EU više pati od sukoba u Ukrajini nego SAD

Charles Michel
15 komentara

Uticaj sukoba između Rusije i Ukrajine oštriji je na EU nego na SAD, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Prema Michelovim riječima, sigurnosne veze između Brisela i Washingtona ojačale su od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, u kojem Zapad podržava Kijev. “Postoji koordinacija bez presedana o ratu u Ukrajini,” rekao je on u intervjuu za italijanski list Corriere della Sera u subotu.

Ali očigledno se to ne može reći i za ekonomsku saradnju, s tim što je šef Evropskog saveta istakao da „uticaj sukoba na SAD nije isti kao na Evropu“.

Za Ameriku su stvari lakše jer je ona izvoznik energetskih resursa i ima koristi od skoka cijena gasa i nafte, dok EU “mora da plati visoku cijenu” , rekao je. „U opasnosti smo od ekonomske recesije“, dodao je šef bloka.

“Evropske industrije plaćaju više za energiju i suočavaju se s konkurencijom američke,” objasnio je Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća je također upitan da li se osjeća “izdanim” Zakonom o smanjenju inflacije, koji je usvojila administracija predsjednika Joea Bidena, koji nudi ogromne subvencije i porezne olakšice za zelena poduzeća. U Briselu su izraženi strahovi da bi ta šema na kraju mogla da namami evropska preduzeća u Ameriku zbog mnogo nižih cena energije u toj zemlji.

“Ne bih koristio ovaj izraz, ali bih više volio drugačije ponašanje” iz Washingtona, odgovorio je Michel. “Ali nemojmo biti naivni, SAD – čak i pod sadašnjom administracijom – daju prioritet vlastitim ekonomskim interesima.”

Reciprocitet i jednaki uslovi su “od suštinske važnosti za funkcioniranje globalizacije” , rekao je on, izrazivši nadu da će EU biti u mogućnosti da se angažuje sa SAD u narednim sedmicama kako bi razgovarali o međusobnoj saradnji.

U izvještaju Politico-a krajem novembra navodi se da je Brisel ljut na Bajdenovu administraciju jer je iskoristila borbe u Ukrajini. SAD najviše profitiraju od sukoba jer “prodaju više gasa i po višim cijenama, i zato što prodaju više oružja”, rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Charles MichelrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

U Rusiji narod slavi jer je u Londonu uhapsen oligarh Mihail Fridman.

Lako je Putinu ratovati. Ne mora da radi nista. Prvo uvedu bumerang sankcije koji njima vise stete, zatim hapse jevrejske oligarhe koji su oplackali Rusiju i pomazu Zelnskog. Putin cak ni dezertere ne mora da hapsi, jer ih amerikanci zatvaraju u logore. Eno rusa u imigracionim logorima mjesecima came. Meksikance pustaju, a njih ne.

Ico
1 godina prije

Charles Michelu mozak radi preko pužnog vijka, taj lik je debelo umno potkapacitiran za funkciju koju obnaša. Mjesto mu je ne u cirkusu, nego u zološkom vrtu u odjeljku s majmunima

hiber
1 godina prije

Pegula. Njemačka je igrala na kepeca, a kepecov razvojni koncept je propao. Pa je kepec morao nekoga napasti da pruži privid veličine. Ali su kepeca prebili i sada pate oni koji su sa kepecom pili i žderali, s ne oni koji su kepeca prebili. I sto je tu čudno?

Tupko Glupko
1 godina prije

“Za Ameriku su stvari lakše jer je ona izvoznik energetskih resursa i ima koristi od skoka cijena gasa i nafte”

No sh*t, Sherlock!
Ako njemu kao predsjedniku Europskog vijeća treba toliko dugo da shvati, koliko će tek trebati običnom narodu? 😃

kiza
1 godina prije

E moj Šarlo akrobata trebalo ti je nepunih 10 mjeseci da to shvatiš.Tužno.

Ico
1 godina prije

Od svog osnutka Konferencija o Evropskoj sigurnosti ima učinkovitost jednaku učinkovitosti probušenog kurtona!

goran
1 godina prije

ma vi u eu parlamentu ste svi petokolonaši,kao zastupate narode europske unije,a ustvari radite protiv svih nas,i vjerujte mi zaslužujete svi doživotne kazne u gulagu,tamo bih vas ja poslao,ne bi vas ubila čovjekova ruka,nego ruska zima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI