EU želi da Kina pomogne sankcionirati Rusiju

Europa-Rusija-Kina
40 komentara

Unija je zaprijetila da će “imenovati i osramotiti” 13 kompanija koje posluju s Moskvom

EU bi mogla identificirati i eventualno sankcionirati više od desetak tvrtki sa sjedištem u Kini zbog opskrbe Rusije robom koja bi se mogla koristiti u sukobu u Ukrajini, rekli su čelnici bloka novinarima u Pekingu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Europskog vijeća Charles Michel bili su u četvrtak u Kini, gdje su se sastali s predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Qiangom.

Von der Leyen je rekla da je pozvala Xija “da spriječi sve pokušaje Rusije da potkopa učinak sankcija”. Michel je kineskom čelniku predao popis od 13 tvrtki koje je blok optužio za prodaju “robe dvostruke namjene” Rusiji i zatražio od njega da se “odmah” pozabavi tim problemom, navodi Politico EU.

“Identificirali smo popis tvrtki za koje se sumnja da igraju ulogu u izbjegavanju naših sankcija”, rekao je Michel novinarima nakon summita. “Iskreno se nadamo da ćemo se danas čuti, a zatim će Kina poduzeti odgovarajuće mjere.”

Ako se Peking ne obračuna s tvrtkama, EU bi ih mogla “imenovati i posramiti”, a “države članice će morati odlučiti koje daljnje korake poduzeti”, rekao je Michel.

SAD i njegovi saveznici u EU nametnuli su sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini i poslali milijarde eura i dolara kako bi poduprli vladu u Kijevu, cijelo vrijeme inzistirajući na tome da nisu izravni sudionici neprijateljstava. Kina je ipak odbila prihvatiti embargo, osuđujući ga kao “jednostrane mjere”.

“Kina se protivi kršenju temeljnih načela tržišne ekonomije, [i] politizaciji i sekuritizaciji ekonomskih i trgovinskih pitanja”, rekao je Li nakon sastanka s Michelom i Von der Leyen. Dodao je da se Peking “nada da će Europa biti oprezna u uvođenju restriktivnih trgovinskih politika i korištenju trgovinskih lijekova”.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin nije govorio o prijetnji sankcijama na redovnom brifingu za novinare u petak. Međutim, uzeo je u obzir zabrinutost EU-a zbog rastućeg trgovinskog deficita s Kinom, koji se udvostručio na gotovo 400 milijardi eura između 2020. i 2022. godine.

Neravnoteža je rezultat “makroekonomskog okruženja, uvjeta međunarodne trgovine i industrijskih struktura dviju strana”, rekao je Wang novinarima, ističući da je porast deficita “uvelike pod utjecajem cijene energije i geopolitičkih čimbenika”. EU se suočila s vrtoglavim porastom troškova energije nakon što je odlučila uvesti embargo na uvoz ruske nafte i prirodnog plina.

“Kina nije kriva za neadekvatan poticaj industrijskom rastu EU-a i EU to ne bi trebao uzeti kao izgovor za usvajanje trgovinskih protekcionističkih mjera”, rekao je Wang, dodajući da ako blok želi smanjiti neravnotežu, mogao bi ” ublažiti izvozna ograničenja za proizvode visoke tehnologije.”

eukinarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
M.r H.F
4 mjeseci prije

😂😂 Baš evo trče …. sve samo za tebe Ursula !!!🙈🙈

Dax
4 mjeseci prije

Šta reći, Evropu vode stvarno “sposobni” političari. Koristeći sankcije ostali su bez jeftinih Ruskih energenata, sad će uz pomoć sankcija ostati i bez Kineskog tržišta. Posle svega ostaje samo ključ u bravu i kud koji.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Malena EU , prijeti Kini 🤣 🤣 🤣 👍

Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Hahaha

Darko
4 mjeseci prije

Umjesto da su Kinezi opalili vritnjak ovoj ludoj krmači Ursuli skupa s onom konjinom Meshelom..

BlueZg
4 mjeseci prije

Europska Narnija se svela na nitko i ništa, stanovništvo sve više osiromašuje, postaju beskućnici, umiru od gladi, uzima se novac vlastitom stanovništvu da bi se bacalo na migrante koji su em neškolovani em leni. Kako takva nakupina gluposti uopće može komandovati jednoj Kini? Koja je pak druga nakupina gluposti ali to sad nije tema. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

Jozo
4 mjeseci prije

Eu pušiona

eks
4 mjeseci prije

Usrulja, Brabonjak, Šolc, … ovako jadni lideri na čelu Nemačke nikada ranije nisu postojali.

tihobl
4 mjeseci prije

Brisel mora uvesti sankicje Kini, a onda kinesku robu kupovati od SAD.

Jomla
4 mjeseci prije

Na ovoliku uobraženost i bezobrazluk kinezi su ostali hladni i smireni, da bi se poslije valjali od šege 😛 😛 😛 … Kako su samo izdržali… svaka im čast!

Bosanac
4 mjeseci prije

Nekadasnja Top Lista Nadrealista je bila ozbiljna emisija u poredjenju sa danasnjim politicarima.

krivA
4 mjeseci prije

…bolest ne popušta.., ludilo gre naprida… …zivmb…

davvor
4 mjeseci prije

Ovi iz EU su poludili…najgore je sto cemo mi s budalama ispastati a u Rusiji dodje Putin na vlast, koji je patriot, iskusan, razborit covjek pa ih dribla.

Max
4 mjeseci prije

Od toga nema ništa.

Bruno
4 mjeseci prije

Ovo dvoje su stvarno idioti. Nemaju mozga, misle spolovilom. Šta žele uvesti. Neku vrstu EU komunizma, diktature. Kakve želje, to se zove inače politika. I ja ŽELIM euro jackpot. Moja želja je realnija. Staru koku na ražanj.

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Uh al ih zabole.

BanOvan
4 mjeseci prije

Eno ga Xi se još češe po lijevom yaycetu od kad je sreo fon den usrulju pomno saslušao njene prijetnje. Javno osramoćeni još se crvene na Crvenom trgu.
Kuje laju, kinezi prolaze.

nastran
4 mjeseci prije

ovi iz eu fantaziraju..ko su uopće oni da obrade kinu u sviju kijorist…pimjeci???

Bato
4 mjeseci prije

koje šamaranje od strane kineza… ovo je jedno 15 komada u stilu Bruce Lee-a jednim prstom !!! svih zadnjih 5 odlomaka ..

U prijevodu iz kine se narucuje jos vise jer imaju jos jeftiniju Rusku energije i Resurse pa postali jos konkurentniji na samom njhovom (zapadnom ) kapitalistickom trzistu jer su potonje izgubili.. sami pali sami se ubilli .. a sad šamaranje

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Na ovo napisano u tekstu moj komentar je: 😅😂🤣🤣.

U zadnje vrijeme često imam ovakvu reakciju na EU idiotarije.

Jbt, imam dojam da bi 12-godišnjaci bolje vodili EU od UvdL, Michela, Borrella i ostalih

Antee
4 mjeseci prije

A Usralu su poslali doma ekonomskom klasom koliko ju ne jebu ni pet devet.

Ico
4 mjeseci prije

EU 3 puta više iz Kine uvozi robe, nego što u Kinu izvozi. To je neodrživo! To je van pameti. To može USA, ali EU NE!

Ico
4 mjeseci prije

EU bi mogla . . . ( trla baba lan, da joj prođe dan ) – EU ne može ništa, a pogotovo Kini!

Gad
4 mjeseci prije

EU je nebitan, gnojni prišt. Molim ne uspoređivati se sa Rusijom i Kinom, dvije supersile. Pokriti se ušima i šutiti.

witchie
4 mjeseci prije

Ako se Peking ne obračuna s tvrtkama, EU bi ih mogla “imenovati i posramiti”,

Ha, ha, ha, ha, posramiti? Jedini koji bi tu bio posramljen bila bi EU. A te tvrtke bi međunarodno dobile izvrsnu besplatnu reklamu….

Dux
4 mjeseci prije

Možda bi EU trebala natjerat SAD-e da uvedu sankcije Izraelu🙊🙉🙈🤣🤣🤣🤣🤣

nastran
4 mjeseci prije

koje budale..išli su ucjenjivat i prijetit JEDNOJ KINI , svašta im pada na pamet? a ovi kulturno odgovorili..tko je tu onda civiliziran? EU ? SRAMOTE I SEBE I NAS

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI