Europska komisija odobrava početke pregovora za članstvo Ukrajine u EU

Ursula von der Leyen
40 komentara

Izvršno tijelo također je preporučilo je i Moldaviju kao državu s kojom se trebaju započeti razgovori o pristupanju

Europska komisija je u srijedu preporučila pokretanje pregovora o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što dvije zemlje završe reforme koje zahtijeva blok.

U izjavi, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen opisala je srijedu kao “povijesni dan jer danas Komisija preporučuje da Vijeće EU otvori pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom”. Kijev je “duboko reformirao” zemlju čak i usred sukoba s Moskvom, ustvrdila je von der Leyen. Nadalje je izjavila da je Ukrajina već provela “više od 90 % potrebnih koraka” za članstvo koje je blok postavio prošle godine. “Na temelju toga, danas smo preporučili Vijeću da otvori pregovore o pristupanju. Također preporučujemo da Vijeće usvoji pregovarački okvir nakon što Ukrajina provede tekuće reforme”, dodala je von der Leyen.

Šefica EU dala je sličnu preporuku za Moldaviju, tvrdeći da je Moldavija “poduzela značajne reformske napore”. Napredak koji su postigle dvije zemlje bit će ocijenjen u ožujku 2024., a ako sve reforme koje zahtijeva EU budu zaključene, “vijeće bi tada moglo finalizirati pregovarački okvir”, objasnila je von der Leyen.

Međutim, dužnosnica nije ponudila konkretan vremenski okvir kada bi do proširenja bloka moglo doći. Ranije ove godine, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ustvrdio je da bi se EU trebala pripremiti za proširenje do 2030., iako se von der Leyen otvoreno usprotivila tom prijedlogu. Govoreći za moldavske medije nakon objave u srijedu, ponovila je da se 2030. ne bi trebalo promatrati kao krajnji rok.

”Uvjerena sam da će Moldavija brzo napredovati na svom putu u EU. Napori koje ta zemlja postiže su zadivljujući. Ali s obzirom na to da je članstvo u EU proces koji se prvenstveno temelji na zaslugama, ne bismo se trebali usredotočiti na 2030. Neke zemlje mogu ući u EU ranije, neke kasnije”, rekla je.

Druge dvije članice bloka, Bosna i Hercegovina i Gruzija, dobile su opreznije odobrenje za početak pregovora. Što se tiče Bosne i Hercegovine, Komisija “preporučuje otvaranje pregovora o pristupanju EU nakon što se postigne potreban stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo”, rekla je von der Leyen.

Što se tiče Gruzije, šefica EU-a pozvala je Tbilisi neka pomnije slijedi politiku EU-a. Dok vodstvo bloka ”u potpunosti podržava istinske težnje ogromne većine gruzijskih građana za pridruživanjem, takve težnje treba na bolji način prikazivati stranka na vlasti, koja bi trebale više surađivati s oporbom i civilnim društvom o pitanjima od nacionalnog interesa”, izjavila je. Povjerenstvo je unatoč tome preporučilo dodjelu statusa kandidata Gruziji “pod uvjetom da vlada poduzme važne reformske korake”.

euEurointegracijmoldavijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
5 mjeseci prije

Moldavija nema kontrolu nad cijelim teritorijem, Ukrajina još manje i k tome je tehnički jedina diktatura u europi…tko je tu lud?????

Gad
5 mjeseci prije

Groteskno.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

“povijesni dan jer danas Komisija preporučuje da Vijeće EU otvori pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom”

Pazi ovo, oni daju preporuku da EU otvori pristupne pregovore.

To je kao da su dali treneru tenisice koje će dati svom rahitičnom trkaču da počne trčati maraton 😁
Jer pregovori su upravo to – potreba za otvaranjem, pregovaranjem i zatvaranjem svakog od 35 poglavlja koje treba napraviti sa EU.
Srbija npr. pregovara sa EU 11 godina, otvorila 22 od 35 poglavlja, dva zatvorila. I to privremeno.

Ove jadne Ukre svi vuku za nos sa obećanjima, a oni kao djevica pred ženskarošem, sve mu vjeruju.

Bruno
5 mjeseci prije

Zaslužuje pojačanu coca colu i Hrvatske

Nenad
5 mjeseci prije

Ovo nije pristup EU vec NATO-u

kojak
5 mjeseci prije

komisija? lopovi, ubice!

Reis
5 mjeseci prije

Bilo bi pametnije da u članstvo uzmu Bih,Srbiju,Crnu Gori i Makedoniju.
I opet će novci odlaziti tamo gdje ne treba.
Baš je pametna gospođa von Laden.

tabula
5 mjeseci prije

Najkorumpiranija država na svijetu, još i u ratu ispunila 90% uvjeta za pristup EU? Je li ovo pristup EU ili mafiji?

nastran
5 mjeseci prije

usrulju “isprati” s coca colom..tosu nekad hipiji radili kao kontracepciju

Saljivdjija
5 mjeseci prije

Sta bi sa Turskim ulazom u EU???? Gde zapalo poslje 40 godina 😉

nastran
5 mjeseci prije

Baš je pametna gospođa von Laden…usrulja..nek dođe u hrvatsku na coca-colu

Sloboda uma
5 mjeseci prije

U Ukrajini zabranili rusku pravoslavnu crkvu, Božić dekretom iz januara prebacili u decembar, zabranili ruski jezik, od 2014. d0 2022. pobili 14 000 ljudi na istoku zemlje, neke žive palili i Ursula nam kaže kako je Kijev “duboko” reformirao zemlju čak i usred sukoba s Moskvom?! O kriminalu i korupciji da ne govorim…. Ursula i EU očito žive post demokratiju i post istinu punim plućima…

noppo
5 mjeseci prije

Dokaz, da “EU standardi” zapravo ništa ne valjaju. To su prazne priče. Zemlja koja nema rješene granice i razni zamrznuti sukobi ne mogu u EU ili NATO.

Max
5 mjeseci prije

Besmislen ali opasan čin.

Rudar
5 mjeseci prije

Samo se nasmijati na takve izjave !
Ako Izrael može sudjelovati u EU natjecanju kričača, pardon, zabavnih melodija onda ima prednost pred Ukrajinom !
Bolje da krenu a razgovorima da Rusija postane članica EU a to samo nakon što u tu euRopsku uniju kao punopravnu članicu prime Tursku !
Nemere ?
OK, onda zaboravi Ukrajinu !

tihobl
5 mjeseci prije

Za BiH je rekla da je nazadovala jer je pola proruski, a pola propalestinski nastrojeno. Kaze da smo puno nazadovali u poslednje vrijeme i da smo totalno neuskladjeni sa EU.

Logicar
5 mjeseci prije

Ma bravo sa ukrajinom moze,a sa BiH nemoze jer nisu jos spremni.Licemjeri fašistički
Po cemu je recimo hrvatska bolja od BiH a vec je 10 godina u EU.Pravosudje gore nego bilo gdje u africi, korupcija nevjerojatna , demokracija nema ni d od demokracije; 560 000 gradjana je vise na glasackim listama nego na popisu stanovnistva, zdrastvo omoguceno samo bogatim koji idu kod privatnika,a obicni gradjani cekaju na CT ,MR ili fizoterapiju od 8 mjeseci do 1,5 godine itd.

dona
5 mjeseci prije

što rade općenito tajne službe EU očito lade jaja dok im ameri i ova korumpirana sotonjara kao njihov poltron rade sranja po EU, ova gadura je trebala već biti u zatvoru

Dokurčilomi
5 mjeseci prije

Ovu OLAF još ne istražuje?

Siniša
5 mjeseci prije

Pošto ne možemo zaštititi granice, ajmo ih povećati….

Suze Roni
5 mjeseci prije

To su USA inicijative, a Von der Leyen ih provodi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI