekao da “neke vlade nisu spremne da podrže Ukrajinu tolikom količinom novca”.

“Tokom prvih mjeseci rata Evropa je bila ujedinjena. Sada vidimo da se pojavljuju različita mišljenja o tome kako podržati Ukrajinu”, dodao je ministar.

Marčenko je takođe požalio da dok Ukrajini treba 5 milijardi evra (5,05 milijardi dolara) svakog dana, Kijev do sada prima mnogo manje od ovoga. “Treba nam 5 milijardi eura mjesečno, ali u aprilu smo dobili 1,6 milijardi eura. U maju smo dobili 1,5 milijardi evra. U junu 4,4 milijarde eura. U julu očekujemo više od 4 milijarde evra, ali zavisimo od evropske birokratije” , rekao je on, dodajući da EU želi da zna kako tačno Kijev troši svoj novac. Marčenko je objasnio da su sredstva namenjena isključivo za socijalne i humanitarne programe.

Ministrovi komentari dolaze nakon što je sredinom maja najavio da će Ukrajina možda morati da pribjegne “bolnim” mjerama kako bi spasila posrnulu ekonomiju usred sukoba nacije s Rusijom. Tada je upozorio da će vlada možda morati povećati poreze, smanjiti potrošnju i nacionalizirati određena preduzeća.

euRazdorrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davko
1 godina prije

Za očekivati mnogi se bude

Benty20
1 godina prije

Vidi ovoga, da im treba 5 milijardi eura mjesečno!!! Pošalji im oružje, zbrini im nešto izbjeglica i ugosti pustu bogatiju po Jadranu i još im plaćaj! Zašto? Da bi vaše žene zazivali na granicama s milijunima eura u torbama! Ali ajde, ostavimo sada to. Ok, EU vam plaća koliko plaća, SAD plaća, ovi oni… I šta nakon toga, šta nakon rata, pa taman i u slučaju da ga Ukrajina dobije? Je li mislite da će vam netko slati tone oružja i milijarde eura onako na lijepe oči??? Ako izgubite rat pod vlasti ste Rusije, a ako ga “dobijete” opet nećete imati ništa jer će vam sve uzet oni koji vam sada trpaju proračun i vojnu tehniku. Zapravo, ovakvi likovi su uvijek na dobitku, a s druge strane jedini gubitnik, kako završilo da završilo je ukrajinski narod! A narod je priprost da shvati, da bi trebali oružje okrenuti protiv vlastitih izdajnika… Čitaj više »

1 godina prije

Još samo Debeli Đura čvrsto stoji uz Ukrajinu!!

Max
1 godina prije

Ne daju novac.

nekoime
1 godina prije

Nisu li se troškovi Ukrajine smanjili, obzirom na manji teritorij i pobjeglo stanovništvo?

mrdo
1 godina prije

Nema love za ukro-naciste?!? Hiber garant na aparatima, a Debelom Đuri su izgleda isključili aparate.

Poslanik
1 godina prije

Zna li netko, hoce li biti sto za radni narod Evropske Uije? Osim poskupljenja i novih poreza? Hoce li biti koji Evro, Kuna extra za nas? Plate stoje u mjestu od 2009. Ovi su gori od CK, sve ce oglodati.

Ivan
1 godina prije

Još se nisu sjetili da moraju pregovarati.

držnedaj
1 godina prije

“Uprkos ukrajinskom ratu, njemački izvoz u Rusiju je u maju porastao u odnosu na prethodni mjesec. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, vrijednost izvoza porasla je za oko 29 posto na milijardu eura.

Eto ih, sankcije osmišljene da Putina padnu na koljena”

: t.me/kenjebsen

Praetorian
1 godina prije

Sta normalnog covjeka boli briga za ukre i bilo koga tamo. Neka im pare salju njihovi izbjegli u skupocjenim automobilima i odjecom sto paradiraju po Njemackim metropolama. Mi s tim nemamo ni zelimo ista imati

1 godina prije

Putin još ništa ozbiljno nije ni započeo u ukrajini a ovi se već podjelili !
Šta če tek biti kad ozbiljne stvari dodju na red ?

tihobl
1 godina prije

Ana Sergejeva, plavusa od 25 godina, od skole ima kurs za frizere, ali zato izgleda ko zmaj, postala je doministrica za evropske integracije sa platom 3x vecom nego sto ima Zelenski.
Proguglajte malo da vidite njene slike.

nessy
1 godina prije

Stvarno su nemilosrdni ti EU birokrati. Dali su im za 3., 4., i 5. mjesec samo 7.5 miljardi (plus tone i tone oruzja), a djecaci su zazeljeli 15 miljardi. I jos bi htjeli znati kako se novac trosi? Pa znaju li oni da seukrajinaborizademokracijuljudskapravazasloboduevrope? Bilo bi posteno da im daju sve novce koje hoce, plus zasticene racune u Svicarskoj, da se jadni ljudi u ovoj teskoj situaciji ne muce pranjem novca.

Daavko
1 godina prije

Moraju biti posebno priglupo reardirani ako ne priznaju da reže granu nakojoj sjede kao npr nađ Plen ki mun

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI