Europska Komisija osudila potencijalne američke, izvan-teritorijalne sankcije u vezi sa Sjevernim tokom 2 i smatrat će ih protuzakonitim

Gasovod
11 komentara

Trumpova administracija već je dugo kritizirala EU, posebno Njemačku, zbog njihove podrške međunacionalnom projektu plinovoda, koji bi ojačao ruske kapacitete prodaje prirodnog plina Europi. Washington inzistira na tome da  EU, umjesto korištenja novog, Sjevernog toka 2, mora kupovati skuplji LNG od SAD-a ili drugih zemalja.

Europska Komisija osudila je američke planove za proširenje sankcija vezanih za projekt Sjeverni tok 2, jer bi te sankcije mogle potencijalno utjecati na poduzeća iz Europske Unije, koja rade na projektu. Osim toga, Komisija je naglasila da američke, izvan-teritorijalne sankcije krše međunarodno pravo. Glasnogovornik EU Peter Stano napomenuo je kako se blok nada da će o pitanju takvih sankcija i njihovog rješavanja razgovarati s novom administracijom koja će biti pod vodstvom Joea Bidena, za kojeg se predviđa da će pobijediti na izborima za predsjednika u SAD-u.

Komisija je pojasnila da se snažno protivi zamisli da treće zemlje nameću sankcije na europske tvrtke, koje usput posluju legalno. Bruxelles je dodao da je spreman braniti svoje interese ako SAD nastave s idejom proširenja sankcija na Sjeverni tok 2.

Komisija EU izjavila je da planira iznijeti prijedloge za ublažavanje potencijalnog utjecaja izvan-teritorijalnih, američkih sankcija na zemlje članice i poduzeća bloka. Uskoro će biti predstavljen i plan za jačanje “ekonomske i financijske suverenosti Europe”, rekao je predstavnik Komisije.

Suverenitet Njemačke i EU-a neće biti tema rasprava sa SAD-om kada se bude govorilo o Sjevernom toku 2

Njemačka je postigla napredak u pregovorima sa SAD-om u vezi s plinovodom Sjeverni tok 2, čije dovršenje Washington pod svaku cijenu želi spriječiti. Očekuje se da će razgovori o tom pitanju biti uskoro održani, rekao je šef njemačkog odbora Bundestaga za ekonomska pitanja i energiju Klaus Ernst. On je, međutim, primijetio da će jedna tema biti zabranjena u tim pregovorima: suverenitet Njemačke i Europske Unije.

“Pozdravljam činjenicu da SAD sada želi izuzeti europske vlade i njihova tijela od sankcija prema Sjevernom toku 2. Ti razgovori će se sigurno dogoditi. Ono što njemačka savezna vlada tijekom tih razgovora mora nedvosmisleno naznačiti jest da suverenitet Njemačke i EU nisu predmet raspravljanja”, rekao je Ernst.

Njemački zakonodavac također je pohvalio “kreativne ideje” saveznih država te zemlje, koje bi mogle dopustiti privatnim tvrtkama izbjegavanje američkih sankcija protiv plinovoda. Ernst se osvrnuo na nedavno izvješće novina Bild, tvrdeći da vlasti Mecklenburga, odnosno Zapadne Pomeranije razmišljaju o stvaranju zaklade za zaštitu klime koja će Sjeverni tok 2 odrediti kao ključni dio zaštite okoliša u njemačkoj državi, što će omogućiti privatnim tvrtkama neizravno pružanje svojih usluga u projektu. Dužnosnici Mecklenburg-Zapadne Pomeranije odbili su komentirati izvještaj.

O novim sankcijama protiv Sjevernog toka 2 raspravlja se u Kongresu

Očiti napredak u razgovorima između SAD-a i EU o zajedničkom mega-projektu, kojeg financiraju ruski Gazprom i nekoliko europskih energetskih divova, uslijedio je nakon što je američki Kongres postigao kompromis o godišnjem Zakonu o autorizaciji nacionalne obrane (NDAA), koji između ostalog sadrži odredbe o sankcijama protiv Sjevernog toka 2.

Prema dokumentu, sve tvrtke koje na bilo koji način podržavaju izgradnju cjevovoda, kao na primjer brodarske tvrtke, bit će na meti američkih sankcija. Državni entiteti, međutim, više neće spadati u kategoriju koja ispunjava uvjete, što im omogućava certificiranje cjevovoda za rad. Prije toga, norveško-njemačka certifikacijska tvrtka DetNorske Veritas-Germanischer Lloyd dala je izjavu da će prestati raditi na certificiranju plovila koja su uključena u projekt, no tvrtka nije ništa rekla o zaustavljanju inspekcije samog plinovoda.

euKongresSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zgvaca
3 godine prije

Danas bi trebali radovi da se nastave? Njemci javljaju da je Fortuna isplovila. I Akademik Cerski je na putu. Rusi ce do kraja ispuniti svoj dio ugovora. Ako Njemci prekinu ugovor bit ce prinudjeni platiti odstetu Rusima.
Kad se uzme u obzir da nasljednik Merkelove bi mogao bit Transantlanticar Rötgen ili Merz onda nevidim buducnost za NS2.
Zeleni kukaju da bi u podrucju izgradnje trebalo zastititi neke Ptice. Ameri hoce da sankcioniraju Certifikat Firme i osiguravajuca drustva.
Dobijam polako utisak da ni Rusi nebi bili nesretni da NS2 bude prekinut. Tako bi cijene Plina i u evropi porasla a azijatsko trziste je mnogo atraktivnje zbog cijena. Naravno da nedostaje Infrastruktura ali to trziste ce biti sve interesantnje.
Bilo bi dobro da se Svabe par zima smrzavaju da narod shvati da ga transantlanticari unistavaju.
I prekidom NS2 bi bila prilika Rusiji napokon Ukrajinu iskljucit iz plinske mreze.Njih ionako mrznja grije.

LZN
3 godine prije

“Komisija je pojasnila da se snažno protivi zamisli da treće zemlje nameću sankcije na europske tvrtke, koje usput posluju legalno.”

Dobro jutro džezeri………

davor3
3 godine prije

Senat je donio Rodchenkovov antidoping zakon (RADA),
koji ovlašćuje Sjedinjene Države da provode kazneni progon prekršitelja antidoping pravila širom svijeta. 
Zakon Rodchenkov odnosi se na sva natjecanja na kojima postoje pravila Svjetske antidoping agencije (WADA), …

Kršitelje čeka novčana kazna do milijun dolara i kazna zatvora do 10 godina.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je 19. studenoga da bi zakon Rodchenkov mogao prerasti u opasan instrument Sjedinjenih Država kojim bi se moglo ugušiti globalno sportsko postignuće, koje SAD smatraju neželjenim. 

Prema njezinim riječima, američke će se vlasti pri odlučivanju hoće li se taj zakon primijeniti uglavnom voditi političkim motivima.

“Svi to znamo i vidjeli smo puno puta. Ovo je izuzetno opasan trend koji dovodi do degradacije globalnog sporta”, rekla je Zakharova.

Alex
3 godine prije

U trgovinskim ratovima gube svi. To je dobro poznato. Ako EU komisija dobro iskomunicira svoj stav prema američkim sankcijama, i predstavi to potrošačima kao mogućnost poskupljenja plina,počet će bojkot američkih proizvoda. Što će biti enormni gubitak za američki izvoz. A šta se tiče LNG a,EU će ga radije uvozit od zemalja Bliskog istoka,jer je i jeftiniji i kvalitetniji od američkog. Već su španjolski i francuski dobavljači otkazali kupovinu američkog LNG a,a za očekivati je i ostale mediteranske potrošače da otkažu postojeće ugovore,makar i po cijenu plaćanja penala.
A plin će iz Rusije teći u EU ma što Ameri napravili…osim ako ne počnu bombardirat plinovode…

Ive
3 godine prije

Amerikenjci su ZLOCINCI cak veci od HDZ ZLOCINZCA

Kažun d.d.
3 godine prije

EK će…….. šutiti ko pi*de.
Ili su iznenada narasla yayca???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI