EU pokreće saslušanje za zaštitu autorskih prava u Google-Fitbit dogovoru oko pitanja privatnosti

Google - FitBit
3 komentara

Istražitelji EU započeli su četveromjesečnu istragu zbog Googleove licitacije u iznosu od 2,1 milijarde dolara za Fitbit kompaniju koja proizvodi uređaje za praćenje vitalnih znakova. Dogovor bi dodatno učvrstio Googleov položaj na tržištima internetskog oglašavanja, kažu regulatori.

Prema Evropskoj komisiji, obećanje Googlea da neće koristiti Fitbitove podatke za oglašavanje u nastojanju da riješi probleme sa konkurencijom nije dovoljno.

Google je najavio akviziciju Fitbita još u novembru, a mogla bi proći i puna godina ili više prije nego što kompanija bude u stanju da ga finalizira.

Kompanija ima za cilj da putem ovog dogovora pretekne lidere Apple i Samsung na tržištu uređaja za fitnes-praćenje i pametne satove.

Google je obećao da neće koristiti podatke, ali regulatori i grupe za zaštitu potrošača pokazuju zabrinutost da će gigant dobiti pristup osjetljivim podacima poput fitnes aktivnosti, broja otkucaja srca, načina spavanja i još mnogo toga.

Potrošačke grupe iz cijele Evrope, SAD, Meksika, Kanade i Brazila već su ovaj sporazum nazvale “test slučaj” za sposobnost regulatora da spriječe monopole nad podatacima.

Zvaničnici EU zahtijevaju veće ustupke koji bi garantovali da Fitbitovi podaci neće biti dostupni programerima treće strane. Takođe traže garancije da Google neće koristiti Fitbit podatke za poboljšanje svog pretraživača.

 

euFitBitGoogle
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

Hahaha… “PRIVATNOST”… ma ne možeš pred napaljenim sileđijom skinuti gaće i očekivati da te ovaj neće na.uziti !

Jednostavno, živjeti možeš i bez tih “đinđuva” preko kojih te može pratiti i saznati sve o tebi, ali ako ti je baš bitno da brojiš otkucaje svog srca ili koliko u danu koračaš nakiti se svim tim ukrasima i igračkama pa neka te prate ionako im nisi bitan.

čekajsamo
3 godine prije

Eto primjera gluposti koja se širi ogromnom brzinom-vidi jedan od drugoga! I tko je tu sad budala-onaj što proizvodi ili oni što to kupuju? Isto se zgražam nad onim što odlaze u restorane i druga mjesta ,gdje su “mjere”, to je ta glupost što ljudi ne rade razliku između neophodnog i nepotrebnog. Kao anegdotu, navodim primjer svakodnevne gluposti iz sopstvenog okruženja-za vidit kakvo je vrijeme danas gleda se u televiziju umjesto da se pogleda kroz prozor. Filozofi će to nazvati otuđenje čovjeka od prirode, ja kažem da je to ljudska glupost.

Max
3 godine prije

Manipulacije tehnoloških divova kao da nemaju kraja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI