Europska unija prestaje smatrati Juana Guaida kao predsjednika Venezuele

Juan Guaido
20 komentara

Od 2019. godine Sjedinjene Države i Europska unija službeno su priznale bivšeg čelnika Nacionalne skupštine Juana Guaidóa za vršitelja dužnosti predsjednika Venezuele. Međutim, s obzirom na vlast Nicolasa Madura i opsežne izbore za zakonodavno tijelo prošlog mjeseca, podrška zapadnih sila prema Guiadu jenjava.

Europska unija prestala je nazivati venezuelskogu oporbenog političara Juana Guaidóa “vršiteljem dužnosti” te zemlje nakon što mu je u utorak istekao mandat kojeg je imao kao čelnik Nacionalne skupštine.

“Venezueli je hitno potrebno političko rješenje kako bi okončala trenutno bezizlazna situacija uključivim procesom dijaloga i pregovora koji će dovesti do vjerodostojnih, uključivih i demokratskih procesa”, rekao je u srijedu JosepBorrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

Dodao je da će EU održavati komunikaciju sa svim akterima na Venecuelskoj političkoj i društvenoj sferi, uključujući “Juana Guaidóa i druge predstavnike odlazeće Nacionalne skupštine koja je izabrana 2015. godine.”

Kolumbija i druge zemlje Latinske Amerike obećale su u utorak da će nastaviti priznavati staru Nacionalnu skupštinu, koja je izglasana na izborima u prosincu.

Iako je 277 predstavnika izabrano u novu Nacionalnu skupštinu, koja bi trebala imati mandat do 2026. godine, oporbene skupine podržane od Sjedinjenih Država, izjavile su da će nastaviti raditi kao “zakonodavci” još godinu dana.

Europska unija priznala je Juana Guaidóa za predsjednika Venezuele u siječnju 2019., potaknuta pozivima iz Washingtona da se šefom države proglasi bivši čelnik Nacionalne skupštine Nicolasa Madura.

Na Guaidóa se prestalo gledati kao predsjednika uslijed promjene vlasti u Washingtonu: odlazeća Trumpova administracija izvršila je pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi zamijenila Madura, ali ovaj je pokušaj završio neuspjehom.

Suprotno tome, izabrani predsjednik Joe Biden rekao je u prosincu da bi bio spreman “pregovarati” s Madurom, kako bi se okončala tekuća politička i ekonomska kriza te je potvrdio da neće zahtijevati ostavku socijalističkog čelnika kao preduvjet za okončanje američkih sankcija.

euGuaidovenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Gvido se pokazao kao promasaj. Brisel je trebao proglasiti Karla Bilta ili nekog drugog provjerenog kadra predsjednikom Venecuele.

Đek
3 godine prije

E Gvido jesi se prodao za šaku dolara!!!🤪

nekoime
3 godine prije

Trebaju priznati Guaidoa predsjednikom USA.

bauštelac
3 godine prije

koliko ova sapunica ima epizoda

Tupko Glupko
3 godine prije

Venezuela bi sada trebala tjerati šegu sa Europom.

Recimo, naći nekog propalog/bivšeg političara u nekoj europskoj državi, snimiti ga kamerom kako viče na banderi u toj europskoj državi da je predsjednik, objaviti to na venezuelanskoj nacionalnoj televiziji i onda dati diplomatsku notu toj državi da od danas Venezuela za predsjednika navedene države priznaje njega kao predsjednika.

Najbolje bi bilo da to bude prva europska država koja je priznala Guaida za predsjednika.

Onda naći jednog od 705 europskih parlamentaraca koji bi dao službeni prijedlog da se navedenog propalog/bivšeg političara proglasi predsjednikom dotične države. Mislim da bi Farrage rado preuzeo navedenu ulogu.

Onako, čisto da Venezuelanci posrame dotičnu državu i pokažu besmisao njihovih
postupaka.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
ivi.tz
3 godine prije

Europska unija prestaje smatrati Juana Guaida kao predsjednika Venezuele…šta reci na ovo…hehe. eu=američka pudlica

Davor drugi
3 godine prije

NETOČNO: “rekao je u srijedu JosepBorrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost.”
TOČNO: rekao je u srijedu JosepBorrell, visoki predstavnik šu*aka Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

politicki nekorektan
3 godine prije

…alo, darvine, evo ga, na slici , onaj sto ti je falio u lancu evolucije….

Komunjara
3 godine prije

Nadživi Maduro Trumpa🤣🤣🤣🤣🤣 i ne samo Maduro. Svi koje je probao skinuti ostadoše. Samo on odleti. I tu još nije kraj pada😁😁😁😁😁😁

Frodo
3 godine prije

A milijarda dolara bila mu le pred nosom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI