EU upozorava izvršnog direktora Googlea Sundara Pichaija kako neće dopuštati da internet postane ‘Divlji zapad’

Divlji Zapad
7 komentara

Internet bi trebao biti od koristi ne samo američkim tehnološkim divovima, već i manjim europskim poduzećima, a nova pravila koja uvodi Europska Unija osigurat će to, rekao je visoki dužnosnik EU-a u razgovoru za Alphabet i izvršnom direktoru Googlea Sundaru Pichaiju.

Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton i Pichai održali su video-konferenciju kasno u četvrtak, nakon curenja internog dokumenta od strane Googlea, koji je detaljno objasnio 60-dnevnu strategiju suprotstavljanja svježim internetskim propisima Unije s drugim američkim tvrtkama.

“Internet ne može ostati “Divlji Zapad”: trebaju nam jasna i transparentna pravila, predvidljivo okruženje i uravnotežena prava i obveze,” rekao je Breton izvršnom direktoru Alphabeta, prema izjavi koju je saznao Reuters.

”Sve što je dopušteno izvan mreže treba se odobriti na mreži; a sve što je zabranjeno izvan mreže treba zabraniti i na mreži.”

Nova pravila povećala bi sposobnost EU-a u suprotstavljanju nepravednom ponašanju takozvanih “čuvara vrata” ili internetskih tvrtki s velikom tržišnom snagom, poput Googlea i drugih tehnoloških divova, uglavnom iz SAD-a. Po novim pravilima te će tvrtke biti prisiljene dijeliti podatke s konkurentima i regulatorima, ali će biti prisiljene i na pažljivije djelovanje u promociji svojih usluga i proizvoda.

Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima, koji bi trebali biti objavljeni 02. prosinca, imaju za cilj osigurati to da od interneta neće imati koristi samo nekolicina tvrtki, već i srednje i male europske tvrtke, istaknuo je Breton.

“Stav Europe je jasan: svi su dobrodošli na naš kontinent, sve dok poštuju naša pravila,” rekao je.

Izvori upoznati s pozivom obavijestili su Reuters da je Breton pokazao ”procurjeli” papir Pichaiju, rekavši mu pritom neka ne koristi “tu sto godina staru taktiku,” koja se odnosila na to da je Google pokušavao izazvati razdor unutar institucija same EU.

Izvršni direktor Alphabeta navodno se ispričao zbog dokumenta, ali inzistirao je da ga nije vidio niti da ga je potpisao. Prema drugom izvoru, Pichai je Bretonu rekao da će izravno stupiti u kontakt s povjerenikom, ako se pokaže da se kroz nova pravila posebno cilja na zabrane prema Googleu. Google je razgovor kasnije opisao kao otvoren, ali otvoren. Glasnogovornik tvrtke rekao je da se “Google zalaže za nastavak inovacija i izgradnju usluga, koje mogu pridonijeti europskom gospodarskom oporavku nakon Covida-19.”

euGoogle
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Pazite da Google i društvo ne proglase Gretu Thurberg za predsjednicu EU paralmenta.

Branko
3 godine prije

To znači na izborima se izabere vlada (parlament) koji onda donose zakone i sve što zabrane biti će sankcionirano na internetu. I tako do sljedećih izbora…

Siniša
3 godine prije

U kojemu vremenu žive ovi iz EU, pa internet je odavno prevazišao Divlji zapad.

Max
3 godine prije

Hoće potpuni nadzor interneta.

Prljavi Harry
3 godine prije

Internet je već sad treći reich. U USA već sad nemožeš slati ni linkove u mailovima, čak i u sms porukama koje u nazivu sadržavaju stop the steal, proof of steel i slično… Shvatili su da linkove sa tim pojmovima možeš poslati tek kad izbrišeš sve točke u linku… Ubrzo će to primjeniti i na glasovne razgovore… Čim izgovoriš nepodobnu riječ program prekida vezu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI