EU priprema pomoć od 55 milijardi dolara za Kijev

EU novac
35 komentara

Evropska komisija želi da države članice isplate 50 milijardi eura (55 milijardi dolara) za financiranje ukrajinske vlade, kako bi mogla isplatiti plate i penzije i započeti projekte rekonstrukcije, rekli su izvori na koje se poziva Bloomberg.

Uslovi predložene pomoći podložni su promjenama do zvanične objave u utorak, izvještava u utorak. Paket će se finansirati direktnim doprinosima zemalja članica, za razliku od zaduživanja na tržištu.

Pomoć će biti obezbjeđena u obliku grantova, koncesionih zajmova i garancija , a ne u obliku nekog “opterećenog instrumenta rekonstrukcije”, navodi se u saopštenju, dodajući da će novac biti obezbjeđen između 2024. i 2027. godine.

Ukrajinski budžet prima novčane injekcije od zapadnih sponzora kako bi održao rad. Vašington i njegovi saveznici obećali su da će pomoći Kijevu “koliko god bude potrebno” da porazi Rusiju, uključujući pružanje nevojne podrške.

Samo SAD su obezbijedile 26,4 milijarde dolara budžetske pomoći u periodu od januara 2022. do februara 2023. godine, prema istraživačkom centru Vijeća za vanjske odnose. Paket pomoći koji je objavila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) 24. februara bio je vrijedan 9,9 milijardi dolara.

Kritičari te politike tvrde da Ukrajina ima dugu evidenciju o grebaja. I tvrde da su zapadne zemlje mogle potrošiti novac kod kuće kako bi riješile svoje trenutne probleme. Izvori Bloomberga sugerirali su da će finansiranje EU biti uslovljeno Kijevom u sprovođenju reformi “kako bi se poboljšala vladavina prava i pozabavila korupcijom”.

Prema Reutersu, Evropska komisija će ove sedmice objaviti izvještaj o naporima Kijeva, u kojem će se navoditi da je ispunio dva od sedam uslova za početak pregovora o članstvu. Prekretnice se navodno odnose na reformu pravosuđa i medijsku regulativu.

euPozajmicaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BlueZg
10 mjeseci prije

A sebi gaće na štapu.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Europe ce dobiti smanjen porez na kondome

Grdi
10 mjeseci prije

Ajde hrvati isprsite se …. smanjite place doktorima, uciteljima. itd i povecate poreze, i uvezite cim vise pakistanaca da rade za dzabe ….. sta cekate? …

ime
10 mjeseci prije

shiite, neče nikad završit obnovu centralnog grijanja u zagrebu. a niti če kosit travu.

Max
10 mjeseci prije

Pa to je golem novac tko će to stvoriti?

Name*
10 mjeseci prije

Pa dobro kolko još? Koliko još nevinih idijota mora ginuti s jedne i druge strane? Ovakvim tempom rat će trajat 10 godina!

Mladen St
10 mjeseci prije

Izgleda da je Ukrajina već u EU .

tihobl
10 mjeseci prije

Rusi su do 2014. potrosili preko 200 milijardi na Ukrajinu. I bilo im je malo. Trazili su cipkaste gace i evropske plate. Sad gule zapad. EU je u pocetku izdavajala 1-2, pa su poceli po 5, a sad 55. Uskoro ce poceti davati stotine milijardi.

Ivek
10 mjeseci prije

Plaćaju ovce poskupljenjem na policama. I još ih žele ubiti haarpom sušama, poplavama..

Zlovenac
10 mjeseci prije

Još malo i Zelenski če biti bogatiji od Muska.

hiber
10 mjeseci prije

Problem je po Rusiju sto je time Ukraina znatno prelazi u financiranju vojske i oružja. Vise novaca, vise oružja, vise vojske, vise problema za drugu stranu.

10 mjeseci prije

Gledate u živo kako EU srlja u svoju propast 😁…Very nice👍

10 mjeseci prije

zar se vec ne placa nekih 8 mld. eura mjesecno za isto?
ukupno do sad, 16 mjeseci, nekih 130 mld. eura ili po glavi stanovnika hrvatske oko 300 eura.
svakih 16 hrvatskih umirovljenika financira po jednog ukrajinskog umirovljenika.
ima se tu jos stosta dodati na racun.

NOVI STARI
10 mjeseci prije

baš su ispunili ta dva uvjeta???

Ivan
10 mjeseci prije

Prokleta ona krmaca Ursula ima li konacno netko sposoban ubiti tu ukrajinsku kurvetinu koja je razjebala cijelu EU?

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Uprkos optimističnim izjavama političara, uključujući kancelara Šolca i ministra ekonomije Habeka, prva evropska privreda je ipak skliznula u tehničku recesiju – pokazivala je recesiju dva kvartala zaredom (četvrti prošle godine i prvi ove godine). Činjenica je da nakon ukidanja ograničenja zbog korona virusa u Kini, KINESKI UVOZNICI, na koje se nemački proizvođači u velikoj meri oslanjaju, još nisu vratili nivo kupovine pre pandemije i nisu opravdali nade nemačkog poslovanja. (‘Op’ 😏) Geopolitička neizvesnost povezana sa događajima u Ukrajini ostavlja negativan pečat na situaciju. Kao rezultat toga, mnoge nemačke kompanije, piše „Ekonomist“, radije investiraju ne kod kuće, već u inostranstvu. Indeks poslovnog poverenja (BCI), koji je izračunao analitički centar Ifo instituta, u maju je pao prvi put posle sedam meseci, a 5. juna ionako sumorno raspoloženje nemačkih proizvođača se još više pogoršalo. To je bilo zbog uznemirujućih vesti iz Udruženja nemačkih mašinskih inženjera (vDMA), koje je izvestilo da je broj novih… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Putin ispred afričke delegacije vadi potpisani ugovor sa zelenskim o deeskalaciji u kojem između ostalog potpisuju obje strane i dogovaraju povlačenje ruske vojske iz kieva. I kako je zeljenski na nagovor amerikanaca prekrsio taj sporazum, znaci ovo je vrlo bitno jer je vezano uz tzv. dogovor o žitu, hoće li cijena pšenice biti enormna kada krene sjetva, hoće li u pola afrike zavladati glad, to sve zahvalite zeljenskom. Zato je zeljenski i potpisao dekret na nagovor amera i britanaca o prekidu bilo kakvih diplomatskih odnosa sa rusijom. A nama tu prodaju price da ce ukrajina izaci na medjunarodno priznate granice. Do toga ce gospodo draga, NAFO sendvicari i polumutava piskarala inflacija jos toliko narasti, a u EU potrosnja i dalje padati da ce to uz ove vec postojece katastrofe s poplavama i susama od nas napraviti obicne robove koji ce uskoro morati placati ne samo tu skupu hranu nego i… Čitaj više »

gogo
10 mjeseci prije

nemam kanalizaciju usred eu, oni kreću u obnovu korumpirane priizdine

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI