EU službeno zabranila bjeloruskim zrakoplovnim kompanijama ulazak u zračni prostor Unije zbog prisilnog slijetanja zrakoplova u kojem je letio Protasevič, unatoč prigovorima IATA-e

Belavia-Bjeloruski avion
7 komentara

EU je svim bjeloruskim zrakoplovnim kompanijama uvela opću zabranu ulaska u zračni prostor Unije. Ovaj potez uslijedio je nakon uhićenja aktivista Romana Protaseviča, nakon što je zrakoplov, koji ga je prevozio, prisiljen sletjeti u Minsk, prošlog mjeseca.

Odluku je najavilo Europsko vijeće u petak, nakon konzultacija između najviših diplomata EU.

”Vijeće je danas odlučilo ojačati postojeće restriktivne mjere s obzirom na situaciju u Bjelorusiji uvođenjem zabrane preleta zračnog prostora EU-a i pristupa bjeloruskim prijevoznicima svih vrsta u zračne luke EU-a.”

Članovi bloka “morat će uskratiti dozvolu za slijetanje, uzlijetanje ili prelijetanje svog teritorija bilo kojim zrakoplovom kojim upravljaju bjeloruski zračni prijevoznici”. Zabrana također utječe na operatore koji prodaju sjedeća mjesta u zrakoplovima druge zrakoplovne tvrtke, a stupit će na snagu u ponoć (22:00 GMT), istog dana.

Mjera dolazi dva dana nakon što je Agencija za zrakoplovnu sigurnost Europske unije (EASA) nadogradila svoju “preporuku” o tome da prijevoznici iz bloka Bjelorusiji nameću potpunu zabranu. EASA je izradila “Sigurnosnu direktivu” u kojoj se tvrdi da nijedna zrakoplovna tvrtka EU-a ne smije ući u bjeloruski zračni prostor, osim u slučaju nužde.

Ranije u petak, EASA-ina direktiva našla se pod utjecajem Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA), upozoravajući da taj potez samo dodatno šteti sigurnosti leta u svijetu i stvara opasan presedan.

„Ovo je retrogradan i razočaravajući razvoj događaja. EASA bi trebala ukinuti svoju zabranu i omogućiti zrakoplovnim kompanijama upravljanje sigurnošću kao i obično, svojim uobičajenim procjenama operativnog rizika“, rekao je šef IATA-e Willie Walsh. Naglasio je da međunarodno tijelo također osuđuje ponašanje bjeloruskih vlasti, što, međutim, ne opravdava opću zabranu EU-a.

”Dva minusa ne čine plus. Politika se nikada ne bi trebala miješati u sigurne letove zrakoplova, dok političari nikada ne bi trebali koristiti zrakoplovnu sigurnost kao pokriće za provođenje političkih ili diplomatskih agendi.”

Incident sa zrakoplovom Ryanair 23. svibnja izazvao je udare kroz međunarodnu industriju zračnog putovanja. Zrakoplov na putu iz Grčke u Litvu prisiljen je sletjeti u Minsk, zbog navodne prijetnje bombom. Na njemu nije pronađena bomba, dok porijeklo i vrijeme poruke upozorenja ostaju sporni.

Bjeloruske sigurnosne službe ukrcale su se na zrakoplov i uhitile Protaseviča i njegovu djevojku Sofiju Sapegu.

Minsk je tražio Protaseviča zbog sudjelovanja u uređivanju popularnog oporbenog telegramskog kanala NEXTA, koji je navodno imao ključnu ulogu u poticanju masovnih prosvjeda nakon bjeloruskih predsjedničkih izbora prošlog kolovoza. Sapega bi se, navodno, mogla suočiti i sa zatvorom, jer tvrdi da je bila umiješana u telegramski kanal “Crna knjiga Bjelorusija”, koji je objavio privatne detalje o članovima državnih sigurnosnih službi i njihovim obiteljima.

BjelorusijaeuZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Pitanje redakciji:
Zašto je otežano pisanje na öojedinim temama?
Tačno se osjeti da unos slova traje…I traje.
Šta je razlog tome?
Napominjem da na ovoj temi, npr. pišem bez problema.

Mosha
2 godine prije

nek promjene ime firme u bijela što je povjesno točnije jer na staroslavenskom snači stara a bela je boja na ekavici

Realno
2 godine prije

Koga libo racku.

Krle
2 godine prije

Ne znam kako se ovo uklapa u međunarodno pravo. Zašto niko ne spominje da je avion iste kompanije, iz istog razloga, samo nekoliko dana kasnije, prinudno sletio?
Bjelorusija nije velika da se ne može zaobići u avioprometu pa ih mogu handriti. Nije mi jasno zašto se niko po ovom pitanju ne solidariše sa Bjelorusijom, ne radi nje nego zbog zaštite međunarodnog prava. Sutra će nekog drugog izolirati jer im se ne sviđa njihovo ponašanje, izabrana vlast, ekonomski uspjesi i sl.

2 godine prije

da li isto znaci da ce rusija odgovoriti reciprocno?
lako je bilo pokazati malcice solidarnosti ali hoce li ici do kraja?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI