EU upozorava na odgovor na nuklearni potez Bjelorusije

Josep Borell
30 komentara

EU će odgovoriti daljim sankcijama ako Bjelorusija nastavi s postavljanjem ruskog nuklearnog oružja na svom tlu, izjavio je visoki diplomata bloka Josep Borrell. Borrell je odluku o transferu taktičkog oružja u Bjelorusiju nazvao “neodgovornom eskalacijom” Moskve.

“Bjelorusija domaćin ruskog nuklearnog oružja značila bi neodgovornu eskalaciju i prijetnju evropskoj sigurnosti”, napisao je Borrell u nedjelju. “Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti, to je njihov izbor”, nastavio je on, dodajući da je “EU spremna odgovoriti daljim sankcijama”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je u subotu da će taktičko nuklearno oružje njegove zemlje stići u Bjelorusiju već ovog ljeta. Putin je rekao da je odluku donio nakon što je Velika Britanija objavila da će prebaciti municiju sa otrovnim osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, što je opisao kao znak ” apsolutne nepromišljenosti” Londona.

Bjelorusija je već bila pod velikim sankcijama od strane EU i SAD od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara. Brisel je stavio na crnu listu više od 20 bjeloruskih zvaničnika, isključio pet nacionalnih banaka iz SWIFT sistema i uveo brojna trgovinska ograničenja.

Prije 2022. godine, EU je zabranila bjeloruskim letovima letove u svom vazdušnom prostoru i uvela pet zasebnih setova sankcija kao odgovor na izbornu pobjedu predsjednika Aleksandra Lukašenka 2020., koju je EU smatrala lažnom.

U svom priopćenju u subotu, Putin je objasnio da će svako nuklearno oružje prebačeno u Bjelorusiju ostati pod ruskom kontrolom.

“Nema ništa neobično”, u vezi sa ovim aranžmanom, rekao je Putin, objašnjavajući da “SAD to rade decenijama” držeći sopstveno nuklearno oružje u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

“Oni su dugo rasporedili svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji svojih saveznika”, rekao je. “Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto, bez kršenja naših međunarodnih obaveza o neširenju nuklearnog oružja.”

BjelorusijaBorelleu
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Uveli sankcije Bjelorusiji, podigli ogradu od bodljikave zice, iskopali rovove i postavili minska polja, nagamilali trupe oko Bjelorusije. I sta jos Borelj moze uraditi?

tihobl
1 godina prije

Vecernji pregled cirilice na temi Ukrajina je povećala brojeve Međunarodne legije.

Руски војноидустријски комплекс (холдинг “Сплав”) комплетирао прву серију термобаричних ракета за тешки влр ТОС-1А “Солнцепек”** које ће имати готово дупло већи домет. Нова муниција ће у наредним данима кренути пут зоне СВО.

tihobl
1 godina prije

Портпарол Беле куће је рекао да “…зато што је Украјина слободна, независна и потпуно суверена држава, стога Сједињене Државе неће дозволити председнику Зеленском да прихвати било какве мировне планове које је предложила кинеска делегација у Москви”.

Americka definicija suvereniteta.

Ico
1 godina prije

Što ( ne tko ) je Josep Borell?!?
Ako sam dobrov razumio, tzv Josep Borell je kazao da će Turskoj uvesti sankcije ukoliko Turska dozvoli daljnje stacioniranje atomskim bombi u turskoj bazi Incirlik

Ico
1 godina prije

Josep Birell je intelektualni jadnik, to svjedoče njegove izjave

tihobl
1 godina prije

Украјина дугује ЕУ 132 милијарде долара – Блумберг

Кијеву је наложено да плати дуг до 2027. године.

У међувремену, јавни дуг Украјине порастао је на 90% БДП-а земље.

tihobl
1 godina prije

У Молдавији предлажу нов празник – слављење уједињења са Румунијом

NOVI STARI
1 godina prije

Josep Borell?!? nabolje da se skine do gola i povalja u koprivama, a onda bumo došli da ga izričemo (šutiranje nogama..tko ne zna)

Ivan
1 godina prije

Ma sta ima EU upozoravati, pas mater i tom olinjalom majmunu Boreliju, neka prvo ukloni NATO iz EU? Sta je ocekivao da ce Rusi bespogovorno tolerirati americki svinjac u cijeloj EU?

tuf
1 godina prije

Šteta što su sterilizirali sve novinare pa nema tko pitati Borella da li definicija eskalacije nuklearne prijetnje pokriva i američko stacioniranje nuklearnog oružja u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, Turskoj a uskoro i Poljskoj – kao i izgradnja nuklearnih podmornica za Australiju za koje se definitivno zna da će moći nositi istovjetno oružje. No odgovor ionako znamo, jer Izuzetni hegemoni poput Izraela i SAD-a ne moraju objašnjavati svoje postupke razvoja i širenja nuklearnog oružja.
Sjevernokorejski debeljko je zaista bio u pravu što se unatoč sankcijama odlučio izraditi nuklearno oružje jer s ovima ne ide drukčije.

Zag
1 godina prije

Ameri vec 100 godina drze nuklearke na tudjem teritoriju

Sparkling
1 godina prije

Ljudi ne palite se kao šibice. Pa taj je najobičnija lutka na koncu. I svi mi to dobro znamo. On je jadničak kojeg drže za jajca i naravno da imaju video materijale koje će odmah osvanuti na društvenim mrežama ako samo ta pudlica napravi jedan korak lijevo ili desno.
Moramo ga žaliti jer mu nije lako. Ali svatko svoju sudbinu određuje, ovisno od apetita.
Što mislite da je s AP drugačije? Malo morgen, i njega su ucijenili.
Opet vam ponavljam slučaj prisluškivanja Merkel, i kad može biti najviši dužnosnik prisluškivan bez posljedica onda vam je sve jasno na kojem su nivou Briselski poslošnici.
Lp

Ahmat Sila
1 godina prije

Zapadnim pljačkašima i fašistima je bjeloruska granica krajni domet. Od tu dalje slede samo još ruske batine.

Ahmat Sila
1 godina prije

Ovog pedera i pedofila amerikanci toliko stišču za muda, da mora pjevati po američko kao mala curica.

abc
1 godina prije

Rusija svakim danom zapadnim Evropejcima daje do znanja, da se moraju osloboditi američke barbarske i pljačkaške diktature, jer inače zapadna Evropa uskoro nestaje u ratu i plamenu.

Max
1 godina prije

Taj ruski potez je legitiman.

Dokurčilomi
1 godina prije

Samo ameri imaju pravo prijetiti, drugima uvoditi sankcije, rušiti vlade i braniti svoj način života bilo gdje u svijetu.

Grdi
1 godina prije

Glupavi Jungle Jim Borel je taj koji je prvi rekao da rusiju treba vojno dotuc … pa evo ti na sada jungle jim … jedi g***a ……..

Grdi
1 godina prije

Taj lik treba biti u zatvoru a ne u nekavim EU diplomacijama ….

Krle
1 godina prije

Naravno, američko taktičko i strateško nuklearno naoružanje, raspoređeno po Europi, nije nikome prijetnja. Rusi se nepotrebno uzrujavaju oko streljiva s osiromašenim uranijumom, za koje niko nije dokazao da je štetno. Predlažem da iz Njemačke presele dio nuklearnog arsenala u Baltičke države, ne bi li nas napokon, sve skupa, vrag odnio.

goran
1 godina prije

a tko vas uopće sluša u bjelorusiji i rusiji,oni su vas seratore prestali slušati već odavno.
zveckate oružljem na granici sa rusijom izazivate 3 svj rat i sad kad su vam rusi pokazali zube e sad su oni u kurcu samo zato što vam odgovaraju gore nego vi njima,e moj borrel prestani jesti govna jer mi te je pun kurac,lažovčino matora jebote biden i ti njega

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI